GUITAR HERO 5

GUITAR HERO 5

Najlepšie je opäť o niečo bližšie k dokonalosti

Hrdinovia rytmických akcií to koncom tohto roka poriadne roztočia. Neversoft vypustí ďalšie pokračovanie nezastaviteľného monštra Guitar Hero, v závese otrasie improvizovanými koncertnými sálami datadisk Van Halen, mladšie ročníky budú krochkať blahom u Band Hero a rockerom dá cez držku nová periféria v tvare gramca a tučných beatov na disku DJ Hero.

Po celom dni na výstavisku sa opieram o krabice s novou sadou bicích, nakúkam do miestnosti, kde šéf vývoja Brian Bright dopíja svoje pivko. "Čakáš na prezentáciu?" pýta sa. Áno, mala by začať každú minútu, odpovedám. Ešte chvíľu počkaj a niekam odbehne. Keď sa vráti, z jeho tváre možno vyčítať spokojnosť, žeby to bolo tým ďalším pivečkom v rukách? V malej miestnosti klimatizácia nestačí, nachádzajú sa tu dve sady bicích, obrovská obrazovka a štyri gitary.

Naučenú prezentáciu Bright už len recituje. „Chceli sme dosiahnuť toho, aby sa mohol zahrať každý, preto sme prišli s úplne novým módom Party Play.“ Ak ste už zorganizovali nejakú tú párty, viete, že nie každý je schopný absorbovať za behu vysvetľované pravidlá Guitar Hero a song jednoducho pokazí. V Guitar Hero 5 sa muzika nikdy nezastaví. Integráciou režimu No Fail (dostupný iba pre Party Play) sa eliminovala nutnosť reštartovať skladbu a skúšať problematickú pasáž opakovane.


Hrám na sólovke, ja tiež, aj ja!

Hádka o tom, kto bude mastiť na sólovke a kto brnkať na base sú minulosťou. „Niekde tam vonku je 35 miliónov gitár, čo s tým spravíte?“ pýta sa Bright. V Guitar Hero 5 môžete hrať ako chcete. Hra dovoľuje medzi sebou kombinovať akékoľvek nástroje, nakoniec môžu kapelu tvoriť štyria bubeníci, gitaristi alebo rovnaký počet spevákov. Stačí schmatnúť nástroj stlačiť štart, vybrať obtiažnosť a už ste v hre. Bez páuz, bez prerušovania aktuálne hraného songu. Party Play zachádza tak ďaleko, že si môžete vytvoriť vlastné playlisty až zo 128 obľúbených skladieb! Môžete si ich nechať prehrávať za sebou v abecednom poradí alebo to necháte na shuffle. Playlisty je možné aj ukladať a potom sa k nim vracať. Okamžite vidíte obtiažnosť pre jednotlivé nástroje a celkovú dĺžku playlistu. Party Play sa nezastaví ani vtedy, ak nik nehrá. Jednoducho si prehráva songy dokola a vy sa dívate na koncertné vystúpenie postavičiek.

Na soundtracku bude 85 songov rôzneho žánru a nutno povedať, že bude hravejší hlavne pre tých, ktorým nevonia rocková muzika a ulietajú na Lady GaGa. Guitar Hero 5 je navyše kompatibilný s DLC z World Tour, ale za import songov z predchodcu sa bude platiť. Každá jedna zo skladieb je vybavená špeciálnou výzvou ako napríklad odohrať za sebou určitý počet nôt. Challenge v troch obtiažnostiach odomykajú nové háby pre postavičky, pódiá, finiše, nástroje a pod.

V kariére už nebude podobné napredovať, aby ste si odomkli všetky songy, tie budú dostupné už po prvom spustení. Podobne ako vo World Tour zbierate hviezdy na postup a ďalšie plnením Challenge. Kozmetickými zmenami prešiel HUD, je viazaný na hráča, čo znamená, že pri svojej notovej osnove vidí Star Power aj index násobiča. Pri hre celej kapely môže zvyšok členov zachrániť najslabší článok, ak napríklad pokazí pasáž.

Naopak, ak sa kapele darí a odohrá simultánne horiace noty na všetkých nástrojoch, aktivuje sa Band Moment. Ide o automatické zvýšenie indexu násobiča o 3. Čiste teoreticky pri bezchybnej hre je to index 4, po odpálení Star Power narastie na 8 a po Band Moment sa zastaví na čísle 11. Milióny bodov, sem s nimi!

Guitar Hero 5

Versus

Na strane multiplayeru sa udiali zmeny v počte nových módov. V Streakers vyhráva ten, kto nazbiera najviac bodov za odohraných 10 nôt po sebe, nekompromisný Eliminator každú minútu vykopne z hry hráča s najmenším počtom bodov, Do or Die zase sleduje pasáže skladieb (intro, refrén a pod.), ak miniete tri noty v jednej z nich, môžete hrať až v tej ďalšej, Perfecionist zase vyhodnocuje výkon vo všetkých pasážach. Priamo na prezentácii sme si odskúšali Momentum. Každý hráč začína na obtiažnosti Medium, ktorá sa zvyšuje po 10 po sebe odohraných a klesá, ak netrafíte tri noty. Z jednotlivých multiplayerových módov bude možné vytvoriť koktejl v Rockfeste a strihnúť si napríklad všetky vymenované za sebou.

Guitar Hero 5 bude podporovať avatarov v Xbox360 verzii, vami vytvorené postavičky môžu nahradiť stávajúcich hudobníkov, ale nie celebrity ako Johny Cash, Carlos Santana či Shirley Manson. U Wii verzie sa počíta s podporou Mii v móde Mii Freestyle a dokonca aj s konektivitou s DS, pre ktorú je určený mód Roadie Battle. Dvojicia súperia medzi sebou, pričom jeden hrá a druhý cez DS zastupuje bedňáka a snaží sa znepríjemniť vystúpenie súpera cez minihry.

Posledných pár minút prezentácie bolo venovaných novému editoru Music Studio. Je rozdelený na tri časti – GH Jam, GH Mix a GH Tunes. V GH Jam si môžete behom pár minút vytvoriť vlastný song, vyberiete štýl a hneď môžete sólovať. Nahrávania sa môžu zúčastniť štyria hráči a vstúpiť do hry kedykoľvek. Skladba sa finalizuje v GH Mix, kde vidíte každú jednu stopu, môžete pridávať nové nástroje, meniť efekty, rozloženie nôt, prideliť im Star Power, alebo mazať a presúvať sekcie skladby v blokoch. U jednotlivých nástrojov sa dá nastaviť rozsah, naladiť gitara podľa rôznych stupníc a pod. Možnosti Music Studio sú rozsiahle a áno, je o niečo prehľadnejší, ale kým niečo uploadnete na GH Tunes, bude to pár hodín trvať.

O novinkách Guitar Hero 5 sme dopredu vedeli, ale až prax ukázala, že najlepšia párty hra sa stane o niečo lepšou a hlavne prístupnejšou. A to už čoskoro.


napísal spacejunker 31.8.2009
Páči sa mi!
GUITAR HERO 5


PS3
PS2
Xbox 360
Wii

Vývoj: Activision / CENEGA / Neversoft
Štýl: Párty hra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. september 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19659)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk