X3: TERRAN CONFLICT

X3: TERRAN CONFLICT

8.5

Ohromná flotila čakala na aktiváciu skokovej brány, aby mohla byť svedkom príchodu nepozvaných hostí.

Recenzia na PC verziu

Sme vo vesmíre sami? Ani náhodou, aj keď niekedy by to bolo možno lepšie. Odkedy ľudstvo opustilo svoju kolísku natrafilo na množstvo iných civilizácií; niektoré sú priateľské, niektoré medzitým zanikli a niektorých jediným cieľom je ničiť všetko, čo im príde do cesty. Tentoraz im prišla do cesty ľudská rasa, nanešťastie pre nich, alebo pre nás?
 
Už tak veľký X svet sa ešte zväčšil a konečne ponúka aj našu domovinu, našu Slnečnú sústavu. Dlhý príbeh plný zvratov sa uzatvára tam, kde pôvodne začal. Prežijete ho ako vojenský pilot pozemskej flotily, ale samozrejme ako je už v X svete zvykom, prispôsobíte si ho a prežijete ho hlavne tak, ako to najviac vyhovuje vám. Dejová línia je síce iba jedna, avšak to, ako budete po nej šliapať, je čisto iba na vás. Môžete sa ju pokúsiť prejsť hneď misiu po misii, alebo postupne tak ako príde chuť. Popri tom môžete úplne voľne robiť, čo sa vám len zachce, môžete sa úplne vykašľať na príbeh a hrať ako pirát, obchodník, žoldnier, dobyvateľ, postaviť si svoje impérium, jednoducho žiť si svojím vlastným životom, tak ako si ho vesmír žije sám.
 

X3: Terran Conflict

Stanive, obrovské stanice.
X3: Terran Conflict

Dúfam, že tu majú aj bar.
X3: Terran Conflict

Obrovský krížnik stráži Jupiter.

Ste jedno malé koliesko v obrovskom stroji, veľmi malé koliesko vo veľmi obrovskom stroji. Nikto sa nezaujíma o nejakého hrdinu len preto, že ste to vy. Každý sa stará sám o seba, kým nezačnete robiť niečo, čím by ste pritiahli pozornosť, narušili každodenný život niekoho iného. Postupom času, ako vaše aktivity začnú naberať na rozmeroch, začnete viac a viac ovplyvňovať dianie okolo seba, dostanete sa do povedomia okolia, ktoré začne na vás náležite reagovať. Najprv vám nedajú pri nákupe k dispozícii ani väčšinu svojich technológií, neskôr si získate ich priazeň a potom v konečných fázach budete s nimi bojovať bok po boku proti spoločným nepriateľom.
 
B
uď sa boja zúčastníte ako jeden z mnoha pilotov stíhačiek, úzkostlivo sa vyhýbajúc obranným vežiam materských lodí, alebo budete z opodiaľ dirigovať orchester hviezdnych flotíl v smrteľnom tanci laserového svetla a plazmového ohňa. Priamo z kokpitu to ale nie je jednoduchá úloha a tak vám autori pripravili nový, prepracovaný, vylepšený, i keď nie bezchybný interface po prvý krát ukazujúci aj smer k miestu plnenia misie. Určite prehľadnejšie ovládanie ako kedykoľvek predtým nielen že spríjemní celý manažment, ale i ušetrí drahocenný čas, spätne využiteľný pre lepšie plánovanie, taktické rozhodovanie, ktoré je v X3: Terran Conflict viac ako nutné. Je to vlastne samotná esencia. Plánovanie či už obchodné, vojenské, rozmýšľanie celkovo je dokonca ešte dôležitejšie ako ovládanie efektných bojových manévrov vďaka čiastočnej využiteľnosti newtonových zákonov.
 
Všade funguje politika, ale aj dynamická, neustále sa meniaca ekonomika. Nájomné vraždy si musíte dopredu premyslieť, aby ste neodstránili niekoho, koho vplyv vám neskôr uškodí. Obchody pôjdu dobre, len ak spravíte prieskum trhu, teda ak si zistíte, v ktorej časti vesmíru ktoré suroviny či produkty chýbajú. To sa dá využiť aj pri expanzii vášho impéria. Zo začiatku máte len malú loď, na veľké tovary rovno zabudnite, musíte prevážať niečo malé, ale hodnotné. Ale kam, kde majú o to záujem? Kde majú dobrú cenu, deficit? Stačí si odsledovať pár vecí a už budete v obraze, cena sa ale stále mení ďalej. Chcete pre niekoho alebo pre seba postaviť novú ťažobnú stanicu, továreň, prípadne stávajúce prepojiť, čím vytvoríte megakomplex? Samozrejme, že sa to všetko dá!
 

X3: Terran Conflict

V pozadí nebeské mesto.
X3: Terran Conflict

Stará známa červená planéta.
X3: Terran Conflict

Krížnik v asteroidovom poli.

Treba ale naplánovať správne miesto, tam kde sa to uživí lebo ak nie, tak ťažko prerobíte. Je nutné naplánovať príjem lacných surovín, brať do úvahy dostatok odberateľov, rozmyslieť si, či uzavriete stanice pred ostatnými obchodníkmi a budete ju zásobovať len svojimi nakúpenými transportérmi, alebo otvoríte stanicu všetkým ekonomickým vplyvom. Treba myslieť vždy aj tri kroky dopredu, aby ste mali napríklad dosť peňazí v banke, lebo keď príde transport so surovinami predať vašej stanici materiál, ide to z vašej kasy. Palivo do motorov na hyperskoky tiež niečo stojí, takže vzdialenosť vášho pôsobenia tiež ovplyvňuje náklady.

Ochrana transportov pri ceste cez alebo do nebezpečných sektorov stojí výzbroj, štíty, prípadne si môžete najať či zaobstarať svoje stíhačky alebo i postaviť vlastnú flotilu. Ochrana staníc, stavba flotíl, všetko na seba nadväzuje, všetko stojí peniaze a bez precízneho plánovania skrachujete skôr, ako ste začali. Niekedy si budete pripadať ako v takom vesmírnom staviteľskom simulátore, niekedy v akcii stratégii, niekedy ako v RPG vďaka nespočetným možným inštalovateľným vylepšeniam a niekedy ako v tradičnom vesmírnom simulátore prežívajúc príbeh mladého bojového pilota.
 
Je vám to nebodaj málo? Nevadí, môžete byť aj pirátom, postrachom všetkých obchodníkov, ale aj čisto obchodník sám. Prievozník pasažierov, prieskumník, alebo len so svojou herkou ťažiť nerastné bohatstvo z asteroidov, kradnúť iné lode a následne ich predávať. Možností je naozaj veľa a každá z nich sa dá vďaka vysokej komplexnosti robiť viacerými spôsobmi. Komplexnosť nechýba ale ani lodiam, staniciam, celému svetu. Rôzne systémy, podsystémy, štíty, rakety, rôzne druhy laserov, skenerov, mín, dron, čohokoľvek na čo si len spomeniete. Začnete so základným vybavením, postupne sa vypracujete, až budete disponovať tou najdokonalejšou z dostupných technolófií, budete obsadzovať lode vďaka prepadovým komandám, vedieť o každom pohybe kdekoľvek vo vesmíre cez svoje rozmiestnené satelity.

Rozhodne to využite, pretože vesmír je nie len plný príležitostí, ale aj plný nástrah a tak ako prekypuje životom, prekypuje aj smrťou. Nepriatelia dajú zabrať už pri malých počtoch, či dokonca aj vo férovom boji. Nerozhoduje totiž len technika, ale aj skúsenosti či prostredie, ktoré môžete často využiť vo svoj prospech. Dokonca aj s obrovskou podporou založenou na gigantickej flotile za vašim chrbtom môžete ľahko pocítiť trpkú príchuť porážky. Jednoducho inteligenciu protivníka nesmiete nikdy podceniť, ich počty si dobre zrátať a vybavenie nepriateľa dopredu čo najpresnejšie zistiť.


X3: Terran Conflict

Menšia prestrelka.
X3: Terran Conflict

Z lovca sa stáva korisť.
X3: Terran Conflict

Slalom medzi strelami.

Každý protivník, každá rasa disponuje inou technológiou, ale aj iným dizajnom. Rás je vo vesmíre dostatok, aby bola neustála diverzifikácia v tovaroch, ktoré jednotlivé rasy uprednosťujú, ktorými niektorí disponujú a iní nie, ale aj dostatok, aby potešilo umelecké cítenie nejedného z vás. Krásne lode, ešte krajšie stanice, stíhačky akoby lietajúce koberce, no proste nádhera. Dych berúce prostredia vesmírnej prírody ako nekonečnému divadlu len pridávajú na výnimočnom spracovaní tohto titulu. To sa ani tentoraz nezaobíde bez podmanivej hudby dofarbujúc striedavo harmonický kľud prázdnoty či ničivý obraz chaosu spolu s ohromujúcimi zvukmi správne navodzujúc prostredie mimo obzor a čas.
 
Na tento samostatne žijúci svet budete potrebovať more času, viac ako je bežné, obvyklé i pri rozsiahlejších hrách. X3TC dáva trpezlivosti nový rozmer, ale ak zvládnete tento asi jediný a najväčší problém, tak sa môžete tešiť na krásny takmer nekonečný živý svet plný tajomstiev, nástrah, vojen, pádov i vzostupov. Svet ale nie je jediné, čo je v tejto hre tak obrovské. Sú to aj možnosti, ako sa uplatniť, ako sa prebojovať za svojim cieľom a dokonca aj samotné ciele si stanovujete sami. Prekrásne technické spracovanie, výborné ovládanie, vylepšený interface, plus mnoho nového rozširuje už tak bohatý svet o nové možnosti, ktoré by si žiadny fanúšik vesmírnych dobrodružstiev nemal nechať ujsť.

X3: Terran Conflict

Som zvedavý, aké tu majú ceny.


X3: Terran Conflict

Osamotená brána v šírej prázdnote.


X3: Terran Conflict

Stanice treba chrániť, dobre chrániť.



napísal Andrei 14.4.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
X3: TERRAN CONFLICT
+ hudba
+ grafika
+ komplexnosť
+ modovateľnosť
+ žijúci obrovský vesmír
+ vylepšený interface
+ nekonečné možnosti
- niekedy zdĺhavé
- žiadny multiplayer
- stále slabý interface
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2GHz, 1GB RAM, VGA 256MB RAM, DirectX 9.0 Pixel Shader 1.1
Doporučená konfigurácia: CPU Dual Core 2GHz, 3.0 GB RAM, VGA 256MB RAM, DirectX 9.0 Pixel Shader 3.0


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Deep Silver / CENEGA / Egosoft
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  september 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk