LITTLEBIGPLANET KARTING

LITTLEBIGPLANET KARTING

8.0

Malá, veľká, kreatívna racingovka

Recenzia na PS3 verziu

Akú veľkú časť život strávite v aute, prípadne priamo za volantom? A čo sa deje s tými miliardami myšlienok, ktoré vám hlavou prúdia každú sekundu počas cestovania? A čo by sa stalo, keby sa tieto fantázie a bizarné kreácie jedného dňa stali realitou? Jazdili by ste na výplode vašej mysle v snovom svete plnom tých najbláznivejších imaginácií. Sladkosti, hviezdy, animácia, nič by tu nechýbalo. Ľudská hlúposť a vesmír nie sú jediné dve nekonečné veci. Ďalšou je naša predstavivosť.

Bohužiaľ sa vyššie spomínaná udalosť pravdepodobne nikdy nestane. Teda jedine, že by ste si chceli vyvolať silné halucinácie. Našťastie to ani nie je úplne nevyhnutné. Stačí sa posadiť do kresla, vložiť disk s hrou LittleBigPlanet Karting, chvíľku počkať a ponoriť sa do kolaborácie kreatívnych tímov United Front Games a Media Molecule. Prvý menovaný má na svedomí kartingovú závodnú hru, druhý zas najkreatívnejšiu skákačku na PS3, pričom obe si zakladali na aktívnej komunite. Podarilo sa im vlastne vytvoriť dostatočne samostatnú identitu, aby sa nejednalo len o derivát populárnych ModNation Racers?

Rôzne motokárové preteky sú s nami veľmi dlho, no len malému počtu titulov sa podarilo úspešne konkurovať etablovanej sérii Mario Kart, čo je aj dôvodom, prečo sa väčšina snaží čerpať práve z nej. LittleBigPlanet Karting je ďaleko od Maria, dištancuje sa od ModNation Racers, nepribližuje sa k ničomu, čo by sme tu doteraz mali. A to je len dobre. Hra je sama sebou a stavia na silných stránkach dvojice skákačiek LBP. Je možno trošku konzervatívna v inovatívnych prvkoch, no fanúšikom pôvodných hier prináša presne ten štandard, aký si získal ich srdcia.

LittleBigPlanet Karting
LittleBigPlanet Karting Pretekárske peklo rozpútate prakticky kdekoľvek, pokojne aj v kuchyni.
Pretekárske peklo rozpútate prakticky kdekoľvek, pokojne aj v kuchyni.


LittleBigPlanet Karting Súperi vám nič nedarujú zadarmo.
Súperi vám nič nedarujú zadarmo.


LittleBigPlanet Karting Režimy a pravidlá na tratiach si určujete sami.
Režimy a pravidlá na tratiach si určujete sami.





Dokonca ponúka aj príbeh zo svojho rozsiahleho univerza nadväzujúci na koniec druhého dielu LBP. Pretekári The Hoard zobrali Craftworld útokom a rozhodli sa z neho ukradnúť úplne všetky ceny. Aj sa im to podarilo. Pýtate sa prečo? Len tak. Aby si ich nahromadili. Môže im v tom zabrániť jedine Sackboy so svojimi priateľmi, no tentoraz to nepôjde tak hladko. Sám o sebe by proti nim nemal šancu, takže sa musí spoľahnúť na najrôznejšie motokáry.

Story, rovnako ako je tomu u predchodcov, je zložená zo série úrovní rôzneho druhu roztrúsených po tematicky ladených planétkach. Na každej musíte postupne prejsť vybranými pretekmi a kvalifikovať sa, aby mohli postúpiť ďalej. A takto pokračujete z planéty na planétu, až kým sa neprepracujete ku skorému koncu. Príliš skorému. Obsahu je tak žalostne málo, že ho prebehnete rýchlosťou blesku. A to nepočítam len povinné jazdy, ale aj rôzne minihry.

LittleBigPlanet Karting totiž nestavia len na bežnom akčnom pretekaní, ktoré je jadrom, ale aj na slušnej plejáde vedľajších aktivít. Z tých najzaujímavejších treba určite spomenúť demoličné derby, pri ktorom sa v aréne stretnete so svojimi súpermi v preteku o zbrane, pričom sa ich snažíte aj náležite využiť s cieľom nazbierať čo najvyšší počet fragov. Už menej zábavný je závod o vajce. Hráči sa na mape naháňajú za vajíčkom, ktoré musia pomocou Grabinatoru chytiť a udržať čo najdlhšie. Ešte sa môžete naháňať za checkpointami na dva spôsoby, buď z budu A do bodu B na čas, alebo na mapke, kde sa checkpointy objavujú na určitých miestach, kam musíte dobehnúť pred súpermi.

A potom sú tu už úplné mini režimy. Zábavné je pretekanie s RC modelmi s pohľadom zhora alebo vojna klasických tankov, ktorá dokáže frustrovať tým, že sa jednoducho môžete stať obeťou spawn rapu. O chvíľku na to sa zas môžete dostať k pretekaniu vo formuly z FPS pohľadu, kde si musíte rozplánovať aj návštevu boxov. Kvalita minihier kolíše, pri niektorých sa bavíte skvele, iné sú otravné až zbytočné. Celkový dojem je však veľmi dobý a to aj vďaka tomu, že vám ich hra nenúti, ale často sú len okrajovou záležitosťou.

Séria LittleBigPlanet nikdy nebola o asociálnom zážitku a rovnako je tomu aj v prípade Karting. Spolu so svojimi priateľmi môžete prejsť príbehovým režimom až vo štvorici. Samozrejme, nájdu sa aj výnimky a niektoré režimy nepustia na trať samého hráča, dvojicu, či niekedy nie je režim ušitý na mieru štvorici hráčov. To nie je úplne na škodu, nakoľko sa takto hra vyvažuje a vyšší počet hráčov by niektorým módom mohol aj uškodiť. Pozitívom je tiež fakt, že lokálne si hráči môžu aj meniť ovládacie schémy, ak im základné ovládanie nesedí.

LittleBigPlanet Karting sa na prvý pohľad môže javiť ako jednoduchá hra a v základe ňou aj skutočne je. Rýchlo sa do nej dostanete a v prípade, že sa ju rozhodnete spustiť napríklad na párty, tak žiaden účastník s ňou nebude mať problémy behom prvých pár sekúnd. Ak ju však chcete mať zvládnutú skrz na skrz, tak vám to nejakú hodinku zaberie, o čom svedčí aj 57 tutoriálov a niet divu, že ich zhliadnutie odmeňuje trofejou. Jazdiť nie je ťažké. Rovnako ani používať zbrane. Vtedy sa naučíte aj používať obranu. Ak na vás útočí raketa a vy akurát máte adekvátnu zbraň, jej aktivovaním v pravú chvíľu (na obrazovke sa objaví ikonka štítu) sa môžete ubrániť. Tento systém však nefunguje úplne ideálne. Treba však pochváliť systém power-upov, ktoré sú dostatočne rôznorodé. Bohužiaľ AI opäť tak trochu cheatuje a vždy vychytá to najlepšie. A takto sa v tutoriáloch prepracujete až k inštruktáži základného kameňa celej hry.

Komunita je pre hru tým najdôležitejším a ako taká potrebuje nástroje. Je samozrejmosťou, že Sackboya si môžete upraviť ako len chcete. To isté platí aj pre vašu motokáru, ktorá napríklad môže byť celá z balónov. Môžete si vyzdobiť čo len chcete, pričom začínate vo vlastnom Pode. Nové časti získavate zbieraním balíčkov na tratiach. Okrem nich tu nájdete aj tradičné orby. A čo je najdôležitejšie, vytvárate aj vlastné trate s vlastnými pravidlami. Fantázii sa medze nekladú. Aby bolo motto série „Play, Create, Share“ dokonale naplnené, tak svoje výtvory môžete aj zdieľať so svetom. Môžu sa dostať do rebríčka tých naj, môžete sa k nim dostať náhodným výberom alebo vyhľadávať medzi nedávno publikovanými. V tomto smere je hra stále unikátom a hlavne vďaka bohatým kreačným a komunitným možnostiam si odnáša vysoké hodnotenia.

LittleBigPlanet Karting
LittleBigPlanet Karting Power-upy sa nachádzajú niekde medzi zábavou a účelnosťou.
Power-upy sa nachádzajú niekde medzi zábavou a účelnosťou.


LittleBigPlanet Karting Upraviť v hre môžete takmer všetko.
Upraviť v hre môžete takmer všetko.


LittleBigPlanet Karting V minihrách sa vám dostane do rúk aj diaľkové ovládanie.
V minihrách sa vám dostane do rúk aj diaľkové ovládanie.





Do online zápolenia sa môže zapojiť až osem hráčov a aj keď sa to nezdá veľa, tak verte, že to je akurát. Vyhľadávanie aj hier aj obsahu je jednoduché a rýchle, pripojenie (v prípade, že nie ste obmedzení vlastným pripojením). Je tu však jedno obrovské ALE. Obsahu každý deň pribúda na tony a autori možno nezvládajú tento nával. Možno je problém aj niekde inde. Hlavné však je, že server je zatiaľ dosť náladový. Niekedy sa naň pripojíte okamžite, inokedy je každý pokus o pripojenie zamietnutý. A vám nezostáva nič iné, než skúšať ďalej.

Čo by sa dalo hre vytknúť po technickej stránke? No takmer nič. Vizuálne spracovanie ťažko opísať inými slovami ako zlaté, milé či chutné. Práve vizuál je to prvé, čo pri hre vnímate a ten si vás okamžite získa. Svižná grafika, pestrá farebná paleta a mnoho detailov všade navôkol vám učaruje. Pred pretekom občas zažijete framedrop, no nad tým sa dá zažmúriť oko. Priam skvelá je hudba kombinujúca rôzne motívy a žánre (tak ľahko sa neopočúva) a skvelý dabing populárneho britského komika Stephena Frya, ktorý sa opäť choil úlohy rozprávača. Jeho hlas vás bude sprevádzať celou hrou.

LittleBigPlanet Karting si v subžánri akčných arkádových motokár kráča vlastnou cestou a ťaží z predností, ktoré sú pre celú sériu typické. Je priamo cielená pre kreatívnu komunitu, ktorej tak dáva takmer neobmedzené možnosti pri vytváraní vlastných pretekárskych svetov. Získa si vás svojim spracovaním a charizmatickým hlasom rozprávača. Má však svoje menšie chyby a aktuálne aj jednu veľkú. Aj napriek tomu však patrí medzi to najlepšie, čo sa v tomto žánri tento rok urodilo. A ak bažíte priamo po exkluzivitách, tak by vám doma nemala chýbať. Plusom môže byť aj možnosť ovládať pomocou ovládača Move.


napísal matus_ace 22.11.2012
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
LITTLEBIGPLANET KARTING
+ možnosti kreovania
+ hudba a Fryov dabing
+ grafika
+ zaručený prísun nového obsahu
+ multiplayer
- krátka kampaň
- niektoré minihry sú slabšie
- problémy so serverom
- menšie chybičky


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: SCEE / SONY Czech / United Front Games
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk