Star Trek 2012

Návrat Star Treku v hernom prevedení neuspel. Dôvod - preplnené bugmi a strašná AI.

PC
pridal Vivaldi 25.9.2013 o 18:30 pod používateľské recenzie

4.0


A máme tu ďalší titul urobený podľa filmu. Čo to znamená? Budeme tu mať zrejme ďalší odpadový kúsok, ktorý nám akurát pokazí chuť do hrania. Je to skutočne tak? Nie úplne. Aby som bol úprimný, Star Trek mohol byť vynikajúcou hrou. Mala na to výrazné predpoklady. Ako sa však dá niečo také pokaziť? Rozoberieme si.

Ja by som však túto recenziu začal najprv dobrými miestami hry. Pretože aj keď to môže znieť neuveriteľne, dajú sa tu nájsť. A dokonca ich ani nie je málo. V prvom rade musím pochváliť vynikajúci dabing všetkých postáv v hre. Veľmi uveriteľné, nestrojené a pôsobí to na človeka ako z filmu. To si veľmi cením.

Rovnako výborné plus je, že postavy medzi sebou vytvárajú reálne vzťahy, každý má svoju osobnosť a nepríde vám každý rovnaký. Dokonca vďaka jednotlivým vzťahom medzi nimi budete sa o niektoré postavy aj zaujímať, alebo vám starosť o ne bude dávať reálny zmysel. Nebude to len kvôli tomu, že je to misia v hre. Podobne na tom budú aj infikovaní členovia posádky. Môžete ich zabiť, ale nebudete to chcieť robiť.

Sčasti síce za to môže aj vysoká jednoduchosť hry. Dostanem sa k tomu neskôr, no v skratke poviem asi tak, že ak si poriadne vylepšíte vašu základnú zbraň, stane sa tichá likvidácia oveľa zaujímavejšou než strieľanie. Ku kvalite gameplayu vám pomáhajú ešte aj dobré secrety a kľučky, ktoré môžete použiť na alternatívne zvládnutie misie, prípadne (moje obľúbené) preprogramovanie strojov tak, aby pracovali pre vás.

Vonku je veľa recenzentov, ktorí nadávali na AI vášho partnera v singleplayeri, kde sa vraj pre nich stala hra skoro nehrateľnou bez co-opu, no ja som žiadne seriózne problémy nemal. Aspoň nie také problémy, ktoré by mi nejako výrazne ohrozili hrateľnosť hry. Keď som ho potreboval, bol nablízku, pri hlavolamoch bol vždy na mieste a rovnako aj pri otváraní dverí. Horšie to už bolo pri likvidovaní nepriateľov. Často som mal pocit, že vôbec nevie kam strieľať, a čo robiť.

A potom aj moja obľúbená vec v hre je váš osobný skener, ktorým môžete hľadať nepriateľov, ovládače zbraní alebo skenovať krv, spúšťať hasiace prístroje a podobne. Preskenoval som tam všetko, čo som len videl, no len škoda, že sa to nedá využiť spôsobom ako napríklad v Resident Evil: Revelations. Bolo by to oveľa zaujímavejšie.

Teraz už ale prichádzame do druhej fázy tejto hry. Negatíva. Ktoré spôsobili, že po tomto titule som musel odložiť na čas hranie hier, lebo už som mal takýchto hier za posledné mesiace plné zuby.

Star Trek je obyčajná TPS hra, ktorá mohla priniesť pár osviežujúcich nápadov, no v hre sú spravené tak nudne, že sa nebudete vôbec baviť. Prvá vec, ktorú skritizujem je fakt, že napriek tomu, že je to Star Trek, vesmírna loď Enterprise si dokopy zabojuje len raz. A nebude tu žiadne taktizovanie. Len odrážať útok. A chrániť štíty. A keď budeme blízko tak vypáliť do lodi torpédo, ktoré budeme ovládať. Asi najhoršia časť hry. Lebo vás tak nechutným spôsobom núti trafiť sa do jediného konkrétneho miesta lodi, že pri manévrovaní, ak sa moc odkloníte, nastane samodeštrukcia.

Rovnaká nuda bolo hľadanie spomienok v hlave Gorna. Je to urobené takým štýlom, že vôbec neviete čo máte robiť. Len sa nejakým (mne doteraz nejasným spôsobom) sa priblížiť k jasnému svetlu a otvoriť spomienky.

Alebo hlavolamy. A hackovanie. To, čo sa mi vždy páčilo v sérii Mass Effect, alebo aj v Deus Ex: Human Revolution. V tejto hre je to ale urobené skutočne úboho. Hackovanie je tak jednoduché, že to nepredstavuje dokopy žiadnu výzvu. Aj trojročný chlapec by to zvládol absolútne bez problémov. Jediná zaujímavosť je fakt, že ak vás niekto pri hackovaní napadne, preruší to vašu prácu. Ale až príliš príliš jednoduché.

A tak je na tom celá hra. Je to tak jednoduché, že je tu len minimum miest, kde sa dá skutočne zomrieť. A tie prídu zväčša len pri bojoch s bossom. AI nepriateľov je na úplne desivo zlej úrovni. Keď vás vidia, tak sa kryjú tak, že im trčia časti tela a môžete ich zlikvidovať. Alebo sa nekryjú vôbec. A sú tak tupí, že neregistrujú padnuté telá svojich spolubojovníkov a vy ich môžete jednoducho omráčiť a je to efektívnejšie než ich zabíjať. Samozrejme v prípade ak svoje EXP pointy využijete do vašej primárnej zbrane a zvýšite účinok paralyzéru.

Potom je tu platformovanie. Ktoré je s PC ovládaním urobené skutočne strašne. Keď sa budete chcieť pohnúť, postava sa pripravuje na skok a naopak. Toto ma veľmi rozčuľovalo. Platforming je v tejto hre spravený príšerne. Mali by si vziať príklad napríklad z posledného titulu Tomb Raider, kde boli tieto pasáže urobené skutočne kvalitne.

A na záver je v tejto hre tona bugov. Niektoré sú vtipné, niektoré vás maximálne vytočia. Vyzerá to, akoby hra prešla len minimálnymi testami a proste sa len vydala. Ale na druhú stranu som videl už tituly, ktoré boli svojimi bugmi absolútne nehrateľné (Stalin Subway, You Are Empty...), čo Star Trek sa celkom hrať aspoň dal.

Graficky to nejako nevyniká. Sú tu síce miesta, kde sú aj detaily dotiahnuté, no väčšina textúr mi prišlo veľmi základných a nudných. Hudba je na tom lepšie. Oveľa lepšie. Udržiava napätie, udrie na správnych miestach a znie to skutočne skvele. V tomto si tvorcovia dali záležať.

Nech sa na to ale dívam akokoľvek, tak Star Trek nie je hra, o ktorej by som povedal, aby ste si ju v najbližšom obchode kúpili. Vlastne by sa dalo skôr povedať, že vás od kúpy tohto titulu budem odhovárať. Je tam oveľa plnohodnotnejších a kvalitnejších hier, než je táto. Nie je to titul, ktorý by ma vyslovene naštval, ale jednoznačne si nezasluhuje vaše peniaze.

Táto hra odo mňa dostáva záverečné hodnotenie 4/10. Slabá hra, ktorá mala dobré nápady, no urobila ich buď príliš jednoducho, alebo ich nedotiahli dokonca. A tie bugy sú fakt neodpustiteľné. Je to proste jednorazovka, na ktorú čoskoro zabudnete. Nezapíše sa vám do pamäti a čoskoro zapadne veľkou vrstvou prachu. Nevyhadzujte peniaze za toto. Poobzerajte sa radšej po nejakom inom a lepšom titule. Star Trek je mrhanie peniazmi aj časom

Plusy:

- dobre zapracovaný príbeh
- kvalitný dabing postáv
- zaujímavé a dobre vyprofilované postavy
- hudba
- váš ručný skener
- gameplay na 8 - 10 hodín
- co-op

Mínusy:

- obrovské množstvo bugov (niektoré vtipné, niektoré rozčuľujúce)
- hrozné pasáže platformingu
- hra je až moc jednoduchá
- nudné hlavolamy (súvisí s predchádzajúcim bodom)
- hrozná AI nepriateľov
- loď Enterprise je slabo využitá v hre
- poslabšia grafika

OČAKÁVANIA: 6/10
STATUS: Nespokojnosť
ODPORÚČAM? - Nie

Záverečné Hodnotenie: 4/10

slabé


napísal Vivaldi 25.9.2013



Páči sa mi!

4.0
STAR TREK 2012

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Namco Bandai / Digital Extremes
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26.4. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19629)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk