ALIENS VS PREDATOR

ALIENS VS PREDATOR

Čo na to hovorí mariňák?

Je to desať rokov, čo štúdio Rebellion prišlo s jedinečnou hrou Aliens vs Predator. Teraz ju prenáša o dve generácie vpred a ukaze ako sa pôvodný štýl aplikuje do modernej doby. Znovu nás čakajú tri kampane, tri rasy, jeden konflikt a hlavne multiplayer a coop.

Hra bude príbehovo pokračovať vo filmových story a presunie nás 30 rokov za udalosti prvého Alien filmu, kedy Weyland a jeho spoločnosť konečne našli ďalšie zariadenie Predátorov, v ktorom ostala uchovaná kráľovná votrelcov. Ľudia zariadenie otvoria a príbehy za všetky tri rasy sa môžu začať.

Bojujú o život - mariňáci sú na miesto konfliktu vyslaní, aby napravili chybu Weylanda a zatlačili votrelcov a predátorov späť odkiaľ prišli. Čaká na nich temná kampaň v štýle Doom 3, teda tma, baterka a tiene budú ich spoločníkmi, aj keď monštrá vyskakujúce z temnoty budú možno ešte horšie. Kampaň ponúka množstvo interaktivity, prestrihových scén a zúfalých volaní. Nechýba hľadanie a počúvanie záznamov mŕtvych vedcov. Hráč preberie postavu Rookieho, nováčika v tíme, ktorý sa hneď stane jeho dôležitou súčasťou a veľa dôležitých akcií vyjde práve na neho. A tomu bude zodpovedať aj jeho palebná sila, na výber sú tri sloty pre zbrane, kam si vyberiete svoje obľúbené zbrane zo štandardnej ponuky ako pištol, automat, plameňomet alebo brokovnicu. Dôležitou súčasťou výstroje mariňáka je príručný radar, nepríjemne pípajúci pri približujúcom sa nebezpečenstve.

Prichádza na lov - predátori zachytili signál z plánety a vysielajú tam svojho najmladšieho učňa, ktorý práve zložil skúšku dospelosti. V novej misii chce, aby ukázal, aký je bojovník. Ukáže svoje schopnosti a zlikviduje mariňákov a votrelcov. Na likvidáciu bude využívať svoje plazmové strely, nechýbajú disky, dôležitá je neviditeľnosť, keďže je a aj drápy k boju na blízko, s ktorými rozpitvá a brutálne roztrhá nepriateľov. Lepšiu lokalizáciu mu umožní niekoľko typov videní. Na rozdiel od mariňáka, ktorý dokáže ovládať všetky elektronické zariadenia, predator k ich ovládaniu používa násilie, respektíve najradšej odtrhnutú hlavu vojaka.

Hľadá svoju matku - alieni sú treťou a znovu inou rasou. Hráč preberie číslo šesť, votrelca, ktorý sa narodil v zajatí a dostáva sa na slobodu práve vtedy, keď sa situácia vyostrila a ostatné rasy začali svoj boj. Počúva volanie svojej matky, ona je jeho cieľom a aj záchranou. Jeho prežitie závisí od skrývania sa v temnote, rýchlych útokov na nič netušiacich mariňákov a predátorov. Vyžíva sa vo vypúšťaní Facehuggerov na harvestovanie civilistov. Okrem špeciálnych útokov a skokov je Alien výrazne obmedzená rasa a preto je špeciálne upravená jej hrateľnosť aj dizajn levelov sa koncentruje viac na hľadanie cesty vpred.


Od Aliens vs Predator nečakajte žiadne zložité puzzle elementy ani komplikovanosť, je to čistá atmosferická FPS akcia, v ktorej vás neustále niekto vedie vpred. Mariňákovi naznačujú cestu vysielačkou a na radare má šípku, kadiaľ má presne ísť. Predátor má špeciálne videnie ukazujúce dôležité miesta, votrelecovi dáva pokyny matka. Na hráčovi ostáva hlavne eliminácia nepriateľov najrozmanitejšími spôsobmi, kde sa autori skutočne realizovali. Hra má veľké množstvo 'kill moves' možností, ktoré si užijete hlavne ako predátor vychutnávajúc si odtrhávanie hláv alebo chrbtíc. Ani votrelec so svojimi špeciálnymi hryzmi a prepichovaním obetí chvostom nezaostáva. Človek je v tomto obmedzenejší, ale nie je nič krajšie ako vychutnávať si opekačku s plameňometom.

Preview verzia vyvolala niekoľko otázok, či pri opekačke budú všetci spolupracovať tak ako majú. Hlavne AI mariňákov bola pri kampani za votrelca bola jemne povedané prispatá. Na druhej strane zvyšné dve kampane ukázali, že nepriatelia sa brániť vedia a do final verzie by autori mohli zapracovať aj na mariňákoch. Pozitívne je, že AI nepriateľov sa správa podľa obtiažnosti - čím je vyššia, tým viac taktických prvkov a svojich možností využívajú. Pre veľmi náročných hráčov nechýba v hre náročnosť Hardcore, ale z našich skúseností sa nedá povedať, že by bola výrazne ťažká. Možno by v tejto oblasti mohli autori do final verzie pritvrdiť.

Každá z rás dostane kampaň s 5 - 6 misiami, počas ktorých prejde rovnakými mapami ako konkurencia len inou cestou, špecifickou pre danú rasu. Zatiaľ ťažko odhadovať, aká bude dĺžka všetkých spolu, ale rátať by sme mohli s takými 6 hodinami, za ktoré vyriešite situáciu na planéte za každú z nich. Znovuhrateľnosť autori zvyšujú počítaním bodov na konci každého levelu ako aj vyhodnocovaním postupu, či hráč išiel čisto a využíval špeciálne údery alebo sa len prestrieľal bez taktiky. Napriek snahe o bodovanie by bola samotná 6 hodinová hra krátka, preto nechýba ani séria multiplayerových módov, ktoré by mohli zaujať podobne ako pri pôvodnom AvP titule.

Aliens vs Predator
Zabíjanie začína...

Multiplayer ponúkne výraznejší mód Predator hunt, kde jeden hráč preberá predátora a vydáva sa na lov ostatných, keď padne, predátora preberá hráč, ktorý ho zlikvidoval. V ďalšom špeciálnom móde Infestation sa úlohy vymenia a mariňáci budú naháňať jedného aliena, ak votrelec zabije niektorého z mariňákov, ten sa mení na aliena. Vyhráva posledný preživší mariňák. V ostatných módoch si už zahráme klasický deathmach za všetky tri strany, aj keď je otázne, či budú dostatočne vyrovnané, respektíve či silné zbrane mariňákov dokážu vyvážiť zabijacke inštinkty ostatných rás. Všetky módy sú pre 18 hráčov.

Kooperačný mód Survival bude dopĺňať kampaň a štandardný multiplayer, ponúkne boj o prežitie pre štyroch hráčov. Môžeme od neho čakať modifikáciu obľúbeného Horde módu z Gears of War, kde sa s priateľmi bok po boku bránite pred neustále prichádzajúcimi vlnami nepriateľov.

Napriek tomu, že multiplayer bude vďaka rasám odlišný ako ponúka konkurencia, musel by byť veľmi kvalitný, aby si v dnešnej dobe vytvoril svoje pevné miesto na multiplayerovom nebi po boku Call of Duty a Left 4 Dead.

Ak sa pozrieme na samotné spracovanie, autori z Rebellionu výrazne zapracovali a oproti svojim predošlým titulom ponúkli skok o dve generácie vpred. Kvalita grafiky je na vysokej úrovni, nie je síce dokonalá, ale perfektne dokázali zladiť svetlo a temnotu vo vnútorných priestoroch, ktoré sadnú ako votrelcom tak aj mariňákom. A nezastavili ich ani vonkajšie lokality, v ktorých kráľom bude predátor. Svoje skákanie a stealth si vyskúša uprostred lesov. Detailmi grafiku určite nemôžeme porovnávať s Crysisom, ale výtvarný štýl je nespochybniteľný a občas si užijete pôsobivé scenérie. To všetko vo veľmi slušnom framerate, s lepšími kartami na PC nebude dosiahnuť aj plynulých 60 fps.

Oproti prvým AvP hrám je novinka síce viac masovo zameraná, ale dôležité je, že atmosféra je vybičovaná na maximum. Vyzerá, že titul ponúkne prakticky všetko, čo od AvP univerza môžeme čakať a čo môžeme dostať. Otázne je, či kampaň nebude krátka, či nebude akcia repetitívna a ako to nakoniec dopadne. Dozvieme sa už v polovici februára.



napísal saver 20.1.2010
Páči sa mi!
ALIENS VS PREDATOR


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: SEGA / CD Projekt / Rebellion
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19492)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk