História Battlefield série

Po Call of Duty sa pozrime aj na Battlefield sériu, ktorá budúci rok oslávi dvadsiate výročie.

pridal saver 28.11.2021 o 20:38 pod hry
História Battlefield série

HRY > NOVINKY >

Po Call of Duty sa pozrime aj na Battlefield sériu, ktorá budúci rok oslávi dvadsiate výročie. Hra teraz dostala svoje nové pokračovanie a spolu s expanziami a paralelnými sériami už má cez 20 titulov.


 

2002 - Battlefield 1942 - PC (Refractor 1 engine)  (recenzia 9.1, priemer hodnotení 8.9)

História Battlefield série

Pred takmer dvadsiatimi rokmi prinieslo DICE v Battlefield 1942 jedinečný Conquest multiplayerový mód, na ktorom stojí séria dodnes. Dokonale v ňom spojili boje pechoty a vozidiel 2. svetovej vojny so 64 hráčmi na veľkých mapách, pridali aj classy hráčov a týmto spojením oslovili milióny hráčov.  

Postupne sa hra rozširovala o Battlefield 1942: The Road to Rome s novými mapami a aj o tajné zbrane v Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII DLC
 


 

2004 - Battlefield Vietnam - PC (Refractor 1) (recenzia 8.5, priemer 8.4)  

História Battlefield série

V samostatnom titule následne DICE vymenilo 2. svetovú vojnu za Vietnam a ukázalo džungľové prostredia, ponúklo modernejšie zbrane a vozidlá. Pridalo historické mapy ako Ho Chi min Trail, Battle of Hue alebo Fall of Saigon.

 


 

2005 - Battlefield 2 - PC (Refractor 2) (recenzia 9.0, priemer 9.1)

História Battlefield série

Po troch rokoch vychádza nové pokračovanie série, tentoraz presunuté do modernej vojny, kde vojská stredného východu bojovali proti Číne a USA. Hra rozšírila mapy, pridala nové classy, Commandera, squady. 

Hra sa postupne rozširovala o Battlefield 2: Special Forces, ktoré ponúklo viac intenzívne boje s novým vybavením, Battlefield 2: Euro Force s podporou od európskych jednotiek, ako aj Battlefield 2: Armored Fury zameraná na tankové boje.

Hra bola mimoriadne obľúbená a veľmi vzhľadom na dobré modovacie možnosti z nej vyrástli aj samostatné hry.

 

 


2005 - Battlefield 2: Modern Combat - Xbox, PS2, Xbox360 (RenderWare)

História Battlefield série

Keďže pôvodná séria bola dizajnovaná len na PC, autori chceli skúsiť niečo nové na konzoly, vytvorili slabší a menej otvorený Modern Combat, ale niečím sa začať muselo. Hra ponúkala singleplayer a multiplayer pre 24 hráčov.

 

 



2006 - Battlefield 2142 - PC (Refractor 2 engine) (priemer hodnotení 8.0)

História Battlefield série

Akoby to nestačilo, ešte v roku 2006 stihlo DICE vydať aj ďalší samostatný titul, kde boje presunuli do futuristickej vojny roku 2142 s masívnymi mechmi a Titanmi. O rok neskôr dostala futuristická vojna ľadové mapy v Battlefield 2142: Northern Strike expanzii.

 

 



2008 - Battlefield: Bad Company - Xbox360, PS3 (Frostbite 1.0) (7.5, priemer 8.9)

História Battlefield série

Ďalší pokus na konzolách už vyšiel tak ako mal a autori dokázali vytvoriť novú podsériu s novým enginom zameraným na deštrukciu. Hra tu prvýkrát dostala skutočnú kampaň a celkom sa vydarila. Ponúkla humor a akciu. Multiplayer bol stále len pre 24 hráčov.

 

 



2009 - Battlefield Heroes - PC (Refractor 2)

História Battlefield série

Pred rokmi DICE skúsilo aj free 2 play hru so zábavnou komiksovou grafikou a na prekvapenie zo začiatku zaujala. Firma však hru nedržala dostatočne dlho a nestihla vlnu Fortnitu, na ktorom sa mohli zviesť. 

 

 



2009 - Battlefield 1943 - Xbox360, PS3 (Frostbite 1.5) (8.5)

História Battlefield série

Na konzolách autori skúsili oživiť prvú Battlefield 1942 hru s updatovaným enginom a napriek zníženiu počtu hráčov (stále len 24) a zjednodušeniu celého bojového modelu, zaujala. Nikdy sa nedostala na PC, kde bola sľubovaná s väčším počtom hráčov na bojisku a ďalšími vylepšeniami, autori sa však radšej preorientovali na tieto vylepšenia v BC 2.

 

 



2010 - Battlefield: Bad Company 2 - PC, Xbox360, PS3 (Frostbite 1.5) (8.5)

História Battlefield série

Bad Company 2 nasledovalo úspech jednotky a teraz prišla rovno aj na PC. Pokračovala so slušnou kampaňou a nechýbal ani multiplayer, aj keď stále menší ako v štandardných Battlefield hrách. Vizuálne bol pôsobivý a autori zapracovali na deštrukcii prostredia.

 

 

 



2010 - Battlefield: Bad Company 2: Vietnam -  PC, Xbox360, PS3 (Frostbite 1.5) (9.0)

História Battlefield série

Po rokoch sa autori znovu rozhodli vrátiť do Vietnamu a spravili tak v expanzii pre Bad Company 2, ktorá úplne zmenila prostredie a zbrane. Pridala 5 multiplayerových máp, ako aj vozidlá a zbrane.

 

 



2011 - Battlefield Play4Free - PC (Refractor)

História Battlefield série

Po úspechu Battlefield Heroes chceli v DICE skúsiť niečo podobné pre Battefield 2 hráčov, zobrali jeho základ a ponúkli ho zadarmo. Žiaľ zo 6 rokov starou hrou už nezaujali. Hráči zostali pri Bad Company alebo pri pôvodnom Battlefielde 2 a jeho modoch.

 

 



2011 - Battlefield 3 - PC, Xbox360, PS3 (Frostbite 2) (9.0, priemer 8.9)

História Battlefield série

Dlho ohlasovaný, prezentovaný a očakávaný Frostbite 2 konečne prišiel spolu s Battlefieldom 3 a skutočne prekvapil. Síce nebol dokonalý, ale posunul atmosféru a grafiku vojnových hier o generáciu dopredu. Autori sa nenechali obmedzovať konzolami a dosiahli podobného skoku ako Crytek pri Crysis 1.

V hre sme sa dostali do modernej vojny, kde po vzore Bad Company prišla aj príbehová kampaň a samozrejme nechýbal ani rozsiahly multiplayer. Na PC znovu priniesol 64 hráčov, na konzolách boli mapy zmenšené a počty hráčov obmedzené. Pribudol aj kooperačný režim. Hru si za polroka kúpilo 15 miliónov hráčov. 

Hra bola ďalej rozširovaná ešte vtedy platenými expanziami s novými mapami. Battlefield 3: Back to Karkand - Spolu s hrou vyšla prvá expanzia s remakom klasických máp do nového enginu s vyššími detailmi a deštrukciou. Battlefield 3: Close Quarters - Druhá expanzia vyšla neskôr a presunula boje do budov a zintenzívnila ich mikrodeštrukciou, kde sa rozpadá prakticky všetko, do čoho sa vystrelí. Battefield 3 sa ešte dočkal Armored Kill, Aftermath a End Game expanzií, plus ďalších bonusových nočných máp. Celkovo sa hra veľmi pekne rozrástla a postupne si získala komunitu.

 

 


2014 - Battlefield 4 - PC, Xbox One, PS4, Xbox360, PS3 (Frostbite 3) (recenzia 9.0, priemer 8.1)

História Battlefield série

Pri štvorke DICE prešlo na nový Frostbite 3 enigne a hru posunuli do modernejšej vojny, mierne v budúcnosti, kedy vzniká konflikt medzi Čínou a USA. Nový engine nebol ešte veľmi dobre dotiahnutý a celkovo singleplayer, multiplayer a kooperácia bola až trochu moc naraz a DICE chvíľu trvalo, kým všetko dotiahlo do vhodnej formy. Na druhej strane hra sa drží do dodnes.

 

 


2015 - Battlefield Hardline  - PC, Xbox One, PS4, Xbox360, PS3 (Frostbite 3) (recenzia 8.0)

História Battlefield série

Hardline bol taký medzititul, ktorý bol trochu mimo vojnovej témy Battlefield série. Bol totiž o bojoch polície a drogových gangov a rovnako aj príbeh bol zasunutý do tohto prostredia. Bolo to také vlažné, nevýrazne a s chybami. Hráčov síce zaujal multiplayer, v ktorom sa bojovalo viac štandardnejšími zbraňami a bez tankov.

 

 


2016 - Battlefield 1  - PC, Xbox One, PS4 (Frostbite 3) (recenzia 9.5, priemer 8.8)

História Battlefield série

Ďalší veľký skok vpred v sérii bol pri vypustení Battlefield 1, kedy je už Frostbite 3 engine pekne doladený a vyberá si atraktívnu prvý svetovú vojnu. Vďaka tomu, že Call of Duty si vybralo už zunovanú futuristickú vojnu, dokázala hra zlákať množstvo hráčov a DICE sa mohlo realizovať. Hra mala veľmi dobré ohlasy a síce sa nie každému páčila kampaň rozdelená na misie a viac postáv, multiplayer oslovil a ďalej sa rozširoval DLC obsahom.

 

 

2018 - Battlefield V  - PC, Xbox One, PS4 (Frostbite 3) (recenzia 9.0,  priemer 8.1)

História Battlefield série

Battlefield V sa vrátil späť do druhej svetovej vojny, kde síce začal tak zvláštne s prezentáciou orientovanou na casual hráčov, ale postupne to napravil a ponúkol kvalitný zážitok z druhej svetovej vojny na veľkých bojiskách. Pridal podobnú kampaň ako mal Battlefield 1, a teda rozdelenú na misie rôznych vojakov. Ponuku hry neskôr doplnil aj Battle royale režim a prichádzali free updaty za rôzne strany.

Prvýkrát sa v sérii objavil aj ray tracing, kde na to, že hra bola jedna z prvých, ktorá ho zapracovala, bol veľmi slušný.

 

 

 

2021 - Battlefield 2042  - PC, Xbox One, PS4, Xbox Series XS, PS5 (Frostbite) (recenzia 5.5,   priemer 7.1)

História Battlefield série

Tento rok autori skúsili niečo nové a zaujímavé a využili ešte neobsadený rok 2042, k tomu pridali prvý veľký skok v počte hráčov a ponúkli 128 hráčov v bojoch. Pričom vojna v neďalekej budúcnosti zaujala a ešte v lete bol titul najočakávanejšou hrou. Nakoniec to však nevypálilo tak ako sa čakalo a zrejme pre koronu vyšla nedotiahnutá s chybami a zvláštnymi dizajnovými rozhodnutiami. Opravy budú potrebné.

V každom prípade umiestnenie je zaujímavé, moderná vojna má niečo do seba a rozšírenie počtu hráčov na 128 nie je zlé, ale veľké rozťahané mapy nie sú práve ideálne. Popritom základná časť hry s Conquest a Breakthrough režimami je akoby príliš zautomatizovaná a autori nedali ani možnosť výberu mapy. Novinkou v hre je kooperačný režim Hardzone v štyle Tarkova, ako aj parádna časť Portal, ktorá ťahá celú hru a v ktorej sa spája Battlefield 1942, Bad Company 2 a Battlefield 3, pričom hráči môžu vytvárať kombinované boje rôznych armád a aj určovať vlastné pravidlá. 

Hlavne Portal má do budúcnosti veľmi veľký potenciál, ale autori musia poopravovať základnú hrateľnosť.





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18430)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk