MORTAL KOMBAT VS. DC UNIVERSE

MORTAL KOMBAT VS. DC UNIVERSE

8.0

Ako psíček s mačičkou opäť piekli tortičku alebo ako Sub-Zero nakopal zadnicu Batmanovi.

Recenzia na Xbox360 verziu

Okrem nášho sveta existujú ešte aj rôzne iné paralelne existujúce s tým naším v iných dimenziách. Existujú nezávisle od ostatných a život sa v nich uberá vždy rôznym smerom. Nachádzajú sa tu však dva svety, v ktorých nepravdepodobná zhoda udalostí v rovnakom čase môže zničiť nie len tie dva samotné, ale neskôr aj všetky ostatné univerzá. Pripravte sa, lebo bude ťažké zvoliť si tú správnu stranu, ktorá to dokáže zvrátiť. Alebo žeby to bolo celé inak?

Práve sa skončil posledný oficiálny turnaj Mortal Kombat a pozemský bojovník Liu Kang opäť zachránil Zem pred inváziou. Shao Kahn bol porazený. V okamihu jeho posledného vzdoru ho chcel Lord Raiden definitívne zničiť, no jeho snaha spojená s otvoreným interdimenzionálnym portálom viedla k obrovskému energetickému výboju, ktorý premostil portál zo Zeme do úplne iného vesmíru. Práve v tých istých chvíľach zvádzal Superman v Metropolise posledný súboj so zloduchom z iného sveta zvaným Darkseid. V snahe utiecť pred Supermanovým rozsudkom smrti otvoril portál do svojho domovského sveta a presne v tej istej chvíli, kedy Raiden zasiahol vo svojom svete portál bleskom, tak ho zasiahol vo svojom aj Superman. Shao Kahn aj Darkseid sa stratili, všetky hrozby vyzerali zažehnané, no ich strata viedla k zrodu ešte väčšieho zla. Vznikol Dark Kahn, bytosť živiaca sa hnevom ostatných a bažiaca len po zničení svetov. Navyše sa aj malý portál trošku rozrástol – Scorpion v Gothame, Flash v chráme mníchov šaolinu? Čo sa to deje?

Mortal Kombat vs. DC Universe
Mortal Kombat vs. DC Universe Muž z ocele v hre čiastočne stratil svoju odolnosť.
Muž z ocele v hre čiastočne stratil svoju odolnosť.


Mortal Kombat vs. DC Universe Deštrukcia postáv aj oblekov je príjemným detailom.
Deštrukcia postáv aj oblekov je príjemným detailom.


Mortal Kombat vs. DC Universe Viditeľné zameranie na nové teen publikum.
Viditeľné zameranie na nové teen publikum.





K tejto hre nejde pristupovať bez predsudkov. Veď predsa ide o zmiešanie dvoch úplne rozdielnych svetov, ktoré pripomína povestnú tortičku kulinárskeho umenia psíka a mačičky. Príbehové zastrešenie titulu však vyvráti už na začiatku akékoľvek pochybnosti o jeho kvalite. Bodaj by nie, keď za hrou stojí skúsený producent ako Hans Lo a zbytok tímu stojaceho pri sérii od jej začiatku. Príbeh nesleduje tentoraz príbehy jednotlivých postáv, ako je tomu v MK sérii zvykom, ale zameriava sa na jednotnú kampaň. Na tú sa dá navyše nazerať z dvoch uhlov, podľa strany, ktorú si vyberiete. Nech sa zdajú dve strany jednej príbehovej mince akokoľvek rovnaké, nijak to jeho kvalitu nedegraduje, len jedna časť hlbšie rozvíja udalosti druhej a vidíte aj príčiny udalostí, z ktorých ste poznali iba dôsledky. Je to práve kampaň a jej príbeh, čo vyvažuje všetky väčšie zápory hry. Celkovo navyše dostanete aj kúsok na slušných pár hodín zábavy, keďže celkovo hra obsahuje 16 kapitol a v každej sú 4 súboje a kopu CGI animačiek.

Bohužiaľ okrem kampane už ponuka herných režimov neponúka nič tak zaujímavého. Štandardne sa tu nachádza Arkade režim, v ktorom si vyberiete bojovníka a prechádzate stĺpcami protivníkov až k samotnému Temnému Kahnovi. Nechýba ani multiplayer, či už na jednej konzole, alebo aj cez internet. Okrem toho hra ponúka ešte aj tréning a Kombo Challenge mód. V ňom si vyberiete svoju postavu, protivníka a level náročnosti komb, ktoré sa chcete naučiť. Naozaj veľmi dobrá pomôcka na postupné učenie sa reťazenia úderov do zložitejších komb až po Fatality/Heroic Brutality.

Bojový systém bohužiaľ zažil dosť krutý downgrade, čo majú pravdepodobne na svedomí postavy komiksového gigantu DC. V prvom rade postavám odpadli rôzne bojové štýly, čo je dosť na škodu. Každá postava má teraz už len jeden. Ďalej z hry zmizlo používanie zbraní, čo bol vlastne tretí bojový postoj postavy. Značnej redukcie sa dočkali aj kombá a pohyby, ktorých úbytok je veľmi citeľný. No aby som stále len nekritizoval, aj keď orezaný, no bojový systém funguje skvele a je vidieť krásny progres v spracovaní súbojov. Kombá a pohyby na seba prirodzene nadväzujú a dajú sa krásne reťaziť. Choreografia hry je zvládnutá na výbornú. Dokonca aj ak by mala postava na seba naviazať 2 pohyby, ktoré sú už viditeľne nemožné, tak je medzi nimi dlhšia odozva, kým je postava v polohe, že druhý dokáže predviesť. Špecialitou je ovládnutie hnevom (Rage), kedy je postava menej zraniteľná a viac zdrvujúca. Najprv si Rage meter naplníte v súboji rozdávaním, ale aj dostávaním úderov a potom ho jediným stlačením aktivujete a môže sa začať masaker. Treba si však dávať pozor na blokovanie, lebo taký breaker súperovho úderu z tesnej blízkosti vám hladinu hnevu okamžite zníži.

Mortal Kombat vs. DC Universe

Ďalšou z daní licencie DC postáv sú preslávené Fatality (v superhrdinovskej forme nazvané Heroic Brutality), ktoré, povedzme si úprimne, spravili zo série kult. Špekulácie o regrese v ich podobe tu boli už od prvých informácií, no vždy boli autormi vyvrátené. Bohužiaľ však dnes musím skonštatovať, že stále sú síce rovnako náročné na zvládnutie, ale už sa ich ani moc neoplatí skillovať. Každý fanúšik má neustále v živej pamäti hektolitre krvi, explózie lebky, vytrhávanie hlavy aj s chrbticou, no nič z toho sa bohužiaľ nekoná. Krvi už je o dosť menej a po zvolaní „Finish Him!“ sa dočkáme maximálne trošky ohníka, hodenia o zem, v tom najbrutálnejšom prípade kostričky.

Celkovo hra ponúka 20 postáv už v základe a ďalšie 2 si hráč môže prechádzaním kampane odomknúť – 11 z každého univerza. Sériu Mortal Kombat reprezentujú jej (takmer) najväčšie hviezdy v čele s Liu Kangom. Nesmú chýbať Sonya, Jax, Raiden, Baraka, Shang Tsung, Sub-Zero, Scorpion, Kano a Kitana. Odomknete si Shao kahna a veľmi dôležitú úlohu v príbehu hrá aj čarodejník Quan Chi, aj keď je nehrateľný. Za DC si odomknete samozrejme Darkseida a v základnom programovom balíku už máte Supermana, Batmana, Flasha, Jokera, Kapitána Marvela, Wonder Woman, Catwoman, Green Lanterna, Lexa Luthora s jeho exosuitom a zabijaka menom Deathstroke. Za DC je už výber postáv priam skvelý a jednoducho geniálne je aj stvárnenie postáv. Osobne budem mať veľmi dlho problém zabudnúť na Jokera, asi najlepšie spracovaná postava v hre po všetkých stránkach, navyše s veľmi unikátnym bojom a Fatalitami.

Rovnako aj arény si zaslúžia obrovskú pochvalu. Krásne znázorňujú spájanie dvoch svetov a ich pomalú deštrukciu, navyše ich je tak akurát. Výtvarne sú stvárnené krásne, no to nie je ich jediný účel. Dnes by už nemohla byť bojovka bez multiúrovňových arén, no tu sú s viacerými úrovňami spojené aj 3 spôsoby boja. Vlastne dva, takže začnem prvým, ktorý so samotnými arénami veľa spoločného nemá – Klose Kombat. Dal by sa charakterizovať ako stláčaciu minihru, kedy používate len 4 tlačidlá pre úder a buď ste v úlohe útočiaceho, alebo brániaceho sa, pričom stlačením správny čas sa rane vyhnete a navyše uštedríte protivníkovi slušnú ranu. Ďalej tu máme Test Your Might, kedy stláčate všetky 4 tlačidlá ako o dušu, aby ste so súperom prerazili čo najsilnejšie všetky steny. Nakoniec asi najlepším je Free Fall Kombat – v láskyplnom objatí so súperom padáte voľným pádom na inú úroveň arény a snažíte sa ho čo najviac dokaličiť, najlepšie nakoniec doslovným zadupaním do zeme.

Mortal Kombat vs. DC Universe
Mortal Kombat vs. DC Universe Flash čerpá svoju výhodu v boji z rýchlosti, stačí trocha skillu a človek je neporaziteľný.
Flash čerpá svoju výhodu v boji z rýchlosti, stačí trocha skillu a človek je neporaziteľný.


Mortal Kombat vs. DC Universe Freefall, Test Your Might a Klose Kombat sú vítaným spestrením.
Freefall, Test Your Might a Klose Kombat sú vítaným spestrením.


Mortal Kombat vs. DC Universe V prípade vašej prevahy môžete Freefall zakončiť ohromným hodením súpera o zem.
V prípade vašej prevahy môžete Freefall zakončiť ohromným hodením súpera o zem.





Na záver to najkrajšie. Celá hra beží na technológii Unreal Engine a bez dohadov môžem prehlásiť, že sa jedná o najlepšie vyzerajúcu bojovku doteraz. Nájdeme zopár grafických chýb, no tie treba naozaj vyhľadávať, inak všetko vyzerá perfektne. Aj keď sa grafika nemôže rovnať využitiu UE3 v Gears of War 2, tak je vidieť, že najväčšia pozornosť sa sústredila na spracovanie svalnatého tela, prípade s bujným poprsím, alebo elasťákov, záleží od konkrétneho bojovníka. Zvukovú stránku som už načrtol vyššie a v duchu dabingu Jokera sa nesie celé skvelé ozvučenie hry.

Vyzerá to skvele, príbeh to má veľmi dobrý a aj napriek množstvu uberania zo systému boja sa aj skvele bojuje. Neostáva mi nič iné, ako hru vysoko ohodnotiť a vrelo odporučiť. Nie sú tu síce zbrane, ale máme vo výsledku navyše 3 skvelé spôsoby boja. K tomu skvele vyvážené postavy (aj keď Flash sa mi vďaka rýchlosti zdal najsilnejší) a arény. Ani malé množstvo bonusov vo výsledku až tak neškodí, aj keď po kryptách v predchádzajúcich častiach je troška hanbou.


napísal matus_ace 26.1.2009
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
MORTAL KOMBAT VS. DC UNIVERSE
+ príbeh
+ postavy a arény
+ grafická a zvuková stránka
+ 3 skvelé spôsoby boja
+ dlhotrvajúca a návyková hrateľnosť
+ biografie postáv
- menej pohybov, iba jeden bojový postoj a žiadne zbrane
- detské fatality
- chudobné na bonusový obsah


RECENZIE HRÁČOV
PS3
Xbox 360

Vývoj: Midway / CD Projekt / Midway
Štýl: Bojovka
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk