BURNOUT: PARADISE

BURNOUT: PARADISE

Najrýchlejší racing pod slnkom dofrčal v luxusnom deme a prezentuje novú cestu, po ktorej sa vydáva séria Burnout.

Dojmy

Nedočkavosť vystriedaná pochybnosťami. Tak sa dajú v krátkosti popísať prvé, druhé, tretie dojmy z hrania dema najrýchlejšieho racingu pod slnkom. Na Burnout: Paradise by pri polnočnom predaji nestáli davy ľudí ako na ďalší datadisk WoW, táto séria si však vybudovala u hráčov renomé nesmierne zabávného a silného motivátora rivality medzi súpermi. Burnout bol iskrou, ktorá zapaľovala agresiu. Za každú cenu ste chceli oplatiť takedown, urobiť čokoľvek, aby ste jazdili v protismere a tepom naladeným na rýchle punk-rockové smažby jazdiť ako zmyslov zbavení nadzvukovou rýchlosťou.

Je dobré byť online

Burnout Paradise zásadne mení pohľad na sériu postavenú na pravidlách definovaných uzatvorenými okruhmi a predpísanému sledu súťaží. Otvorený svet mesta Paradise City a ponúkaná sloboda okrem vzbudzujúcich obáv vpúšťa do hry čestvý závan vzduchu progresu, ktorý drží v rukách hráč. Séria skúšok zase povzbudzuje k prekonávaniu a zdolávaniu rekordov nevídaným spôsobom. Paradise City je vaším novým deštrukčným ihriskom, ktoré je dostatočne veľké, aby bez zdĺhavého hľadania vhodnej lobby a komplikovaného nastavovania herných režimov spojenú s výberom tratí a áut otvorila dvere ostatným a nechala ich spolu s vami blázniť sa na piesočku.

Free Burn je v podstate lobby, kde si môžete pokecať, zastaviť sa na výhliadke na pláži, pokecať si, alebo spriadať plány, akým spôsobom sa zabavíte v nasledujúcich minútach. Môžete, ale nemusíte. Stačí ťuknúť do d-padu vybrať si challenge a už sa môžete preháňať a tímovo zdolávať predpísanú dĺžku driftu. Počiatočné rozčarovanie z „nudnej“ jazdy nebezpečne blízko áut bežnej premávky zmení prvý veľký jump. Zatiahnete za ručnú tesne pred skokom, vo vzduchu spravíte spin a po dopade máte ruky tak napumpované nezbedníctvom, že volíte Wave Jump a na pláži sa snažíte jeden druhého preskočiť.

Multiplayer challenges (ich náplň sa mení počtom hráčov) majú tendenciu krátkodobo pobaviť pred skutočným pretekom, vzájomným takedownovaním a rehotom nad vyškerenou tvárou (odfotenou pripojenou kamerou) po mohutnej havárii. Paradise City bolo vystavané za jediným účelom - pobaviť. Aj na malej ploche, ktoré pokrýva demo, sa dá vyblázniť do odpadnutia. Obyčajná jazda s cieľom prekonať rekord v drifte druhého hráča sa môže zvrtnúť na návštevu garáže a odtiaľ si dávať simultánne skoky na neďalekú strechu a potom pokračovať divokou jazdou s cieľom rozbiť čo najviac billboardov.


Je zábavné byť odpojený

Pravdu povediac, multiplayer náplň dema pôsobí tak magneticky, že prestávate vnímať fakt, že niekde tam sú aj preteky pre jedného hráča a že autori zatiaľ nevytiahli svoju novú verziu obľúbeného módu Crash. Ten po novom nesie meno Showtime a v akcii vyzerá ako Katamari Damacy len s tým rozdielom, že na váš vrak nenabaľujete ostatné autá. Dá sa aktivovať kedykoľvek a ak máte šťastie a nevyprázdnite nádrž burnoutu váľaním sa po asfalte, ale po autách, tak sa vám môže podariť kotúľanie okolo celého bloku! Tomu sa hovorí masaker!

Stunt Run, jeden z nových módov, vás tiež burcuje k tomu, aby ste spravili čo najviac kaskadérskych kúskov za sebou a zhrabli čo najviac bodov. Za zničenie billboardu, spin a otočku vo vzduchu sa zvyšuje index násobiča, ktorým sa výsledné kombo zložené zo skokov, driftov a búračiek vynásobí. Stunt Run svoju plnú silu odhalí až vo finálnej verzii, ale už teraz indikuje, že ak nepoznáte mesto, tak sa vám predpísaný počet bodov nepodarí dosiahnuť.

A práve rozloha Paradise City a rozloženie mnohých zadných uličiek, skratiek a rámp na skoky môže odradiť, pretože do mapy sa nezakresľujú. Musíte ich objaviť a potom ich poctiť vašou prítomnosťou. Čo sa do mapy zakresľuje, sú benzínové pumpy na dopĺňanie burnoutu, lakovne pre zmenu farby vášho miláčika a opravovne, z ktorých vyletí behom sekundy nablýskaný voz. Navigácia v hernom prostredí počas preteku pôsobí rozporuplne. Trať nemá definovanú svoju presnú trasu, je vám ukázaný iba cieľ. Ako sa tam dostanete, je na vás. S využitím skratiek, skokov, po strechách alebo tradične po ceste?

Vrakovisko, váš nový domov

Na tento fakt sa zvyká oveľa ťažšie, pretože tradičnosť doteraz kázala neónovým a blikajúcim šípkam ukazovať hráčom, kadiaľ vedie trať, z ktorej sa nedalo vyjsť. Burnout: Paradise dovoľuje aj počas rozbehnutého preteku odstúpiť a pokračovať k ďalšiemu semafóru, kde si aktivujete ďalší pretek. Plynulý prechod zo závodu do Free Burnu je rovnaké aj v prípade single a multiplayeru. Ak sa vám nechce už ďalej rozbíjať billboardy či sledovať, kto ďalej doskočí, zvolíte Leave Game a už ste offline!

Burnout: Paradise
Kliknutím na obrázok sa prehrá trailer.

Pôsobí to veľmi prirodzene a ak si uvedomíte, že dosiahnuté rekordy v dĺžke driftu, jazdy v protismere či dĺžke skoku sa evidujú aj po odpojení, môžete rekordy kamarátov prekonávať aj práve v okamihu, keď sú offline. Manažovanie hráčov v online sa aspoň v deme potýka s nepríjemným problémom voľnej hry pre priateľov a pre všetkých hráčov. Ak ste si vytvorili hru pre priateľov a neskôr ju otvoríte aj pre ostatných, už ich nemôžete kicknúť a vrátiť sa späť k súkromnej session. Snáď sa to vo finále zmení.

V Burnout Paradise začínate na autovrakovisku, kde je vám pridelené auto Hunter Calavry (jedno zo 75, ktoré budú vo finálnej verzii). Fanúšikovia zavetrili, že vozy majú teraz vlastné meno a podobne je to aj s ich jazdnými vlastnosťami. Trieda Stunt Car zastúpená v deme je viac pretáčavá ako Muscle autá z predchodcov. Driftovanie dáva zabrať aj z dôvodu nebezpečného množstva objektov na cestách a udržať tohto tátoša s odpáleným burnoutom je skúška vašich schopností. Vlastnosti, ako váha a maximálka, zostávajú zachované, autori však každému autu venovali takú pozornosť, aby vybudovali pre každé vlastnú osobnosť. Rozdiely medzi vozmi budú oveľa väčšie ako v Revenge.

Keď sa rútite s plynom na podlahe a plameňmi za zadkom po preplnenej ceste v protismere premávka nejde slepo proti vám, ale autá vyblikujú, snažia sa ísť ku krajnici a ujsť z dráhy približujúceho sa šialenca. Premávka sa riadi semaformi, ale viac menej je tu preto, aby vám pridala boost a aby ste ich mohli zošrotovať. Bodíčkovanie áut je povolené, ale vysoká rýchlosť a náraz zozadu do osobného auta = havária. Uzatvorené trate dovoľovali autorom v predchodcoch vyladiť trate tak, že sa krajnice dali doslova lízať bokom auta, tu taký lízanec po dlhom drifte končí crashom.

Zaslúžený takedown?

Preteky sa tak teraz vracajú do stredu asfaltu, také obrubníky či steny nesvietia tak ako predtým. Na nové pravidlá a otvorený svet si budete musieť zvykať. V meste sa totiž nachádza mnoho architektonických prvkov (ostrovčeky s palmami, koniec chodníka s múrikom), ktoré vám znepríjemnia jazdu haváriou. Budete donútení hľadať vhodnú ideálnu stopu či trasu pre Burnout Route, čo je vlastne Preview Lap – jazda na čas. Paradise City skrýva mnoho prekvapení a keď si už myslíte, že ste boli všade, objavíte billboard nad plážou, skok alebo plot vedúci do tunela.


Agresii a rýchlosti Burnout: Paradise nestojí nič v ceste. V hre nenarazíte ani na jeden loading (okrem úvodného), ani na jedno menu. Všetko sa podriaďuje konceptu otvoreného sveta, kde si hranice určujete vy. Zastavením na semaforoch spustíte event, efektnou animačkou je vám predstavený mód a potom je odpískaný samotný pretek. Rovnako efektne je zhodnotená vaša prehra/výhra, DJ Atomika si zažartuje a hra vás nechá objavovať nové výzvy bez zdržovania tabuľkami výsledkov či inými štatistikami. Hra beží ako z praku, multiplayer fičí bez lagov alebo viditeľného spomalenia aj pri veľkých haváriách.

Criterion Games odviedli skvelú prácu. Otvorená koncepcia mesta možno na prvý pohľad nesedí tejto sérii ako uzatvorené okruhy predchodcov, jej potenciál drieme v neprerušovanom hraní, konštantnej výzve a objavovaní. Veľký dôraz kladený na online multiplayer zohráva v Burnout: Paradise veľkú úlohu, plynulé prechody do offline a späť zase definujú novú formu zábavy a bezkonkurenčná deštrukcia dostáva nový rozmer vďaka luxusnému spracovaniu.


napísal spacejunker 14.12.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
BURNOUT: PARADISE


PS3
PC
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / Criterion Games
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. január 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk