ALIENS VS PREDATOR

ALIENS VS PREDATOR

8.5

Tri rasy, jedna planéta, jeden konflikt

Recenzia na PC verziu

Najnebezpečnejšie rasy našej galaxie sa stretávajú na novom bojisku. Presnejšie povedané dve najnebezpečnejšie rasy - votreci a predátori, tých sprevádzajú slabí, ale po zuby vyzbrojení ľudia. Dokážu zvíťaziť a raz a navždy sa zbaviť hrozby? Dokážu vôbec prežiť?

Podobne ako v prvých dvoch Aliens vs Predator hrách aj v tretej nás čaká konflikt troch rás, tri kampane a pestrá ponuka multiplayeru s kooperačným módom. Rebellion aj tentoraz zapracoval a priniesol to, čo hráči od série čakajú - horor, brutalitu a oddanosť. Horor zažijú hráči za po zuby ozbrojených ľudí, brutalitu si vychutnajú v kampani predátora a oddanosť matke preukáže votrelec. Všetky tri kampane zachytávajú rovnaký konflikt, rovnaké miesto, ale motivácia, cesta a cieľ je vždy iná. Zároveň sa mení aj hrateľnosť každej z postáv, takže hra prakticky ponúkna tri rozdielne herné zážitky v jednom balíku, aj keď v rovnakých prostrediach.

Celý príbeh novej AvP hry otvára Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen), šéf korporácie Weyland, ktorý prahne po poznaní a ovládnutí nebezpečných rás. Keď na jednej z planét ľudia nájdu pyramídu so symbolmi votrelcov a predátorov, neváha, priletela, aby ju otvoril a dohliadol na ovládnutie jej obsahu. Plány však nejdú tak, ako sa čakalo, votrelci utekajú, predátori zachytili zneuctenie posvätného miesta a do akcie sú povolaní aj mariňáci. Boj troch rás môže vypuknúť.

Aliens vs Predator
Aliens vs Predator Temná hra svetla a tienov môže začať.
Temná hra svetla a tienov môže začať.


Aliens vs Predator Teror a brutalia sú na každom kroku.
Teror a brutalia sú na každom kroku.


Aliens vs Predator Vitaj facehugger.
Vitaj facehugger.





Mariňáci dostanú najbohatšiu a najfilmovejšiu kampaň, v ktorej sa stretnú nielen s dvomi mimozemskými rasami, ale aj so sériou prekvapení. Zakrádajú sa v útrobách staníc, kde na nich z temnoty skáču facehuggery, zažívajú záplavy v tme sa mihajúcich votrelcov a vonku si na nich počkajú nebezpeční, silní a neviditeľní predátori. Arzenál na ich likvidovanie je náležitý nebezpečenstvu a ponúka presne to, čo budete potrebovať - hrubú silu a veľkú kadenciu. Pištole, brokovnice, automatické pušky sú základnou výzbrojou. Plameňomet a automaticky zameriavaný guľomet je chuťovkou navyše. Ako sa na správnu ľudskú jednotku patrí, vaši parťáci sú vždy po ruke, sprevádzajú vás, pomáhajú a spolu s pípaním lokátora dotvárajú tu pravú votreleckú atmosféru.

V kampani predátora preberáte mladého učeníka, ktorý práve zložil skúšku dospelosti a vydáva sa na lov trofejí. Niet vhodnejšej príležitosti na dokázanie svojej sily a zaujatie miesta v spoločenstve ako práve vyvolaná situácia v jednom z ich chrámov. Oproti mariňákom je kampaň otvorenejšia, viac zameraná na vonkajšie oblasti a vďaka skokom sa ponúka nový pohľad na bojisko. Ten doplní iný, neviditeľnosti viac stealth orientovaný prístup k boju, budete sa plýžiť za nepriateľmi, brutálne im vytrhávať chrbtice a trhať ich na kusy. Prioritou kamane nie je likvidácia všetkého živého, budete objavovať tajomný svet chrámov, históriu predátorov a aj vaše poslanie. Budete niečo ako Lara Predator Croftowá a to vrátane skokov.

Tretí príbeh uzatvárajúci trilógiu je za votrelca, ktorý uteká zo zajatia, aby pomohol a ochránil svoju matku. Jeho kampaň je iná ako predošlé dve, sústredí sa na šachty, rýchle útoky a miznutie v tme. Nemôže sa spoliehať na žiadne zbrane, len na svoje drápy a chvost. Bude loviť vojakov, jedného po druhom, odhryzávať im hlavy, alebo bezbranným pracovníkom priliepať facehuggerov. Keďže votrelec cíti nepriateľov cez steny, ich lokalizácia a likvidácia bude jednoduchá, podobne ako celá jeho kampaň. Štýlovo je zameraná na hľadanie cesty vpred cez levely a ponúka doslova prízemný pohľad na situáciu na planéte.

Aliens vs Predator
Akčné stretnutie s votrelcami.

Vytrhávanie chrbtíc, zasádzanie facehuggerov a rozsievanie miliónov nábojov vám zaberie približne 6 - 7 hodín. Za ten čas prejdete šesť rozsiahlych prostredí trikrát, ale vždy inou cestou. Vzhľadom na to, že autori zapracovali skóre systém a sledovanie prechádzania levelov, hra nemusí končiť pri siedmych hodinách. Môžete skóre vylepšovať a pokúšať sa prejsť levely najefektívnejším využívaním schopností danej rasy. Ak by vás to nebavilo, singleplayer ponúka malý bonus v survivor móde, kde sa budete s mariňákom snažiť prežiť čo najdlhšie a obrániť sa pred návalom votrelcov. A ak by vám aj to bolo málo, spustíte si kooperačnú hru, ktorá umožní zaujať obranné postavenie štyrom mariňákom. Vtedy začne skutočná zábava a skutočné návaly nepriateľov.

Hodiny ďalšej zábavy ponúka kompetitívny multiplayer, či už deathmatchi, kde sa proti sebe pustia hráči s ľubovolnou vybranou rasou. Možno trochu nevýhoda pre mariňákov, ale naopak výhodu dostanú v Species DM móde, ktorý je tímový a donúti ich spolupracovať. Mixed Species umožní pridať viac taktiky do tímu s viacerými rasami.  Zaujímavé módy, ktoré dodajú jedinečnosť, sú: Infestation, v ktorom sa jeden votrelec snaží likvidovať skupinku mariňákov (koho zabije, stáva sa votrelcom) a Predator Hunt, kde sa skupinka mariňákov vydáva loviť predatora (kto ho zabije, stáva sa ním). Záleží od vkusu, či vám multiplayer sadne, alebo nie. Je to starý štýl bez upgradov, postupovania v rankoch, ale vďaka rozmanitosti rás a brutalite má svoje čaro a ponúka zábavu.

Graficky je AvP na vysokej úrovni a to hlavne na PC na maximálnych nastaveniach. Samotná záťaž na grafiku nie je veľká a 60 fps z hry na priemerných kartách dostanete bez problémov, ale minimálne 3 -4 GB si vyžiada najvyššia kvalita textúr (pri 2 GB pamäte použite Normal textúry, respektíve High, ak ešte máte Windows XP), s ktorými sa autori naozaj pohrali a jedinečne dotvárajú detaily tohto temného sveta. Hru si síce vychutnáte na plno na DX9, ale pridaný DX11 mód ponúka drobné upgrady vylepšujúce hlavne postavy hry. Ak hru hráte na konzolách, kľudne si odpočítajte polboda, alebo aj celý bod, záleží ako lipnete na grafike. Kvalitnej grafickej stránke pomáha atmosféru dotvoriť perfektná zvuková kulisa a dramatické hudobné vsuvky. Bude to však hlavne pípanie senzorov, ktoré sa stane vašou nočnou morou.

Aliens vs Predator
Aliens vs Predator Predátorove miesto je v lesoch a otvorených priestoroch.
Predátorove miesto je v lesoch a otvorených priestoroch.


Aliens vs Predator Kampaň predátora je zameraná na relikvie a cestu cti.
Kampaň predátora je zameraná na relikvie a cestu cti.


Aliens vs Predator Predátor si na vyberané spôsoby nepotrpí.
Predátor si na vyberané spôsoby nepotrpí.





Atmosféru navodenú grafikou a zvukmi decentne sprevádza gameplay a to ako ovládaním, tak aj obtiažnosťou. Samozrejme nie je to už obtiažnosť a ovládanie ako sme boli zvyknutí 10 rokov dozadu pri prvej AvP hre, ale autori to zvládli veľmi dobre. Všetky rasy dostanete prakticky hneď do ruky a zvyknete si na ich špecifické možnosti ako v boji, tak aj v pohybe. Napríklad votrelec sa pohybuje po stenách a stropoch, predátor skáče a potrebuje zbierať energiu, mariňáci prekvapivo potrebujú retro lekárničky, aj keď kombinované s autoregeneráciou. Z moderných zjednodušení si všimnete hlavne vodenie za ručičku šípkou ukazujúcou presný smer, alebo pri predátorovi vizualizáciu skokov a aj ich obmedzenia. Ale všimnete si aj zlepšujúcu sa AI nepriateľov pri zvyšovaní obtiažnosti, kde sa nepriatelia viac bránia a stále ich ťažšie zabíjate, zatiaľ čo oni ľahšie zabíjajú vás. Aj keď treba dodať, že v niektorých stealth elementoch je AI pribrzdená, respektíve nedopracovaná, čo vedie hlavne v hre za votrelca ku komickým situáciám. Na druhej strane, vysoká obtiažnosť vyváži malé nedostatky a na prežitie sa bude treba skutočne treba obracať. 

Aby sme to zhrnuli, autori dokázali zachytiť atmosféru každej z rás a ak sledujete filmovú Alien sériu, Predator sériu alebo najnovšie aj Aliens vs Predator sériu, okamžite sa v každej rase budete cítiť ako doma. Pripomeniete si jej zbrane, možnosti a za tie hodiny v jej hlave aj jej myslenie. Nedá sa však povedať, že by autori dokonale hru dotiahli, dali sa dopracovať detaily, predĺžiť kampane a spraviť hru dokonalou. Výsledný dojem je však veľmi dobrý a oproti ostatným FPS hrám ponúka netradičný zážitok so zaujímavým zakončením. Fanúšikovia tematiky AvP by si titul určite nemali nechať ujsť.

Aliens vs Predator
Aliens vs Predator Aliena si jednoducho obľúbite.
Aliena si jednoducho obľúbite.


Aliens vs Predator Prikladanie facehuggerov sa stane obľúbenou činnosťou.
Prikladanie facehuggerov sa stane obľúbenou činnosťou.


Aliens vs Predator S votrelcom to zoberiete pekne od podlahy.
S votrelcom to zoberiete pekne od podlahy.





napísal saver 19.2.2010
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
ALIENS VS PREDATOR
+ tri pohľady na bojisko
+ tri úplne odlišné rasy
+ kvalitná grafika (PC verzia)
+ pravá AvP atmosféra
+ kooperačný mód, zábavný multiplayer
- z kampaní sa dalo vyžmýkať viac
- kampaň za votrelcov je nedotiahnutá, určite jej chýba misia za facehuggera


RECENZIE HRÁČOV
Aliens vs Predator
7.0
P3X0    19.2.2010
Taak čože nám to rebelion tentokrát pripravil? Opäť oprášil starú známu značku a boje votrelc...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: SEGA / CD Projekt / Rebellion
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19764)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk