História Alien hier

Keď nám práve vyšiel Alien Isolation, zhrňme si hry s votrelcom a pozrime sa akými štýlmi prešli a aké kvality dosahovali.

pridal saver 12.10.2014 o 13:06 pod hry
História Alien hier

HRY > NOVINKY >

Keď nám práve vyšiel Alien Isolation, zhrňme si hry s votrelcom a pozrime sa akými štýlmi prešli a aké kvality dosahovali. Pridáme si k tomu aj Aliens vs Predator hry ale vzhľadom na obsiahlosť vynecháme automatové a handheldové hry.

 

Alien - 1982 - Atari 2600  - Fox

História Alien hier

Hrali ste už Aliena v štýle Pac mana? V roku 1982 to bola reálna hra a možno aj hrávaná, určite kvalitnejšia ako ET.

 

Alien - 1984 - C64, ZX, Amdstrad - Amsoft

História Alien hier

Druhá alien hra už viac sadla štýlu a v danej dobe ponúkla jedinú možnosť ako prepracovať túto tématiku. Bol to 2D taktický pohľad na loď Nostromovo, v ktorej hráč ovládal posádku a musel buď zabiť votrelca, alebo utiecť v evakuačnom module. Je to takmer ako 2D verzia Alien Isolation.

 

Aliens: The Computer Game - 1986 - C64, ZX Spectrum, Amstrad  - Activision

História Alien hier

Akčnú verziu skúsil spraviť Activision, ktorý hru zložil zo šiestich minihier, v dvoch hráč musel hľadať cestu komplexom, v ďalšej pristávať s loďou, hľadať cestu cez ventiláciu, bojovať proti hordám votrelcov a nakoniec boj s kráľovnou 

 

Aliens: The Computer Game 1986 - C64, ZX Spectrum, Amstrad - Sotware studios

História Alien hier

V rovnakom čase prišla aj akčná 2D skákačka, v ktorej ste postavy lode prevádzali loďou, zachraňovali prežitých kolonistov a zabili xenomorphov.

 

Aliens 1986 - MSX -Square

História Alien hier

Podobný štýl skúsilo aj Square v japonsku, kde firma spravila akčnú skákačku. Hra sa ale mimo japonska nedostala a vyšla len na MSX platformu.

 

Alien 3 - 1992 - SEGA, NES, Amiga

História Alien hier

Sega spravila k premiére filmu Alien 3 novú hru, ktorá bola akčná skákačka a sledovala Ripleyovú ako prišla na Fiorina 151 a nachádza planétu zamorenú Xenomorphmi. Musí sa brániť pred útokmi a zachraňovať zajatcov. Možno tu začal skutočný záujem Segy o Alien hry a drží ju to doteraz.

 

Alien vs Predator 1993 - SNES

História Alien hier

Prvú AvP hru vydáva v roku 1993 Activision, kde nás zavedie na planétu Vega 4, kde sa stretávajú ľudia, votrelci a predátori. Hru sme hrali za predátorov.

 

Alien vs Predator - 1994 Atari Jaguar  - Rebellion  - Atari

História Alien hier

V roku 1994 sa dostáva do hry Rebellion, ktorý prvú hru poňalo ako fps akciu v 2D prostrediach. Hrať sa dalo v troch kampaniach a to za votrelca, ktorý musel zahrániť svoju kráľovnú,  Predátora, ktorý ju musel pre zmenu zabiť a mariňáka, ktorý musí utiecť zo základne. Stanovili tým štandard pre nasledujúce AvP hry.

 

Aliens: A Comic Book Adventure - 1995 PC - Mindscape

História Alien hier

V roku 1995 priniesli v Mindscape zaujímavý odklon od akčných realizácii Aliena a vytvorili klasickú klikaciu adventúru. V nej preberáme bývalého mariňáka na lodi USS Sheridan, ktorý velí teraformovaciemu tímu a práve idú vypátrať pôvod tiesňového signálu na ťažobnej stanici. Objavuje tajomný experiment, ktorý dopadol veľmi zle.

 

Alien Trilogy - 1996 - Acclaim - PC, PS, Saturn (77% konzolové, 55% PC verzia)

História Alien hier

Acclaim priniesol v roku 1996 mix príbehu prvých troch filmov a to v plne 3D fps štýle ala doom. Chýbal tomu síce príbeh a dobrý level design, ale z akčnej stránky spĺňala všetko a stala sa základom pre ďalšie 3D alien hry

 

Aliens Online - 1998 - Mytic, PC  MMO

História Alien hier

Mythic sa v roku 1998 pokúsil preniesť tému do online multiplayerových bojov v Aliens Online, kde použil svoj engine s MMO Rolemaster: Magestorm a postavil proti sebe hráčov s alienmi a mariňákov. Hra bola prakticky rozšíreným multiplayerom, kde sa hralo na misie s niekoľkými levelmi a úlohami. Obe strany sa respavnovali, ale s obmedzeným počtom životov.  Hra bola zatvorená v roku 2000, keď Gamestorm odkúpilo EA.

Aliens versus Predator - 1999 - PC - 84% - Rebellion

História Alien hier

Rebellion sa znovu do AvP značky pustilo v roku 1999 a vytvorilo jedinečnú PC exkluzivitu, ktorá posunula votrelcov na novú úroveň.  Znovu ukázali tri rôzne kampane za tri strany a pridali k tomu aj multiplayer. 

 

Alien: Resurrection 2000 - 61% - PS

História Alien hier

V roku 2000 priniesol Fox ďalšiu Alien hru, tentoraz postavenú na štvrtom filme. Bola čisto pre PS platformu a vo fps pohľade sme vystrieľavali vesmírnu loď Auriga a transportnú loď Betty.

 

Aliens versus Predator 2 - 2001 - PC  - 85% - Monolith

História Alien hier

Druhého predátora dostal do rúk Monolith, tentoraz tri kampane koncentroval na jedno miesto a to v čase 50 rokov po Aliens 2 a 3. Hra nesklamala a pokračovala v uspešnej jednotke, kampane mali slušný príbeh, decentnú akciu a dopĺňal to kvalitnú multiplayer. Ďalší rok hra dostala aj expanziu Aliens versus Predator 2: Primal Hunt.

 

Aliens versus Predator: Extinction - 2003  - 65% - PS2, Xbox - EA

História Alien hier

Fox nasledovalo AvP značku a aktuálny film s novou hrou teraz čisto pre staré konzoly, znovu mala hra tri kampane ale štýlovo bolo realtime stratégia.

 

Aliens vs. Predator - 2010 - PC, Xbox360, PS3 - 65% - Rebellion

História Alien hier

V roku 2010 otvoril Alien novú, modernú éru Alien hier a znovu pod taktovkou Rebellionu. Zapadla však do hlbokého priemeru, kde ju stiahli hlavne krátke a nevýrazné kampane. Ale dala sa zahrať a zabaviť na rozdiel od toho čo prichádzalo.

 

Aliens: Colonial Marines -  2013 - PC, Xbo360, PS3 - 45% - Gearbox

História Alien hier

Najhoršou Alien hrou posledných rokov bol jednoznačne Aliens Colonial Marines, ktoré Gearbox úplne odflákol, prezentoval úplne inú hru ako nakoniec dodala a kvalitu ktorú ukazoval nedosiahol ani na PC. Celé to skončilo nedokončené a so súdnymi žalobami na Segu a Gearbox..

 

Alien: Isolation - 2014   - PC, Xbox360, PS3, PS4, Xbox One - 76-80%  - Creative Assembly

História Alien hier

Nakoniec po rokoch ale znovu vyšla kvalitná Alien hra a to od štúdiá, od ktorého by sme to vôbec nečakali a to Creative Assembly tvorcov Total War série. Na druhej strane je to štúdio Segy a teda sa naň mohlo úplne spoľahnúť a lepšie kontrolovať ich prácu, čo sa nakoniec ukázalo ako dobrý postup a na výsledku to vidieť.  Creative vrátilo sériu späť k hororu, vzdialilo sa od akcie a pridalo aj survival prvky.

 

Zhrnutie vo videopodobe:

 

Zo zrušených titulov sa oplatí spomenúť Aliens: Crucible, RPG alien hru od Obsidianu, ktorá mohla byť niečo ako KOTOR v Alien univerze. Ale podľa všetkého Obsidian nestíhal a Sega tak radšej projekt zrušila akoby ho mala umelo naťahovať.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk