ALIENS VS PREDATOR

ALIENS VS PREDATOR

Zoznamovačka s votrelcom mariňákov bolí

Ja sa bojím, choď ty, hovorí mi je2ry, aby som ho zaskočil na prezentácii Aliens vs Predator. Čo môže byť na nej také strašné? Predstavenie hry sa odohráva ráno v osvetlenom stánku, v miestnosti spolu so mnou sedí ďalších päť novinárov. Priznám sa, ja sa hororov nebojím, keď ich už sledujem alebo hrám, ale dokopať sa k nim mi niekedy trvá dlhšie ako by sa mohlo zdať.

Aliens vs Predator vzbudzuje rešpekt, podobne ako jeho úspešný predchodca, aj nová verzia bude potrebovať, aby si majitelia pravidelne kontrolovali spodné prádlo a je absolútne jedno, či ju budú hrať v noci so slúchadlami alebo sa poistia a zavolajú si poobede k sebe kamarátov, aby strach zdieľali. Zvukovou kulisou a skvelou hrou svetla a tieňov dokáže Aliens vs Predator narábať na výbornú. Pochopiteľne to závisí od toho, s ktorou postavou sa rozhodnete ísť do boja. Mariňák a predátor boli predstavení na E3, na GamesCome dostal priestor kyselinár – votrelec.

Sám v tme

Nie je to tak dávno, čo som sa bavil so známym, ktorý odmietal hrať za túto postavu, pretože bola príliš mätúca. Často nevedel, kde je sever, nevedel, kam ísť a pod. Rebellion problém s navigáciou a orientáciou v prostredí vyriešili vysvietením dôležitých objektov, takto neujde zraku ventilačná šachta, diera v trupe, rozvodová skriňa. Vzhľadom na to, že votrelec vie loziť po stenách a stropoch a dokáže agílne skákať, môže hranie vyvolávať nevoľnosť. K ventilačnej šachte sa po stlačení tlačítka vymrští a okamžite sa ňou prestrčí a vy sa ocitáte na druhej strane. Možno dolu hlavou.

Aktuálnu polohu indikuje kurzor v tvare T. Orientácia trojice vertikálnych čiaročiek, pričom tá stredná je väčšia, signalizuje, či visíte zo stropu, ste prilepení na stene, alebo stojíte tam, kam všetko ťahá gravitácia. Na HUD sa premieta v polkruhu váš život a okolo neho vyskakujú trojuholníky s pozíciou nepriateľov. Vlastný sonar dopĺňa už spomínaný Focus mód pre vysvietenie dôležitých miest. Okrem toho, že sa na svet pozeráte ako cez rybie oko (okraje obrazovky sú vypuklé), prostredie sa v tomto režime zahaľuje do žlto-hrdzavých farieb.


Votrelec je podobne ako predátor lovec, čelí neustále presile a spolieha sa výhradne sám na seba. Na rozdiel od svojho kolegu neprežije priamy kontakt so skupinkou mariňákov istených stacionárnymi guľometmi prečesávajúc prostredie laserovým skenerom. Ako sme sa na vlastné oči presvedčili, neodporúča sa nabehnúť do miestnosti a začať sa oháňať ostrými drápmi a chvostom.

Kto tu potrebuje manikúru?

I keď by sa mohlo zdať, že práve tieto sú základné útočné zbrane votrelca, mýlite sa. Hra za kyselinára pripomína predovšetkým stealth hry. Na skeneri mariňákov vyskakujú bodky, ak je niečo vydáva hluk alebo sa objaví vo svetle. A práve zdroje svetla sú najväčším nepriateľom. Pomocou chvosta môžete rozbíjať žiarovky, preliezť po stenách a pozhasínať ich v celej miestnosti. Kde sa nedostanete priamo k zdroju, vždy sa môžete pomocou sledovania káblov vypátrať rozvodovú skriňu a mariňákom nahnať takto strach.

Po tom už len stačí počkať, kým jeden z partie ide skontrolovať poistky, skočiť mu do úsmevu a dvomi-tromi údermi ho poslať k zemi. Finiše votrelca (napichávanie na chvost, lámanie väzov silnými údermi, podrezávanie krku) sa počas prezentácie opakovali a medzi najrýchlejšie opozeraný, ale mimoriadne efektný, patrí pohľad priamo z papule. Stávate sa na malý moment vyskakovacou čeľusťou, ktorá vyletí a uvoľní vnútrolebečný tlak mariňáka. Po tomto zákroku sa cez zakrvavenú obrazovku dívate na bezvládne telo s dierou v hlave, ktorou vidieť na druhú stranu.

Ďalšou chuťovečkou je vypustenie Facehuggerov, aby nakládli vajíčka do žalúdka nositeľa. Ideálnym cieľom sú neozbrojení civili. V každej úrovni ich bude niekoľko, ale nie každý sa vám poddá. Stačí jeden nesprávny krok, urobíte hluk a civil sa zamkne do malého skladu. Kým sa vy snažíte drápmi roztvoriť dvojkrídlové dvere, chlapík si vpáli guľku do hlavy alebo odistí granát a spácha samovraždu!

Aliens vs Predator

Mám ja ale pekné telíčko

Rebellion aplikovali na každú postavu body awareness, čo znamená, že vidíte svoje nohy, drápy ako cupitajú po kove, keď cúvate s votrelcom, tak pred vašimi očami veje chvost a pod. Aj tento element umožňuje ponoriť sa do hry ešte hlbšie, no najväčšou devízou je desivá atmosféra vybudovaná stroboskopicky štekajúcimi neónmi, tmavými chodbami, hmlou a pochopiteľne konštantným strachom z toho, že vám niekto zahryzne do chrbta alebo vysype do vás zásobník. Aj napriek tomu, že v osvetlenej miestnosti boli okrem prezentujúcich ešte ďalších päť ľudí, s dobrou zvukovou aparatúrou vie Aliens vs Predator ponamáhať zvierač.

Autori ohlásili na GamesCome aj prvé detaily multiplayeru. Zahrajú si ho 18 hráči v zatiaľ bližšie nešpecifikovaných módoch, hovorilo sa však o tímoch (predátor vs alien vs mariňák a ich kombináciách). Fanúšikov co-opu poteší správa, že až štyria mariňáci budú čeliť vlnám nepriateľov v rôznych challengoch nazvaných Survivor.

Hra za aliena nám imponuje zatiaľ najviac, tiché zakrádanie a možnosť riešiť situácie vo veľkých priestoroch viacerými spôsobmi je mimoriadne lákavá za predpokladu, že vám naplánovaná akcia vyjde a na konci odhryznete mariňákovi kus hlavy.


napísal spacejunker 3.9.2009
Páči sa mi!
ALIENS VS PREDATOR


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: SEGA / CD Projekt / Rebellion
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19885)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk