LEGO HARRY POTTER: YEARS 5-7

LEGO HARRY POTTER: YEARS 5-7

8.0

Kockatý Harry Potter

Recenzia na Xbox360 verziu

Harry Potter na striebornom plátne dočaroval, všetky príbehy boli rozpovedané, Voldemort porazený.  Čarodejník s jazvou na čele však ostane navždy s fanúšikmi vďaka knihám, DVDčkam a v neposlednom rade vďaka hrám. Tie by sme kľudne mohli rozdeliť do dvoch skupín. Vážne sa tváriace rýchlokvašky vydané k filmom sú jedna skupina. Druhú skupinu tvoria LEGO dobrodružstvá v podaní Traveller's Tales, ktoré sa možno neberú až tak seriózne, o to lepšie sa však hrajú. Ukončenie filmovej ságy bolo jasným znamením pre vydanie druhej polovice príbehov z čarodejníckej školy a po LEGO Harry Potter 1-4 prichádzajú roky 5–7.

Podobne ako vo filmoch je aj v hre posledný (siedmy) ročník rozdelený do dvoch samostatných kapitol. Celkovo tak teda na nástenke v Deravom kotlíku prepracujete k 4 kapitolám, každá je pritom rozdelená do 6 levelov. Levely opisujú závažné i menej dôležité okamihy z Harryho života. Tak, ako sme už z LEGO hier zvyknutí, tvorcovia mnohkrát siahajú po paródii a humor dostáva prednosť pred smútkom aj v tých najtragickejších okamihoch (smrť Dumbledora atď). Jedná sa o situačný humor určený pre menšieho diváka, čo vzhľadom na orientáciu titulu nemožno hodnotiť inak, ako kladne.

Spojnicou, alebo ak chcete základňou, medzi štyrmi kapitolami, je Rockfort a jeho okolie. V škole sa
budete učiť nové kúzla, ktoré vám umožnia prístup do predtým uzamknutých lokalít. Prieskum
tohto centrálneho „hubu“ je spojený s prechádzaním príbehových misií a ako to už býva dobrým
pravidlom, preskúmanie celého obsahu a odomknutie všetkých bonusov nie je záležitosťou pár
hodín. Práve naopak, trvácnosť LEGO hier sa znova potvrdila a na prejdenie LEGO Harry Potter: Years 5-7 na 100 % si môžete rezervovať celé vianočné sviatky.

LEGO Harry Potter: Years 5-7
LEGO Harry Potter: Years 5-7 Veľké dobrodružstvo sa chýli ku koncu.
Veľké dobrodružstvo sa chýli ku koncu.


LEGO Harry Potter: Years 5-7 2D behačková časť je príjemným spestrením.
2D behačková časť je príjemným spestrením.


LEGO Harry Potter: Years 5-7 Osud Voldemorta je spočítaný.
Osud Voldemorta je spočítaný.





Hnacím motorom pri preskúmavaní všetkých zákutí a viacnásobnom prechádzaní jednotlivých levelov sú mince, zlaté tehličky, poštové boxy a v neposlednom rade postavy. Postavy síce majú podobné základné kúzla, no nájdu sa aj výnimky s unikátnymi schopnosťami. Voldemort, Beatrix či iný prisluhovači temného pána ovládajú špecifický druh mágie, pes Fang (alebo niektorí domáci maznáčikovia kúzelníkov) dokáže vyhrabávať predmety spod zeme, silák Hagrid si poradí s ťažkými predmetmi, zamknuté trezory otvoria kľúče škriatkov. Takmer každá logická hádanka či adventúrna vsuvka sa dá vyriešiť práve skombinovaním kúzel a vlastností jednotlivých postáv. Hagrid potiahne páku, z ktorej sa vysypú kocky, tie sa vyskladajú do zámku, kde potrebujete škriatka s kľúčom a podobne.

Keď nebudete riešiť hádanky a zháňať potrebné ingrediencie do lektvarov či predmety pre postavy, prídu na rad akčné vložky. Veľkou novinkou sú kúzelnícke súboje, ktoré prebiehajú vo vyhradených arénach. Princíp súbojov spočíva v správnom používaní kúziel (podľa farby), štítu a nakoniec v „pretlačení“ súpera rýchlym stláčaním konkrétneho tlačidla. Súboje nie sú príliš ťažké, no vyskytujú sa len občas a vďaka výbornej hudbe i napätí zo samotnej akcie majú veľmi dobrú atmosféru.

Používanie útočných kúziel mimo súbojov má za následok rozbíjanie predmetov na menšie kocky. Tie sú obdobou peňažnej meny a nazbierané chechtáčiky slúžia na nákup nových postáv (najprv ich však musíte nájsť) a odomykanie bonusov. Bonusy priamo ovplyvňujú hrateľnosť, medzi najpopulárnejšie určite patria multiplikátory zozbieraných peňazí, pomôcky pre nachádzanie tehličiek, ale potešíte sa aj z vianočných prevedení postáv alebo z mrkiev miesto čarodejníckych prútikov. V každom leveli sa tiež nachádza študent v ohrození, ktorému treba nejakým spôsobom pomôcť a nakoniec aj zlaté tehličky a časti erbov. Na zbieranie, odomykanie, získavanie a kompletizovanie je toho jednoducho skutočne dosť.

Ak označíme za najväčšiu novinku súboje, hneď druhým vylepšením v poradí je vodné kúzlo Aguamenti. Špička kúzelníckej paličky sa premení na hasičskú hadicu a kúzelníci dokážu prúd vody nasmerovať na ľubovoľné miesto na obrazovke. Vodou budete hasiť požiare, napĺňať krhly alebo zalievať vyschnutú flóru. Vyrezávanie predmetov z Lego kociek sme už videli v Lego Star Wars hrách, no u Harryho má táto funkcia taktiež premiéru. Červené steny vám predpripravia vzor predmetu (kľúč, stojan, žaba) a vy musíte pomocou smerových páčok daný obrazec zo steny vyrezať.

Celé Harry Potter univerzum je, ako inak, stvárnené pomocou Lego kociek. Vizuálny štýl hier od Traveller's Tales sa nemení už niekoľko rokov, ak aj do enginu pribudli nové vychytávky, na prvý pohľad ich nie je vidieť. Autori sa ale posnažili vizuál ozvláštniť použitím obrazových filmov a tak sa útržky príbehov odohrávajúce v minulosti vyznačujú sépiovým filtrom. Level, v ktorom hrá hlavnú úlohu Smrť a jej tri dary, sa zase odohráva v 2D „skákačkovom“ prevedení, čo je rovnako vítanou zmenou oproti tradičnému psudo 3D zobrazeniu.

Je mi to už skoro trápne, ale opäť musím za najväčšie negatívum ďalšej LEGO hry označiť absenciu online kooperatívneho režimu. Neprítomnosť tejto featúrky má zrejme pôvod niekde hlboko v zdrojovom kóde hry a jeho implementácia musí byť nesmierne náročná. Inak si to celé neviem vysvetliť. I keď treba podotknúť, že v základnom menu (Xbox verzie) sa nachádza priama linka na Marketplace, kde sa zatiaľ nič nenachádza, no to sa možno časom zmení. Kooperatívny mód je, samozrejme, zábavný aj v offline a o jeho kvalitách nie je vôbec potrebné diskutovať. Ruku na srdce, offline je dokonca určite zábavnejší ako chýbajúci online, ale keďže sa občas v singleplayeri zaseknete, lebo počítačom riadená postavička zjavne nevie, čo má robiť, online co-op by sa určite zišiel. Našťastie k takýmto zásekom prichádza málokedy a v takejto situácii odporúčam zapnúť druhý ovládač či využiť rýchle prepínanie medzi postavičkami.

LEGO Harry Potter: Years 5-7
LEGO Harry Potter: Years 5-7 Samotný Harry vystupuje hneď v niekoľkých oblekoch.
Samotný Harry vystupuje hneď v niekoľkých oblekoch.


LEGO Harry Potter: Years 5-7 Viete, o ktorú scénu z knihy resp. filmu ide?
Viete, o ktorú scénu z knihy resp. filmu ide?


LEGO Harry Potter: Years 5-7 Podpobnosť s hercami je viac ako zrejmá.
Podpobnosť s hercami je viac ako zrejmá.





Byť na správnom mieste v správnom čase je umenie. Lego Harrymu sa to tento rok podarilo. Objavil sa na predvianočnom trhu, kde vládne nedostatok hier pre mladších súrodencov, vnúčence, priateľky alebo manželky. Nespolieha sa pri tom iba na známu filmovú licenciu, ale o vašu priazeň zaboduje aj výbornou hrateľnosťou s dostatočným počtom noviniek a povestnou trvácnosťou každého Lego dobrodružstva. Pre túto cieľovú skupinu nenájdete lepší herný darček a v co-ope sa budú baviť aj „hardcore“ hráči, hoci sa asi navonok budú tváriť, že im je casual hrateľnosť proti srsti.


napísal je2ry 16.12.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
LEGO HARRY POTTER: YEARS 5-7
+ novinky v hrateľnosti
+ opäť skvelý co-op
+ trvácnosť
- co-op len offline
- občas problémy pri hraní sólo


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Warner Bros. / CENEGA / Travelers Tales
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk