Čo čakať od 3D na konzolách?

V zásade to bude skôr nový štýl vnímania ako grafické orgie.

pridal saver 25.4.2010 o 10:14 pod hry
Čo čakať od 3D na konzolách?

HRY > NOVINKY >

3D je už na PC takmer štandardom a pomaly prichádza aj na konzoly. Už nám to ako na PS3, tak aj na Xbox360 ukazujú malé arkádovky a aj herný Avatar. V zásade potvrdili, že to funguje, ale aj to, že grafická kvalita ide zákonite dole. Stratu grafickej kvality nám potvrdzuje aj Digital Foundry, ktoré vyskúšalo prichádzajúce 3D tituly na PS3.

Sony začne v PS3 oficiálne podporovať 3D hry v polovici júna spolu s launchom svojich 3D TV. Ale aj tu si 3D vyžiada svoju daň. Napríklad pri WipEout HD bude rozlíšenie a framerate znížené z 1080p a 60 fps na 720p a 30 fps. Engine síce bude musieť vypočítavať 60 obrázkov za sekundu, ale tým, že ich rozdelí na dve oči, bude z toho 30 fps hra. Hra teraz musí za rovnaký čas v 3D vyprodukovať jeden záber pre každé oko a to aj s malým posunom grafiky. Takže prakticky treba prepočítať všetko znovu, geometriu, tiene, reflekcie a všetky efekty. Zatiaľ čo v štandardnom móde mohli niektoré funkcie plynule pokračovať v tom, čo začali pár frejmov predtým, teraz to autori buď musia prepočítavať neustálne znovu, nájsť viac pamäte pre cachovanie, alebo tieto efekty úplne zrušiť.

Pri WipEout to majú autori jednoduchšie, hra mala vyššie rozlíšenie a vyšší framerate, ale čo pri štandardných 720p hrách, ktoré fungujú na 30 fps, alebo ešte menej? Ukazuje to 720p/30 fps MotorStorm: Pacific Rift, pri ktorom už autori museli výraznejšie zájsť do obmedzovania detailov, aby engine zvládol 30 fps pre každé oko. Rozlíšenie išlo dolu do subHD, klesli detaily, polygóny a efekty.

Na druhej strane pri nástupe 3D pôjde skôr o prinesenie nového zážitku. Konkrétne pri racingovkách ponúka 3D nový pohľad na samotnú jazdu, kde dokážete lepšie odhadnúť vzdialenosť, dynamiku vozidla a vraj to priam budete chcieť hrať v pohľade z kokpitu. Napríklad prichádzajúce Gran Turismo 5 môže s 3D ponúknuť hráčom zaujímavý posun vpred.

Aktuálne konzoly síce na 3D grafiku nie sú stavané a často pri 2D hrach idú pod 30 fps pri 720p rozlíšení, ale zrejme už teraz ponúknu prvý krok do 3D sveta. Bude hlavne záležať aj od toho, koľko budú do 3D chcieť firmy investovať. Totiž kým sa 3D TV rozšíria tak, aby sa oplatilo výraznejšie investovať, bude to istý čas trvať. Dovtedy môžeme čakať skôr pridanie menej kvalitných 3D módov ku kvalitnejším 2D verziám hry.

Viac nám o 3D hrách prezradí E3, možno prinesie aj prekvapenia.





Páči sa mi!

Zaradené pod: sony, sony, xbox, ati






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19577)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk