BLITZKRIEG II

BLITZKRIEG II

Pozrite sa na naše dojmy z preview verzie Blitzkrieg II, pokračovania atmosferického Blitzkriegu.

Dojmy

Keď sa pred pár rokmi objavil titul Blitzkrieg, obsahoval mnoho zaujímavostí a do oblasti vojnových RTS vniesol nové svetlo. Odvtedy pribudlo mnoho stratégií z obdobia druhej svetovej vojny. Našli sa vydarené a aj menej kvalitné hry, avšak ani jednej sa nepodarilo navodiť takú dokonalú atmosféru a zábavu ako práve Blitzkiegu. Určite nepreháňam, ak poviem, že celý herný svet očakáva príchod plnohodnotného pokračovania a pýta sa: "Čo nám tentoraz prinesie?" Po niekoľkodňovom intenzívnom hraní preview verzie máme pre vás množstvo unikátnych informácií, ktoré by ste nemali prejsť bez povšimnutia.

 

Blitzkrieg II bude obsahovať tri rozsiahle kampane, prostredníctvom ktorých budete viesť do boja armády Nemecka, Spojených štátov a Sovietskeho zväzu. V každej z nich nájdete množstvo atraktívnych misií. Priebeh kampane je nelineárny. Hráč si koordinuje postup vojsk na hlavnej mape, kde je vyznačených niekoľko kľúčových frontov. Nie je nutné absolvovať všetky boje, ale keďže za úspechy získavate skúsenosti a povýšenia pre seba a svojich veliteľov, ako aj nové posily, určite sa to oplatí. Potom nasleduje finále, masívna bitka, kde v neľútostných bojoch musíte nasadiť nepriateľovi ničivý úder. Keď uspejete, zobrazí sa vám nová mapa s novými misiami a obvykle aj odlišným prostredím. Napríklad pri nacistickej kampani sa prenesiete zo zalesnených oblastí Európy do africkej púšte.

Blitzkrieg II
Blitzkrieg II
Blitzkrieg II

 

Bežné RTS z druhej svetovej vojny využívajú klasický postup – do misie nastupujete s určeným počtom jednotiek a po víťazstve si nakúpite  posily, s ktorými nastúpite do ďalšieho boja. Blitzkrieg II si kráča vlastnou cestou a podobne ako jeho predchodca, otvára nové, doposiaľ nepoznané možnosti. Sú to originálne a pritom jednoduché inovácie, ktoré robia hru veľmi atraktívnou. Misie začínate s jednotkami, ktoré operujú vo vybranej oblasti a okrem toho môžete v limitovanom počte privolávať posily. Rozdielne misie ponúkajú odlišné zloženie a počty jednotiek, práve tak ako odmena za ich úspešné splnenie je rôzna. Veľký rozdiel oproti tuctovým stratégiám je v postupe a privolávaní zálohy. Oblastné jednotky tvoria len malú časť vašej armády a preto určite privoláte ďalšie zložky. Nie sú to len jednorázové podporné prostriedky, ako delostrelectvo či letecký nálet. V súlade s podmienkami misie môžete na bojisko priviesť a plne kontrolovať rôzne pešie jednotky, tanky, delostrelectvo a špeciálne jednotky.

 

Zálohy obvykle prichádzajú z blízkosti vojenských postov, ktoré sú pod vašou kontrolou a presunú sa na vami zvolené miesto. Pritom nemáte pevne stanovené množstvo konkrétnych síl, len maximálny počet rezerv. Čiže zjednodušene – ak môžete v boji päťkrát privolať jednotky, môžu to byť dve divízie ľahkých tankov, dve čaty štandardnej pechoty a letecký nálet. Ale práve tak to môže byť päť tankových divízií, alebo bombardérov. Táto voľba otvára hráčovi nové taktické možnosti a umožňuje použiť rôzne stratégie boja. Uprednostníte tankovú vojnu, alebo radšej využijete flexibilitu pechoty? Voľba je len na vás.

 

Ak nevyužijete všetky zložky v zálohe, zostávajúce posily sa pripočítajú k hlavným rezervám operácie. Tieto rezervy potom môžete nasadiť vo finálnom boji na danej mape. Tento počet neraz prevyšuje dvadsiatku a neraz ho naplno využijete, takže si viete predstaviť, aká dramatická je kľúčová bitka.

 

Jednotky počas boja získavajú skúsenosti. Je zaujímavé, že sa zdokonaľujú aj sily v zálohe a to v závislosti na tom, ako často a úspešne ich používate. Napríklad, ak zvyknete nasadzovať ľahké tanky, môžete očakávať, že sa zo zelenáčov rýchlo stanú veteráni, či elita. S dosiahnutou úrovňou ich potom efektívnejšie využijete v ďalších misiách, keď si ich vyberiete v ponuke zálohy. So skúsenosťami jednotkám pribúdajú aj schopnosti. Napríklad tanky na prvej úrovni sa môžu zakopávať a hliadkovať, na druhej úrovni si osvoja rýchlostreľbu, potom môžu vytvoriť mobilnú pevnosť a napokon nadobudnú efektívnu streľbu v pohybe. Hlavným predpokladom pre úspešný vývoj armády je pridelenie veliteľov jednotlivým vojenským zložkám vo veliteľskom menu. Veliaci dôstojníci získavajú vyššie hodnosti úmerne tomu, ako často a efektívne sú využívané im podriadené sily. Pri portréte oficiera nájdete aj informácie o stratách a porazených nepriateľoch. Dôstojníkov prideľujete podľa potreby a aktuálnej ponuky a dokonca môžete zmeniť aj ich meno.

 

Blitzkrieg II
Blitzkrieg II
Blitzkrieg II

 

Počítačoví protivníci sú na prijateľnej úrovni, hoci nie zvlášť inteligentní. Je možné, že v tomto smere sa ešte udejú nejaké zmeny. Nebolo by to na škodu. V misiách neraz po vašom boku stoja aj AI spojenci. Plnia základné úlohy a obvykle je ich postup koordinovaný s vašim. Obtiažnosť hry je voliteľná, ale misie nie sú ani zďaleka také náročné ako v prvom Blitzkriegu. Na normálnej úrovni vás čaká takmer bezproblémový postup. To však neznamená, že sa tu budete nudiť a taktiku hodíte za hlavu - len už si nebudete šklbať vlasy, pretože niečo nedokážete zvládnuť.

 

Okrem kampaní v hre nájdete aj samostatné mapy, encyklopédiu vojenskej techniky a zdá sa, že sa objavia aj alternatívne herné módy. Určite zaujme aj multiplayer, ktorý si môžete zahrať po lokálnej sieti, ale aj na internete, prostredníctvom Nival.net.

 

Vývojári sa úspešne vysporiadali aj s problémom zostávajúcich vrakov a pohybom vozidiel v teréne. Technika pohodlne obíde masívne domy, ale častejšie si razí cestu priamo a elegantne pritom zráža stromy a ploty, či roztrúsený dobytok. Vraky zostávajú na povrchu dovtedy, kým týmto smerom nepresúvate vozidlá. Vtedy pozostatky explodujú a nenápadne sa vytratia. Je to jednoduché a praktické riešenie.

 

Je potešiteľné, že tvorcovia titulu nezanedbali ani technickú stránku hry. Podľa obrázkov, ktoré sa často objavujú na internete, sa zdalo, že grafické spracovanie trochu stagnuje. Opak je však pravdou. Blitzkrieg II má veľmi peknú a detailnú 3D grafiku. Jednotky si môžete približovať a vzďaľovať podľa potreby a mapu otáčať tak, ako vám to vyhovuje. Terén je plastický a deformovateľný explóziami. Nájdete tu množstvo rozmanitých povrchov a nechýbajú ani zmeny počasia. Lesnatá krajina, prales, púšť, sneh, dážď a búrka, hmla a dokonca atraktívne nočné boje na vás čakajú v množstve kvalitne navrhnutých scenárov. Pri domoch, kde môžete ukryť pechotu, neraz vo vetre vlaje rozvešané prádlo, alebo sa kolíšu hojdačky. Na bojisku počujete pokriky vojakov a ich veliteľov, dunivé explózie, motory robustných tankov, hluk motoriek a ďalšej dobovej techniky. Nechýba ani praktická sprievodná hudba. Grafika aj ozvučenie sú skrátka na jednotku.

  

Blitzkrieg II
Blitzkrieg II
Blitzkrieg II

 

Priatelia, Blitzkrieg II sa blíži a už čoskoro poteší všetkých milovníkov vojnových RTS. Po hlbšej analýze a skúsenostiach z hry vás môžem uistiť, že to bude návrat legendy vo veľkom štýle. Práve v tomto období máte možnosť vyskúšať aj titul Codename Panzers: Phase Two. Je to slušná vecička, ale ak ju porovnám s Blitzkrieg II, pripadá mi neskutočne všedná a chudobná. Nachvíľu poteší – ale len kým čakáte na návrat kráľa, ktorým nepochybne bude Blitzkrieg II.


napísal uni 3.9.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
BLITZKRIEG II


PC

Vývoj: CDV / Cenega SK / Nival Interactive
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. október 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk