PlayStation má 15

PlayStation už nie je pod zákonom. Dnes oslavuje sladkých 15 rokov!

pridal spacejunker 3.12.2009 o 15:04 pod informácia
PlayStation má 15

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Zabijak kartridgov, kudla do chrbta spoločností Nintendo a Philips, ktoré sa ambicióznemu projektu herného systému postavenom na CD nosičoch otočili chrbtom, bola uvedená na trh v domovskej krajine, v Japonku, 3. decembra 1994. V Európe to bolo 29. septembra 1995. Presne pred 15 rokmi uzrela svetlo sveta modla miliónov hráčov – konzola Sony PlayStation, okolo ktorej sa v nasledujúcich rokov života sformoval tak silný kult, že symboly X,O, □, ∆ boli vypálené do myslí všetkých, ktorí s hrami prichádzali do styku. U jej zrodu stál neprávom nenávidený vizionár a neskôr prezident Entertainment divízie Ken Kutaragi, prezývaný aj ako Otec PlayStation.

Platforma, ktorá stála na prahu 3D generácie a riskovala s formátom CD (pamätá si niekto čierne disky?), začala písať novú éru digitálnej zábavy a dala svetu nehynúce klasiky od Metal Gear Solid, cez Final Fantasy VII, až po Crash Bandicoot, studnice inšpirácií aj pre dnešnú tvorbu. Pre PSone bolo celkovo vydaných 7918 hier.

PlayStation alebo PSone bola vôbec prvým herným systémom s predajom presahujúcim magickú hranicu 100 miliónov kusov. Počas 11 rokov sa predalo celosvetovo viac ako 125 miliónov kusov, až kým materská spoločnosť nestopla výrobu 23. marca 2006. PlayStation One sa dočkala jednej dizajnovej revízie, označovanej ako PSone.

4. marca 2000 sa začala písať história šiestej generácie herných konzol, opäť pod taktovkou značky PlayStation. Mladšia a výkonnejšia kolegyna uväznená v čiernom monolite odstavila na vedľajšiu koľaj konkurenciu Dreamcast od Segy, kocku od Nintenda a rozmernú čiernu krabicu od Microsoftu uvádzacou cenou 299 dolárov. Okamžite sa stala dominantným a najpreferovanejším herným systémom na trhu, čomu pomohla aj integrovaná DVD mechanika. Celosvetové predaje, ktoré sa dodnes nezastavili, prekročili prah 138 miliónov predaných kusov. PS2 bola dva krát redizajnovaná.

O štyri roky neskôr Sony uvádza na trh handheld PlayStation Portable, skrátene PSP. V Japonsku sa začalo s predajom 12. decembra 2004, v EU až 1. septembra 2005. Prenosný herný systém s mimoriadne veľkým displejom a grafikou približujúcou sa kvalite PS2 zápasí dodnes s nezáujmom tretích strán a odporom k distribúcii obsahu na UMD diskoch. PSP má za sebou dva ľahké redizajny a jeden zásadný, z ktorého vznikol PSPgo. Na konte má viac ako 56 miliónov predaných kusov.

Najmladším prírastkom do rodiny veľkých konzol PlayStation je model aktuálnej generácie, ktorý sprevádza kontroverzia a prenasleduje zle nastavená marketingová kampaň. Zatiaľ čo PlayStation 3 trpí v začiatkoch, po prvom redizajne sa jej mimoriadne darí a okupuje popredné priečky predajných rebríčkov. PlayStation 3 bola uvedená na trh 11. novembra 2006, v Európe to bolo 23. marca 2007. Podľa posledných štatistických údajov z 31. septembra 2009 sa predalo na celom svete 27 miliónov kusov PS3.

Pred 15 rokmi mnohí ani nesnívali o tom, že niekedy budú sedieť pred televízorom a konzumovať jednu hru za druhou z pohodlia pohovky. Vo svete elektroniky je 15 rokov celá večnosť, nebyť Kutaragi-sana možno by história herného priemyslu vyzerala inak. Aj vďaka nemu stála u zrodu modernej éry konzola, ktorá tu bude s nami (dúfajme) ešte ďalších 15 rokov.

Osobne so slzou v oku pripíjam na zdravie a sľubujem, že oprášim poličku s PSone a PS2 titulmi. PlayStation, všetko najlepšie!





Páči sa mi!







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (3)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20404)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk