LITTLEBIGPLANET 3

LITTLEBIGPLANET 3

Malá hra s veľkým srdcom

Dojmy

Media Molecule pred šiestimi rokmi otriasli trhom platformoviek, keď naň priniesli svoju novú veľkú vec (pôvodne pracovný názov) LittleBigPlanet. Niežeby sa hra v samotnom gameplayi zásadne líšila od iných značiek na trhu. Vlastne práve naopak, hrala sa relatívne štandardne a ide v nej o to isté, o čo v ostatných tituloch– úspešne sa preskákať na záver levelu a tak, aby to bola neustála zábava. Tvorcovia otriasli trhom vďaka tomu, čo mohli hráči robiť, keď sa práve nehrali. Mohli sa stať bôžikom, mohli tvoriť a ničiť a mohli sa o to všetko deliť s ostatnými. A k tomu všetkému ešte ponúkli roztomilú hlavnú postavu.

Dvojka zobrala rovnaké princípy a poskladala na nich zhruba to isté. Taktiež zabavila, no revolúcia sa nekonala a Media Molecule dali pomaly svojmu dieťaťu zbohom, aj keď ešte stihli spolupracovať na dvoch spin-offoch (pohybový a racing) a dvoch prenosných verziách. V hlavnej sérii odovzdali štafetu ďalej a chopili sa jej Sumo Digital, ktorých môžete poznať  vďaka vývoju a spoluautorstvu skutočne obrovského množstva hier. A my sme mali možnosť sadnúť si s jedným z vývojárov ku konzole, vyskúšať si pár levelov a porozprávať sa o kľúčových aspektoch hry LittleBigPlanet 3.


Treba uznať, že hra má veľkú výhodu v tom, že vyzerá veľmi milo a hráči si ju takmer okamžite obľúbia. Veď kto by si už len nezamiloval látkového panáka v (akoby) ručne vyrobenom svete, ktorý sa skladá z mnohých vrstiev, ktoré predstavujú nie len vaše možnosti, ale aj výzvy? Samozrejme sa v nich skrývajú nástrahy, ale aj bonusy. Jednoducho si predstavte, že by ste si doma postavili malé divadlo z kartónu a iných jednoduchých materiálov. Niečo je v popredí, niečo v pozadí, mnoho medzi a do toho všetkého umiestňujete postavičky z ponožiek.

Mohlo by sa zdať, že zďaleka najväčšou zmenou v prípade tretieho dielu je rozšírenie ponuky postavičiek. Populárny Sackboy sa dočkal troch nových súputníkov: Oddsock, Swoop a Toggle. Všetky 4 postavy v hre sú, samozrejme, plne customizovateľné, takže si ich môžete dokonale prispôsobiť sami sebe. A neprekvapí ani to, že možnosti úprav sú ešte väčšie ako to bolo v predchádzajúcich častiach. Ale tým to nekončí. Každá z postavičiek má iné vlastnosti a hodí sa v inej situácii, aby sa spolu mohli dokonale dopĺňať v kooperatívnom hraní. Rôznorodosť postáv je impulzom, ktorý hra potrebovala, a pritom je to len jednoduchý krok. Postará sa však o hodiny ďalšej zábavy.

OddSock je prakticky zvieratko - asi pes. Pes z ponožky. Rýchly a agilný spoločník, ktorý ľahko môže vybehnúť hore po stenách a vďaka rýchlosti jednoducho prejde aj pomedzi tie najhoršie prekážky. Ďalším ručne zošitým spoločníkom je drobný vtáčik Swoop, pričom jeho výhoda v hrateľnosti je zrejmá – dokáže lietať. Tomu sú však prispôsobené aj levely v pokračovaní, ktoré vo svojej stavbe pokročili o generáciu ďalej. A posledným novým hrdinom je Toggle. Jeho výhodou je, že dokáže meniť veľkosť. Naberie tak podobu hromotĺka, ale aj drobčeka, ktorý sa dostane všade. Pri tom všetkom by sa mohlo zdať, že chudák Sackboy by sa mohol v skupine nových hrdinov stratiť. Aj preto od nových autorov dostal do vienka novú schopnosť - lezenie.

Ako som už uviedol, už na prvý pohľad je jasné, že levely prešli veľkou zmenou. Obsahujú podstatne viac vrstiev, čo nie je len prídavok pre vizuálnu stránku hry, ale ,samozrejme, aj rozširujú možnosti hrateľnosti o už spomínané skryté plochy a miestnosti. Taktiež sa prispôsobili aj všetkému tomu lezeniu, lietaniu a meneniu veľkostí. Sú pestrejšie, väčšie, členitejšie a celkovo aj zábavnejšie.

Vďaka meneniu schopností a obrovskému množstvu power-upov vie však byť aj ten istý level pri opätovnom hraní novým zážitkom. A taktiež na jednej mape môžete použiť aj dvakrát tú istú postavu, len s menšími zmenami schopností. Dokážete naučiť lietať OddSocka, prípadne niekoho vybaviť úplne vlastným power-upom. Tie môžete po novom vytvárať úplne sami a z čohokoľvek. Túto možnosť sme síce nevideli, no slová jedného z vývojárov zneli veľmi dobre – zoberiete napríklad banán a jednoducho v editore z neho spravíte power-up. Alebo v editore vybavíte postavičku raketovým motorom, vďaka ktorému dokáže ktokoľvek lietať.

Určite ste si už domysleli, že nebude chýbať kreatívny režim, ktorý vám umožní ešte bohatšie možnosti vytvárania vecí, levelov, power-upov. Sumo Digital v tomto ohľade prekročili tieň svojich predchodcov a kreativitu v LBP posunuli úplne inde. Môžete vytvárať aj celé nové hry či žánre a podľa Davida zo štúdia, ani FPS by nemala byť problém. Bohužiaľ, aj v tejto oblasti len musíme veriť jeho slovám, keďže hrateľná ukážka bola zameraná len na zábavný platforming s novými schopnosťami.


Navyše autori trojky vypočuli aj želania hráčov a vylepšili to, čo hráčom na prvých dvoch častiach prekážalo. Ovládanie nikdy nebolo silnou stránkou LBP hier, no teraz je presnejšie, rýchlejšie, s oveľa lepším reagovaním. Taktiež sa to môže zdať ako malá zmena, no celkový dopad na zážitok je zreteľný a hrá sa to lepšie. Výsledkom tejto zmeny je však aj zrýchlená hrateľnosť, ktorá odráža aj celkový charakter nových postáv. Grafika si zachováva rovnaký štýl a zhruba aj rovnako vyzerá, avšak zvlášť na PS4 verzii aj po zoomovaní môžete pozorovať veľmi pekne spracované textúry.

LittleBigPlanet 3 má zatiaľ našliapnuté veľmi dobre a hry sa dočkáme už túto jeseň, takže veľa sa toho na nej už nezmení. Hrateľné ukážky neboli nejako závratne rozsiahle, aby sa z nich dal vyvodiť priamo verdikt, no ukážky a aj sľuby vývojárov nám naznačujú skutočne zaujímavý titul. Treba už len dúfať, že si za svojimi slovami budú stáť.


napísal matus_ace 18.8.2014
Páči sa mi!
LITTLEBIGPLANET 3


PS4

Vývoj: Sony Computer Entertainment / Sumo Digital
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. november 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk