WONDERBOOK: DIGGS NIGHCRAWLER

WONDERBOOK: DIGGS NIGHCRAWLER

Kniha, ktorú hráte alebo hra, ktorú čítate?

Dojmy

Pomýlili by ste si ju s leporelom. Nečudo, jej pogumovaný povrch a robustný formát má blízko ku knihe s minimom textu a gigantickými obrázkami. Na 12 stránkach Wonderbook sa nedočítate žiadneho príbehu, nenájdete na nich ani ilustrácie, ak za ne, samozrejme, nepokladáte značky a geometrické tvary. Jej stránky napriek tomu môže spáliť ohnivým dychom drak, môžu byť prevŕtané červíkom a vyrastie z nich detektívna kancelária. Je univerzálna.

Vďaka augmented reality cez Wonderbook ožívajú príbehy. Oproti interaktívnym knihám alebo magazínom na tabletoch nie sú ploché, dívate sa, a čo je najlepšie, manipulujete s 3D prostredím a postavičkami vyskakujúc priamo zo stránok. Magická kniha svoj potenciál predviedla v Book of Spells, no naplno ho využíva až Diggs Nightcrawler. Stačilo, aby sa pre projekt nadchli správni ľudia. 

Vsadením na Moonbot Studios bol správny krok. Kreatívne štúdio oceneného režiséra a producenta Williama Joycea sa hrami primárne nezaoberá, jeho doménou sú krátke filmy, vizuálne prezentácie a aplikovanie augmented reality, ktorou premosťujú svoje projekty. Diggs Nightcrawler sa v rukách Moonbot Studios premenil na animovaný film, ktorý čítate. S označením hra treba narábať nanajvýš opatrne, interakcia sa obmedzuje na priamu manipuláciu s knihou bez potreby používania Move ovládača. Ale začnime od začiatku, kam nás zaviedla preview verzia.  


Diggs: Nightcrawler nepotrebuje k svojmu šťastiu zdĺhavý inicializačný proces, ak ste už niekedy hrali hru využívajúcu PS Eye, viete, aké svetlo potrebuje aj kde má byť umiestnená kamera. Nastavenia sa dajú preskočiť a v úvode vás nebude zdržovať ani žiaden tutorial. Po otvorení knihy sa zoznamujete s detektívom Diggsom a za zvukov saxofónu na vás dýchne atmosféra noir filmov. 

Čo máte robiť a kedy, vám povie Diggs, resp. žiada vás o pomoc pri vyšetrovaní, hľadaní stôp aj naháňaní zločinca. Priamo ho neovládate, ale hýbete iba knihou. “Hej, kámo, posvieť mi sem.” A čo všetko dokáže? Tak v prvom rade môžete v nej listovať a preskakovať jednotlivé scény. Otočíte stránkou a ste z kancelárie na mieste činu, kde Diggsa obvinia tri prasiatka zo zločinu.

Dvíhaním knihy zase ohýbate scénou, takto rozhúpete lampu a posvietite do kontajnera, kde môžu byť stopy alebo vysypete z auta náklad, keď mu vytvoríte šikmú plochu. Otáčaním celou knihou si zase môžete pozrieť scénu z každého uhlu, nazrieť za roh, jej zatrasením sa zbavíte zase prenasledovateľov. A keďže nedržíte v rukách Move, môžete smelo mávať aj rukami, zhasínať lampy, rozozvučať hudobné nástroje alebo zvesiť telefón.  

Scéna, alebo lepšie povedané kulisy vyrastajúce zo stránok, vždy zaberajú celú obrazovku, kamera si zase vyberá také uhly aj priblíženie, aby vám nič neuniklo. Ovládanie je úplne prirodzené a nechce od vás nič, čo by ste s knihou už predtým nerobili, ako utieranie stránok alebo jej zatvorenie. V Diggs Nightcrawler príbeh napreduje sám, vy mu len umožňujete nastavením scén, aby plynul ďalej. Pomalé sekcie s rozhovormi, sledovaním stôp nahrádzajú akčné pasáže s fantasticky spracovanou naháňačkou, počas ktorej si vyberáte smer prenasledovania v úzkych chodbách budovy otáčaním knihy.

Moonbot Studios si dali mimoriadne záležať na stavbe herného sveta, Knihopolis poskladali z krabičiek od zápaliek, naukladaných kníh, vrchnákov z fliaš, novín, ceruziek a kancelárskych spiniek. Do noir detektívky obsadili zvieratká a vybavili ich zmyslom pre humor. V rozhovoroch používajú množstvo dvojzmyslov, ktoré sa nevyparili českým prekladom. “Žloutek ze mne kapal a někdo Valdovi našlehal,” okomentuje Diggs so skúsenosťami rozprávača situáciu, kedy je falošne obvinený z rozbitia jeho parťáka Valdu “vajíčka” Cvaldu. Český dabing odbremení najmenších a dovolí im sústrediť sa na dianie na obrazovke. Nemusia čítať titulky, ktoré sa takisto dajú zapnúť.

Diggs Nightcrawler síce Move nepotrebuje, ale po celý čas ho kamera pozorne stráži. Po absolvovaní troch kapitol, do ktorých je rozdelený príbeh, sa odomkne Fotografická výzva, kde sa už ovládač uplatní. Funguje v PIP režime ako objektív fotoaparátu a vašou úlohou je v každej zo scén zachytiť vybrané momenty či nájsť skrytý objekt. Celkovo sa v hre bude nachádzať 90 výziev. Nech vás však číslo nezavádza, odohranie prvej kapitoly zaberie slabú hodinku.

Na to, ako dopadne detektívka Diggs Nightcrawler, už dlho čakať nebudeme, do predaja sa dostane za atraktívnu cenu 19,99 EUR (ak nevlastníte set Wonderbook plus kamera plus Move vyjde vás na 68 EUR) 29. mája. Zatiaľ všetko hovorí v prospech Moonbot Studios a atraktívneho Knihopolisu.


napísal spacejunker 29.4.2013
Páči sa mi!
WONDERBOOK: DIGGS NIGHCRAWLER


PS3

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Moonbot Studios
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 29. máj 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk