SUPERSTARS V8 RACING

SUPERSTARS V8 RACING

7.0

Nový titul z dielní Black Bean Games štartuje.

Recenzia na PC verziu

Na poli závodných hier sme sa s osemvalcovými motormi mohli prvý krát stretnúť vo vydarenom titule s talianskou licenciou Squadra Corse Alfa Romeo. Rok na to rozšírili Black Bean licenciu okruhov a vozidiel a priniesli vylepšenú verziu SCAR v podobe Evolution GT. Odvtedy sa však už po niekoľko rokov venujú licencii Superbikov a na autičkárov tak trocha zabudli.

Zabudli až doteraz. Svoj automobilová comeback opäť zasadili na Apeninský poloostrov a získali si oficiálnu licenciu talianskeho touring cars šampionátu, ktorý nesie práve názov Superstars. Nič si nerobte z toho, že ste o ňom v živote nič nepočuli. Ani ja. A ešte aj googlu robilo problémy niečo o ňom nájsť. Na moje počudovanie som však potom zistil, že v Taliansku je momentálne mánia ohľadne týchto okruhových pretekov. Niet sa čomu čudovať, že autori siahli až po licencii, ktorá väčšine sveta nič nehovorí. Jednak je to lacnejšie, ale hlavne po tom, ako som minule videl už aj hru s licenciou argentínskej pretekárskej série, tak už ich asi veľa na licencovanie neostalo. Bohužiaľ však ani tá licencia nie je bezproblémová, k tomu sa však dostanem až troška neskôr. Teraz sa však pripútajte a pripravte na ostré prejazdy šikanami v Monze v nadupaných VéOsmičkách.

Prvé stretnutie s hrou bolo jedno silné déja vu. Úvodné intro, štruktúra ako hlavného menu, tak aj všetkých vedľajších menu, herné režimy a systém bonusov sú až na pár minimálnych detailov takmer totožné presne s motorkovým SBK-09. Aspoň, že autorom došlo, že prechod z motoriek na autá by si zaslúžil aspoň zmenu vizuálu, fyziky a zvuku, lebo to by sa už dalo považovať za nerozdýchateľné faux pas. Nie, že by toto bolo úplne kóšer, autorom to strašne zazlievam a prejaví sa to aj na výslednom hodnotení, ale vďakabohu je to najväčší nedostatok titulu a všetko ostatné už funguje relatívne dobre.

Superstars V8 Racing
Superstars V8 Racing Poškodenie sa prejaví najmä v chovaní auta.
Poškodenie sa prejaví najmä v chovaní auta.


Superstars V8 Racing Nový fyzikálny model - tento manéver ma čoskoro bude stáť 4 priečky.
Nový fyzikálny model - tento manéver ma čoskoro bude stáť 4 priečky.


Superstars V8 Racing Na jazdu majú nezanedbateľný vplyv aj podmienky na trati.
Na jazdu majú nezanedbateľný vplyv aj podmienky na trati.





Ponuka herných režimov teda tak, ako tomu bolo aj v SBK-09, nijak nevybočuje zo zaužívaných štandardov a tak isto ako predtým, tak aj teraz by jej väčšia rôznorodosť nezaškodila, aj keď o malej ponuke sa hovoriť nedá. V rámci singleplayeru teda máme na výber rýchly pretek, rozsiahle tréningy, jednotlivé pretekárske víkendy (pozostávajúce z dvoch voľných tréningov, kvalifikácie a samotného bodovaného preteku), celý šampionát a nakoniec rôzne výzvy. Tie sa rozdeľujú na 4 skupiny, pričom každá skupina ich obsahuje 5. Prvým typom sú klasické časovky, kedy hráč prechádza checkpointami na trati do uplynutia časového intervalu. Ďalej tu nájdete úlohy napríklad typu predbiehania troch súperov za sebou. Duely medzi dvoma značkami budú vyhrocovať súboje v cieľovej rovinke a nakoniec scenáre, kde musí hráč vyriešiť predpripravenú situáciu (napríklad so zodratými gumami v poslednom kole to ešte úspešne dotiahnuť na stupne víťazov). Celkovo hra dokáže na slušnú dobu zabaviť a komu by sa to náhodu málilo, tak tu má ešte aj obstojné možnosti vybláznenia sa v multiplayeri.

Našťastie už v samotnom šampionáte sa hra od SBK-09 líši a to dosť podstatne. V prvom rade asi počtom pretekov, ktorých je len 10. Štruktúra šampionátu je už ale tiež úplne odlišná a zodpovedá tej reálnej. Dva voľné tréningy sa jazdia hádam všade, no tu už nejdú žiadne zahrievacie kolá, ale jedna časovo obmedzená kvalifikácia a po nej už pretek samotný. Situácia v boxoch je zas presná kópia tej z ich predchádzajúceho titulu. Pre každú časť víkendu si môžete skúšať iné nastavenia auta a ešte aj počas tréningov, či kvalifikácie, si ich meniť. Pre laikov je tu už zaužívaná možnosť rýchleho hrubého nastavenia jedným kliknutím, avšak v prípade tejto hry by som túto možnosť neodporúčal.

Už v SBK-09 boli nastavenia motoriek dôležitým determinantom vášho výkonu, ale hrubé nastavenie aspoň na nižšie obtiažnosti za ideálnych podmienok (suchá cesta...) postačovali. V prípade tejto hry sa autori ešte viac snažili a možnosti nastavení vyhnali do dimenzie, kedy je úspech s hrubým nastavením iba sci-fi. Na rovinkách budete viditeľne strácať na rýchlosti a aj papierovo slabšie autá sa budú dostávať pred vás. Pre ľudí, ktorí sa radi hrajú s nastavením svetlej výšky, prevodovky, sklonu krídiel, bude tento titul menším sviatkom.

Superstars V8 Racing

Superstars V8 Racing je hra určená pre širšie spektrum potenciálnych hráčov a ponúka možnosti prispôsobenia si hry podľa svojich schopností. Záleží len na vás, či sa prikloníte skôr k arkádovému štýlu, zvolíte skôr simulačnú jazdu alebo niečo medzi tým. Teraz však už aj arkádová jazda má skôr bližšie k titulom ako Race a nie Need for Speed. Každé zmeny na vozidle sa aj viditeľne prejavujú na jazde a fyzikálny model doznal výrazného vylepšenia, vďaka čomu je už aj v arkádovom režime chovanie auta na trati vierohodnejšie a reálnejšie. Tentoraz hra vyžaduje o dosť cviku a pilovania zručností viac a spočiatku vás bude pretáčavosť niektorých áut hnať do šialenstva.

K tomu všetkému sa navyše pridáva aj zvýšená agresivita súperov, ktorí sa vás teraz oveľa usilovnejšie snažia vytlačiť z ideálnej (suchej) stopy a v zákrutách vás pri vašej nepozornosti neraz slušne vyzvŕtajú. A aby toho ešte nebolo málo, tak aj tu na vás čakajú rôzne vplyvy počasia a to ako na vzhľad auta, tak hlavne na jeho chovanie. Simulačné nastavenie na zodratých gumách na trati, kde sa drží stála vrstva vody, silno vyžaduje volant už len preto, aby hráč dokázal dojazdiť do cieľa. Ovládanie na gamepade vyžaduje pevné nervy a dlhší tréning. Navyše sa mi aj zdalo, že diferenciácia druhu mokrej trate bola tiež vylepšená. Inak sa jazdí, keď stále prší a inak, keď pršalo v kvalifikácii a v preteku je už trať „iba“ mokrá.

Vyššie som načrtol problém chaotickej licencie. Tá vyzerá byť ešte z roku 2008, ale s drobnými odchýlkami. Napríklad sa v hre nenachádzajú úplne všetky tímy jazdiace túto sezónu, ale aj minulú. Tomu odpovedá aj počet jazdcov, ktorý je 19 (momentálne 16) a nejedná sa o nijak známe mená, pokiaľ sa nešpecializujete na taliansky motošport. Pamätníkom F1 môže byť známe meno Gianni Morbidelli, ktorý jazdil v Minardi ešte v jeho slávnejších dobách (tuším, že v roku 1994).

Superstars V8 Racing
Superstars V8 Racing Grafika sa od SBK-09 dočkala príjemného vylepšenia.
Grafika sa od SBK-09 dočkala príjemného vylepšenia.


Superstars V8 Racing V hre vás čakajú aj prejazdy známymi šikanami Monzy.
V hre vás čakajú aj prejazdy známymi šikanami Monzy.


Superstars V8 Racing Vďaka módu Free Camera móde si môžete robiť pekné screenshoty priamo počas preteku.
Vďaka módu Free Camera móde si môžete robiť pekné screenshoty priamo počas preteku.





Vozidiel je v hre 9 v rôznych stajňových prevedeniach a žiaria medzi nimi Audi RS4 (túto sezónu už nejazdí), BMW M5, BMW M3 (E90 a E92), BMW 550i a Jaguar S-Type R. ďalšie 4 už licencované nie sú, ale dokázal som medzi nimi rozoznať Mercedes C93 (v hre nazvaný Scorpio IZ4) a Chrysler 300C SRTS (Barricade DM). Všetkých 10 tratí je už na tom však lepšie. Licencia ich plne pokryla a spracované sú skvele. Je pochopiteľné, že 7 z nich je situovaných v Taliansku, ale nájdeme aj tu známe okruhy ako famózna Monza a jej nádherné šikany, Portimao v Portugalsku, Kyalami v Južnej Afrike a nakoniec španielska Valencia (túto sezónu už z kalendára vypadla).

Grafické spracovanie sa dočkalo od posledného titulu od Black Bean (toľko omieľaný SBK-09) taktiež zmien a ja sa len pýtam, prečo preboha takto nevyzeralo už SBK. Kvalitné nasvietenie, odlesky, prostredia sú výrazne bohatšie a pestrejšie. Zvuková kulisa je bohužiaľ na tom skromnejšie. A nakoniec čerešnička. Autori do hry integrovali aj model poškodenia a opotrebovania gúm, čo aj keď z grafického hľadiska má iba menší vizuálny efekt (žiadne Demolition Derby), ale na fyzike sa prejaví slušne. Superstars V8 Racing je príjemne hrateľný racing, ktorý dopláca na chudobnejší obsah vzhľadom na (u nás) neznámu licenciu.


napísal matus_ace 8.7.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Superstars V8 Racing
| SUPERSTARS V8 RACING
[14.5.2009]
7.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
SUPERSTARS V8 RACING
+ grafika
+ jazdný model
+ vplyv počasia, poškodenia auta a opotrebenia pneumatík
+ hrateľnosť
+ telemetria
+ možnosti prispôsobenia hry
- ťažšie (pre niekoho)
- chaos v licenciách
- hra je kratšia a má málo aut (obmedzenia licenciou)
- nevýrazné zvuky
- kópia štruktúry SBK09
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4Ghz, 1 GB RAM, GeForce 6600/Radeon X1600, 2 GB HDD
Doporučená konfigurácia: Dualcore CPU, 2 GB RAM, GeForce 8600/Radeon 2600, 2 GB HDD, volant


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Black Bean Games / CD Projekt / Black Bean Games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 28. jún 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19907)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk