BURNOUT: PARADISE

BURNOUT: PARADISE

9.0

Najrýchlejší racing pod slnkom mení svoju tvár. Vedie nás do mesta plného výzviev.

Recenzia na PS3 verziu

Retrospektívny pohľad nám v prípade Burnout: Paradise pomôže jedine, ak si chcete zabedákať nad demom, ktoré môžete viniť za to povestné rozliate mlieko. Bilancovanie nad kvalitami predchádzajúcich dielov a nad tým, aké by to bolo krúžiť na okruhoch v nových autách pri zachovaní starého receptu by viedlo k diskusiám, že je to stále to isté. Criterion Games posúva hranice racingu a vôbec celej série, ktorá sa zapísala do histórie videohier ako najrýchlejšia pod slnkom, do budúcnosti. Vlastne možno hovoriť o nadčasovosti.

U Burnout: Paradise by sa mohlo hovoriť aj o doporučených požiadavkách na absolútne vychutnanie hry. Byť pripojený, neznamená, že ste vyhrali. Rovnako dôležitá je aj kamera, okno do vašej obývačky, ktorá prenáša zlosť, ale i radosť po takedowne a vymieňa tieto momenty medzi hráčmi. Mugshoty, ako sa momentky, nazývajú v hre, nahrádzajú Signature Takedowny, ktoré sa vám ukladajú priamo do albumu. Kamera nie je podmienkou, bez nej sa však rivalita rozvíja iba cez headsety. Verte, že ak sa vyškeríte kamarátovi za podarený bodíček, tak sa vám to bude snažiť oplácať po celý čas.

Offline Hell

Hráčom odchovaných na predchádzajúcich dieloch (Takedown a hlavne Revenge) bude chýbať Aftertouch Takedown, Crashbreaker, reštart eventov, Eliminator, systém medailí, priestor obmedzený okruhom, presne vyznačené trate, ale len dovtedy, kým sa nestane Paradise City ich novým ihriskom. Z pohľadu hry bol prechod na nový koncept otvoreného mesta a zamávanie na rozlúčku starým konvenciám bezbolestný. Vaše prvé kroky budú o to viac bolieť. Vo všeobecnosti platí aj tu zákon najrýchlejšieho a najagresívnejšieho, ale ak nepoznáte mesto ako vlastnú dlaň, tak sa neskúšajte spoliehať na minimapu, blikajúce smerovky či navigáciu hrou.

Pri extrémnych rýchlostiach na to jednoducho čas nebude a jediné na čo sa spoľahnúť budete môcť, je vaša orientačná schopnosť. Spoznávanie mesta začína v momente spustenia prvého eventu. Každý pretek končí na jednom z ôsmych ľahko zapamätateľných dominantách mesta. Hra vám ich od začiatku vštepuje sériami súťaží a ak vám zahlási, že budete musieť dôjsť k baseballovému štadiónu, tak sa vám automaticky vytvorí pred očami spleť poschodovej diaľnice, ak si to budete rúbať od prístavu a rušné biznis centrum, ak pôjdete smerom od pláže.

Burnout: Paradise
Burnout: Paradise Otvorený koncept neubral na agresívne náture série.
Otvorený koncept neubral na agresívne náture série.


Burnout: Paradise Najlepšia ponúkaná cesta, nie je vždy najrýchlejšia.
Najlepšia ponúkaná cesta, nie je vždy najrýchlejšia.


Burnout: Paradise Kto z fleku povie, z ktorej časti je tento obrázok, ten je v Paradise City doma.
Kto z fleku povie, z ktorej časti je tento obrázok, ten je v Paradise City doma.





A tu možno hľadať aj odpoveď na otázku, prečo sa pri novom vodičáku mažú všetky už prejdené eventy (okrem Burning Route). Získaním novej licencie sa môžete vybrať znovu po tých istých, alebo sa vrhnúť na nové eventy a vyhnúť sa stereotypu. Na jednej strane ide o podraz (pretože vám začnú pripadať rovnaké), na druhej vás tvrdá škola dobre zasvätí a budete pripravení na získanie ultimátneho vodičáku Burnout Elite, ktorý vyžaduje splnenie všetkých 120 eventov, ktoré tvorí séria dôverne známych herných módov: Race, Burning Route (predtým Preview Lap), Road Rage a ďalšie.

Poznanie mesta je pre prežitie kľúčová, ak nechcete, aby sa vám počas preteku stalo, že pri pípaní navigácie odbočíte a skratka vás navedie na pekný super skok, ktorý neustojíte a stratíte nielen sekundy, ale aj poňatie, kde ste to vlastne pristáli. Paradise City je jedna veľká výzva a prieskum nemusí byť zákonite podmienený získavaním lepšej licencie plnením eventov. V ničom vám nebráni, neexistujú tu hranice a pustí vás všade tam, kam sa odvážite ísť.

Burnout: Paradise

Trpezlivosť a odhodlanie zaťať päste a skúšať sa popasovať s premávkou a pavučinou ciest je odmeňovaná objavovaním niečoho absolútne nového. Tesne pred cieľom preteku uvidíte pekný skok, vrátite sa sem, vyhodí vás ponad útes, preletíte billboard a po návrate na cestu prerazíte plot. Nielen že ste objavili skratku cez zákerné serpentíny, ktorá je riskantná, ale šetrí čas, ale zistíte, že celé mesto je posiate veľkoplošnými reklamami a plotmi, ktoré čakajú, že ich poctíte vašou kapotou.

Objavovať sa skutočne oplatí a pritom sa nemusíte vôbec zaoberať pretekmi. Inokedy náhodná jazda zakončená reťazovkou na ceste skončí pri nenápadnom vchode na letisko, ľavotočivý ovál alebo tunel ústiaci do lomu, kde je extrémne množstvo skokov ponad vodu, budovy a rampy. Potom narazíte na koľajnice a obrovský niekoľko úrovňový železničný most, benzínovú pumpu, ktorá sa dá preskočiť, diery v skalách, diaľnicu plnú billboardov, poschodové garáže, odkiaľ sa dá skákať na strechy ďalších vysokých budov.

Skoky, deštrukčné objekty, rampy len tak voľne pohodené pri ceste majú svoj účel. Zapisujú sa do vášho profilu a sú živnou pôdou pre zásadný herný režim Stunt Run. Cieľom je dosiahnuť predpísaný počet bodov v časovom limite zreťazením čo najväčšieho množstva trikov. Ak sa vám darí skákať, naberať billboardy, robiť otočky vo vzduchu bez toho, aby ste sa po dopade rozmlátili na kašu, tak Stunt Run nemusí vôbec skončiť. Pokiaľ žije kombo, môžete pokračovať krížom cez celé mesto. Stunt Run oceňuje absolútne všetko aj cúvanie, ale akonáhle zopakujete rovnaký skok, dostanete penalizáciu za monotónnosť jazdy.

Burnout: Paradise
Kliknutím na obrázok exploduje trailer.

Cars Rules

Otvoreným konceptom mesta odzvonilo jazdám na kolá po vymedzených cestách ohraničených neónovými šípkami určujúcich smer. Základný mód Race sa teraz jazdí z bodu A do bodu B bez obmedzení. Ako sa dostanete do cieľa cez centrum je na vás, dôležité je, aby to bolo čo najrýchlejšie. To isté platí aj pre Burning Route, kde sa musíte do cieľa dostať v časovom limite alebo na prvej priečke v prípade One on One. Vlastne v Burnout Paradise nie je miesto pre strieborných a bronzových, ráta sa iba zlato. Pri Race dokonca nie je dôležitý ani čas.

Obľúbený mód Road Rage si zachováva svoju agresívnu tvár. Deštrukčné derby však môžete viesť smerom, ktorým chcete (protivníci vás slepo nasledujú) a po novom sa dá v jednej jazde dosiahnuť 100 takedownov! Za každý úspešný bodíček sa vám priratáva aj čas. S vhodne zvoleným autom môžete takedowny rozdávať každé dve sekundy. Do inak priamočiareho módu sa vnáša aj trochu stratégie, dôraz nie je kladený na rýchlosť, ale na dômyselnosť, kadiaľ protivníkov povediete. To platí aj pre mód Marked Man, čo je klasický hon na líšku. Vy musíte prežiť do cieľovej rovinky a nedovoliť, aby vás extra agresívni protivníci zrušili. Strasiete ich skokmi, v zadných uličkách, alebo im uštedríte takedown?

Každý herný mód je hneď jednoduchší, ak máte správne auto. Race potrebuje tie najrýchlejšie športiaky, na Stunt Run sa hodia masívnejšie kaskadérske muscle autá a na Road Rage poriadne ťažké dodávky alebo pick upy. Nikto nehovorí, že si s ultra ľahkým namydleným bleskom nemôžete strihnúť Marked Man, ale potom sa nečudujte, keď po prvej havárii skončíte. Nové prírastky sa vám sprístupňujú postupne so zvyšujúcim sa počtom splnených eventov.

Hra vám sucho oznámi, že po uliciach krúži policajné auto a ak ho zostrelíte, tak sa vám pridá do zbierky. Jednoduché a motivujúce. Od predchodcov sa autá v Burnout: Paradise chovajú o niečo realisticky, prakticky sa každé inak správa na ceste. Cítite výkon, akceleráciu, ba dokonca aj predný náhon. V garáži celkovo nájdete 75 kúskov, pričom dobrú polovicu tvoria vytunené verzie základných verzií. Úplnou novinkou je ručná brzda. Teraz môžete poriadne rezať zákruty, parkovať s ručnou alebo pri skoku hodiť auto do spinu, čo sa vždy ráta.

Online Heaven

To najlepšie na všetkých Burnoutoch sú fantastické búračky, v Paradise dosahujú nevídaných rozmerov s revolučným módom Showtime, ktorý stavia na základoch staručkého Crashu. Stlačením L1 + R1 kedykoľvek a kdekoľvek donútite auto, aby sa prevrátilo a zmenilo na vrak, ktorý kontrolujete a bodíčkujete premávku. Prekonanie rekordov na cestách bude chcieť trochu cviku a hľadať autobusy, ktoré vám zvyšujú index násobiča. Ak zmáknete Showtime, stojí to zato, nehovoriac o kooperácii s kamarátom. Keď sa valia štyri vraky medzi mrakodrapmi a berú všetko, čo im stojí v ceste, to je riadny masaker!

Burnout: Paradise
Burnout: Paradise Náročnosť na orientáciu je zo začiatku vysoká.
Náročnosť na orientáciu je zo začiatku vysoká.


Burnout: Paradise Kto chce cestám rulovať, musí veľa búrať.
Kto chce cestám rulovať, musí veľa búrať.


Burnout: Paradise Multiplayer bez čakania získava úplne nový rozmer.
Multiplayer bez čakania získava úplne nový rozmer.





Showtime tvorí iba jednu časť zvanú Road Rules. Každá jedna ulica má evidovaný najlepší čas a čo najväčšie škody z reťazovky. Na to, aby ste danému úseku rulovali, musíte tieto rekordy prekonať (Rule Breaker). Road Rules sú prepojené aj na online, čo znamená, že ak váš kamarát dosiahol pri pláži najlepší čas, tak sa porovná a ak je lepší, prepíše ten váš a zostane vám navždy, pokiaľ ho neprekonáte. Pokúšať sa môžete aj offline a ak ho zlepšíte, znovu sa rekordy zosynchronizujú, čo vytvára konštantnú rivalitu.

Online multiplayer je v Burnout: Paradise ukážkovo integrovaný a ukazuje cestu podobným hrám (nielen racingom). Odoslaním pozvánky alebo jej prijatím sa bez nejakého loadingu alebo čakania v lobby zosynchronizujete s pozvanými a už brázdite ulice spolu vo Free Burne, ktorý predstavuje klasickú lobby. Môžete si len tak pokecať, preskakovať mosty, prekonávať najdlhší drift alebo len spolu objavovať. Oveľa zaujímavejšie je plnenie jednej z 350 úloh (Challenge), medzi ktorými nájdete vzájomnú kolíziu vo vzduchu, objavenie cesty k útesu nad cestou, spraviť dve otočky vo vzduchu, ale aj jednoduchšie ako boostovať po dobu 10 sekúnd.

Plnenie úloh s kamarátmi a prekonávanie vlastných rekordov je len jedna časť, druhú tvoria ranked hry a tradičné herné režimy. Vytvoriť Race s dvomi checkpointami, štartom a cieľom trvá pár sekúnd, potom sa už len snažíte zajazdiť jazdu vášho života, ktorá vám vynesie vyššie miesto vo svetovom rebríčku. Burnout: Paradise získava náskok vďaka online multiplayeru. Trúfame si tvrdiť, že tento model bude ďalšími kopírovaný.

Take me Down to Paradise City

Criterion Games vytvorili pre potreby Burnout: Paradise obrovské mesto, kde na každom metri, nájdete niečo, čo môžete rozbiť, zrušiť, kde môžete skočiť, zaparkovať, driftovať atď. Paradise City bolo vybudované za účelom pobaviť. Žije vlastným životom, cesty sa vlnia v niekoľkých poschodiach, križovatky sú plné eventov a jednotlivé štvrte sa od seba drasticky odlišujú. V centre nájdete iné výzvy ako na ľavej strane mapy, kde sú hory. Paradise City je najkrajšie a najlepšie mesto vytvorené pre akúkoľvek mestskú akciu. Bez debaty. To najlepšie na tom všetkom je, že ani raz neuvidíte loading, ani raz nebudete čakať na ľudí, aby sa zoradili na štarte (možno pri výmene áut na sekundu uvidíte čiernu obrazovku). Jednoduchým zastavením na svetlách a stlačením L2 + R2, spustíte event a keď po prvej zákrute objavíte cestu k zatúlanému plotu, zabrdíte, počkáte a Race je ukončený! Burnout: Paradise nemá len najluxusnejší multiplayer, ale aj špičkovú grafiku a diabolský zvuk v DTS trhajúci membrány subwooferov.

Burnout: Paradise je hrou, ktorú oceníte, keď jej venujete dostatok času. Ak sa popasujete s úvodnými problémami s orientáciou, otvorí sa vám brána do raja, kde niet hraníc a obmedzení. Z hry sa stane pekne návyková droga a pokiaľ nepokoríte posledný super skok, nenájdete posledný billboard a neodomknete achievement za milión bodov v Stunt Rune (aj v PS3 verzii), nebudete spokojne spávať.


napísal spacejunker 29.1.2008
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
BURNOUT: PARADISE
+ obrovské mesto plné výzviev
+ plynulý prechod medzi single a multiplayerom
+ online challenges
+ bez loadingov
+ Road Rules, Showtime, Stunt Run
+ deštrukčný model
- náročné na orientáciu
- opakovanie eventov po získaní lepšej licencie


RECENZIE HRÁČOV
Burnout: Paradise
6.5
F1REFLY    10.12.2009
Ahojte všetci. Moje meno nie je dôležité, chcem sa s vami ale podeliť o skúsenosti z m...prečítať celé
PS3
PC
Xbox 360

Vývoj: EA / EA / Criterion Games
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. január 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk