TRACKMANIA 2 STADIUM

TRACKMANIA 2 STADIUM

Návrat na štadióny

Dojmy

Bez prehnaného marketingu, stoviek áut, rozsiahlej kariéry, tak špecifické pre najznámejšie racingové tituly, si dokázala TrackMania získať sdrcia hráčov a stať sa komunitným fenoménom. No aj tak im v obľúbenosti dokáže slušne sekundovať. Ba ich dokonca môže aj prekonať. A stačilo k tomu tak málo. Zobrať prachom zapadnutý koncept hernej legendy Stunts, oprášiť ho a vydať v novom a krajšom kabáte. O nič iné sa už autori starať nemuseli. O to sa postarali totiž samotní hráči.

Na jeseň v roku 2011 sa nám rozbehla druhá „sezóna“ TrackManie presne v duchu epizodicky distribuovaných hier. V piesčitých kaňonoch sme sa už popreháňali, teraz sa posúvame ďalej. Na slnkom zaliate ostrovy si však budeme musieť počkať. Na jeseň boli predstavené dve prostredia - jedno úplne nové to druhé hlásalo comeback. Po siedmich rokoch sa znova vraciame na kľukaté štadióny, kde sa môžete so svetovou špičkou pobiť o titul najrýchlejšieho jazdca sveta. TrackMania Nations, ktorá štadióny po prvý raz predstavila, sa stala odrazovým mostíkom k profesionálnemu hraniu. Odvtedy sa tam séria drží a najnovší prírastok Stadium jasne dáva najavo, že sa titulu progamingovej špičky vzdať nechce.

Canyon bol skutočne nástupcom celej prvej sezóny. Nie len vylepšená technická stránka, ale hlavne komunitné možnosti, možnosti editora, sieťové riešenia, jednoducho celá hra bola rovnaká, no zároveň iná, lepšia. Aj preto sa dalo čakať, že Stadium toho neprinesie až toľko nového. Predsa len jadro hry sa nemení. A o to väčšie prekvapenie vás čaká, keď sa necháte zlákať do aktuálne prebiehajúcej bety, ktorá má za úlohu ešte posledné týždne pred vydaním doladiť všetko, čo sa ešte dá. A veľa toho teda nie je.


Stadium, rovnako ako všetky aktuálne aj pripravované Nadeo tituly, si zakladá na vlastnom sociálnom systéme ManiaPlanet. Stačí vám jedno konto, kde máte všetky hry pekne na jednom mieste. Na prvý pohľad je TrackMania 2 Stadium na nerozoznanie od Canyon. Rovnaké menu, rovnaké možnosti, rovnaká práca so servermi. Ak ste žiadnu TrackManiu doteraz nehrali, tak môžete využiť oklieštené singleplayerové možnosti. Predpripravené trate poskytujú priestor na zoznámenie a hlavne zápasenie s časom o medaile. Nič viac však od toho nemožno čakať, TrackMania bola vždy o ľuďoch, čo ju hrajú. Aj keď časom sa séria snáď aj v tomto ohľade posunie ďalej.

Každé nové rozšírenie prinieslo na prvý pohľad dve výrazné zmeny. Jednou z nich bolo auto, ktoré je zakaždým iné. Stadium, rovnako ako Nations, po prostredí štadiónov popreháňa neuveriteľne rýchle formule. Netreba sa však báť. Autá sa v tejto sérii ovládajú rovnako. Na realitu sa tu nehrá a ani by to nedávalo zmysel. TrackMania stavia na závratnej rýchlosti, ktorou sa rútite šialene pokrútenými zákrutami a to presne formule plnia do bodky.

TrackMania 2 Stadium už teraz pôsobí akosi masívnejšie, veľkolepejšie. Sčasti za to môže prostredie štadiónov, kde sa všetko odohráva. Predsa len sú zaujímavejšie ako jednofarebná púšť v kaňonoch a ak si do toho prirátate vysokú rýchlosť, výsledkom je o niečo zábavnejšia hra. Každý aspekt sa aspoň minimálne vylepšil, z čoho ťaží výborná hrateľnosť.

Vylepšený je aj herný servis, aj keď len nepatrne. Všetko beží rýchlejšie a hladšie. Informácie máte viac po ruke, intuitívnejšie prechádzate všetkými položkami. Sú to skutočne drobné detaily, no celý systém tak budú svižnejší dojem. Jedná sa skutočne o rozsiahly a plnohodnotný sociálny, komunitný aj organizačný systém, ktorý myslí jednoducho na všetko. Ak ste doteraz ManiaPlanet neskúsili, tak vedzte, by ste mu v týchto oblastiach len ťažko hľadali konkurenciu.

Nové prostredie by sa nezaobišlo bez nových dielcov na vytváranie tratí a ich okolia. Tie sú pre Stadium vyberané s veľkým dôrazom na to, aby aj tie najdivokejšie výtvory stále pôsobili prirodzene. Rovná cesta, šikany, tiahle zákruty, ale aj vertikálne úseky či rôzne „vývrtky“, všetko do seba krásne zapadá. Asfalt sa strieda so zablatenou cestou a vy neprestávate vychádzať z úžasu. Bez ohľadu na povrch je rýchlosť stále príjemne premrštená.

Trate sú najviac premenlivým elementom hry. Nájdete tu úžasné aj horšie, dlhé, aj krátke. Dôraz sa však kladie na vlastný prínos hráčov. Od tratí až po vkladanie obrázkov a vlastnej hudby, aby ste mohli svoju predstavu zážitku zdieľať s celým svetom. Na to slúži editor, ktorý je snáď ešte rozsiahlejší ako predtým. Práca v ňom je jednoduchá a ponúka navyše možnosť voľby ovládacej schémy medzi jednoduchšou a zložitejšou. Obmedzuje vás len priestorovo, no kreativite medze nekladie. Môžete tu vytvoriť úplne čokoľvek, v režimoch na čas či kolá.

To je však aj najväčším kameňom úrazu. Neobmedzené možnosti zaručujú aj to, že okrem kvalitne spracovaných tratí tu narazíte aj na balast. Ten vzniká nielen z neskúsenosti, ale aj zo snahy priniesť čo najzložitejšie a najbláznivejšie trate. Občas tak narazíte na trať, ktorú z 50 jazdcov do cieľa prejdú traja a zvyšok po nej nekonečne blúdi a hľadá, kam ísť. Funguje tu síce systém hodnotenia tratí karmou v niekoľkých stupňoch, no chýba funkčný filter, aby ste sa im podľa možností čo najlepšie vyhli.

Čo si všimnete okamžite, to je vylepšená technická stránka. Grafika je na prvý pohľad krajšia, pridalo sa na efektoch, ktoré sa ukazujú hlavne pri brieždení alebo západe slnka. Príjemne je spracovaná aj vegetácia, na ktorú sa neraz dostanete. Aj napriek tomu hra vyzerá byť už teraz lepšie optimalizovaná ako Canyon pri vydaní.

Okrem kvalít vás môžu tešiť aj ďalšie dva fakty. TrackMania 2 Stadium sa na trh dostane už o niekoľko týždňov. A jej cena je bezkonkurenčná. Do vydania sa toho už veľa nezmení, no ak hra aj vyjde v nezmenenom stave, stále bude ašpirovať na vysoké známky. Zatiaľ sa môžete zadarmo prihlásiť do bety a už teraz pomôcť Slovensku v ceste za najvyššími priečkami.



napísal matus_ace 18.3.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
TRACKMANIA 2 STADIUM


TrackMania 2 Stadium
PC

Vývoj: Nadeo / Nadeo
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk