NAPOLEON: TOTAL WAR

NAPOLEON: TOTAL WAR

Prvé podanie ruky s Napoleonom

Dojmy

Total War je už osvedčenou stálicou na poli stratégií a v celej sérii vlastne nenájdeme zlú hru. Lenže niektoré tituly v tejto sérii sú dobré a iné veľmi dobré. Pri každom novom prírastku preto ani neriešime, či sa hra podarila, ale do akej miery je odlišná od svojho predchodcu a či priniesla aj nejaké novinky. Tentokrát máme na muške veľkého francúzskeho cisára. Zoznámili sme sa s ním v predstihu, v hrateľnej ukážke.

Na hru okamžite po spustení navnadí pôsobivé intro, ktoré sa už chvíľu povaľuje na internete. Menu má rovnakú štruktúru ako u predkov Total War. Ponuka je pomerne bohatá, avšak otestovať sme mohli len vybrané režimy. Sekcia Napoleónove bitky sprístupnila sériu dobových konfliktov, ktoré vychádzajú zo skutočných udalostí. Na mape sú zaznačené pamätné miesta, kde sa odohrali najslávnejšie boje. Sprístupňujú sa postupne, keď sa hráčovi podarí úspešne zvíťaziť na aktuálnom bojisku. S cisárom sa ocitnete v Taliansku, ale aj pri Níle a nezabudlo sa na legendárnu bitku pri Waterloo.


V teréne, na bojisku, sa toho veľa nezmenilo. Možno si všimnete niektoré praktické úpravy a menšie doplnky. Povrch krajiny je pekne spracovaný, plastický a plný objektov. Pred bojom, u štandardných bitiek, môžete rozložiť svoje vojská, pričom výhodu má strana, ktorej velí skúsenejší líder s vyššou hodnosťou. Zvýhodnenie v takomto prípade znamená, že súper si rozostaví jednotky ako prvý. Vy ich vidíte pri umiestňovaní vašich vojsk, ktoré teda môžete lepšie rozmiestniť, keďže poznáte pozície protivníka. Štandardom v boji je zmena formácií, zoskupovanie do väčších celkov, zmena munície a palebného režimu.

Ako by to bolo, keby hra neobsahovala veľkú kampaň, ktorej ústrednou postavou je Napoleon. A je dobre, že sa tu nachádza nie jedna, ale hneď tri, keď nepočítame tutoriál a veľké finále. Prvá mapuje Napoleonove počiatky pri dobýjaní Talianska v rokoch 1796 - 1797, nasleduje vojnová výprava do Egypta o rok neskôr aj boje v Európe v období 1805 - 1812. Ak sa úspešne prelúskate všetkými mapami, udalosti vyvrcholia veľkolepým bojom pri Waterloo 18. júna 1815. Na začiatku ťažení si osobitne volíte obtiažnosť na strategickej mape a počas bojov. Okrem toho môžete využiť špecialitku, ktorú vývojári úspešne zaviedli do praxe pri testovaní multiplayeru pre Empire: Total War, ak ju povolíte, pri taktických bojoch preberie kontrolu súperových vojsk náhodne vybraný hráč, ktorý je práve online. Pri postupe na mape vám však kontruje AI, ako v tradičnej hre pre jednotlivca.

Táto novinka zaujímavým spôsobom prehĺbi zážitok z absolvovania ťažení. Navyše potom aj ochotnejšie prižmúrite oko nad nevalnou inteligenciou počítača. Prejavuje sa na bojisku a hlavne na strategickej mape, kde vidíte nezmyselné pobehovanie figúrok, reprezentujúcich súperove armády. Na vyššej obtiažnosti to síce nie je také tragické, ale rozhodne sa nedá hovoriť o logickom uvažovaní. Nevalná AI sa prejavuje napríklad aj vtedy, keď sa rozhodnete pre ústup, ak narazíte na silnejšieho súpera. Takto sa moja armáda zatúlala priamo do najkritickejšej lokality, hoci mala voľnú, podstatne výhodnejšiu a bezpečnú ústupovú cestu. Hovoríme však o testovacej verzii hry a tvorcovia sú si vedomí, že obsahuje isté nedostatky a sú pripravení ich dopracovať. Na AI rozhodne treba ešte dosť veľa „zamakať“. Mimochodom, toto bol slabší článok aj v Empire, tak dúfajme, že tentoraz tomu bude venovaná väčšia pozornosť.


Aktuálnym nepekným bugom, znemožňujúcim dohrať kampaň, je zamrznutie hry pri niektorých ťahoch súpera na strategickej mape. Ten zrejme tiež súvisí s AI a tvorcovia naň vyslovene upozornili. Aj napriek tomu, že sa opakovane po niekoľkých kolách nedalo v ťažení pokračovať, postup je jasný. Ani tu sa v porovnaní s Empire: Total War v zásade nič nezmenilo. V meste budujete hlavné štruktúry, ktoré sú vzájomne viazané. Mimo mesta na vyhradených plochách staviate predovšetkým hospodárske objekty, ktoré vám nepriateľ môže okupovať a brzdiť tak vaše príjmy. Po starom funguje systém daní, aj diplomacia a verbovanie vojakov. Trochu lepšie vyzerá najímanie generálov, to ale hovoríme tiež o kozmetickej úprave. Armáde bez veliteľa môžete priradiť lídra, za ktorého mastne zaplatíte. Máte však na výber z niekoľkých osobností a niekedy už aj s bonusmi. A ako už som spomínal, skúsený veliteľ je prínosom pri taktických bojoch.

Keď zaútočíte, pri obliehaní mesta môžete bojovať osobne, alebo to nechať na počítač. Môžete stiahnuť vojská, pokúsiť sa súpera vyhladovať, alebo ho vyzvať k okamžitej kapitulácii. Pri mestách vidíte nielen ukazovateľ sily vojska (žlté značky), ale aj obranyschopnosť sídla (sivé). Po dobytí sídla mesto buď vyplienite a tak získate kopu peňazí alebo si ho prisvojíte mierovou cestou. Teda bez veľkých škôd, pohoršených občanov (ktorých si inak udobríte odpustením daní v regióne), ale aj bez veľkej jednorazovej finančnej injekcie.

Viac nám toho testovacia verzia hry neukázala. V menu však figuruje aj kategória Kampane koalície, čiže sa bude hrať ťaženie aj za Rakúsko či Prusko, čo poteší. Škoda, že nebolo možné porovnať úroveň námorných bitiek, ktoré sa prvýkrát v Total War odohrali len v Empire. Ale zrejme ani v súboji lodí nebudú výrazné zmeny. A kooperáciu hráčov asi ochutnáme už len vo finálnej verzii hry.
V podstate, ak ste neobišli predošlý titul série Empire: Total War, máte predstavu, ako bude fungovať a vyzerať Napoleon. Hoci predsa len očakávaná hra mi pripadá akosi útulnejšia. Možno je to práve tým, že v Empire tvorcovia zaviedli novinky, ktoré v Napoleonovi už len dolaďujú.


Napoleon: Total War ponúkne štandardne dobrú hrateľnosť, k tomu výbornú grafiku, vrátane pekného dizajnu strategickej mapy a prínosom by mal byť pokrok v multiplayeri. Do februárovej premiéry však treba zlepšiť AI a odstrániť bugy. Niečo mi hovorí, že nebude všetko v poriadku, kým nevyjde aspoň jedna záplata. Jednoznačne je už možné teraz povedať, že Napoleon hráčov nesklame.


napísal uni 28.1.2010
Páči sa mi!
NAPOLEON: TOTAL WAR


PC

Vývoj: SEGA / CD Projekt / Creative Assembly
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20300)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk