50 CENT: BLOOD ON THE SAND

50 CENT: BLOOD ON THE SAND

7.5

50cent nedostal výplatu za svoj posledný koncert. A to je predzvesť veľkého masakru.

Recenzia na Xbox360 verziu

„Och Bože, to je tá hra s tým rapperom? To bude strašný nepodarok“. „50 cent? V hre? Nedajte sa vysmiať“. „Nevyzerá to zle, ale je tam černoch a rapper, to ja hrať nebudem“. Takéto a ešte ďaleko horšie vyjadrenia sa aj na našich sectoráckych fórach začali ako huby po daždi objavovať od prvého oznámenia 50 cent: Blood on the Sand. Rapper čiernej pleti v hlavnej úlohe hry je zrejme pre viacerých neprekonateľným problémom, ale je to len na ich vlastnú škodu, pretože z Krvi na piesku sa nakoniec vykľulo celkom pozitívne prekvapenie.

50 cent sa po ukončení turné na Strednom východe vyberie po svoju odmenu k miestnemu manažérovi, ktorý mu s nemalým strachom v očiach dopovie, že peniaze nemá, ale ako protihodnotu mu môže ponúknuť nesmierne vzácnu lebku posiatu diamantmi. Fifty (resp. Fiddy) na dohodu pristúpi, ale lebky sa musí takmer okamžite nie práve najdobrovoľnejším spôsobom vzdať. Ak nechce rapper odísť z krajiny bez odmeny, vydáva sa po stopách zlodejov sám a ako to už býva, na svojej ceste sa bude po kolenách brodiť v krvi. Príbeh hry rozhodne nie je najoriginálnejší ani najlepšie napísaný epos od dôb Iliady a Odysei, ale postačuje na to, aby poháňal Fiftyho vpred a hráčovi ponúkol primeranú motiváciu k vysedávaniu pre televízorom. Navyše, hľadanie lebky odhalí aj pár dejových zvratov, ktoré sú síce dopredu veľmi ľahko predvídateľné, no i tak treba scenáristom poďakovať aspoň za snahu.
50 Cent: Blood on The Sand

Cover and shoot ako vyšitý
50 Cent: Blood on The Sand

Akčné martial arts sekvencie
50 Cent: Blood on The Sand

Rovnaké prostredia - najvačšia slabina titulu
Reálny 50 cent zrejme vo voľnom čase hráva najradšej Gears of War, Bourne Conspiracy a Dark Sector, pretože práve na týchto troch hrách je postavený aj gameplay Blood on the Sand. Primárne teda môžeme hru zaklasifikovať ako klasickú cover and shoot strieľačku z pohľadu tretej osoby. Budete bojovať v intenzívnych prestrelkách, schovávať sa za múriky a stĺpy, opatrne vykúkať poza rohy, kosiť nepriateľov slepou paľbou v situáciách, kedy začne byť na bojisku skutočne horúco. Tony vystrieľaných nábojníc, množstvo zbraní a granátov, vybuchujúce sudy a nádrže, obyčajní vojaci, špeciálne komandá, tanky, autá, vrtuľníky – na všetko sľubuje, že pri prenasledovaní zlodeja  lebky nebude čas na zaháľanie.

Od Bourneho si rapper pre zmenu požičal rôzne chmaty, hmaty a smrtiace útoky. Stačí aby sa nepriateľ dostal do blízkosti jeho svalnatých rúk a 50 začne predvádza divadlo, za ktoré by sa nehanbil ani Pišta Seagal vo svojich najlepších rokoch. Lámanie kostí, páky, boj s nožom, wrestlingové prvky atď. a to všetko veľmi jednoducho a intuitívne pomocou jediného tlačidla na gamepade.

Efektné a hlavne rýchle usmrcovanie nepriateľov má za následok jednak utešené narastanie skóre ale tiež zvyšovanie finančných prostriedkov na účte. Za lováše sa dajú pri verejných telefónnych automatoch nakúpiť lepšie zbrane, martial arts kombá i frajerské pokriky smerom k porazeným oponentom. Zbrane sa rozdeľujú do 4 kategórií – pištole, samopaly, guľomety/brokovnice a veľké zbrane (raketomety, snajperky). Z každého typu je k dispozícii niekoľko kúskov, od najlacnejších, najmenej presných a najmenej účinných až po státisícové „megašupy“. Zarábať cash sa určite oplatí, medzi zbraňami je dostatočný rozdiel na to, aby ste boli nútení arzenál pravidelne obmieňať.

Do boja sa v každej misii púšťa Fifty v sprievode parťáka z G-unit. Na výber má z trojice Tony Yayo, Lloyd Banks a DJ Whoo Kid a treba povedať, že títo páni nie sú na obrazovke iba do počtu. Na rozdiel od iných hier, kde je počítačom riadený brat v zbrani skutočne len ozdobným artefaktom, dokážu g-unitáci významnou mierou v prestrelkách pomôcť a hlavne každých 5 sekúnd nezomierajú. Naopak, AI protivníkov patrí k šedému priemeru a možno aj pre to je hra na strednej obtiažnosti neprimerane ľahká, takže ak sa chcete naozaj zabaviť, rovno siahnite po hard-e.

50 Cent: Blood on The Sand
Poldolár ukazuje svoju silu

Prítomnosť parťáka priam vyzýva po zakomponovaní kooperatívneho multiplayeru pre dvoch hráčov a autori našťastie toto volanie vypočuli. Bohužiaľ, zoznam MP módov pri koope začína i končí. Je to naozaj škoda, pretože Blood on The Sand by si  deatmatch a iné režimy určite zaslúžil (element zarábania peňazí a následného nakupovania lepšieho vybavenia sa k tomu hodí priam ideálne). Takto si budeme musieť vystačiť s krátkou, cca 6 hodinovou kampaňou a nízkou znovuhrateľnosťou (jedine ak sa vám nepodarí získať všetky vycapené plagáty a rozstrieľať hlinené terče).

Zaujímavým a originálnym prvkom Fiftyho hernej druhotiny (jeho premiéra vo svete digitálnej zábavy, titul Bulletproof, dopadol veľmi nešťastne) sú akési mikorúlohy. Veľmi často sa počas bojov stáva, že sa na obrazovke zjaví nápis prikazujúci vám zničiť troch ťažko vyzbrojených raketometčíkov, piatich obyčajných vojakov alebo pozbierať X dolárov. Tieto úlohy sú striktne časovo obmedzené, väčšinou na pár desiatok sekúnd, a keď ich chcete splniť, nemôžete sa spoliehať na ochranu múrikov a pomalé odstreľovanie z diaľky. Práve naopak. Úlohy vás nútia vrhnúť sa priamo do akcie, čo významnou mierou prispieva k dynamike a intenzívnosti súbojov. Splnenie questíkov v danom časovom limite prináša sladučké odmeny v podobe dolárov navyše, zápalných či výbušných nábojov, granátov a podobne.

Zatiaľ čo mikroúlohy si zaslúžia pozitívne vyzdvihnutie, na opačnej miske váh sa ocitajú prostredia a dizajn levelov. Už po niekoľkých misiách budete mať plné zuby opakujúcich sa irackých (afgánskych, iránskych alebo kde sa to vlastne lebka ukrýva) slumov, ošumelých domov, rovnakej architektúry. Autori sa snažia stereotypu vyhnúť tým, že vás občas nechajú šoférovať hummer a naháňať s ním padúchov po cestách i necestách, prípadne vás posadia za rotačný guľomet vrtuľníka. Ale akonáhle z neho zosadnete, opäť sa ocitnete v rovnakom prostredí a zaujímavých peších levelov (horiace divadlo, stavenisko) je skutočne málo. Ruka v ruke so stereotypným dizajnom prichádza aj herný stereotyp, ale keďže sa jedná o čistokrvnú strieľačku, všetkým musí byť jasné, že od úvodného intra až po záverečné titulky sa nič iné ako  zabíjanie a ničenie očakávať nedá.

Unreal Engine 3 pri vykresľovaní Fiftyho dobrodružstiev zažil jedno zo svojich lepších období a tak môžeme grafiku keď už nie celkom vychváliť, tak rozhodne označiť za uspokojivú. Najmä detaily postáv sú výborné, ale ani objektom na scéne nie je príliš čo vyčítať, rovnako animácie až na pár glitchov spĺňajú vysoký štandard. Štýl hudobného doprovodu je v prípade hry s 50 centom asi zbytočný podrobnejšie opisovať. Na trackliste sa nachádza cez 40 pesničiek, z čoho 18 je úplne nových (asi boli príliš slabé, aby sa ocitli na regulárnom albumu, takže ich použili aspoň tu :) ). Ďalšie pesničky sa odomykajú spolu s progresom v hre a zo všetkých trackov si môžete urobiť vlastný playlist. V zozname piesní nesmú chýbať najväčšie rapperove hity – In the Club, P.I.M.P, I Got Money... Samozrejme, ak nemáte radi hiphop, nič vám nebráni hudbu vypnúť a pustiť si k strieľaniu vlastné srdcovky.
50 Cent: Blood on The Sand

Ratata, ratata, Fifty vám to poráta
50 Cent: Blood on The Sand

Gameplay spestruje misia na vrtuľníku
50 Cent: Blood on The Sand

Parťák vám pomôźe aj pri otváraní dverí alebo šplhaní

Predsudky. Tie vo veľkej miere ovplyvnia, ako nakoniec budete s hrou spokojný. Ak naozaj nedokážete prehryznúť 50-tyho, darmo vám budem tvrdiť, že Blood on the Sand je intenzívna strieľačka s poriadnou dávkou akcie, s pozerateľnou grafikou a pár dobrými nápadmi. Darmo sa vám budem snažiť vysvetliť, že hudbu si môžete vypnúť, a že rapper v hlavnej úlohe je to isté, ako Marcus Fenix, Gordon Freeman alebo Jack Black v chystanej metalovke Brutal Legend. Nuž, predsudky sú mocná brzda v myslení a tak ako pri všetkom ostatnom to platí aj pri hrách.


napísal je2ry 3.3.2009
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
50 CENT: BLOOD ON THE SAND
+ Intenzívna akcia
+ Mikroúlohy a nakupovanie
+ Kooperatíva v kampani
- Opakujúce sa prostredia
- Hra by si zaslúžila klasický multiplayer
- Krátke


RECENZIE HRÁČOV
50 Cent: Blood on The Sand
5.4
SEPHIRON    6.3.2009
Jste-li hráčem videoher a Curtis “50 Cent” Jackson je váš idol, určitě vaší pozornosti neunikla hra...prečítať celé
PS3
Xbox 360

Vývoj: Sierra Entertainment / Swordfish Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18417)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk