ALPHA PROTOCOL

ALPHA PROTOCOL

8.0

Superšpión lepší ako James Bond?

Recenzia na PC verziu

Zabudnite na agenta 007. Jamesa Bonda vystriedal nový superšpión Michael Thorton. Už dlhšie sa hovorilo o tom, že má potenciál, ale z veľkých nádejí bývajú často veľké sklamania. Či je Michael naozaj až taký super, alebo iba béčko, to vám povie naša analýza, vypracovaná na základe supertajného sledovania špióna v akcii.

Michael je fešák a to aj keď mu zmeníte účes, pridáte briadku alebo klobúčik. Skrátka taký ten fešáčik, akých vidíte v chlapčenských hudobných skupinách a baby po nich hádžu nohavičky. Možno nie každému bude sympatický jeho vzhľad, niektorým ani jeho praktiky v teréne. Väčšina hráčov si však ochotne s Michaelom podá ruku a spolu s ním absolvuje množstvo rozmanitých úloh v rôznych častiach sveta.

Príbeh Alpha Protocol je solídny, hoci neprekvapivý. Nad východnou Európou je zostrelené lietadlo. Vyšetrovaním je poverený mladý elév a keďže sa jedná o chúlostivú záležitosť, získava status Alpha Protocol, čo znamená, že je to agent, ktorý nepodlieha žiadnej vládnej organizácii a keď zlyhá, každý sa od neho dištancuje. Zatiaľ neskúsený agent sa púšťa do vyšetrovania v Saudskej Arábii a čoskoro zistí, že v tajnej operácii niečo poriadne smrdí a nie sú to Bin Ládinove spodky. Situácia sa komplikuje, Michael musí pátrať sám na vlastnú päsť, aby zabránil globálnemu konfliktu. Stáva sa štvancom, ale nezabúda na svoje poslanie, hoci je len hŕstka ľudí, ktorým naozaj môže dôverovať a ktorí ho podporujú. Je to predovšetkým šarmantná expertka Mina Tang, ktorá ho zásobuje informáciami a jej peknú tváričku vída hlavne vo video brífingoch a komunikuje cez PDA.

Michaelove pátranie sa z vyprahnutej púšte presúva do Ríma, Moskvy a Taipei, pričom v každom meste má agent pridelený byt, ktorý slúži ako základňa. Tu prebiehajú videohovory, mailová komunikácia a tiež objednávanie zbraní od dílerov na internete. Za zmienku stojí aj možnosť kúpiť spravodajské informácie, ktoré uľahčia priebeh misií, či už sú to mapy oblasti, alebo hoci ostreľovacia puška, ktorá vás počká na určenom mieste. Po prípravách si hráč vyberie spomedzi ponúkaných misií a vzápätí sa ocitá priamo v centre diania. Náplň niektorých misií predstavuje kontaktovanie s rôznymi, často pochybnými živlami, ktoré majú silné postavenie v podsvetí a hlavne dôležité informácie. Vtedy obvykle zostane len pri rozhovoroch a zbrane mlčia. Väčšina misií sa ale sústredí na priamočiaru akciu, ktorú nebrzdia žiadne dialógy.

Alpha Protocol
Alpha Protocol  Bez streľby to väčšinou nejde.
Bez streľby to väčšinou nejde.


Alpha Protocol  Bitky sú nenáročné, ale efektné a efektívne.
Bitky sú nenáročné, ale efektné a efektívne.


Alpha Protocol  Rozhovor s Minou, ako zareagujete?
Rozhovor s Minou, ako zareagujete?





Michael musí získať dáta z počítačov, ochrániť kľúčové osoby, sabotovať nepriateľskú základňu, identifikovať cieľ cez mieridlá ostreľovacej pušky alebo šliapnuť na krk samotnému lídrovi nebezpečného gangu. Môže to urobiť s veľkým rachotom alebo pekne po tichu. To znamená, že buď sa k cieľu misie prestrieľate, alebo sa budete zakrádať, vyhýbať bezpečnostným kamerám a strážam tak, aby ste nespôsobili veľký rozruch. Tu je zrejmá inšpirácia titulmi Splinter Cell, lenže Alpha Protocol využíva len zjednodušenú stealth formu, ponúka iba základné vybavenie na tiché operácie a priamym otvoreným konfliktom sa niekedy aj tak nevyhnete. Rozhodne nie pri súbojoch s bosmi. Tých najväčších hajzlíkov skrátka musíte poriadne pokropiť olovom v adrenalínových dueloch, aby ste na konci súboja spečatili ich osud. Môžete ich uväzniť, alebo koketovať s myšlienkou na prepustenie za protislužbu. No po niekoľkých loadingoch, ak vás opakovane pošlú k zemi, si zrejme vychutnáte nemilosrdnú popravu tuhého oponenta (Hra sa automaticky ukladá pri kontrolných stanoviskách v priebehu misie a tiež vždy na základni - v príbytku.)

Postup v misiách je spestrený minihrami, ktoré vám priebežne pripomínajú, že ste agent špecialista a nie všetko sa dá vyriešiť 9-milimetrovým argumentom. Otváranie zámok je jednoduché, stačí správne napolohovať niekoľko ukazovateľov a dvere sú otvorené. Deaktivovanie alarmov a nástražných systémov vyžaduje správne zapojenie kontaktov v určenom poradí. Najťažšie je hackovanie a práve kvôli tejto minihre môže určitá skupina hráčov na hru zanevrieť. Pri nabúravaní do počítačov musíte správne priradiť dva niekoľkomiestne kódy totožným kombináciám, ukrytým v chaotickom zhluku písmen a čísel. Na prvý pohľad sa to môže zdať nemožné a úvodné pokusy frustrujúce. Potom si však zvyknete a nebude vám to robiť až taký problém. Správne páry sa na rozdiel od ostatných znakov nepretáčajú a ak včas postrehnete sériu stabilných symbolov, treba ich čo najrýchlejšie priradiť k prvému alebo druhému kódu. Pri každej minihre je rozhodujúci čas a vždy, keď urobíte chybný krok, limit sa podstatne skráti. Pri opakovaných omyloch a vypršaní času sa spustí alarm.

Pri postupe a v bojoch sa využíva pohľad tretej osoby. S Michaelom sa dá rýchlo a pohodlne premiestňovať v teréne a praktická kombinácia kláves umožní streľbu s nazeraním spoza stien a tiež rýchle presuny kotrmelcami k iným bezpečným miestam. Strelné zbrane sú delené do štyroch kategórií: pištole, brokovnice, samopaly a útočné pušky. Líšia sa dostrelom a účinkom a dopĺňajú ich granáty, trieštivé a EMP nálože. Ocenil som atraktívne boje na blízko, kde spacifikujete protivníkov pomocou bojových umení. Hoci základná sada úderov sa aplikuje jedinou klávesou, bitky majú svoje čaro. Preto som sa s obľubou zakrádal až k blízkosti súperov alebo na nich priamo vybehol a potom ich vymlátil ako žito. V praxi to nebolo také ťažké už kvôli slabšej AI. Bohužiaľ vaši oponenti nie sú žiadni veľkí myslitelia a oklamať alebo prekvapiť ich nie je problém. Občas vám ale pripravia aj krušné chvíle, hoci skutočnú výzvu ponúkajú len bossovia.

Alpha Protocol
Agent Thorton a prierez jeho špiónskym životom.

Pri zranení v boji sa postave automaticky obnovuje len zbroj, život treba liečiť lekárničkami zo stien budov alebo e-shopu. Prenosné lekárničky, zbrane a doplnky, ktoré napríklad aj uľahčia nabúravanie do systémov, sa zhromažďujú na základni vo veľmi svojskom inventári postavy. Z môjho pohľadu je to najhoršie riešený inventár, s akým som sa v posledných rokoch stretol. Je zjavné, že vychádza v ústrety konzolovým hráčom a ich ovládačom a preto týmto uživateľom možno taký strašný pripadať nemusí. Na PC je to ale rozhodne nežiadúci hlavolam so zbytočne komplikovanou výmenou výbavy. Výstroj sa delí do niekoľkých sekcií, v každej je niekoľko podsekcií a keď meníte zbraň a jej modifikácie, uklikáte sa k smrti. Myš, ktorá sa v boji a minihrách celkom šikovne uplatňuje, v inventári nenašla praktické využitie. Zdĺhavý proces by sa dal obmedziť na jednoduché potiahnutie predmetu na požadované miesto pomocou kurzora. Tvorcovia ale uprednostnili originálny, ale priam retardovaný spôsob. S tým súvisí aj zdržovanie pri výmene zbraní a predmetov priamo v boji. Hráč si prepína dve primárne zbrane a k nim vždy aj druh munície. Granáty, lekárničky a doplnky sú rozšuplíkované do niekoľkých zásuviek, vždy po dva (po vylepšení po štyri) kusy v jednej. Čiže napríklad 10 lekárničiek musíte nasúkať do piatich úložných priestorov, namiesto jedného a potom ich priebežne prepínať, aby boli okamžite použiteľné.

Pri plnení misií, kde nájdete povinné zadania, ale aj vedľajšie, ktoré môžete odignorovať, vám dobre poslúži vylepšovanie znalostí a schopnosti, ktoré hrdina získava pri zvyšovaní levelu. Pribudnú aj perky. Za pridelené body vylepšujete účinok zbraní v jednotlivých kategóriách, zefektívnite bojové umenia, posilníte výdrž, zdokonalíte technické znalosti, či možnosti zakrádania. Už v úvode hry si zvolíte špecializáciu a predispozície postavy, ale môžete uprednostniť aj vlastný koncept. Neskôr ešte zvýšite účinok dvoch kategórií, ktoré považujete za primárne. Prakticky každá bodová investícia prináša aj doplnkový efekt. Napríklad pri bojových umeniach sa nielen zosilnia vaše údery a kopy, ale získate nové kombá. Brokovnice sa rýchlejšie nabíjajú, majú väčšiu stabilitu, odhodia súpera stranou a podobne. Pri viacnásobnom investovaní si odomknete aj užitočné aktivovateľné schopnosti. Tie potom prepínate v boji podobne ako zbrane. V limitovanom čase poskytnú skvelé bonusy a následne vyžadujú čas na regeneráciu, aby sa dali zas použiť. Pri streľbe z pištole napríklad oceníte pozastavenie času, kedy označíte ciele a následne ich zasiahnete sériou výstrelov. Dočasná nezraniteľnosť sa hodí pri boji s lídrami. Ďalšie schopnosti pomôžu pri zakrádaní alebo menej zručným hackerom ľahšie sa nabúrať do počítača. A čím viac bodov investujete do jednotlivých odvetví, tým viac vymožeností ponúknu. Váš agent môže byť presne tým, čo chcete a potrebujete, nikdy však nedosiahnete majstrovstvo vo všetkých oblastiach.

Alpha Protocol
Alpha Protocol  Jedna z potenciálnych obetí, s ktorou môžete prežiť romancu.
Jedna z potenciálnych obetí, s ktorou môžete prežiť romancu.


Alpha Protocol  Minihra pri deaktivovaní alarmov nie je ťažká...
Minihra pri deaktivovaní alarmov nie je ťažká...


Alpha Protocol  ...ale hackovanie bude niektorých hráčov dokonale frustrovať.
...ale hackovanie bude niektorých hráčov dokonale frustrovať.





K dialógom sme sa zatiaľ dostali len letmo, ale treba si povedať o nich povedať niečo viac. Rozhovory totiž majú značný vplyv na dianie okolo vás. Dôsledky sa prejavia hlavne vo finálnej fáze hry. Vhodné odpovede určujú náklonnosť jednotlivých postáv voči vašej osobe. Spriaznení ľudia vám posunú nejaké informácie navyše, alebo dokonca poskytnú pomoc priamo v misii, keď tam vyšlú svojich mužov. A flirtovanie so ženami, vrátane expertky Miny, môže vyvrcholiť romancou. Pri rozhovoroch nemáte presne formulované odpovede, ale vyberáte si spôsob, akým Michael zareaguje. Pri profesionálnej odpovedi sa bude držať biznisu, pri flirtovaní sa pokúsi žene tlačiť kaleráby do hlavy. Agresívny režim môže dotyčnú postavu odpudiť, ale iného zastrašiť tak, že vyklopí niečo navyše. U niekoho zaberie úprimnosť, v iných prípadoch je lepšie klamať. Zvažovať a vybrať správny spôsob odpovede je rozumné, ale treba tak učiniť rýchlo, pretože rozhodnúť sa treba v priebehu niekoľkých sekúnd. Vzťahy sa formujú aj pri písaní odpovedí emailom, opäť s viacerými voľbami. Aj rozhodnutia v akcii sa zúročia. Ak pošlete na druhý svet pár policajtov, alebo agentov, ktorí sa pripletú do cesty, na 69-ku s Minou zabudnite.

Čo sa týka grafiky, pochváliť treba najmä postavy s pekne modelovanými tvárami, ktoré dosť ostro kontrastujú s menej atraktívne spravovanými prostrediami. Asi najlepšie vyzerá Rím. Predelové scény, ktoré sú obvykle spojené s dialógmi sa dajú pretočiť, čo niekedy nie je na škodu, kamery občas ponúknu nevhodný uhol, našťastie nie často. Interiéry bytov a väčšiny lokalít mohli byť spracované rozhodne lepšie, podobne ako deštruktívny model. Nie je to však nič tragické a uspokojiť sa dá aj s priemerným ozvučením. Hra je stabilná, no narazíte občas na chybné textúry, alebo spozorujete postavu zaseknutú na rebríku. Celková technická úroveň je však uspokojivá.

Alpha Protocol síce nedokáže tromfnúť tituly ako Mass Effect a Splinter Cell, ktorých vplyv v hre je zrejmý, avšak ponúka veľmi príjemnú zábavu. Akčne ladené misie sú obohatené o minihry, ktoré môžu menej zručných odradiť, ale hra by bez nich nemala tú správnu špiónsku atmosféru. Dialógy vhodnou formou plnia svoj účel podobne, ako boje s praktickým ovládaním. Dej je uveriteľný, RPG vývoj postavy výborný. A hoci viaceré prvky by mali byť spracované viac do hĺbky, výsledok je dosť dobrý. Superšpión Michael Thorton sa v teréne osvedčil. Podaktorí síce budú šomrať ako staré pivo a hre na chuť neprídu, ale fajnšmekri si Alpha Protocol dokonale užijú, aj napriek určitým výhradám. Ak patríte do tej druhej skupiny, ešte si k hodnoteniu niečo prihoďte.

Alpha Protocol
Alpha Protocol  RPG vývoj postavy je ľahko zrozumiteľný a vydarený.
RPG vývoj postavy je ľahko zrozumiteľný a vydarený.


Alpha Protocol  Streľba spoza múrov a dobré krytie vám neraz zachránia život.
Streľba spoza múrov a dobré krytie vám neraz zachránia život.


Alpha Protocol  Môžete sa aj zakrádať, ale treba si dávať veľký pozor na bezpečnostné kamery a hliadky.
Môžete sa aj zakrádať, ale treba si dávať veľký pozor na bezpečnostné kamery a hliadky.





napísal uni 1.6.2010
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
ALPHA PROTOCOL
+ precízny RPG vývoj postavy
+ forma a vplyv rozhovorov na priebeh udalostí
+ špiónske minihry
+ absolvovanie misií zakrádaním alebo akčným štýlom
- chabá AI
- zle riešený inventár
- slabo spracované prostredia
- pre niektorých hráčov príliš ťažké minihry
- viaceré prvky by mali byť spracované viac do hĺbky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz,1GB RAM (2 GB Win 7, Vista), GeForce 6800 GT/ ATI 1300 XT


RECENZIE HRÁČOV
Alpha Protocol
7.5
LAKER_FAKER    18.10.2012
Alpha Protocol, asi najmenej známa hra od RPG giganta Obsidia...prečítať celé
Alpha Protocol
7.5
DICKIE    25.8.2010
Schizofrénia – pri vyslovení tohto slova vä...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: SEGA / Conquest / Obsidian Entertainment
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. máj 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk