MARVEL: ULTIMATE ALLIANCE 2

MARVEL: ULTIMATE ALLIANCE 2

7.5

Captain America proti Ironmanovi? Čože?

Recenzia na Xbox360 verziu

Marvel a DC, dve najväčšie spoločnosti s právami na  notoricky známe komiksové postavy. Zatiaľ čo DC zachraňuje svet najmä Supermanom, Batmanom, Flashom alebo Wonder Woman, Marvel z rukáva vyťahuje esá v podobe Spider-Mana, Hulka, Wolverina, Iron Mana a ďalších. A práve skupina okolo Iron Mana bude na držku nakladať všetkým zloduchom v Marvel Ultimate Alliance 2.

Život hrdinov je napriek zdaniu pekelne komplikovaná záležitosť. Obyčajní grázlikovia, nepriatelia so superschopnosťami, problémy s identitou, schizofrénia a paranoja, to všetko spôsobuje, že hrdinovia naozaj nemajú na ružiach ustlané. Keď sa navyše po niekoľkých nešťastných incidentoch proti hrdinom postaví aj verejnosť a americká vláda prichádza z návrhom na povinnú registráciu (Superhuman Registration Act - SRA) všetkých ľudí obdarených nadprirodzenými schopnosťami, kríza vypukne naplno. Dovtedy efektívne fungujúca organizácia SHIELD združujúca všetkých hrdinov sa rozpadá na dva veľké proti stojace fronty. Iron Man alias geniálny miliardár Tony Stark stojí za nariadením vlády a podporuje registráciu hrdinov. Naopak, Captain America bojuje za nezávislosť a zachovanie anonymity superľudí. Občianska vojna je na svete. Namiesto toho, aby hrdinovia ochraňovali nás, obyčajných ľudí, skáču si do vlasov navzájom. Až kým sa im vypomstia čachre machre s nanotechnológiou a oba znepriatelené tábory opäť budú musieť pre záchranu sveta bojovať spoločne.

Marvel: Ultimate Alliance 2
Marvel: Ultimate Alliance 2 Smutný pohľad - hrdinovia stojaci proti sebe.
Smutný pohľad - hrdinovia stojaci proti sebe.


Marvel: Ultimate Alliance 2 A takto nejak sme prišli doma o prvý vianočný stromček.
A takto nejak sme prišli doma o prvý vianočný stromček.


Marvel: Ultimate Alliance 2 Keď príde čas, budete si môcť vybrať aj niektorého zo záporňákov.
Keď príde čas, budete si môcť vybrať aj niektorého zo záporňákov.





 

Na akčnú sekačku, akou Marvel Ultimate Alliance 2 vo svojom základe určite je, má hra celkom slušný príbeh. Občianska vojna medzi hrdinami je sama o sebe zaujímavým momentom v histórii komiksového sveta, navyše sa ako hráč budete môcť rozhodnúť, ku ktorej strane sa pridáte. Prikloníte sa skôr Iron Manovi a budete dôverovať jeho skalopevnej viere v zákony? Alebo je pre vás sloboda dôležitejšia i za cenu postavenia sa po boku Cap-a (nie toho zvieraťa, Cap je skratka pre Captain America) proti autoritám? Voľba strany nemá iba kozmetický charakter, naopak, ovplyvníte tým nie len ponuku dostupných hrdinov, ale tiež sa tým upravia aj časť príbehových misií.

Bez ohľadu na to, či si zvolíte postoj pro alebo proti SRA, budete musieť v kampani k zemi poslať stovky nepriateľov. Každý level dáva priestor naplno vyniknúť štyrom z bohatej ponuky Marvel postáv. Zloženie skupiny je takmer kompletne vo vlastnej réžii (s istými obmedzeniami) a výber z vyše 20 hrdinov naozaj „bolí“. Je pre vás ten pravý dreamteam v zložení Spider-Man, Ironman, Wolverine a Hulk? A čo takto kombinácia Daredevil, Deadpool, Jean Gray a Thing? Našťastie je zmena mančaftu iba otázkou niekoľkých kliknutí v menu,  priamo v hre sa medzi takto vyskladanou štvoricou prepína okamžite pomocou d-padu.

Hrdinovia disponujú základným rýchlym a ničivejším pomalým útokom, niektorí superľudia miesto toho dokážu nepriateľom zavariť na diaľku (Spíďove pavučiny). Hodnota aktuálnej staminy určuje, či si váš vyvolený môže použiť jeden zo 4 extra útokov (dupanie s Thingom, kartové hrátky s Gambitom). Ponuku útočných možností uzatvárajú tzv. fusion attack, na ktorých sa zúčastňujú naraz dvaja hrdinovia. Buď vo dvojici zautočíte na jeden cieľ (Thing roztočí Wolverina, ktorý sa adamantiovými drápmi zaborí do teľa nepriateľa), alebo sa v inej kombinácii hrdinov zameriate na plošné „kúzlo“.

Zvyšok hrateľnosti si iste domyslíte. S najobľúbenejšou postavičkou prechádzate jednotlivé levely, útočíte buď v základných kombách, cez superútoky alebo pomocou Fusion. Traja počítačom riadení kumpáni sa snažia vám v tejto ušľachtilej činnosti pomáhať a celkom im to ide. Rovnako ako vy sa nespoliehajú len na základné kombinácie, dokážu v pravý čas použiť svoje vlastné schopnosti, nepletú sa do cesty a ani neumierajú zbytočnými, hlúpymi smrťami. Keď máte pocit, že potrebujete trochu inak zameraného bojovníka, buď si ho vložíte z menu do skupiny alebo sa na neho priamo prepnete a súboje začínajú znova. Síce v inej forme, lenže pri zachovaní rovnakého obsahu.

Marvel: Ultimate Alliance 2

A to je práve problém. Štedrá, až by som povedal vianočná, ponuka hrdinov mohla priniesť do hry želané osvieženie. Dalo by sa pokračovať na nápadoch z Lost Vikings, kedy by len silní hrdinovia vedeli odpratať kamión z cesty, naopak lietajúce postavy by sa mohli venovať nedostupným prepínačom, rýchli hrdinovia by museli v stanovenom limite prekonávať prekážky atď. Takto je to jedno, logické hádanky sa nekonajú, mozog môžete nechať na poličke, zato sa však vyzbrojte ďalším párom buttonmashingových palcov. Postavičku, ktorú si na začiatku vyberiete, môže byť aj tá, ktorou hru dokončíte. Nič vás nenúti prepínať si medzi grupou superhridnov a už vôbec sa nemusíte zdržiavať návštevou menu a skladaním ideálnej partie.

Je to spôsobené čiastočne aj náplňou úloh. Znič tri generátory, aby si s dostal cez silové pole, prepni 2 prepínače, aby si otvoril dvere, znič 6 teleportov, zabi bossa. Klasika akčného žánra. Čakali sme viac. Ešte že aspoň akcia je taká, ako sa od toho najlepšieho z Marvelu patrí. Súboje s desiatkami nepriateľov naraz, alebo naopak s jedným tuhým bossom (mimochodom, určite si zvoľte jednu z ťažších obtiažností, inak budete náročnosťou sklamaní), vybuchujúce sudy, typické hrdinské hlášky, jednoducho pravá komiksová nálož.

Medzi jednotlivými levelmi sa hrdinovia stretávajú, aby sa dohodli na ďalšom postupe. Či už je to Starkova veža, labáky, alebo úkryt v africkej džungli, vždy môžete prekecnúť pár postáv (za čo mimochodom dostávate odmeny), odskúšať si cvičné misie v simulátore, prehrabávať sa podrobnou databázou jednotlivých postáv alebo si zahrať kvíz z Marvel univerza. Mimochodom, vedeli ste, ako dlho vie bez prestania horieť Human Torch? 17 hodín, prosím pekne.

Získavanie upgradov za rozhovory nie je jediným spôsobom vylepšovania hrdinov. Klasické levelovanie za získané skúsenosti je skombinované zo štýlom Mass Effect, kedy sa vám po dostatočnom investovaní do jednej vlastnosti otvorí jej účinnejšia obdoba. Ďalej sa v hre nachádzajú rôzne medaile a výložky, ktoré môžu zásadne ovplyvniť schopnosti družstva. Či už pridávajú k útoku, k obrane, k získaným XP, k rezistencii proti ohňu, ľadu a podobne, zo všetkých dostupných môžete mať naraz aktívne iba tri, čo kladie aspoň trochu dôraz na používanie šedej kôry. Hra umožňuje celý upgradovací proces vrátane rozdeľovania vyznamenaní prepnúť do automatického módu, čo som asi od druhej tretiny príbehu začal používať. Priznávam sa bez mučenia, ale jednoducho pri toľkom množstve hrdinov (snažil som sa ich často meniť) je aj zrýchlené upgradovanie cez tlačítko Back po čase otravné. 

Marvel: Ultimate Alliance 2
Marvel: Ultimate Alliance 2 Spíďo - majster nevhodných poznámok v nevhodný čas.
Spíďo - majster nevhodných poznámok v nevhodný čas.


Marvel: Ultimate Alliance 2 Jeden z plošných Fusion útokov.
Jeden z plošných Fusion útokov.


Marvel: Ultimate Alliance 2 Wolverina sme už videli aj v krajších kostýmoch.
Wolverina sme už videli aj v krajších kostýmoch.





Tak ako sa na správnu superhrdinský titul patrí, grafika a hlavne fyzikálny engine dojem z intenzívnej akcie dokonale zvýrazňujú. Interaktívne prostredie vám dovolí vymlátiť dušu nie len zo živých oponentov, robotov, mutantov a podobnej zberby, ale rovnako si môžete zacvičiť na sudoch, počítačoch, autách a podobne. Väčšie predmety je možné zodvihnúť a použiť ako zbraň, menšie občas ukrývajú tajomstvo v podobe bonusu. Nezabudnite si taktiež všimnúť výborný svetelný model, dynamické tiene a prechody medzi prostrediami s rôznou intenzitou svetla sú spracované výborne.

Občianska vojna superhridnov má minimálne jedno pozitívum. V hre inšpirovanej týmto konfliktom budete môcť prežiť zhruba polku misií za obe strany, čo z MUA2 robí kandidáta na aspoň dve zahrania. Spolu s co-opom až pre 4 hráčov, bohatou ponukou hrdinov, výborným technickým spracovaním a poriadnym držkobraním nám z tejto rovnice vychádza výborná známka. Vysvedčenie kazí nevyužitý potenciál vyplývajúci z rôznorodosti Marvel postáv a obyčajná „každodenná“ náplň misií.


napísal je2ry 2.10.2009
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
MARVEL: ULTIMATE ALLIANCE 2
+ bohatá ponuka hrdinov
+ slušný príbeh
+ dva tábory = znovuhrateľnosť
- nevyužitý potenciál hrdinov
- misie mohli byť vystavané aj zaujímavejšie


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PS2
PSP
Xbox 360
Wii
DS
PS Vita

Vývoj: Activision / CENEGA / Vicarious Vision
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. september 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18399)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk