GRID 2

GRID 2

7.0

Plyn až na podlahu

Recenzia na PC verziu

Codemasters Racing Team nás zásobuje novými pretekárskymi hrami pravidelne. Jeden zablatený Dirt sem, jedny formule tam a keď sa už inak nedá, prichádza Grid. Interval vydávania medzi jednotlivými titulmi sa neustále skracuje, novinky pribúdajú poskromne, avšak každá zo sérií Codemasters prináša zaručene perfektnú zábavu pre milovníkov rýchlych kolies - nie však pre hardcore priaznivcov realistického jazdenia. Najnovší Grid 2 dokonca poľavil v snahe priniesť nám rovnocenný mix medzi arkádou a simulátorom. Máme tu predovšetkým nablýskanú zábavu, v ktorej sa zákruty vyberajú dverami napred.

Ešte pred vydaním nám bolo tvrdo povedané, že žiadny pohľad spoza palubnej dosky sa konať nebude, pretože ho takmer nik nevyužíva a tvorcovia sa môžu zamerať na iné detaily. Môžeme oponovať a oháňať sa Shiftom (a jeho úspešným nasledovníkom), kde práve pohľad z vlastných očí mal tie správne grády, nič nám to nepomôže. Nadávame, ale čo už, aspoň sa budeme môcť kochať detailne vymodelovanými vozidlami, ktorých tu nájdete niečo cez 50, príjemným prostredím, deštrukčným modelom, ktorý nevyzerá umelo - plechy sa pri ňom krčia, jednotlivé časti odpadávajú, sklá sa rozsýpajú a dokonca ovplyvňuje aj správanie vozidla. Áno, to všetko tu máme, ale pohľad spoza volantu nie. Hanba vám, plantážnici.

Aby to nebolo málo, Grid 2 prichádza so zmenami, ktoré nepotešia priaznivcov predchodcu. Ten sa ako jeden z mála posledných mohykánov aspoň čiastočne držal realistickejších prvkov a jazda mala poriadne gule. Grid 2 vás posadí do vozidiel, ktorých jazdný model prešiel výrazným zjednodušením. Nemožnosť nastavenia pokročilých prvkov, a to, že sa jazdí predovšetkým efektne, robí síce hrateľnosť prístupnú pre široké masy, no zároveň znižuje latku náročnosti – alebo ešte lepšie, výzvy, ktorá by nútila jazdcov odhaľovať možnosti jednotlivých automobilov, namemorovať sa trať a všetky jej úskalia, sledovať zmeny jazdných vlastnosti pri rôznych nastaveniach a upgradoch. Nie, tu máš auto, polep si ho nálepkami, pekne vymaľuj vodovkami a šmýkaj sa šmýkať na trať.

GRID 2
GRID 2 Na trati sa stretne viac druhov vozidiel, vy však budete mať na výber len z jednej kategórie, medzi nimi nájdete aj klasické Ameriky.
Na trati sa stretne viac druhov vozidiel, vy však budete mať na výber len z jednej kategórie, medzi nimi nájdete aj klasické Ameriky.


GRID 2 Zvládnuť prvé zákruty je najnáročnejšie. V singleplayeri a obzvlášť v multiplayeri.
Zvládnuť prvé zákruty je najnáročnejšie. V singleplayeri a obzvlášť v multiplayeri.


GRID 2 V Miami si užijete šmykov do sýta. Samozrejmosťou je nielen ručná brzda, ale aj vyšliapnutie plynu a brzdy súčasne.
V Miami si užijete šmykov do sýta. Samozrejmosťou je nielen ručná brzda, ale aj vyšliapnutie plynu a brzdy súčasne.





Grid 2 je arkáda, treba sa s tým zmieriť. Ide predovšetkým o efektné, adrenalínom natrieskané preteky, v ktorých dominuje rýchla a drzá jazda ako vystrihnutá z akčných filmov. Nie je to deštrukčná nirvána ako v Burnoute, hoci vizuálne je poškodenie na úrovni. Mainstreamové zameranie potvrdzuje aj príbeh, ktorý sa nás snaží zaujať novo vytvorenou súťažou, konkurujúcou dobre zabehnutý seriálom. World Series Racing nemá dostatok fanúšikov, predávajúce meno a práve týmto alfa samcom sa máte stať vy. 

Okolo fanúšikov sa točí nový systém hodnotenia, pričom ide len o čisto zmenu názvu. V iných hrách sú to skúsenosti alebo peňažné odmeny, tu za dobré umiestnenie získate fanúšikov. V singleplayerovej kampani získate za umiestnenie v prvej trojke nejaké „like-y“, stúpne vaša popularita, odomknú sa vám nové výzvy a týmto spôsobom pokračujete v štyroch sezónach. Nič svetoborné to nie je, dokonca ani podpisovanie zmlúv so sponzormi. Pri každej z nich dostanete úlohu (rýchly čas počas jedného kola, skonči pred vybraným jazdcom, zvíťaz na danej trati, nadriftuj vybraný počet bodov, zrýchli na určitú rýchlosť za niekoľko sekúnd atď.) a ak si ju odfajknete ako splnenú, získate ďalšiu porciu fanúšikov.

Nech sa táto novinka tvári akokoľvek originálne, ide len o pomenovanie natiahnuté na „zápletku“, výrazný vplyv na samotné hranie to nemá, pretože uspieť sa snažíte v každom evente. Grid 2 obsahuje ohromný počet druhov pretekov: Race, Drift, Time Attack, Eliminator (posledný vypadáva), Checkpoint (prejazdom cez checkpointy dostanete bonusové sekundy a víťazom je ten, kto zájde najďalej), Touge (1 vs 1 na dve víťazstvá, pričom ak sa súperovi vzdialite na viac ako 5 sekúnd, vyhrali ste ešte pred dojazdom do cieľa), Overtake (neuveriteľne nudné predbiehanie civilných vozidiel na body). V samostatne zvolenej jazde si môžete jazdiť len tak, zvolíte si čas a koľko kilometrov prejdete, taká pozícia vám patrí. 

O jazdnom modeli sme si už čo-to prezradili a akčne ladené ovládanie síce prejde rýchle do krvi a budete krotiť stovky koní pod kapotami s noblesou, no zároveň mierne degraduje rozlíšenie jednotlivých vozidiel od seba. Ďakujeme aspoň za diametrálne odlišné vlastnosti muscle cars (Ford Mustang Mach I, Dodge Charter RT) od športiakov (Ford Focus ST, VW Golf R, Audi RS5 Coupe) od európskych klasík (BMW E30 Sport Evo, Mercedes Benz190E), japonských žihadiel (všetky tie Mazdy, Nissany a pod.) a špeciálne upravených a vytunených superšportov, ktoré trhajú asfalt už po naštartovaní. V jednotlivých triedach sú rozdiely minimálne, úpravy vozidiel sú čisto vizuálne (vzory a farby) – bez technických modifikácií a vylepšení pri hrabaní sa v garáži.

Práve pre tieto drobnosti sa po niekoľkých eventoch môže stať jazdenie mierne monotónne. Stačí zvoliť mierne agresívnejšiu taktiku, zákruty vyberať na hrane, s pískajúcimi pneumatikami a úspech sa dostaví sám. Umelá inteligencia ostatných jazdcov je na priemernej úrovni, AI robí chyby (a dobre sa na to pozerá aj napriek catch-up systému), no sú zvýhodnení pri kontaktoch, ktoré si vy odskáčete s omnoho väčšími následkami. Nechýba vracanie sa v čase pri nepodarenom kúsku alebo kolízii s nejakým tým premetom, pričom poteší pomerne vysoký čas, pred ktorý je možné situáciu vrátiť späť. Celkovo si zajazdíte v 14 prostrediach, väčšinou v mestách (Barcelona, Chicago, Dubai, Miami, Paríž – príliš neohromia), ale aj okruhoch (Red Bull Ring, Algarve, Brand Hatch – tradične poctivá zábava) či mimomestských cestách (famózna Okutama so šialeným prevýšením a zákrutami či slnkom zaliata Kalifornia), ktoré hre dodávajú potrebnú šťavu.

Grid 2 akoby nemal čím prekvapiť a ponúka vizuálne príťažlivé pretekanie (PC verzia je na tradične vysokej úrovni, tá konzolová je nadpriemer), dokonca na vybraných tratiach aj v noci, avšak bezo zmeny poveternostných podmienok. Také tu už však neraz bolo a otázkou ostáva, prečo platiť plnú sumu za hru, ktorú ste už niekde videli a hrali a nádherné modely vozidiel či diváci (postupne pribúdajú pri trati s vašimi úspechmi) skandujúci pri detailne vymodelovanej  a vyšperkovanej trati. 

GRID 2
GRID 2 O chvíľu to začne: cesty sa zúžia, nastúpia prudké stúpania a klesania, serpentíny a adrenalín vám bude sršať nielen z uší.
O chvíľu to začne: cesty sa zúžia, nastúpia prudké stúpania a klesania, serpentíny a adrenalín vám bude sršať nielen z uší.


GRID 2 Treba jazdiť agresívnejšie ani AI vám nič nedaruje, no chvalabohu nie je zákerná a všíma si vás.
Treba jazdiť agresívnejšie ani AI vám nič nedaruje, no chvalabohu nie je zákerná a všíma si vás.


GRID 2 Dubaj je, bez urážky, jedným z najtuctovejších prostredí a dokazuje, že mestské oblasti Codemasters tentoraz príliš nevyšli.

Dubaj je, bez urážky, jedným z najtuctovejších prostredí a dokazuje, že mestské oblasti Codemasters tentoraz príliš nevyšli.






Lákadlom je multiplayer, ktorý dokázal udržať pozornosť mnohých jazdcov. Pre markantnejšiu akčnosť a pomerne zbytočne agresívnu jazdu v štýle Destruction Derby od iných pretekárov, je to často skôr utrpenie. No kolízie je možné vypnúť (vozidlami je možné prechádzať), avšak nie je to potom už ono. Našťastie tu nechýba postupné zbieranie skúseností a následné odomykanie nových vozidiel, finančné odmeny a aspoň minimálne úpravy vozidiel.

Hru samotnú nemožno ohodnotiť ako nepodarenú, fanúšikovia jednotky však radšej nech ostanú pri nej alebo druhom Shifte. Akčne naladení hráči si tu nájdu to svoje, avšak bez výrazných noviniek. Považovať zaň počas preteku tvoriacu trať (radenie zákrut vo vybranej lokalite je náhodné a jazda môže trvať ako 3 minúty, tak aj 10), naivný príbeh, ktorý nijako nemení samotnú hrateľnosť (máš na výber zopár pretekov, ak sa umiestniš dostatočne dobre, ideš ďalej), bez možnosti tímovej spolupráce (žiadni tímoví jazdci a zadávanie strategických príkazov ako majú jazdiť pred pretekom) alebo jazdný model, ktorý síce vyzerá efektne, no len na povrchu a vo vnútri je mierne prehnitý? 

Sedmička v hodnotení, to áno, pretože som sa pri jazdení bavil, ale o mesiac už po Gride 2 zrejme ani pes neštekne. Nielenže tu nie je pohľad z kokpitu, ale sa už ani pneumatiky postupne neničia, takže to driftovanie vás možno prestane baviť omnoho skôr. Pre fanúšikov sklamanie, pre ostatných trochu predražená zábavka na asfalte.


napísal kordi 4.6.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Grid 2 - gameplay
| GRID 2 - GAMEPLAY
[23.3.2013]
GRID 2 - Paríž
| GRID 2 - PARÍŽ
[1.5.2013]
Grid 2 - Launch Trailer
GRID 2 - California
| GRID 2 - CALIFORNIA
[1.5.2013]
Grid 2 - European Tracks
GRID 2 - BMW M trailer
| GRID 2 - BMW M TRAILER
[24.4.2013]
GRID 2 - Trailer
| GRID 2 - TRAILER
[14.2.2013]
7.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
GRID 2
+ dostatok vozidiel a tratí
+ dobre vyzerajúca arkáda
+ multiplayer
- odklon od predchodcu
- zjednodušovanie všetkého
- nevýrazné trate
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Core 2 Duo 2,4 GHz, 2 GB RAM, NVIDIA Geforce 8600 / Radeon HD 2600, 15 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
GRID 2
6.0
VIVALDI    23.8.2013
GRID 2
7.0
MRSHAXX    30.7.2013
Po dlhých  rokoch moje čakanie konečne skončilo. Nástupca populárnej z&...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Codemasters / Conquest / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. máj 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk