SONIC & ALL-STARS RACING TRANSFORMED

SONIC & ALL-STARS RACING TRANSFORMED

8.0

Nadzvukovo rýchly ježko

Recenzia na Xbox360 verziu

Známy maskot kedysi ešte známejšej Segy, ktorej konzoly predával na kilá, dnes zastáva rolu štatistu. Aj keď sa raz za čas Sonic objaví, žiaden zázrak sa neudeje. A keď už to nevychádza s tradičnými skákačkami, tak to skúša v iných žánroch. Z Maria sa snaží neúspešne profitovať v športoch pod piatimi kruhmi, skúšal to v crossover tímovke aj na tenisových kurtoch a aby bol zoznam kompletný, tak pred dvomi rokmi si modrý turboježko vyskúšal, aké to je páliť pneumatiky v rýchlych pretekoch plech na plech Sonic and SEGA All-Stars Racing.

Presedlaním zo zbesilého behania na zbesilé pretekanie sa podarilo zaujať, hlavne podobnosťou so špičkou medzi arkádovými motokárami, avšak stále to nestačilo na valnejší úspech. Sega sa rozhodla pre reparát a tak sa dnes stretávame so Sonic and All-Stars Racing Transformed a zažívame mierne déja vu. Vyzerá to ako predchádzajúca hra, hrá sa to ako predchádzajúca hra, no stačilo pár drobností a výsledok je výrazne odlišný.

Sega opäť vyskladala početný tím všetkých možných postavičiek, no oproti predchodcovi súpisku ešte o niečo rozšírila. V čele je pochopiteľne Sonic a jeho zvierací priatelia (Eggman nechýba), ďalej tu sú postavičky zo Space Channel Five, aktuálny Ralph Rozbi-to, ktorý sa aspoň takto dostal do videohry, NiGHTS, AiAi (Super Monkey Ball), Amigo (Samba de Amigo), Joe Musachi (Shinobi), či Gilius Thunderhead z Golden Axe. A potom je tu ešte pekný zástup takmer úplne (u nás) neznámych postáv ako napríklad pretekárka Danica Patrick alebo Opa-Opa. Okrem toho nechýba ani možnosť zajazdiť si so svojím Avatarom či Mii v prípade Wii U a 3DS verzií.

Sonic & All-Stars Racing Transformed
Sonic & All-Stars Racing Transformed Sonicovi sa reparát na kolesách vydaril.
Sonicovi sa reparát na kolesách vydaril.


Sonic & All-Stars Racing Transformed Zalietate si aj v oblakoch.
Zalietate si aj v oblakoch.


Sonic & All-Stars Racing Transformed Na vlnách sa preteká úplne inak ako na ceste.
Na vlnách sa preteká úplne inak ako na ceste.





Kľúč k úspechu tkvie v diverzite. Každá z 25 rôznych postáv má za sebou svoje dobrodružstvá, a hlavne, majú charakteristické schopnosti. Tie si preniesli z domovských sérií a vo výsledku je tak každá vhodná na určitú trať či event. Nie je to len o rýchlosti, ale aj o ovládaní, akcelerácii, booste či all-stars móde. S výhrami naberajú na skúsenostiach, ktoré sú zakomponované do (veľmi) jednoduchého RPG systému. Vždy po dosiahnutí nového levelu sa odomykajú mody a tie ovplyvňujú základné vlastnosti. Nazbierať ich môžete viacero, ale použiť sa dá iba jeden. Dochádza tak k bilancovaniu či u Sonica oželiete rýchlosť na úkor ľahšieho ovládania, ktoré sa môže šiknúť v niektorom z ďalších eventov.

Sonic and All-Stars Racing Transformed sa nesnaží uchvátiť realizmom, vsádza na rýchlu jazdu a okamžitú prístupnosť. A je to na nej poznať. Vývojový tím tvoria veteráni z Bizzare Creations (Project Gotham Racing) a Black Rock Studio (Split/Second) a všetko čo vedeli, tak v hre aj použili. Výsledkom je svižná, akčná a zábavná arkáda postavená na používaní power-upov. 

Nájdete tu všetko možné od turba, cez ohňostroje, automaticky navádzané autíčko na diaľkové ovládanie, All-Stars power-up, ktorý vám pridá rýchlosť a z cesty odstráni všetkých súperov, rukavica vo funkcii štítu a aj rybička, ktorou zneškodníte súperov za svojim chrbtom. Zbrane môžete používať univerzálne dopredu aj dozadu menením kamery či mierením analogom. Oproti predchádzajúcej časti sa tak upustilo od zmeny pohľadu alebo farebného filtra.

 Adrenalín začne stúpať aj v momentoch, kedy sa trate začnú divoko meniť. Tam, kde bola predtým cesta, je teraz prepadlina alebo sa skalná stena zrúti tesne za vami. Na tratiach navyše číhajú aj rôzne iné dynamické pasce a nástrahy. Nie je to nič prelomové, no funguje to veľmi dobre.

Najväčšou novinkou v Sonic and All-Stars Racing Transformed sú transformácie. Nepreteká sa už len na rozpálenom asfalte, ale dostanete sa aj do vzduchu aj na vlny. Transformácia vozidla prebieha automaticky po prejdení „bránky“. Skvele je spracovaná fyzika ďalších dvoch foriem (asi aj lepšie ako motokár samotných) a často môžete zmenu využívať vo svoj prospech. Ak sa vám podarí zmeniť na lietadlo skôr, tak získate vyššiu rýchlosť. Na vode vás zase ovplyvňujú vlny a tak si musíte vyberať najpriechodnejšiu trasu. Tým pádom sa ubralo zo striktných mantinelov, ktoré vás predtým obmedzovali. Na kolesách sú okolo vás neustále, no vo vzduchu máte oveľa viac voľnosti. Nestáva sa často, že v jednom type vozidla odjazdíte celú trať, čomu sa podriadili aj power-upy. 

Na dizajne tratí je cítiť oveľa viac práce ako u predchodcu. Užijete si rôzne loopingy, mostíky a zalietate si v rôznych podmienkach. Každá trať je odlišná a vyžaduje tak trochu iný prístup. S variabilitou je to už horšie. Už dlho tu nebol racing, kde by sa tak rýchlo opozerali. Je ich málo a ani chuťovky ako sídlo z House of the Dead nenahradia nízky počet.

Ťažiskovým režimom Sonic and All-Stars Racing Transformed je World Tour, ktorá vám dáva možnosť postupne sa prebojovať niekoľkými pohármi až k absolútnemu víťazstvu. Cesta k nemu je lemovaná množstvom eventov rozdelených do niekoľkých kategórií, ktoré sa pravidelne striedajú. Jazdíte klasický pretek, časovku, driftovacie eventy, boostovacie eventy, súboj s tankom alebo absolvujete výzvy súperov. Podľa náročnosti ste potom odmeňovaní hviezdami a nimi si môžete odomykať skryté postavy alebo postup ďalej. Niekedy je ich získanie náročnejšie ako by sa patrilo.

Je určite oveľa napínavejšie, ak sa do posledných stotín bojíte o výsledok, no zatiaľ čo na úrovni Easy je priľahká, na strednej obtiažnosti je občas takmer nemožná. Súperi doháňajú náskok ako by sa nič nedialo, hra podvádza, spomaľuje vás a často tak frustruje svojou nevyváženosťou.

Sonic & All-Stars Racing Transformed
Sonic & All-Stars Racing Transformed Dizajn tratí sa dá len chváliť.
Dizajn tratí sa dá len chváliť.


Sonic & All-Stars Racing Transformed Do hry sa prebojovali aj menej známe postavy Segy.
Do hry sa prebojovali aj menej známe postavy Segy.


Sonic & All-Stars Racing Transformed Súperi vám často nič nedarujú.
Súperi vám často nič nedarujú.





Okrem hlavného režimu Sonic and All-Stars Racing Transformed ponúka aj niekoľko ďalších, no ich dopad na celkovú dobu strávenú pretekaním je pomerne veľmi malý. Grand Prix vám dá možnosť zostaviť si veľké ceny, názvy Time Attack a Single Race hovoria samé za seba. Lokálny multiplayer pre štyroch hráčov (pri WiiU až pre piatich) je možný v každom režime, takže spolu pokojne môžete odjazdiť World Tour. Online multiplayer obslúži naraz 10 hráčov a nijak zvlášť sa nelíši od zvyšku hry. Nie je to ani tak zásluhou hry samotnej ako žánru. Odstreliť kamaráta pred cieľovou rovinkou je jednoducho niečo úžasné.

Graficky sa toho za posledné dva roky veľa nezmenilo. Sonic and All-Stars Racing Transformed vyzerá takmer identicky, za čo môže pravdepodobne fakt, že sa nemenili kulisy. Pretekáte v exotickom svete opičiek či psychedelickom sne NiGHTS. Nedá sa povedať, že by sme očakávali nejaký výraznejší posun, no nezbadáte takmer žiaden. Wii U verzia je aspoň ostrejšia a nemá hranaté tiene. Navyše môžete hrať aj čisto na GamePade. Zvukovo hra taktiež zostala takmer bezo zmeny, známe melódie potešia, no variabilitou zodpovedajú tratiam, čiže žiadna sláva.

Tento rok motokáram prial, vyšlo ich až päť, medzi nimi aj vreckový ModNarion Racers, kreatívny LittleBigPlanet Karting a licenciou vybavený F1 Race Stars. Konkurencia to bola veľká, no Sonic ju hravo predbehol motivujúcou kariérou, plnohodnotnými eventami a zábavným multiplayerom.


napísal matus_ace 19.12.2012
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
SONIC & ALL-STARS RACING TRANSFORMED
+ akčná hrateľnosť
+ variabilita postáv, vozidiel a ich mody
+ transformovanie
+ vylepšený dizajn tratí
+ multiplayer
- chýba lepšie vyváženie
- variabilita tratí
- bugy, kedy vidíte cez objekty
- ostatným režimom chýba šťava


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: SEGA / Conquest / Sumo Digital
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19807)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk