BATTLEFORGE

BATTLEFORGE

Chcete vedieť, aký bude kandidát na popredné miesta v žánri MMO RTS? My vám to prezradíme!

Dojmy

Priznám sa, keď som dostal možnosť vybrať si pod vianočný stromček nejakú dobrú hru, márne som  v pamäti pátral po nejakej kvalitnej stratégii z posledného obdobia a obzvlášť s dobrým multiplayerom. TimeShift sa síce sústredil na online hru, čo mi vyhovovalo, lenže po hernej stránke ma neoslovil. Red Alert 3 nemal zlú ponuku pre jednotlivca, v tradičnom multiplayeri ale úplne zlyhal. Moju vieru v kvalitný multiplayer v súčasných stratégiách zachránil Spacejunker, keď mi poslal odkaz na beta verziu hry BattleForge (nezabíjajte poslíčka, betu poslala EA, pozn. Junker :-)).

BattleForge má nenáročné princípy a fungovanie hry si do pol hodiny osvojí aj totálny laik. Hra je založená na magických kartách. Hráč potrebuje dostatok energie a elementárnych zdrojov, aby ich mohol použiť. Potom vyvoláva jednotky a posiela ich do boja proti nepriateľom. Všetko prebieha v reálnom čase. Jednoduché ako facka, ale trochu si to priblížime, aby to bolo dokonale jasné.

Hráč si vytvorí avatara a pre istotu môže absolvovať výukovú misiu. Potom sa mu otvorí slušné spektrum možností hry. Prvým krokom by mal byť výber vhodného balíčka kariet a ešte lepšie, vytvorenie vlastného. Na to ideálne slúži tréningové bojisko, kde má hráč k dispozícii všetky karty, ktoré sú v hre začlenené do štyroch kategórií, podľa využívaných živlov. Sú to oheň, ľad, príroda a tieň. Hráč tu môže ľubovoľne používať všetky karty, simulovať boj s počítačovým oponentom a kombinovať ľubovoľné prvky bez akéhokoľvek obmedzenia.


Každý predvolený balíček obsahuje karty na vyvolávanie jednotiek. Všade nájdete bojovníkov, čo sa sústredia na boj zblízka aj na diaľku, často majú aj jednu špeciálnu schopnosť, alebo možnosť prepínať bojový režim. Vrcholom beštiára sú masívne stvorenia s extrémnou silou ako ohnivý drak či gigant s ničivými päsťami a ohlušujúcim revom. Ďalšie karty vyvolajú kúzla. Sortiment ohňa má najkrajšie efekty a sústredí sa na ničivé útoky, ako je láva či jedinečný roj meteoritov. Príroda sa koncetruje na liečivé kúzla, ľad na zmrazujúce a spomaľujúce, tieň ponúka jedy a prekliatia. K tomu si ešte pripočítajte karty s povzbudivými efektmi a na vyvolanie útočných veží. Je toho skrátka dosť.
 
Vlastný balíček vytvoríte výberom kariet zo všetkých dostupných setov, len si treba vhodne zvoliť sortiment. Mohlo by sa totiž stať, že budete mať len silné karty, náročné na použitie a kým ich budete môcť využiť, utŕžite porážku. Ideálne je kombinovať dva, prípadne tri živly, ktoré sa vhodne dopĺňajú. Hlavným dôvodom sú obmedzené zdroje živlov. Na každej mape sú predurčené lokality, kde po vyčistení okolia od nepriateľov môžete vyrobiť generátory energie a menej často aj prstence živlov. Tu si vždy zvolíte druh prstenca, ktorý vám najviac vyhovuje. Počet prstencov ovplyvňuje použitie kariet v balíčku. Na silné kúzla a kreatúry potrebujete aspoň tri zo zodpovedajúceho živlu. Preto je dobré, v prípade vlastného balíčka, rozmyslieť si, či vytvoríte prstence viacerých živlov a budete vyvolávať rozmanité súčasti na nižšej úrovni, alebo sa sústredíte na jeden druh mágie a elitu. Niekedy je podmienkou menej prstencov príslušného živlu, ale k tomu treba mať určitý počet ľubovoľných, teda všetkých druhov spolu.
 
Pri postupe hráč svojvoľne používa odomknuté karty, ak má dosť energie. Tá sa neustále kumuluje, samozrejme v závislosti od počtu spomínaných generátorov. Čiže hráč sa na mape sústredí na boje a aplikovanie kariet a z času na čas obsadí nové nálezisko. Jednotky sa dajú vyvolávať v obmedzenej vzdialenosti prstencov a generátorov. Ak je to však vo väčšej vzdialenosti, vyvolané kreatúry nemajú plný počet životov. Okrem zdrojov energie a živlov môže hráč stavať obranné múry, ale tiež len na určených miestach. Spravidla najprv treba zničiť obranný val nepriateľa a potom je na tom mieste možné postaviť vlastný. Na hradby sa dajú umiestniť lukostrelci.


Hra ponúka rozmanité módy. Je tu možnosť hrať súbory misií pre jednotlivca, ktoré sa postupne odomykajú, ako ich zdolávate. Zábavnejšia je kooperácia s inými hráčmi a opäť sú tu misie - odlišné pre hru vo dvojici a vo štvorici. Tu hráči môžu a väčšinou priam musia spolupracovať s partnermi a niekedy býva ťažké rozhodnúť, komu pripadne miesto na vybudovanie nového prstenca. Každý hráč má totiž vlastnú energiu a vlastné prstence živlov.
 
Pre milovníkov PvP sú tu ešte vzájomné duely a pre tých, čo netrvajú na hodnotenej hre, sú tu aj cvičné boje. Tam však nedostávate žiadne odmeny. Inak totiž vždy získavate „loot“ a to priamo vo forme nových kariet alebo peňazí, za ktoré môžete kúpiť ďalšie dostupné karty. A to hlavne na aukciách, kde tiež predáte svoje nadbytky. Podľa popisu bude hra obsahovať aj masívnejšie boje pre 12 hráčov, ktoré ale zatiaľ nie sú zakomponované. Všetky módy a postup sú prehľadne zaznačené na mape, dokonca aj s počtom otvorených hier. Hráči, ktorí sa vydajú na spoločné dobrodružstvá, sú automaticky združení do skupiny, ktorá zostane v celku aj po dohratí misie. Takže môžu ďalej spolupracovať, či už v aktuálnom, alebo inom režime. Samozrejme nechýba písomná komunikácia.

BattleForge je plánovaná bez poplatkov, ale bude potrebné kúpiť si balenie so základnou hrou, podobne ako je to v prípade Guild Wars. Má sa objaviť počiatkom budúceho roka. Čo dodať? Snáď len toľko, že BattleForge je skutočná online stratégia so všetkým, čo k tomu patrí a nielen lacná narážka, ako mnohé pokusy, s ktorými môžete prísť do styku. Navyše je to jednoduchá a silne návyková záležitosť. Mňam!

V priebehu budúceho týždňa v spolupráci so spoločnosťou EA rozbiehame rozdávačku beta kódov. Ak si chcete BattleForge vyskúšať v predstihu, sledujte pozorne naše spravodajstvo.



napísal uni 16.12.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
BattleForge
| BATTLEFORGE
[22.5.2008]
BattleForge
| BATTLEFORGE
[22.5.2008]
BATTLEFORGE


PC

Vývoj: EA / EA Czech / EA Phenomic Studio
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. marec 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk