STAR TREK

STAR TREK

4.5

Kam sa rozhodne nechcete vydať

Recenzia na PS3 verziu

Filmové videohry nemajú ani zďaleka dobrú povesť, snáď ešte horšiu ako videoherné filmy. Občas sa stane, že motyka vystrelí, no to sú prípady, ktoré sa dajú spočítať na ruke Homera Simpsona. Uponáhľaný vývoj, nedostatok kreatívnej voľnosti a taktiež oddelenie od filmových autorov, s ktorými nemôžu vývojári konzultovať obsah. Prípadne sa na hru najme neskúsené, ale lacné štúdio. To sú hlavné problémy, pre ktoré sa virtuálne dobrodružstvá len málokedy vyrovnajú svojim filmovým predlohám.

Star Trek mal byť úplne iný. Stoja za ním Digital Extremes, dostali kopu času a priestoru na vlastné nápady. V kreativite im nikto medze nekládol a vývoj konzultovali s tvorcami filmu, vďaka čomu na naše obrazovky priniesli na vlas rovnaké univerzum, aké môžeme vidieť na filmových plátnach. Nakoniec tu máme ledva priemernú akciu z pohľadu tretej osoby, ktorá zapadne prachom skôr ako k nám do kín priletí pokračovanie Abramsovho reštartu.

Herný Star Trek si berie filmy len ako základ univerza. Namiesto sledovania filmových udalostí prichádzajúceho Into Darkness sa autori rozhodli vytvoriť vlastný príbeh zasadený medzi oba Abramsove filmy. Mladý a impulzívny Kirk je kapitánom Enterprise a jeho protiklad, racionálny pán Spock, je jeho prvý dôstojník. Po zničení Vulkánu treba Vulkáncom nájsť nový domov. K tomu má pomôcť zariadenie Helios. Základ námetu ako z Khanovho hnevu nepôsobí vôbec zle, navyše príbeh sa ešte rozbehne.

Star Trek
Star Trek Loď Enterprise to aj tentoraz poriadne schytá.
Loď Enterprise to aj tentoraz poriadne schytá.


Star Trek Gorni sú nebezpečenstvom pre celú galaxiu.
Gorni sú nebezpečenstvom pre celú galaxiu.


Star Trek Prostredia vás svojou prázdnotou sklamú.
Prostredia vás svojou prázdnotou sklamú.





Zariadenie pomáha terraformovaniu, okrem toho však má aj niekoľko ďalších využití, napríklad vytvára anomálie, ktoré otvárajú trhliny vo vesmíre, cez ktoré sa do galaxie dostala nebezpečná rasa aj pre Klingonov a Romulanov dohromady. Neznamenajú nič proti Gornom, ktorých Star Trek univerzum až trestuhodne zanedbáva. Hra však vytvára celú ich spoločnosť, ich svet, ich sociálnu stratifikáciu. V tejto oblasti sa jej dá vytknúť len málo. Škoda, že príbeh naberie rýchly spád smerom dole a čoskoro celé objavovanie novej rasy zapadne pod tlakom tuctovej akcie.

Výborne fungujú aj postavy - nepodobajú sa len na svoje filmové predlohy, ale hovoria aj rovnakým hlasom. Nechýba kompletná klasická zostava: Kirk, Spock, Bones, Scotty, Sulu, Uhura a Chekov. Okrem prvej dvojice sa však k ostatným dostanete pomenej, len v určitých sekvenciách. Medzi hlavným dynamickým duom to však správne vrie. Ich chémia aj na obrazovkách funguje výborne a občas aj pobaví. Nechýbajú trefné poznámky, ktorými sa hrdinovia častujú, scénky reflektujúce vzťah z pôvodného seriálu a úplne najlepšie spravíte, ak si k hraniu zoženiete spoluhráča, ktorý lokálne alebo online preberie druhého hrdinu. Do zostavy navyše prichádza T'Mar, stará Spockova známa, ktorá Kirka, samozrejme, očarí.

Star Trek sa rozbehne zaujímavo, dokonca stále budí dojem, že by sa po rokoch mohlo jednať o dobrú videohru z univerza. Netlačí na pílu, čo sa akcie týka, pozvoľne vás necháva do nej vplávať. Akčné pasáže s výrazným prvkom krytia strieda hackovanie na niekoľko spôsobov, stealth postup, ručný transportér podľa striedania gravitácie, sekvencie s voľným pádom a dokonca aj streľba z Enterprise. To všetko však rýchlo vyprchá a vy sa ocitáte v obkľúčení chladných, sterilných a neustále sa opakujúcich koridorov, kde hra stavia na akciu (ktorá vôbec nie je jej silnou stránkou) a unudí vás repetitívnosťou v každom ohľade. Neustále idete vpred tunelom a nezachraňujú to ani drobné vedľajšie úlohy či skryté miestnosti.

Herný Star Trek vám vydrží 8 – 12 hodín (v závislosti od hrania a obtiažnosti), pričom sa približne polovicu nudíte. Má svoje svetlé momenty, no necháva vás trpieť viac ako by sa patrilo, nezachráni to ani trikordér, ktorý môžete používať na hľadanie skrytých predmetov a získavanie expov, ani vylepšovanie svojich schopností v troch skupinách. Nazbierané expy môžete v každej skupine investovať do rôznych vlastností, avšak aktívna môže byť z každej skupiny vždy len jedna. Otvárajú sa tým taktické možnosti, kedy si ich prepínate podľa potreby.

Je veľká škoda, že je prostredie často až zahanbujúco prázdne. Keď máte možnosť si (relatívne) voľne chodiť po Enterprise, tak by ste radi skenovali všetko okolo a zbierali skryté informácie. No nič tu nie je, len prázdne chodby. Celkovo sa prederiete 11 kapitolami, no aj tak máte dojem, že hráte dokola to isté. Osviežením je jednoduchý stealth. Stačí fázerom omráčiť súpera a nablízko ho zlikvidovať. Spock navyše dokáže predviesť splynutie myslí či nerve pinch. Ojedinele narazíte aj na skákacie pasáže v štýle Uncharted, v ktorých vám však vrásky narobí často neschopná kamera.

Umelá inteligencia vás rozplače. Je strašná. Gorni vás síce dokážu celkom schopne obchádzať a na vyššej obtiažnosti vám teleportovaním dokážu narobiť aj problémy, no hneď na to sa niekde o niečo zaseknú alebo zlyhá skript. Oveľa viac to zamrzí v prípade AI partnera, ktorý je niekedy len na príťaž. Našťastie si môžete vypomôcť jednoduchými príkazmi. Co-op je však primárnym zameraním a tam tento problém odpadá. Celkovo však nálož bugov, ktorú si spolu s hrou kúpite, je niekedy až neuveriteľná.

Star Trek
Star Trek Grafika veľa krásy nepobrala.
Grafika veľa krásy nepobrala.


Star Trek Posadíte sa aj za kormidlo Enterprise.
Posadíte sa aj za kormidlo Enterprise.


Star Trek Dočkáte sa aj náročných súbojov s bossmi.
Dočkáte sa aj náročných súbojov s bossmi.





Je len jediná vec, ktorou Star Trek vyniká nad všetkou konkurenciou, a to je hudba. Tá vychádza z novodobých Star Trek filmov a stojí za ňou Chad Seiter, ktorý sa podieľal nielen na prvom Abramsovom filme, ale aj na seriály Fringe, filme Cloverfield či prvej časti Gears of War. Dabing postáv je vynikajúci, za ním však výrazne zaostáva stvárnenie postáv. Kým Kirk a Spock vyzerajú obstojne, ostatné postavy majú ako keby mali deformované tváre a opuchnuté oči. Celkovo je grafická stránka veľmi podivná, sterilná, jednoduchá.

Nový Star Trek rozhodne nie je pre všetkých. Cez jeho nekvality sa pravdepodobne dokážu prehryznúť iba tí najvernejší a tí si užijú občas slušnú zábavu v chytľavom co-ope, občas dlhú vlnu nudy. Každopádne však nájdu množstvo referencií na pôvodný seriál a filmy, či už ide o hľadanie Tribbles, slávne hlášky, alebo súboj s Gornom, ktorý po vás hádže kamene a keď vás chytí, tak ho musíte udrieť po bokoch hlavy. Star Trek má výbornú hudbu, dobré postavy a nepriateľov, ale aj tonu chýb a nezáživnú akciu.


napísal matus_ace 23.5.2013
Páči sa mi!
4.5
Vo svete
4.6
Ohodnotiť
STAR TREK
+ vynikajúca hudba a dabing
+ obstojný coop a svetlé chvíľky dlhej kampane
+ bonusové úlohy, odkazy, zbieranie informácií
+ neobsahuje autoheal
- nevídané množstvo bugov
- prepad hrateľnosti
- nezáživná akcia
- grafika
- kamera pri lezení a skákaní


RECENZIE HRÁČOV
Star Trek
4.0
VIVALDI    25.9.2013
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Namco Bandai / CENEGA / Digital Extremes
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. apríl 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk