Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu

pridal saver 12.1.2009 o 11:24 pod hry
HRY > NOVINKY >

V roku 2007 svojim netradičným prostredím prekvapil Bioshock, v roku 2008 to bol Dead Space a teraz sa nám črtá jedinečne vyzerajúci Cryostasis, pri ktorom vám doslova zmrzne vzduch v plúcach. Tento prekvapivo kvalitný titul prichádza z Ruska, kde už vyšiel a čoskoro sa chystá aj na cestu ku nám. My sme si hru už zbežne pozreli a prinášame pár dojmov:

Cryostasis nám ukáže simuláciu ako bude Slovensko vyzerať po pár týždňoch bez plynu z Ruska. A teraz bez srandy, dostávate sa v nej na stroskotanú Ruskú loď niekde za polárnym kruhom. Všade je zima a mráz a vám neostáva nič iné, ako preskúmať útroby lode. Ale nie všetko je tak, ako by ste čakali. Prítomnosť sa zlieva s minulosťou, z hlbín lode sa vynárajú monštrá, duchovia a vy vo vidinách a zo spomienok mŕtvych členov posádky zisťujete, čo sa tu vlastne stalo. Pritom nehráte len za svoju postavu, ale pri každom mŕtvom sa pozastavíte a zahráte si pár posledných minút jeho života. Vami vykonané akcie v minulosti menia prítomnosť a otvárajú vám cestu prípadne získavajú zbrane.

Celá hra je založená na jedinečnej atmosfére v klaustrofobických priestoroch zamrznutej lode. Všetky steny sú pokryté námrazou roztápajúcou sa pri teple, zamrznutá voda a telá posádky dotvárajú kulisu skazy. Celú atmosféru dotvára postupné zamŕzanie vašej postavy, ktorá sa musí pravidelne zohrievať pri lampách, fakliach, alebo hocijakých teplo vyžarujúcich zariadeniach. Toto dopĺňa množstvo animácii postavy, či už zohrievajúcich sa rúk, otvárajúcich dvere alebo držiacich netradičné zbrane. Zbrane totiž budú potrebné, loď nie je taká opustená akoby sa zdalo a jej osadenstvo nie je vôbec priateľské. Môžem dodať, že nepriateľov nie je veľa, ale do štýlu hry sa to viac ako hodí. Ak by sme mali hru k niečomu porovnať hrateľnosťou najbližšie je k tomu Condemned, len tu to bude v zmrznutých prostrediach ala Crysis.

Grafika ukazuje niečo, čo sme ešte nikde nevideli, priam uveríte, že ste uprostred zamrznutej lode niekde na severnom póle a pri hre si automaticky cez seba prehodíte deku a to aj vtedy, ak by náhodou plyn z Ruska už prúdil. Detailne prepracovaný ľad, odlesky, roztápanie sa námrazy na stenách, zmrznutá voda, svetelné efekty, všetko je na úrovni, na ktorej nebol ani Crysis v zamrznutých oblastiach. Ten je samozrejme inak ladený a teda nemá až také detaily v malých oblastiach. Tu je to práve naopak, žiadne veľké priestory a tak sa autori mohli sústrediť len na veci ktoré sú najdôležitejšie a teda, vodu, ľad, oheň a rôzne grafické efekty posúvajúce hru medzi grafickú špičku. Navyše hardverová náročnosť nie je vysoká a na maximálnych efektoch so shadrami 4.0 vám hra na priemerných počítačoch pôjde bez problémov (teda dualcore a 8800 by mal stačiť).

Cryostasis je hra, ktorá vyráža dych, prekvapivá, nápaditá a teoreticky aj veľmi dobrým adeptom na prekvapenie roka, možno u niektorých aj na hru roka. Žiaľ vzhľadom na nižší rozpočet a ruský pôvod hry, je priam minimálna šanca, že prerazí na západe (naozaj som zvedavý na ich hodnotenia). Osobne by som hru po pár hodinách hrania ohodnotil na 9 až 10, hra sa síce ešte môže pokaziť, ale prvé dojmy sú veľmi pozitívne. Jediné malé mínus, ktoré by som mohol nájsť, je mierna stereotypnosť prostredí, ale ani to by nemohol byť zásadný mínus, keďže hra je tak stavaná a samotný štýl hry sa postupne mení a prekvapuje.





Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu
Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu  Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu  Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu
Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu  Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu  Cryostasis, alebo Slovensko bez plynu
Páči sa mi!

Zaradené pod: ati, crysis






PC

Vývoj: 1C Publishing / Action Forms
Štýl: akcia / survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19903)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk