SHIFT 2: UNLEASHED

SHIFT 2: UNLEASHED

8.0

Pripravený ohúriť

Recenzia na PS3 verziu

EA svoju simulačnú odnož zbavuje názvu Need For Speed a so Shift 2: Unleashed vyráža po krku Gran Turismu a Forze. Potrebuje však viac ako len rýchlosť a preto radí nový prevodový stupeň, ktorý nahrádza precíznosť jazdného modelu, širokú paletu vozidiel v garáži aj komplexnú ponuku a otvorenosť, ktorou sa vyznačuje konkurencia. Z dielní Slightly Mad Studios bol vypustený na okruhy buran, ktorý sa rúti vpred ako neriadená strela. Shift 2: Unleashed sa predvádza, robí to rád a zámerne. Ide o racing, v ktorom sa netrúbi, ale rovno koná.

Jeho prejav je vždy o kúsok surovejší, agresívnejší, hlasnejší, vždy o kúsok divokejší, čo jeho spoznávacím znamením. Shift 2 je ako násilie páchané na vozidlách, Zonda kričí ako zmyslov zbavená, keď sa ručička blíži k 8000 rpm a zadné kolesá v tom momente dávajú signál prevodovke, že ešte nie je správny čas na preradenie, turbo silno odfukuje, z okolia tribún sa aj do kabíny dostáva čulý ruch okruhu a ten dravý zvuk motora spôsobuje, že opatrne zošľapujete pedál, pretože sa bojíte, že po prvom kole zadným náhonom zoderiete asfalt. A je absolútne jedno v ktorom z tých 145 áut sedíte.

Slightly Mad Studios museli prefackať každé z nich, pretože aj obyčajný Ford Focus RS je tak nahnevaný, že po štarte hľadáte tlačítko na vysunutie krídiel a odpálenie rakiet vzduch zem. Mimoriadne agresívny zvuk o stupienok hecuje samotný vizuál, ktorý jazdu trestá postupným blednutím obrazu, mohutným blurom a čistú zase odmeňuje dôveryhodným spracovaním odstredivých síl a trasením kamery. Shift 2: Unleashed ako jeden z mála ponúka pohľad z prilby jazdca, ktorý je mimoriadne pohlcujúci, ide však o prvok, ktorý ako prvý vypnete z prudkého nástupu kinetózy.  

Shift 2: Unleashed
Shift 2: Unleashed Pohľad z prilby pilota je výzvou aj pre skúsených.
Pohľad z prilby pilota je výzvou aj pre skúsených.


Shift 2: Unleashed Koncentrácia na agresívnu, nebezpečnú jazdu sa odzrkadľuje aj na vizuále a dravom zvuku.
Koncentrácia na agresívnu, nebezpečnú jazdu sa odzrkadľuje aj na vizuále a dravom zvuku.


Shift 2: Unleashed Shift 2 ponúka jedny z najlepšie spracovaných nočných jázd.
Shift 2 ponúka jedny z najlepšie spracovaných nočných jázd.





Toto je (ne)reálny racing

Pocit z jazdy je úžasný, avšak aby ste sa dostali do vedenia, vyžaduje ohromné množstvo úsilia, pretože nech budete robiť čokoľvek, budete vždy pomalší ako pri kamere zavesenej na kapote alebo kopírujúcej povrch vozovky. V prilbe inak vnímate rýchlosť a zle sa odhaduje aj vzdialenosť. K prívetivosti neprispieva ani otáčanie hlavy pilota do zákruty skôr ako sa do nej dostanú predné kolesá, prudké (a zbytočné) brzdenie, strhnutie volantu sú bežnými sprievodnými efektami. Na druhej strane, ak otočíte auto na strechu alebo ho pošlete do piesku v efektnej piruete, zažijete na vlastnej koži tie najvzrušujúcejšie havárie v priamom prenose. A o tieto momenty sa môžete podeliť, hra dovoľuje posledných 30 sekúnd uložiť vo forme replayu.

Shift 2: Unleashed bol postavený tak, aby od prvého momentu ohúril, ak to neurobí audiovizuál, čo indikuje, že by ste mali navštíviť lekára, tak je to vozový park zostavený len z tých najluxusnejších, najrýchlejších a najexotickejších vozov. Nájdete tu aj zopár obyčajných kusov, no zvyšok tvoria namydlené blesky vrátane vraždy Pagani Huayra. Autá sa dajú pochopiteľne vizuálne upravovať nálepkami, prefarbovať jednotlivé časti, prezuť kolesá a v garáži zase vymeniť brzdy, motor, pridať turbo, aplikovať krídla alebo kúpiť rovno športový kit, ktorý ho zmení na superšport. Dôležité komponenty sa dajú ďalej jemne dolaďovať v sekcii tuningu, samozrejmosťou je geometria zavesenia kolies a zmena časovania prevodových stupňov.

Nech už budete meniť nastavenia akokoľvek, autá nezbavíte plávania, prebytočného pretáčania a straty kontroly vo vysokých rýchlostiach. Otvorením najvyšších súťaží v kampani, kde sa prepracúvate od triedy D až po kráľovskú FIA GT, by ste mali uvažovať o kvalitnom volante s forcefeedbackom, ktorý sa paradoxne najmenej vzpiera. Nekladie poriadne odpor ani riadenie netvrdne v závislosti od rýchlosti. Pri gamepadoch veľmi skoro narazíte na limity samotných páčiek, pretože hra beží pri 30 fps a všetok výkon pumpuje do efektov a grafiky. Čo sa samozrejme odráža na nepríjemnom lagu a oneskorení, ktoré je najbadateľnejšie pri pohľade dozadu. Aj po pustení tlačítka sa ešte kratučký moment dívate za svoj chrbát, než sa pohľad prepne naspäť. Ani zapnutí pomocníci a asistenti dojem z jazdy nevylepšia, áno, zjednodušia, ale nezbavia vás pocitu, že vy tie autá krotíte a nepretekáte s ostatnými.  

Shift 2: Unleashed

Toto je súboj

Na jednej trati sa naraz môže premávať 15 súperov, ktorí boli z nepochopiteľných dôvodov prefackaní tak, že vo vás vidia konštantného rivala. AI sa slepo drží svojej stopy, je absolútne jedno, či vchádza do zákruty alebo sa rúti po rovinke, ak máte pomalšie auto, zaručene vás naberie, vytlačí z cesty a skončíte v mantineloch, ktoré sú navyše magnetické. Ak sa raz na ne nalepíte, už sa od nich nedostanete naspäť na trať. U áut to platí rovnako, ak sa zakliesnite, zo súboja vychádza ako víťaz súper a môže mať aj papierovo ľahší voz. Takéto nepríjemné momenty by ľavou zadnou vyriešil systém vracania času, no v Shift 2: Unleashed nič také nenájdete. Často sa pýtate prečo, namiesto toho, aby ste si kládli otázku, čo som spravil zle?

Agresívna jazda nie je vždy trestaná, v zákrutách (aj so zapnutým deštrukčným modelom) si môžete dovoliť spomaliť o súperov, dokonca sa dá aj rezať zákruta cez trávu. Hra vás síce napomenie a pohrozí, že čas nezapíše, ale čo nespravíte pre víťazstvo, keď banda pred vami jazdí lepšie ako elitná špička? Paradoxom je, že pri klasickom preteku platia iné penalizácie ako v Time Trial alebo časovkách. Zámerom autorov bolo sprostredkovať adrenalínové preteky, čo sa podarilo, ten bojovný duch však má aj svoje tienisté stránky, no pri trpezlivosti vie rozdávať aj radosť.

Shift 2: Unleashed pozorne sleduje váš progres a rozdáva skúsenostné body za čisté kolo, udržanie si vedúcej pozície, prekonanie rekordu trate, zvládnutie všetkých zákrut na jednotku, pódiové pozície, predbiehanie, blokovanie súperov, jazdu v ideálnej čiare, rýchly štart a pod. S akumulovaním bodov narastá level a ten otvára nové autá, nálepky, ale aj súťaže, ktoré sa scvrkli na Time Trial, časovky, klasický Race poskladaný do minišampionátov, Eliminator a Drifty. Nosná kampaň je výdatná, no progres je až príliš rýchly a zmenu tried takmer ani nepostrehnete. Príliš tlačí na pílu a ženie sa vpred.  

Shift 2: Unleashed
Shift 2: Unleashed AI si nestráži vnútornú stranu, ale neváha vás vytlačiť von z trate.
AI si nestráži vnútornú stranu, ale neváha vás vytlačiť von z trate.


Shift 2: Unleashed Séria driftov preverí jemnú prácu s plynom.
Séria driftov preverí jemnú prácu s plynom.


Shift 2: Unleashed Medzi traťami narazíte aj na staré známe, kozmeticky upravené, fiktívne okruhy v mestách.
Medzi traťami narazíte aj na staré známe, kozmeticky upravené, fiktívne okruhy v mestách.





Takto vyzerá sociálna služba

Vaše rekordy sa zapisujú do Autologu, ktorý debutoval v Hot Pursuit. Táto služba eviduje časy, umožňuje vyzývať priateľov, publikovať fotografie z foto módu, ale aj doporučí preteky, či rovno oznámi, že váš osobný rekord niekto prekonal. Miešaním globálnych, regionálnych a rebríčkov vašich priateľov vytvára potrebnú kompetitivitu, aby ste skúšali zajazdiť rýchlejšie kolo a poraziť ostatných a to aj vtedy, ak nik z nich nie je online. Po pripojení sa Autolog zosynchronizuje a aktualizuje. Na strane multiplayeru sa dá v štýle Forza založiť hra podľa vašich predstáv, limitovať štartovné pole na určitú výkonnostnú triedu, uzamknúť pohľad pre všetkých, vybrať dennú dobu a pod. Vynikajúcim prídavkom je mód Driver Duel Championship, v ktorom čelíte náhodnému súperovi v náhodnom aute na ceste k vytúženému vavrínu v šampionáte s kvalifikáciou a potom ostrými kolami.

Potrpí si na prezentáciu, má divokosť v srdci a dobre vyzerá. Shift 2: Unleashed prepadol čaru pávej ozdoby, odmieta nálepku NFS, ale DNA tejto série sa tak ľahko nezbaví. Jazdný model je tentoraz výzvou aj pre skúsených, ktorí ocenia nový prístup k jazdeniu a novinky, aké u konkurencie nenájdu. Motivačnému faktoru však stojí v ceste zvláštne správanie vozov, na ktorý si treba zvykať. Shift 2: Unleashed bol navrhnutý pre sprostredkovanie adrenalínového zážitku z jazdy, ktorý najviac pocítite v noci na okruhoch, ako na jazdy samotné. Zlatý stred sa nepodarilo nájsť ani tentoraz.


napísal spacejunker 1.4.2011
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
SHIFT 2: UNLEASHED
+ surová, divoká nátura a tomu prispôsobený audiovizuál
+ soundtrack
+ Autolog
+ multiplayer a motivácia skúsenostnými bodmi
- vysoká náročnosť na ovládanie
- plávajúci, neposedný a neskrotený jazdný model
- strojové chovanie AI
- magnetické vozidlá a mantinely
- nevhodné pre gamepad


RECENZIE HRÁČOV
Shift 2: Unleashed
10
RADUZKO2    27.9.2011
Ako som uz pisal v diskusii, aj po tyzdni hrania davam hre  10 aj s medajlou a  lutujem...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / Slightly Mad Studios
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk