MAFIA II

MAFIA II

Odváži sa niekto povedať nie?

Geniálna literárna a neskôr aj filmová klasika o Krsnom otcovi od Maria Puza nie je jediným ospevovaným spracovaním tematiky mafiánskeho prostredia. Pred niekoľkými rokmi medzi talianske rodiny ako hviezda z jasného neba dopadla česká hra Mafia a od hráčov i novinárov si odniesla samé chvály. Na pokračovanie titulu sa preto čaká veľmi netrpezlivo a preto sme radi prijali pozvanie od 2K Czech na predvádzačku jednej z vedľajších misií.

Mafia II, ako už iste viete, je zasadená do 40. – 50. rokov minulého storočia a príbeh sa odohráva vo fiktívnom meste Empire Bay nie nepodobom New Yorku skombinovaným so San Franciscom. Preskúmanie 10 km2 (čo je dvakrát väčšia rozloha ako v Mafia 1) veľkého mesta vám zaberie 10 rokov času, samozrejme toho herného a práve jednu dekádu života hlavného hrdinu, Vita Scaletta, budete môcť prežiť na vlastnej koži.



Na GC bola prezentovaná jedna z vedľajších misií, v ktorej Vito dostane ponuku na zaujímavú prácičku – zničiť niekoľko luxusných áut konkurencie. Na vedľajších misiách je zaujímavý samotný akt ich získania. Žiadne svietiace výkričníky na minimape, žiadne náhodné telefonáty. Vito pri plnení hlavného questu narazí v obchode na svojho dávneho známeho, ktorý medzi rečou spomenie nevyriešený automobilový problém a misia je na svete.
 
Ešte pred tým, než sa Vito vyberie na pochôdzku vyvenčiť svoje molotov koktejly, treba sa riadne posilniť. Jedlo, pitie, obliekanie sa... to všetko bude hrať svoju úlohu, či už len na kozmetickej, alebo aj rýdzo praktickej báze. Tvorcovia sa takýmito drobnosťami snažia podčiarknuť svoj úmysel o zobrazenie čo najrealistickejšieho správania sa postáv v otvorenom hernom svete. Ich snaha zachádza až tak ďaleko, že v rámci vedľajšej misie môžete (ak chcete) riešiť ešte aj akési mikroúlohy. Pri odchode z garáže ste svedkom malej dopravnej nehody, v ktorej hlavnú úlohu hrá agresívny mladík a sociálna pracovníčka. Rozhodnete sa zastaviť a vysvetliť mladíkovi, že sa k tejto dáme treba napriek jej povolaniu chovať s patričnou dávkou rešpektu? Alebo sa nebudete zdržiavať ochraňovaním obyčajnej šľapky a radšej poriadne stlačíte plynový pedál a vychutnáte si jazdu v dobovom automobile?
 
Autá budú vo všeobecnosti hrať jednu z dôležitých úloh. V hre ich nájdete vyše 50 a bude sa jednať o „neznačkové“ kópie historických vozidiel so „značkovými“ jazdnými vlastnosťami. Tak ako si autori zobrali za cieľ ponúknuť nám realistické obyvateľstvo, rovnako sa snažia o realistickú jazdu (realistickú do tej miery, aby stále bola pre väčšinu publika zábavná). Určite môžete rátať s rôznymi vlastnosťami pre iné typy áut (nákladné, osobné), rôzne schopnosti jazdy za zhoršených podmienok (dážď) alebo tiež niekoľko možností, ako sa k auto vlastne dostať. Frajerské postavenie sa pred prichádzajúci voz s následným kung-fu vyhodením šoféra spoza okienka má svoj nezameniteľný šmrnc, ale polícia ho vidí veľmi nerada. O čosi diskrétnejšie, no stále nie úplne bezpečné, je rozbitie okna stojaceho auta tehlou. Skúsený mafián preto najradšej zvolí cestu vypáčenia zámku formou odomykacej minihry.

Mafia II


Cestou ku garážam nepriateľského gangu Vitovi zatarasia dvaja nepriateľsky naladení ochrankári. Stačí vytiahnuť kolt, zamávať im pred nosom a ich smiešne žabykláče sa ocitnú pod vestou spolu s ospravedlnením, že to tak vôbec, ale vôbec nemysleli. Lenže pozor! Vytasenú zbraň zbadal okoloidúci policajt. Čo teraz? Podplatiť ho? Nemáme dosť peňazí! Ukážeme mu zbrojný preukaz? Ten sme „omylom“ zabudli v druhých nohaviciach! Neostáva nič iné, len použiť tretiu možnosť a pokúsiť sa utiecť. Neustály prísun kávy a šišiek sa našťastie podpísal na policajtovej kondičke a tak už o chvíľu v tmavej uličke Vito rozmýšľa, ako sa zbaviť statusu Wanted. Jediným logickým riešením je nájsť najbližší obchod s oblečením, nakúpiť novú výbavičku a dúfať, že to na flojdov zaberie. Zabralo.

Dostávame sa do priemyselnej štvrte. V jednom zo skladov sú umiestnené štvorkoleseové žihadlá konkurencie. Znova máme na výber. Zahráme sa na Johna Ramba, vbehneme priamo pred strážcov a budeme dúfať, že náš šesťranový kolt bude strieľať dostatočne rýchlo? Alebo sa pokúsime o inteligentnejší prístup - za pomoci tieňov, omračovania a odťahovania mŕtvol sa nepozorovane dostaneme až k autám, s ktorými si už potom rýchlo poradia naše molotovy?
S jedným z najrýchlejších áut v hre sa nám obraz vybuchujúcej garáže rýchlo stráca v spätnom zrkadle. Idylku kazia iba otravní policajti, snažiaci sa pomstiť pár kolegov, ktorí padli počas výkonu služby a ochrane poriadku v priemyselnej štvrti. Alebo ich možno iba naštvali tie prestrelené pneumatiky. Ktovie. Keďže Vito mal šťastie, policajti nehľadajú priamo jeho osobu (nevideli, kto nasadá do auta), ale pátrajú po aute s konkrétnou poznávacou značkou. Mafiánsky mechanik má v zmenách ŠPZ-ky prax a za chvíľu už policajti iba naslepo vyhukujú po uliciach. V garážach nám okrem výmeny značky ponúkli aj ďalšie služby, zmenu farby, upgrade motora, riadenia, pneumatík a ďalších  súčiastok. Autá sa nie len že vylepšujú, ale aj vizuálne upravujú a tak si môžete veľmi rýchlo a jednoducho nadizajnovať raketu, ktorá nebude mať v Empire City obdoby.


Po celý čas prezentácie trochu nedôverčivo hľadíme na grafiku. Je takmer dokonalá, najmä detaily postáv patria k tomu najlepšiemu, čo sme mali možnosť na výstave vidieť. Ostré textúry, bohaté geometrické modely, animačný systém, to všetko vyzerá ako z veľkej knihy modernej hernej grafiky. Netreba zabúdať ani na deštrukčný model, ktorý hlavne pri ničení áut v sklade dokázal, že na neho v žiadnom prípade nesmieme zabudnúť. Plechovky s farbou lietali, police regálov sa rúcali ako domček z karát. Efektná je zmena dňa na noci a opačne, verejné osvetlenie sa pomaly zapína, predĺžené tiene napovedajú, že sa blíži hodina zlodejov. Roztrasené odrazy na mokrom asfalte ponurú atmosféru už iba dopĺňajú. A na čom to bežalo? Xbox 360. 

Mafia II vám dá jednoducho ponuku, ktorú nebudete môcť odmietnuť. Nové gameplay prvky pri zachovaní pôvodnej atmosféry, vylepšená grafika, reálni obyvatelia, tvrdší policajti, množstvo príbehových, vedľajších i mikro úloh. Uveriteľné mesto žijúce svoj vlastný život, na povrchu vyleštené a priateľské, pod povrchom prehnité a skorumpované organizovanými zločineckými skupinami. Veru, presne mesto našich snov...


napísal je2ry 26.8.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
MAFIA II


Mafia II
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / CENEGA / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. august 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk