História Call of Duty série

K príležitosti ohlásenia Call of Duty Modern Warfare sa môžeme znovu pozrieť na históriu série.

pridal saver 19.8.2023 o 10:09 pod hry
História Call of Duty série

HRY > NOVINKY >

Nová Call of Duty hra bola ohlásená, a tak sa pozrime, čo všetko od prvej hry v roku 2003 v sérii povychádzalo a akým smerom sa to za posledných 20 rokov uberalo. Mimochodom, dokopy vyšlo zo série už 50 hier.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty 1 - Infinity Ward - 2003 - PC   (sector 9.3)

Prvá Call of Duty hra vznikla v Infinity Ward po odídení autorov od EA, konkrétne z Medal of Honor série. Presne Medal of Honor kopíruje, ale posúvajú ju o krok ďalej k intenzívnejšiemu zážitku na bojisku. Animácie, taktiky, všetko bolo vylepšené a na danú dobu pôsobivé. Zo zaujímavostí toto Call of Duty ešte malo lekárničky.

 

 

História Call of Duty série


Call of Duty: United Offensive  - Treyarch (vtedy ešte pod názvom Grey Matter Studios) -2004 - PC (sector 8.6)

Hra pokračovala expanziou v ofenzíve a zasnežených prostrediach, tentoraz ju dali spraviť Treyarchu, ktorý si na nej spravil veľmi dobrý tréning pre ďalšie hry.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty: Finest hour - Spark Unlimited - 2004 - PS2, Xbox (sector 8.0)

Zatiaľ čo PC verziu mal na starosti Infinity Ward, Activision potlačilo aj na konzolový proťajšok, ktorý v prvej časti vyvíjal Spark Unlimited

 

História Call of Duty série


Call of Duty 2 - Infinity Ward - 2005 - PC, Xbox360  (sector 9.3

Dvojka ponúkla vylepšený engine s DX9 efektmi na PC ale aj zjednodušenú hrateľnosť s automatickou regeneráciou zdravia pre snahu dostať hru úspešne medzi širšie konzolové publikum. Od tejto časti engine hry prechádza od jedného COD k druhému.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty 2: Big Red One - Treyarch - 2005 - Xbox, GC, PS2  (metacritic 7.8)

Popri hlavnej PC verzii dostal teraz konzolovú PS2 verziu na starosti Treyarch a vytvoril svoj prvý plný titul od COD série. Aj keď len ako vedľajší oldgen doplnok, popri plnom COD2.  Bol to však ich veľký krok k samostatnej hlavnej hre, ktorú dostali už na ďalší rok.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty 3 - Treyarch - 2006 - Xbox360, PS3  (sector 8.3) (metacritic 8.2)

Medziskok medzi COD2 a Modern Warfare sériou vyšiel len na konzolách, stále sa držal druhej svetovej vojny, ale už bolo cítiť únavu hráčov z tohto obdobia. Treyarch ju dokázal pozliepať za rok a relatívne slušne.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Modern Warfare - Infinity Ward - 2007 - PC, Xbox360, PS3, Wii  (sector 9.5) (metacritic 9.2

Hra, ktorou sa vlastne celý Call of Duty ošiaľ začal. Infinity vystihlo situáciu vo svete, ponúklo kontroverznosť, teroristov a modernú vojnu a k tomu pridalo aj jednoduchý multiplayer, ktorý nalákal milióny hráčov. Od tohto bodu išli predané kópie rapídne nahor. Hráči si však všimli, že trend zjednodušovania hry a skracovania kampane pokračuje. Snaha o intenzívnu atmosféru, začala obmedzovať možnosti hrateľnosti.

V roku 2016 hra dostala remastrovanú verziu.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty World at War - Treyarch - 2008  - PC, Xbox360, PS3, Wii (sector 6.5)  (metacritic 8.3

Posledná Call of Duty hra v druhej svetovej vojne rýchlo obehla už známe bojiská, ale pre vyšťavenosť týchto bojov už nezabrala tak ako predtým. Samotná kampaň však bola príliš predscriptovaná, fádna a nudná. Priniesli však novinku a to kooperačný Zombie mod, ktorý sa stal neoddeliteľným prídavkom ich COD titulov. 

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Modern Warfare II - Infinity Ward- 2009  - PC, Xbox360, PS3 (sector 8.5) (metacritic 8.6

Podséria Modern Warfare II pokračovala, ale už nezaujala tak ako predtým a hráči sa začali deliť na dva tábory. Jedných ešte bavil každoročný update bez zmien, druhým už séria neprinášala nič nového.  Recyklácia enginu, prostredí, hrateľnosti, krátkosti kampane a chaosu v príbehu už začali byť tŕňom v oku.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Black Ops - Treyarch - 2010  - PC, Xbox360, PS3, Wii  (sector 8.5)  (metacritic 8.1

Mierne dokázal rozvíriť vody COD hráčov aj Treyarch, ktorý sa dokázal odpútať od druhej svetovej vojny a priniesť nové postavy, nový príbeh. Rozdrobenosť pohľadu hráčov na sériu pokračovala aj tu, niektorí príbeh kritizovali, iným sa posun do novej oblasti páčil.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Modern Warfare III - Infinity Ward - Treyarch - 2011 - PC, Xbox360, PS3, Wii (sector 7.5)  (metacritic 7.8

Obľúbená, ale už zunovaná a aj odchodom hlavných vývojárov poznačená podséria bola ukončená a predaje sa po prvýkrát od roku 2007 nezvyšujú. Napriek vysokému úvodnému predaju už ďalšie mesiace ukazujú spomalenie. Séria touto časťou u časti hráčov potvrdila svoju stagnáciu a celkovo ponúkla len vlažný koniec podsérie. Bolo to hlavne pre problémy v Infinity Ward, ktoré sa počas vývoja už rozpadalo.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Black Ops II - Treyarch - 2012 - PC, Xbox360, PS3, WiiU  (sector 7.5)  (metacritic 7.4

Treyarch bol zdržaný MW III, ale napriek tomu ponúkol decentné pokračovanie svojej Black Ops série. Pridal slušný príbeh, s rozmanitosťou prostredí a možnosťou ovplyvnenia konca príbehu. Multiplayer bol štandardný ale bolo cítiť nedostatok času v jeho technickom nedotiahnutí.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Ghosts - Infinity Ward - 2013 - PC, Xbox360, PS3, WiiU, Xbox One, PS4  (sector 6.0)  (metacritic 7.8

Inifnity Ward chcel vstúpiť do nextgenu naplno a pri ohlasovaní básnil o novom engine, vylepšených svetlách, AI rybičiek a psovi. Celé to však skončilo ako najslabšie Call of Duty posledných rokov. Multiplayer to ako tak dokázal zachrániť. Ale aj tak to bol zlý pokus a cítiť, že Infinity Ward odišli všetci kvalitní ľudia do Respawn studios, aby pracovali na Titanfalle a zároveň aj to, že na hru mali len dva roky. Čo pri odlive ľudí z firmy bolo veľmi ťažké. Práve tu sa Activision rozhodol, že každá firma bude na COD hre robiť tri roky.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Advanced Warfare - Sledgehammer games - 2014 - PC, Xbox360, PS3, WiiU, Xbox One, PS4 (sector 8.5)  (metacritic 7.8

Sledgehammer prinieslo prvé skutočne nextgen pokračovanie Call of Duty série. Ponúklo v ňom kvalitný príbeh s Kevinom Spaceym v hlavnej úlohe, pridali slušné spracovanie futuristickej doby v roku 2056, exoskelety a s tým súvisiace schopnosti ako skoky, sila, rýchlosť. Dobre to zapracovali ako do kampane, tak aj do multiplayeru. Priniesli COD také, ako by sme čakali. Sledgehammer sa tak z trojice firiem meniace si značku COD stala najlepšou. Zároveň tu bolo cítiť, že tri roky na vývoj hry zaberajú.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Black Ops 3 - Treyarch - 2015 - PC, Xbox360, PS3, Xbox One, PS4 (sector 5.5) (metacritic 7.8

Treyarch mal Black Ops podsériu veľmi dobre rozbehnutú, síce nebola najlepšia, ale mala svoj štýl. To žiaľ už neplatí. Ani tri roky Treyarchu nepomohli, aby sériu zmysluplne posunul vpred. Spravil opak. Posunul ju vzad. Black Ops 3 vydali nedotiahnutý, zle optimalizovaný, zle vyzerajúci s otrasnou kampaňou. Ale zase, ak máte radi klasický multiplayer a kooperáciu, plus zombíkov, môže vás to štandardne zabaviť. Celkovo dokázali hru pokaziť viac ako svojho času Ghosts.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Infinite Warfare - Infinity Ward -  2016  - PC, Xbox One, PS4 (sector 6.5)

Pochodne sa v roku 2016 znovu ujal Infinity a ponúkli vizuálne pôsobivý, ale celkovo znovu nevýrazný titul. Hráči už totiž mali dosť futuristických COD, ktoré sa výrazne nemenili a toto to už len zaklincovalo. Bolo to príliš sci-fi a lietanie na vesmírnych lodiach tomu vôbec nepomohlo. 

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty WWII - Sledgehammer games - 2017 - PC, Xbox One, PS4 (sector 8.0)

Keďže budúcnosť nešla a po vzore Battlefieldu 1 aj Call of Duty siahlo do minulosti a konkrétne sa vrátilo do druhej svetovej vojny. Priniesli síce decentnú, ale možno až príliš rýchlu druhú svetovú vojnu príliš ovplyvnenú predošlým vývojom Call of Duty série a malou odvahou autorov spraviť niečo iné. Doplnili to aj zombie kooperáciou. 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Black Ops IIII -  Treyarch - 2018 - PC, Xbox One, PS4 (sector 8.0)

Black Ops IIII je najzvláštnejšou časťou celej Call of Duty série. Totiž hra prišla bez kampane, keďže Treyarch ju nestihol dokončiť, a tak tam dali len niektoré animácie a pridali tréningové misie. Na druhej strane multiplayer bol decentný a snažili sa tu napodobiť Overwatch s postavami a zároveň pridali aj moderný trend Battle Royale, ktorý ponúkol decentnú zábavu. Nechýbala ani už obligátna kooperačná zombie masakra. Celkovo to nevyznelo zle, ale kampaň tomu určite chýbala.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty Modern Warfare - Infinity Ward - 2019 - PC, Xbox One, PS4 (recenzia 8.0)

Infinity Ward sa v roku 2019 vrátilo do svojej najúspešnejšej Modern Warfare série. Znovu tak prinieslo boj proti teroristom, modernú vojnu a drsný príbeh. Multiplayer zrejme ponúkne podobný štýl prostredia. 

Znovu sa vylepšil vizuál, pribudli raytracingové efekty, ale aj crossplaform multiplayer. Zrušený bol season pass, mapy už tak boli zadarmo, len sa prešlo na platenie za skiny. 

 

 

História Call of Duty série

Call Of Duty: Warzone -  (recenzia 8.0) - 2019 - PC, Xbox One, PS4

Popri Modern Warfare spustilo Activision aj novú odnož Call of Duty a to battle royale verziu hry nazvanú Warzone. Tá ponúkla boje stovky hráčov na rozsiahlej mape. Hra bola zadarmo, a tak si rýchlo našla svojich priaznivcov a hráčom sa páčila. Autori postupne zmenili mapu, pridali malé mapy, pridávali doplnky až to engine nezvládal, a tak v roku 2022 nastal reštart vo Warzone 2 hre. 

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty: Black Ops Cold War - Treyarch - 2020 - PC, Xbox One, PS4, Xbox Series XS, PS5 (recenzia 7.0)

Treyarch sa vrátil ku Call of Duty už po dvoch rokoch, keďže so Sledgehammer games boli problémy a ich hru presunuli o rok neskôr. Malo to dopad v kratšej kampani a aj celkovo menšom obsahu. Napriek tomu kampaň bola špionážna a prekvapivo slušná, ktorú sťahovalo dole len to, že bola krátka. 

Pridala sa zombie kooperácia, ktorá ponúkla len jednu mapu, ktorá sa pri vydaní rýchlo obohrala, až postupne vychádzali nové doplnky. Zaujímavosťou bol však doplnok Dead Ops Arcade, čo bola zombie akcia s pohľadom zhora. Multiplayer však nepotešil, keďže štartoval len s ôsmimi mapami, kde však základné 6v6 boje dopĺňali aj veľké boje pre 40 hráčov.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty: Vanguard  - 2021 - Sledgehammer games - PC, Xbox One, PS4, Xbox Series XS, PS5 (recenzia 7.5)

Sledgehammer games o rok na to dotiahol svojho Vanguarda, ktorým sa vrátilo späť do druhej svetovej vojny. Kampaň bola taký mix niekoľkých zaujímavých a veľmi slabých misií, ale celkovo premrhali potenciál vytiahnuť z atmosféry druhej svetovej vojny. 

Rovnako ho premrhali v multiplayeri, kde zrušili strany spojencov a nacistov a spravili z toho zvláštny mix. Síce hrateľnostne to nebolo zlé, ale ako celok to nedávalo zmysel. Rovnako sa do druhej svetovej vojny vrátili Zombici v kooperácii, ktorí teraz boli upravený na roguelite štýl.

Na to, ako dlho Sledgehammer na hre robili, to nakoniec dopadlo veľmi nevýrazne. 

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty: Modern Warfare II  - Infinity ward - 2022 - PC, Xbox One, PS4, Xbox Series XS, PS5 (recenzia 8.0)

V roku 2022 vyšla druhá časť reštartovanej Modern Warfare podsérie, ktorá v kampani pokračovala v príbehu Taks Force 141 s novými misiami a viac menej štandardnou hrateľnosťou. Pridal sa k tomu kooperačný režim, ktorý vrátil Spec Ops mód, a teda s sám alebo priateľmi ste vstupovali do bojových misií s určitými cieľmi. 

Multiplayer sa dočkal zmien oproti predchádzajúcej MW hre a tentoraz autori zmenšili mapy, upravili dynamiku bojov, pohyb postáv, aby to celé bolo hrateľnejšie a zábavnejšie. Chceli sa priblížiť pôvodnej Modern Warfare sérii. Novinkou v multiplayeri bol aj DMZ režim, čo bol extraction štýl kooperácie.  Nakoniec spolu s hrou prišla aj nové  Warzone II.

 

 

História Call of Duty série

Call of Duty: Modern Warfare III - Sledgehammer games - 2023 - PC, Xbox One, PS4, Xbox Series XS, PS5

Tretia časť reštartovanej Modern Warfare nasleduje rovno druhú, čo autorom umožnilo spraviť aj presun všetkých upgradov, ktoré si hráči v multiplayeri nazbierali v predchádzajúcej časti. Zároveň príbeh rovno pokračuje v dvojke a znovu sa tu vracia hlavný záporák z pôvodnej série a to Makarov. 

Novinkou v hre tentoraz budú otvorené sandboxové misie v kampani, čo je vec, ktorá sa spomínala už pred rokmi a ktorú Sledgehammer skúšalo už v samostanej COD hre. Tá bola vtedy zrušená, ale základ si presunuli sem. Hráči budú mať voľnosť prístupu k misiám a výber možnosti taktík. Hrať sa bude dať aj stealth alebo akčne. Aj keď uvidíme, v akom rozsahu to bude skutočne. 

Multiplayer tu tentoraz obohatia všetky mapy z pôvodného Modern Warfare 2 z roku 2009, ktoré budú prepracované na moderný engine. Pridajú sa aj 4 Ground War mapy. Vylepšia sa možnosti pohybu, vráti sa aj klasická minimapa. Celé to doplní Zombies časť od Treyarchu, ktorá je tentoraz spravená na jednej veľkej otvorenej mape, hrať budú môcť rovno štyri tímy hráčov. 





Páči sa mi! (+11)

Zaradené pod: call of duty






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk