ALIENS VS PREDATOR

ALIENS VS PREDATOR

Ako loví lebky predator?

Aliens vs Predator je považovaná za jednu z mála hier s tak dusnou atmosférou, že pípanie detektora pohybu bolo vždy signálom ku kontrole spodného prádla. Majstrovsky budované napätie má na svedomí štúdio Rebellion, ktoré pripravuje next-gen podobu konfliktu troch rás.

Na E3 boli prezentovaní mariňáci spolu s predátorom, lovec lebiek nás ale zaujímal najviac a to z hľadiska jeho vybavenia a rôznorodej taktiky používanej rôznych situáciách. Predátor je lovec a ako lovec je vždy odkázaný sám na seba. Tento handicap je vyvážený nadľudskými schopnosťami, úžasnou výdržou a technickými hračkami vrátane charakteristickej neviditeľnosti, plazmového kanóna na pleci a niekoľkých módov na detekciu nepriateľov.

Aliens vs Predator sa odohráva približne 20 rokov po filme Aliens 3, demo nás zaviedlo na skolonizovanú planétu obsadenú mariňákmi, kde sa len tak mimochodom zbiehajú aj votrelci a kde úplnou náhodou ľudia narazili na pyramídu predátorov. Jeden z nich je okamžite povolaný, aby zničil všetko cudzie.

Ukáž hračky

Pozadie príbehu nie je dôležité, resp. nehralo rolu, pripravená hrateľná ukážka bola postavená tak, aby zvýraznila všetky schopnosti predátora a dostali priestor všetky zbrane v boji ako s mariňákmi, tak aj votrelcami. Na začiatok to bola neviditeľnosť, pomocou ktorej sa môžete nepozorovane pohybovať v korunách stromov, na výbežkoch okolitých skál. Pohyb je vyriešený skokovo, hra vám dáva červenými značkami na výber, kam môžete skočiť, resp. kam sa presunúť, ak vás nik nezbadal.


Keď sme sa dostali do bezprostrednej blízkosti mariňákov prečesávajúcich vysoký porast džungle, je aktivovaný prieskumný mód. Pohľad je možné priblížiť, u vojakov analyzovať, akú držia v rukách zbraň, o čom sa rozprávajú a následne zvoliť taktiku, ako sa ich zbaviť. Frontálny útok nie je samovražedný a ak ste dostatočne rýchli a obtiažnosť nastavená nízko, tak hliadku relatívne rýchlo zmasakrujete čepeľami na zápästiach alebo kanónom s automatickým zameriavaním.

Ale ak sa niektorý z mariňákov vzdiali, zburcuje kolegov v neďalekom stanovišti a pripravia si na vás pascu istenú so stacionárnym guľometom. V tíme sú takmer neporaziteľní, neustále menia pozície, snažia sa vás obkľúčiť. Taktika hodná lovca je však z iného súdka. Na úspešný stealth kill potrebujete jedného z dvojice vylákať a ak vám pamäť ešte dobre slúži, tak viete, že predátor dokáže imitovať akýkoľvek hlas. V hre môžete tento hlas umiestniť kamkoľvek do priestoru a vojak okamžite naň zareaguje. Dvojica sa rozdeľuje, ticho zoskočíte zo stromu a zozadu prerazíte krčné stavce čepeľou. Skôr než sa druhá hliadka spamätá, priskočíte k nej spredu, zakrútite krkom a pri pohľade na tvár zovretú agóniou strachu a smrti oddeľujete hlavu od tela.

Trofeje za opaskom

Predátor poláska vytrhnutú chrbticu a trofej si odloží. Takáto brutálna eliminácia sa nazýva trophy kill a neskôr sa vám zíde pri otváraní dverí vybavených skenerom sietnice. Stačí len vytiahnuť hlavu, priložiť k čítačke a brána je otvorená! Mariňáci prvé stretnutie so záhadným lovcom prehrali. V ďalšej časti džungľového levelu sa trojčlenná hliadka zdržuje pri stacionárnom guľomete. Ešte stále nevidený hádže predátor medzi nich mínu a tá ich posiela do horúcich pekiel.

Cesta k základni je takmer voľná, ale z dier v skalách začnú vybiehať votrelci. Malé čierne, svižné potvory popierajúc gravitačný zákon, behajú po stenách, lezú po stromoch a útočia pazúrmi, chvostom a papuľou. Termovízia nepomáha a tak sa prechádza na ďalší filter - votrelec. Potvory svetieľkujú nazeleno a spolu s nimi aj diery. Dozvedáme sa, že ak do jednej z nich vbehne votrelec, náhodne vybieha v ktorejkoľvek na scéne. Môže byť nad vami, za chrbtom alebo pri vašich nohách.

Aliens vs Predator


Predátorove čepele nepatria medzi ideálnu zbraň proti votrelcom, pokiaľ im nechcete utať pazúre alebo chvost. Nič tým nedosiahnete, pretože aj keď je zranený, snaží sa k vám doplazit a zraniť vás. Navyše rýchle údery čepeľami majú tendenciu rozpárať telo a to exploduje v gejzíre kyseliny, ktorá je smrteľná aj pre lovca. Roztápa prilbu, ničí oblek, paradoxne nemá vôbec žiaden vplyv na vybavenie.

Taktika lovca

V boji proti votrelcom sa osvedčil plazmový kanón s trojuholníkovým mieridlom. Stačí ho len aktivovať, sám zameria cieľ a potom vypustí smrteľnú dávku. Obmedzené strelivo vás donúti aj klásť míny, lákať nepriateľov k nim a sem tam použiť aj neviditeľnosť a zdrhnúť v konároch stromov. Munícia spolu s energiou sa dopĺňa v špeciálnych hi-tech debnách, ktoré tu rozostavili predátori. Vzhľadom na to, že všetky tri rasy sa navzájom neznášajú, môžete vpustiť deaktivovaním elektrického plota votrelcov do základne, ktorí mariňákov roztrhajú, zatiaľ čo vy z diaľky sledujete zúfalý odpor vojakov.

Samozrejme, že to nie je jediná cesta, ako si poradiť s mariňákmi. Môžete eliminovať stráže, odstaviť obranné veže, skratovať vchodové dvere a pred ne položiť míny, ktoré privítajú privolané posily. Alebo vyvolať alarm a čeliť presile. Ako využijete prostredie vo váš prospech je plne vo vašej réžii. Finálnu bitku v základni ukončuje príchod Predaliena, hybrida medzi votrelcom a predátorom, ktorý sa po prvýkrát ukázal vo filme Alien vs Predator 2.

Nová podoba Aliens vs Predator je mimoriadne lákavá, výborné technické spracovanie istené dravými zvukmi džungle a pazvukmi nepriateľov vytvára povedomú atmosféru, ktorá sa stala základom tejto série. Časť s predátorom jasne poukazuje na viaceré cesty k cieľom, mimoriadnu brutalitu s vytrhávaním hláv, odsekávaním údov a neľútostný súboj troch rás.


napísal spacejunker 15.6.2009
Páči sa mi!
ALIENS VS PREDATOR


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: SEGA / CD Projekt / Rebellion
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19954)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk