Activision rozpúšťa rockerov

Bublina s hudobnými hrami spľasla. Vydavateľ série Guitar Hero pristúpil k drastickým opatreniam, zatvára vývojárske štúdiá a prehodnocuje trh s rytmickými akciami.

pridal spacejunker 15.2.2010 o 17:47 pod informácia
Activision rozpúšťa rockerov

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Bublina s hudobnými hrami spľasla. Vydavateľ série Guitar Hero pristúpil k drastickým opatreniam, zatvára vývojárske štúdiá a prehodnocuje trh s rytmickými akciami, o ktoré už na saturovanom trhu nie je taký záujem.

Vydaním Guitar Hero v roku 2005 sa vytvoril priestor pre nový žáner, ktorý sa v nasledujúcich rokoch ako gorila prebíjal na vrchol predajných rebríčkov. Hudobným hrám mimoriadne prial rok 2008, ale ten minulý im už naklonený nebol. Predaje rapídne poklesli (o 35 %) a herná obec prehliadala na pultoch nové diely. Pre Activision nebol minulý rok na poli hier s dodávanými perifériami profitujúci, kritici nešetrili Tony Hawk RIDE a DJ Hero bol prehliadaný.

Zvoní hudobným hrám umieračik? Je to koniec ako u popových kapiel, pod ktorými sa po dobití hitparády s jedným singlom prepadne zem? Mnohým odľahne, mnohí si z toľkých datadiskov a nových neskladných plastových nástrojov vydýchnu. Activision pristúpil k radikálnemu smerovaniu svojich hudobných sérií. Vo finančnej správe naznačil, že Guitar Hero a DJ Hero budú rozšírené iba jediným dielom tento rok. Menej hier = menej potrebných zamestnancov.

Activision dávnejšie rozpustil štúdiá Luxoflux (Transformer: Revenge of the Fallen) a Underground Development (Guitar Hero Van Halen), prepúšťalo sa aj v Radical Entertainment (Prototype) a šušká sa, že počet zamestnancov bude skrátený aj v Neversofte tesne po dokončení ešte neohláseného Guitar Hero 6. Štafetu po bývalých skejteroch má prebrať štúdio Vicarious Visions (Marvel Ultimate Alliance 2 a Wii porty GH)

Dôvody sú jednoduché, Activision presúva ľudské zdroje a sústreďuje ju na najprofitujúcejšie značky. Zatiaľ čo v predchádzajúcom roku sa do obchodov dostalo 25 rôznych balení hier Guitar Hero (samotný softvér, s nástrojmi a pod.), tento rok bude už iba jedna hra. Activision do budúcna už nepočíta ani s PS2 verziami.

Ohrozené nie sú len satelitné štúdiá, ale dokonca aj RedOctane, vydavateľ pôvodného Guitar Hero a výrobca plastových nástrojov. Podľa GameSpotu sa Activision chce po presune kľúčových ľudí do centrály v Santa Monice kompletne zbaviť značky RedOctane. Nie je to nič neobvyklé, čo veľká firma pohltí malú a po vyžmýkaní ju zatvorí. Takúto agresívnu taktiku používa aj EA (naposledy pri zrušení štúdia Pandemic).

Na opačnej strane barikády, v konkurenčnom tábore Rock Band, je takisto horúco. Viacom, vlastník MTV, hľadá cestu ako sa dostať k bonusom vyplatených výrobcovi hry Harmonix. MTV kúpila Harmonix v roku 2006, Viacom obrovskú sumu 150 miliónov dolárov vyplatil, a teraz požaduje navrátenie časti investície. Hlavným dôvodom je opäť úpadok predaja.

Zdá sa, že dve spoločnosti, ktoré do západného sveta priniesli trend hudobných hier z Japonska, teraz čelia existenčnej kríze. Bude zaujímavé sledovať, čo sa urodí na poli rytmických akcií v nasledujúcich mesiacoch a aké opatrenia budú vlastníci značiek používať.





Páči sa mi!

Zaradené pod: ati






PS3
PS2
Xbox 360
Wii

Vývoj: Activision / Neversoft
Štýl: Párty hra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. september 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk