DEAD OR ALIVE 5

DEAD OR ALIVE 5

7.5

Kozy, kozy, kozizká

Recenzia na Xbox360 verziu

Po rôznych plážových odbočeniach sa Team Ninja vracia k jadru svojej bojovej série, no myšlienkami sa točia stále okolo bikín. A na Dead or Alive 5 to poriadne poznať. Už kampaň pred uvedením hry bola plná ženských sporoodených kriviek a oblečenia, ktoré odhaľuje viac ako zahaľuje. A rovnako je to aj vo finálnej hre. Zo ženských zbraní sa autori rozhodli spraviť aj hlavné lákadlá hry. Úspech u adolescentov je tým zaručený, stačí to však na poriadnu bojovku?

Ženské prsia v hre nájdete na každom kroku. Neexistuje v nej snáď jediná obrazovka, kde by neboli a nepútali na seba pozornosť. To nie je pre znalcov série žiadna veľká novinka. Dokonca aj v hlavnej bojovej sérii sa autori vždy vyžívali v stelesňovaní bojovníčok, ktoré stoja v popredí celej série, no tentoraz to už prehnali. Občas máte dojem, že na nič iné ako prsia sa nesústredili. A aby ste vedeli, že teda stále hráte bojovku a nie prehliadku spodného prádla, tak vám to pripomínajú sloganom „I'm a fighter“.

Dead or Alive 5 okrem pŕs je vybavená aj príbehovým pozadím. A je nutné podotknúť, že pomerne impozantné. Nie kvalitou, ale jeho dĺžkou. V bojovkách nie je ojedinelým javom príbehový režim, niektoré ho zvládajú lepšie, iné zase horšie. Dead or Alive 5 bude v tejto oblasti ešte dlho viesť. Ponúka totiž až 71 kapitol zložených z niekoľkých súbojov a dajú vám na celkom slušnú dobu zabrať. Početné súboje sú predelené krátkymi prestrihovými scénami, no tie však často pôsobia lacno, naivne a hlúpo. Príbeh je asi taký, že Helena prebrala spoločnosť DOATEC a snaží sa ju revitalizovať a postaviť na nových základoch. Mimo iných aj vďaka organizovaniu nového turnaja. A potom je tu jeho druhá rovina. V nej zas s inými postavami prežívate hon na biologický experiment Alpha-152 (nebezpečný klon Kasumi), ktorý unikol. Príbeh sa neodvíja chronologicky, jednotlivé pasáže sa navzájom prelínajú a zas rozpletajú.

Dead or Alive 5
Dead or Alive 5 Prepracovaný súbojový systém sa vám musí najskôr dostať do rúk.
Prepracovaný súbojový systém sa vám musí najskôr dostať do rúk.


Dead or Alive 5 Hra je pripravená aj na úplných nováčikov.
Hra je pripravená aj na úplných nováčikov.


Dead or Alive 5 Zdanlivo nežné krásky útočia hlavne na adolescentné publikum.
Zdanlivo nežné krásky útočia hlavne na adolescentné publikum.





Každopádne príbehový režim má v Dead or Alive 5 svoje nenahraditeľné miesto a rozhodne by ste si ho mali prebehnúť. Nie len preto, aby ste sa nasmiali na občasnej hlúposti, ale aby sa vám hra dostala viac do krvi, aby ste sa naučili jej princípy, aby ste sa naučili ovládať jednotlivé postavy. Jednotlivé kapitoly vás postupne presúvajú do úloh iných postáv, takže s výnimkou odomykateľných si vyskúšate všetko. A s každou sa naučíte nejakú novú techniku. Môžu to byť všeobecné prvky alebo aj unikátne pre jednotlivé postavy. Týmto vychádza v ústrety aj úplne novým hráčom, ktorí sa tak dokážu so systémom jednoducho a hlavne aj zábavne zoznámiť. Samozrejme, potom môžu ďalej pilovať svoje schopnosti v tréningu.

Dead or Alive 5 prichádza so svojou vlastnou schémou ovládania, ktorá sa na nič na trhu nepodobá. Využívate všetky znakové tlačidlá a každému mu je pripísaný iný pohyb. Máte tu úder päsťou, kop, hod a chytenie/blok. Tieto ďalej môžete kombinovať do komb, no významnú mieru má ich kombinácia s pohybom do niektorého zo smerov. Okrem toho tu nájdete aj niekoľko špeciálnych útokov. Dôležitý je taktický prístup k boju. Isté útoky môžete brániť iným pohybom, taktiež načasovanie zohráva svoju rolu. Vykryť útok, počkať na vhodný moment a (čo najjednoduchšie) zaútočiť. Niekedy to môže pôsobiť až príliš jednoducho, ťarbavo, bez dynamiky. 

Postavy majú svoje špecifiká, každá sa ovláda inak a musíte si ju chvíľku osvojovať, aj keď základ je rovnaký a prvými súbojmi (aj online) sa dokážete víťazne prehrýzť aj pri úplne jednoduchom stláčaní a dobrom načasovaní. Neskôr si však musíte osvojiť pokročilé techniky, kam patria aj kritické údery, ktoré ústia až do omráčenia, kedy nemôže postava útočiť, môže však reagovať. Treba pochváliť obmedzenie jugglovania pri stenách, ktoré síce možné je, no hra mu veľa priestoru nedáva. Dead or Alive 5 obsahuje aj tagovacie mechanizmy, ktoré sú taktiež zvládnuté na veľmi dobrej úrovni, aj keď sa samozrejme v prepracovanosti nemôžu porovnávať s Tekken Tag Tournament 2.

Postáv je v hre celkovo 24, čo je v porovnaní s konkurenciou pomerne málo a občas to aj cítiť. Nechýbajú stálice Tina, Bass, Kasumi, Ayane, Hayate, či Ryu (Gen Fu a Alpha-152 dostupné až po odomknutí). Novými bojovníkmi sú: mladík Rig pracujúci s Bassom a ambiciózna MMA bojovníčka Mila. Obe postavy sú pomerne silné aj jednoduché na zvládnutie, na hosťovanie si odskočila aj trojica zo série Virtua Fighter (Akira, Sarah Bryant a Pai Chan). Musíte si ich však najskôr odomknúť.

Dead or Alive mal výnimočne spracované arény, aké neponúkala žiadna konkurencia. Päťka túto tradíciu potvrdzuje. Sú rozľahlé, obsahujú hneď niekoľko úrovní, kde sa môžete so súperom prepadnúť a toto vám môže priniesť aj istú výhodu. Pád z výšky predsa len dosť bolí. Okrem toho sa v nich skrýva aj hromada nebezpečných nástrah, ktoré môžete využívať, keď viete ako. Môžete tu rozbíjať veci, steny alebo iné objekty v prostredí. Ideálom je cirkusová aréna, kde môžete súperom odzvoniť gong, nechať ho pohrýzť tigrom či preletieť ohnivou obručou.  

Príbehový režim samozrejme nie je jediným, kde môžete zo súperov vymlátiť dušu. Versus je ideálny na rozbitie súpera po svojom boku a to ako v jednotlivcoch, tak aj v Tag súbojoch. Arcade vás prevedie tradičnou sériou súbojov až k záverečnému, avšak chýba väčšia hĺbka, ktorá by z neho spravila zábavnejší mód. Takto oproti konkurencii zaostáva. V Time Attack sa taktiež prebijete sériou zápasov v čo najkratšom čase a Survival je do tretice to isté, no tentoraz máte len jeden ukazovateľ zdravia, ktorý sa vám po vyhratom súboji len pomaly dopĺňa. Príjemne je spracované škálovanie obtiažností, aby si v módoch každý našiel to svoje.

Dead or Alive 5
Dead or Alive 5 Interaktívne arény skrývajú mnoho tajných kútov.
Interaktívne arény skrývajú mnoho tajných kútov.


Dead or Alive 5 Zabojujete aj vo dvojiciach.
Zabojujete aj vo dvojiciach.


Dead or Alive 5 Na hosťovanie si odskočili aj postavy z Virtua Fighter.
Na hosťovanie si odskočili aj postavy z Virtua Fighter.





Dead or Alive 5 vyniká najviac v multiplayeri, sieťový kód je jednoducho výborný a hra tak ponúka online zážitok bez lagov. Samozrejme, ak máte zodpovedajúce internetové pripojenie a rovnako aj váš súper. Pripojenie je stabilné, nevyhadzuje, nepadá. Vyhľadávanie je rýchle a jednoduché. Môžete hrať jednoduchý zápas, kde vám rýchlo nájde súpera, hodnotený zápas, od ktorého sa odvíja váš rank a súperov si vyberáte podľa svojich schopností alebo si založíte vlastnú lobby, či sa pripojíte do lobby niekoho iného. Súperov si môžete pridávať do vlastného zoznamu, posielať im výzvy a podobne. Škoda, že tu nenájdete väčšiu svetovú lobby, s ktorou Namco stanovilo nové štandardy.

Prišla na rad grafika a opäť sa musím vrátiť k bujnému ženskému poprsiu, ktorému je venovaný úvod. A nie samoúčelne. Celá štylizácia aj vykreslenie postáv sa podriaďujú tomu, aby ste mali prsia neustále na očiach. Na prsia je snáď aplikovaný aj samostatný fyzikálny engine. Stále sa musia natriasať, hopsať, hojdať. Okrem nich sú pekne spracované aj tváre postáv a ich animácie. Horšie sú na tom arény, kde si (aj počas boja) všimnete menej kvalitných objektov a textúry. Hudbu nepostrehnete, je nevýrazná, čo je škoda, pretože by vedela pridať grády v bojoch. Poteší aspoň prítomnosť originálneho japonského dabingu.

Dead or Alive 5 klame telom. Doslova. Keď sa pozriete na jej marketingovú kampaň, obal či dokonca aj prezentáciu po spustení, tak máte dojem, že sa snaží zakladať na prvoplánových sexuálnych motívoch. A trochu to tak aj je. Hra ale skrýva aj prepracovaný súbojový systém, ponúka špičkovo spracovanú interaktivitu arén. Zamrzia však aj jej chyby. Napríklad stupídny príbeh, grafické zameranie len na postavy, nevýrazná hudba, dlhé a časté loadingy alebo nízky počet postáv.


napísal matus_ace 13.12.2012
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
DEAD OR ALIVE 5
+ aj pre nováčikov
+ interaktívne arény
+ online
+ prepracovaný súbojový systém
+ story vydrží dlho
- stupídny príbeh
- menej postáv a režimov
- hudba


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3

Vývoj: Tecmo KOEI / Team Ninja
Štýl: Bojovka
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. september 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk