WIPEOUT: PULSE

WIPEOUT: PULSE

Strmhlav sa na nás rúti pravdepodobne najlepší PSP racing tohto roka. Držte si klobúky, bude to jazda!

Dojmy

Ako jeden z mála launch titulov stál pri novom hernom systéme v takej forme ako žiadna iná hra predtým. Prevetral všetky možnosti PSP, ukázal svetu distribúciu dodatočného obsahu zadarmo, na štarte však stál aj žánrový kolega zvučnejšieho mena s jednoduchším a prístupnejším herným systémom a jeho kvality nakoniec neboli docenené. Reč je o extra rýchlych futuristických klzákoch, reč je o výbornom racingu WipEout: Pure, ktorého chyby garantovane napraví pripravované pokračovanie WipEout: Pulse. Vieme, čo hovoríme, hrali sme ho!

Pulse nie je v žiadnom prípade remixovaná verzia Pure. Nezopakuje sa pasca na zákazníkov, akú pripravili v Namco s hrou Ridge Racer 2. Pulse si berie na mušku všetky nedostatky a snaží sa ich vyladiť tak, aby vyhovovali každému hráčovi, nech sa už radí k fanúšikom série alebo k skupine holdujúcej adrenalínovým rýchlostiam a návykovému multiplayeru. Opäť sa nám tu rysuje bomba, ktorá bude vyčnievať z radu svojou schopnosťou posunúť možnosti PSP na inú než len štandardnú úroveň.

Prispôsobovať, prispôsobovať, prispôsobovať

Prvým krokom k dokonalosti je prístupnosť a plnenie požiadaviek hráčom. Vadí vám farebná kombinácia na vašom oľbúbenom klzáku Feisar? Nakopnite editor na oficiálnej stránke, upravte model, uploadnite si ho do hry a vystavte ho na obdiv všetkým! Pri zmene farebného laku, nálepiek a editovaní vlastnej garáže to zďaleka nekončí. Oficiálna stránka krátko po vydaní hry (september) bude chŕliť dodatočný obsah formou balíčkov. Zo skúseností s predchádzajúcim dielom môžeme povedať, že nepôjde iba o nové skiny pre menu, ale rovno o celú sadu tratí, klzákov a v neposlednom rade aj o dunivý soundtrack. A to všetko prosím pekne zadarmo!

WipEout: Pulse
WipEout: Pulse
WipEout: Pulse

Charakteristické črty exkluzívnych racingových značiek nájdete aj v Pulse. Preto tu nechýba obľúbený Photo mód (všetky obrázky v článku boli nafotené v preview verzii). Ktorýkoľvek moment sa dá (počas hry alebo replayu) zastaviť, zmeniť kameru, zoom a potom si výsledok uložiť na Memory Stick. Verím, že možnosti foto režimu budú vo finále rozsiahlejšie, ale už aj v takejto podobe predstavujú honbu za najlepším adeptom na pozadie PSP. Posielanie svojich výtvorov na servery by malo byť samozrejmosťou.

Motivujúca prehľadnosť

Pulse prekopáva koncept singleplayeru sústredením všetkých herných režimov do jednej kampane, čím sa dosiahla okamžitá prehľadnosť vašich výkonov bez zbytočného sliedenia po štatistikách. Základom sú tzv. gridy zložené zo šesťuholníkov, kde každý jeden reprezentuje jeden pretek, time trial alebo celý šampionát. Gridy kombinujú všetky režimy a rýchlostné kategórie. So zvyšujúcim sa počtom súťaží stúpajú pochopiteľne aj nároky na splnené limity a celková agresivita súperov. Za medaily sú vám pridelované body a za ne sa odomykajú ďalšie, náročnejšie gridy.

Čo ocení asi každý hráč, je variabilita súťaží a samotná stavba gridu. Ak neuspejete napríklad v rýchlom Flash preteku, môžete stratené body dohnať v Time Triali a k problematickej pasáži sa vrátiť, ak budete mať dostatok skúseností. Tou najúžasnejšou novinkou je vytváranie vlastných gridov. Zostavenie série súťaží je skutočne otázka pár minút. Veríte si natoľko, že váš kamarát nezdolá tie najťažšie preteky a neprekoná vaše časy? Vytvorte grid s dvoma Time Trialmi, pridajte jeden Speed Lap a aby sa nenudil aj turnaj v najrýchlejšej kategórii. Po výmene dát sa uvidí, kto z koho!

WipEout: Pulse
WipEout: Pulse
WipEout: Pulse

Medzi hernými režimami narazíte na už prevarené (single race, tournament, time trial, zone), ale aj na úplne nové ako Speed Lap, Eliminator a Head to Head. Prvý menovaný predstavuje modifikovaný Time Trial, cieľom je počas desať kôl zajazdiť najlepší čas, pričom po každom sa vám na trati objaví Ghost Car z predchádzajúceho kola. Eliminator je veľmi vítaným spestrením. KO systém so zbraňami je veľkou lákačkou do multiplayeru. Head to Head predstavuje meranie síl s jediným protivníkom na trati. Počas celého preteku vidíte vzájomnú vzdialenosť medzi oboma klzákmi. Cieľom je pochopiteľne nechať súpera ďaleko za vaším chrbtom a doraziť do cieľa s čo najlepším časom. No a potom je tu konečne online multiplayer pre osem hráčov a exhibícia AI na vybranej trati, ktorá sa hodí najviac pre foto režim.

Magnetická príťažlivosť

Obtiažnosť protivníkov je možné nastavovať pred každou súťažou. Oproti predchodcovi reaguje AI oveľa rýchlejšie a povedal by som, že vás na vedúcich pozíciach necháva vyhrávať. Hodnotiť však budeme až vo finálnej verzii, autori majú ešte niekoľko mesiacov na dokončenie. Veľkou mierou sa pod víťazstvá podpisuje odladené ovládanie. Na každom úseku trate máte rýchlosť a smer jazdy pod kontrolou a vďaka krátkym reakčným časom, klzák okamžite odpovedá. Tažkopádnosť predchodcu sa vytratila, môžete sa viac sústrediť na zrýchľovače a silové polia s powe-upmi na tratiach. Pri použití vzduchových bŕzd sa už nestane, že si zahráte s mantinelmi ping pong. Majstrovské zvládnutie jazdy v najrýchlejších kategóriách však vyžaduje tréning, čomu dopomáha aj nový in-game manuál a tipy na loading screenoch.

Keď sa objavila zmienka v tlačovej správe o mag-stripoch – magnetických častiach na tratiach – nik si to nedokázal poriadne predstaviť. Nie je to ani nutné, lebo si ich v prvých momentoch ani nevšimnete, zapne vám to vtedy, keď sa vám nad hlavou preženú súperi v snahe odpáliť raketu a spomaliť vás. Mag stripy držia klzák na trati aj v tých najpodivnejších polohách a uhloch. Tieto úseky pripomínajú jazdu na divokej húsenkovej dráhe s tým rozdielom, že váš klzák nejazdí po koľajniciach. Looping, kruté obracačky o 180°, pravé uhly, to všetko si mohli autori dovoliť zakomponovať na trate, ktoré majú špičkový dizajn.

WipEout: Pulse
WipEout: Pulse
WipEout: Pulse

Sú hladšie, čistejšie, širšie, viac členité, viacúrovňové, so skratkami. Napriek tomu, tu narazíte na zákerné serpentíny, tenučké rýchlostné úseky bez mantinelov a iné chuťovky dvíhajúce adrenalín. V Pulse sa budú všetky trate jazdiť aj zrkadlovo a v nezameniteľnom computer looku v móde Zone. Už v preview verzii bije do očí väčšia detailnosť a rušnejší život v okolí tratí. Iným slovami, Pulse schová po grafickej stránke ktorýkoľvek racing na PSP. V niektorých momentoch sa až udivujete, čo dokáže hra vytiahnuť z handheldu. Všetky efekty zbraní boli prepracované, sú väčšie, ničivejšie a efektnejšie. Po odpálení quake (zdrvujúcej tlakovej vlny) zabúdate na ovládanie a len sledujete, ako sa vlní obraz a spolu s ním aj HUD.

V Pulse sa objaví niekoľko nových zbraní, z nich bolo dostupné iba viac násobné odpálenie rakiet. V zásobníku sa nachádza 30 slabučkých kúskov, ale ak sa chcete predrať z chvostu do stredu, je to výborná voľba. Vo výzbroji nájdete klasické míny, bomby, riadené strely, plazmu a už spomínaný quake.

Vo WipEout: Pulse sa odráža potencionálny killer titul a (aspoň podľa mňa) najlepšia PSP hra tohto roka. Svojou ponukou sa posúva až za možnosti PSP a vychádza v ústrety každému hráčovi. Nech už bude konkurencia akákoľvek, prichádza niečo skutočne veľké, čo mnohým môže vyraziť poklop. Tak si držte klobúky, lebo WipEout: Pulse štartuje kozmickou rýchlosťou s luxusnou výbavou už tento september.

WipEout: Pulse


WipEout: Pulse


WipEout: Pulse



napísal spacejunker 28.6.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
WIPEOUT: PULSE


PSP

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Studio Liverpool
Štýl: Racing
Dátum vydania:  september 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19496)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk