FAT PRINCESS

FAT PRINCESS

Že tučné princezné nikto nechce? Nenechajte sa vysmiať, zvádzajú sa o ne krvavé bitky a padajú hlavy!

Dojmy

Princezné, a obzvlášť tie z pekných ilustrovaných knižiek, sú rozprávkovo bohaté a krásne. Občas majú zlaté hviezdy na čele a kožuchy z myší, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že je s nimi prča, ak pojedli všetku múdrosť sveta alebo ich rozmaznanosť hraničí s chuťou streliť im jednu otcovskú, to aby mali líčka neustále naliate krvou. No a jedna takáto princezná je hladná, je to taký moletnejší pecivál, o ktorú sa vedie krvavá vojna, o ktorej nemá ani poňatia.

Fenimistky si už stihli zanadávať na základy Fat Princess, roztomilo-krvavej akčnej stratégie s mikromanažmentom základne, ktoré hovoria, aby ste princezničku vykrmovali tortičkami, aby sa zagulatila a stučnela. Princezná totiž predstavuje vlajku a nepriateľ sa ju snaží uniesť do svojej pevnosti, no ak je tučná, jej váha podlomí kolená únoscu a do tejto akcie musí byť zapojených viacero hráčov. Herný mód Rescue the Princess, ktorý je ako jediný zastúpený v práve prebiehajúcej bete, vychádza z dnes už dobre prevareného Capture the Flag.

Tak ako sa nepriateľ snaží ukradnúť princeznú z vášho dungeonu v hrade, robíte všetko preto, aby sa to podarilo vám skôr. Unesenú potom stačí dopraviť do miestnosti s trónom a tam ju ustrážiť počas 30 sekúnd. Vcelku jednoduchá úloha sa komplikuje počtom hráčov (16 na 16) a mnohými finesami, ktoré robia z Fat Princess návykovú bleskovú zábavku.

Tlstá princezná

Počiatočný chaos a snahu vyskúšať všetko, vrátane bezmyšlienkovitého pobehovania a zavadzania, vystrieda pomerne rýchlo strategické kooperovanie s vašimi spoluhráčmi a to aj bez toho, aby po vás vrieskali cez headset. Tímový duch je vo Fat Princess mimoriadne dôležitý v úvodných minútach. V hrade sa nachádzajú stroje na čapice alebo klobúky, ktoré predstavujú povolania. Čiapky môžete brať aj po padlých nepriateľoch a meniť ich kedykoľvek a za každých podmienok, aj priamo na bojisku. 



Prehliadanou, ale mimoriadne dôležitou postavou, je osadník, ktorý ako jediný dokáže ťažiť drevo a rudu potrebnú na upgrady hradu. Vie postaviť trampolíny na preskakovanie prekážok, postaviť rebrík pri hradbách a iné obliehacie nástroje. Osadník spôsobuje najväčší damage zariadeniam a výrobníkom čapíc a vie ich aj opraviť. Získané zdroje stačí zaniesť do hradu alebo do najbližšej obsadenej obrannej veže a keď ich je dostatok, môžete upgradnúť výrobníky. Osadník potom môže vrhať bomby, mág sa naučí chŕliť okrem ohňa aj mraziace kúzla, bojovníkovi pribudne halapartňa, kňaz zase okrem doplňovania životov vie vyciciavať zdravie z nepriateľov a posledný class – strelec dostane do vienku brokovnicu.

Vďaka rýchlej výmene classov sa každá bitka môže obrátiť behom minúty a úspech závisí skutočne na vzájomnom kooperovaní. Osobne preferujem pasívne alebo podporné povolania a tak som v jednom zápase začal s kosením stromov a ťažením rudy (vždy sa zdroje na mape obnovujú), upgradoval všetky výrobníky čapíc. A keď už bola robota hotová, princezná nakŕmená, tak som sa nechal ako bojovník katapultom vystreliť priamo do nepriateľskej základne, zničil drevený kryt na kanáli, ukradol princeznú a nepozorovane sa s ňou z hradu vytratil. Skratka ústila za hradbami presne v strede mapy. Spoluhráči okamžite zareagovali, pripojili sa k únosu, bojovníci odrážali útoky, mágovia útočili devastačnými fireballmi a kňazi dopĺňali zdravie.

Chytrejší vyhráva

Takto sme sa presunuli do hradu, usadili princeznú na trón a ubránili zúfalý výpad nepriateľa. Víťazstvo bolo vo vrecku. Až počas hrania si uvedomíte, že nie je dôležité tráviť čas zabíjaním nepriateľa a hrabaním bodov kvôli dobrej pozícii v rebríčku, ale lišiacka stratégia a urobiť to, čo oponent čaká najmenej. Kľudne si môžete povedať, že sa s partiou vyzbrojíte bombami, necháte sa katapultovať a zničíte každého, kto vám príde do cesty. Postupne sa objavujú aj oveľa zákernejšie taktiky, ako prekvapiť nepriateľa, či už formou spomínanej skratky alebo hodeným flakónom, ktorý ich premení na sliepky! Mágovia vedia zapáliť bombu v rukách nepriateľa, štuchancom môžete kradnúť nasekané drevo alebo rudu, ktorá sa dá ťažiť iba v strede mapy. 



Jednotlivé classy sa neodlišujú iba výzbrojou, ale aj výdržou a iným počtom srdiečok (=zdravia). Povolania sú výborne vybalansované a aj keď sa nevenujete boju, viete hrabaním zdrojov získať rovnaký počet bodov ako napríklad taký bojovník, ktorý len kosí nepriateľov. Beta Fat Princess obsahuje iba jedinú mapu Black Forest (v plnej verzii ich bude 8), na ľavej a pravej strane stoja hrady, v strede je most cez rieku, niekoľko ostrovčekov a pevností, cez ktoré sa dá rýchlo dostať do hradu. Ich úlohou je aj dopĺňanie zdravie a poskytujú obranu pre strelcov na cimburí.

Beta nemá časovo obmedzenú hru, mód Rescue the Princess končí vtedy, ak sa niekomu podarí posadiť princeznú na trón. Plná verzia má obsahovať aj režimy TDM a Invasion. Ako u každej bety, aj v prípade Fat Princess, dochádza k lagom a výpadkom, avšak tie sú husársky vyriešené. Ak zlyhá spojenie, hra okamžite začína hľadať novú hru a hneď vás tam aj hodí. Fat Princess bude podporovať aj matchmaking vhodný pre začiatočníkov, alebo naopak, pre skúsených, a aj singplayer, v ktorom bude možné komandovať vašich zverencov.

Tučná zábava

Vo Fat Princess je všetko rýchle, zomiera sa brutálnym a krvavým spôsobom. Pohľad na animovanú grafiku začvachtanú krvou je možno morbídne, no samotnému štýlu pristane dokonale. Autori sa nebáli zbúrať zaužívané konvencie označovania položiek v menu. Aj ten, kto v živote nehral žiadnu hru, nebude odradení názvami ako Multiplayer, Solo Campaign, či Leaderboards, namiesto toho tu nájdete Hraj s ostatnými, Hraj sám. Fat Princess počas hrania poskytuje užitočné a ľahko čitateľné tipy: Vyownovali ťa? Čo takto zmeniť class? Spoluhráči stoja za starú bačkoru? Stlač X a vymeň strany!

Ľahko pochopiteľná ovládacia schéma je identická pre všetky classy, na sekanie, útočenie, kúzlenie stačí stlačiť štvorec, ak ho podržíte, útok nachargujete, zbierate veci krúžkom a trojuholníkom meníte zbrane, viac nepotrebujete. Vďaka nej vstrebete všetko podstatné počas prvých minút a zvyšok mechaniky sa učíte za behu. Fat Princess milo prekvapuje, na rýchlu akciu skrýva v sebe dostatok taktiky, stratégie a mikromanažmentu, ktoré preveria tímového ducha. Už sa nevieme dočkať plnej verzie.


napísal spacejunker 30.4.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Fat Princess - Dev Diary
FAT PRINCESS


PS3

Vývoj: SCEE / Titan Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk