MAFIA 2

MAFIA 2

Už len mesiac

Dojmy

Mafia, značka ktorá svojho času ovládla českú a slovenskú hernú scénu, po siedmych rokoch znovu ožíva. Prechádza do novej generácie na nové platformy s novým hrdinom v novej dobe... jednoducho všetko je nové, znamená to však aj lepšie? Na to nám odpovie až koniec augusta, kedy Mafia II vychádza. Zatiaľ sme dostali k dispozícií preview verziu, z ktorej už čo-to môžeme vyčítať.

Život mafiána 

Život v Amerike bol v 40-tych rokoch ťažký, ešte ťažší mal život syn sicílskych emigrantov Vito Scaletta, hlavný hrdina, ktorý sa v roku 1945 vracia z vojny späť domov, do Empire Bay. Pôvodne to mala byť len krátka dovolenka na zotavenie sa so zranení, ale jeho pobyt sa predĺžil, potom ako mu jeho priateľ Joe vybavil prepustenie z armády a vtiahne ho do mafie. Začína to nevinne ako malá výpomoc, ale udalosti ho vťahujú stále hlbšie, postupuje v mafiánskom rebríčku, získava si pozornosť šéfov a ako poznáme udalosti z prvej hry, nikto nevie, ako to celé skončí a čo zavŕši jeho osud.

Určite bude koniec prekvapivý, ale vyzerá, že prekvapivý bude aj začiatok. Totiž prvá kapitola hry začína už dva roky pred vstupom Vita do mesta, ale keďže sme ju ešte nevideli, môžeme odhadovať, že uvidíme udalosti v Empire Bay pred jeho odchodom na vojnu.

Samotný gameplay hry sa pohybuje presne v štýle akčných adventúr, teda ponúka jazdenie na autách, prechádzky mestom, bitky, prestrelky a všetko dokonale zabalené do prestrihových scén. Všetko je do detailov prepracované, napríklad prestrelky majú kvalitný cover štýl, na aký sme zvyknutí zo štandardných strieľačiek, nechýba ani prechádzanie v prikrčení okolo rohov alebo objektov. Bitky majú tiež nečakane hlboké prepracovanie, kde sú k dispozícii ľahké a ťažké údery, kombá a aj dorážačky v spomalenom čase s možnosťou využívania okolitých objektov. Z ďalších detailov nechýba stealth prístup, ktorý bude v niektorých misiách vyžadovaný a ako sa na dnešnú dobu patrí, zdravie sa dopĺňa automaticky. Samozrejme, nepohybujete sa na rambo pôde, takže aj dva náboje tesne za sebou vás dokážu eliminovať, takže pozor si bude treba dávať a to ako v bojoch, tak aj pri jazde vo vozidlách, keďže airbagy ešte v 50-tych rokoch neboli a pri väčšom náraze neprídete len k úrazu, ale aj o život. Znamená to, že autori zapracovali moderné prvky, ale hra stále ostáva v čo najreálnejšom poňatí.

Mafia II nie je žiadne GTA, podobne ako jednotka, stavia na silnom príbehu a mesto je len prostriedok pre dosiahnutie živého okolitého sveta. Preview verzia neponúkla taxikárčenie alebo rozmanité skoky v meste, koncetrovala sa výhradne na misie, v ktorých nezvyčajne v tomto žánri vynikajú hlavne prepracované vnútorné priestory budov.

Mafia 2
Mafia 2 Prestrihové scény ukážu štýl a kvalitu.
Prestrihové scény ukážu štýl a kvalitu.


Mafia 2 Mesto je plné všakovakých detailov.
Mesto je plné všakovakých detailov.


Mafia 2 Hustota premávky závisí od lokality, vozidiel je na cestách viac ako dosť.
Hustota premávky závisí od lokality, vozidiel je na cestách viac ako dosť.





Mesto ako doplnok

Mafia II sa odohráva vo fiktívnom meste, naposledy to bolo Lost Heaven, tentoraz to je Empire Bay, inšpirované štvrťami New Yorku, Chicaga a Detroidu, teda veľkých mafiánskych miest 50-tych rokov. Mesto má rozlohu viac ako 10 kilometrov štvorcových, ale ponúka iba betónovú džungľu bez vidieka, dediniek alebo pretekárskych okruhov ako tomu bolo v jednotke. Nájdete v ňom však ako industriálne zóny, štandardné centrum, aj okrajové štvrte napríklad s idylickými rodinnými domčekmi. Žiaľ za hranice krajných ulíc okolo mesta sa nedostanete, takže žiadne výlety do blízkych kopcov alebo návštevy okolitých lúk sa nekonajú. Napriek tomu, že z pohľadu na mapu to tak nevyzerá, mesto je rozľahlé a dostatočne veľké pre potreby hry, ktorá je primárne postavená na misiách.

Empire Bay je síce obmedzené, ale napriek tomu je stále iné. V hre totiž prežijeme 10 rokov a uvidíme zmenu mesta. Napríklad v druhej kapitole začíname v zasneženom meste 40-tych rokov, ktoré je celé šedé, depresívne, ale neskôr ako pokračujeme hrou, prepracujeme sa do 50-tych rokov, kedy vyjde slnko, staré vozidlá nahradzujú nové silné stroje a hot rody. V rádiách už nehrá jazz, ale prišiel rock and roll, ktorí už tak nepíli uši (Nerúhaj sa! pozn. Junker). Jednoducho zatiaľ čo na začiatku hry budete o svoje prežitie spolu so svetom bojovať, v druhej polovici si vy a aj svet začína užívať.

Jednu zaujímavú vec, ktorú si v meste všimnete, je to, že hra ponúka len autá, žiadne lode, žiadne bicykle, ani lietadlá alebo helikoptéry. Je to síce očakávané obmedzenie, ale trochu škoda, napríklad taký výlet na lodi by nebol zlý, aj keď nebezpečný, keďže vaša postava nevie plávať. Vozidiel však je prisľúbených 50, majú sa postupne meniť a pribúdať a vy si ich budete môcť mierne upgradovať, vylepšovať, alebo si meniť aj značku. Keďže je Vito mechanik, dokáže si opraviť auto aj priamo na ulici, ak je úplne rozbité, dokáže ho dostať aspoň do stavu schopného pohybu. To bude dôležité hlavne, ak nechcete o svoje fáro prísť.

Teda nie, že by ulice boli prázdne, tie sú niekedy dokonca preplnené, ale obyčajní ľudia väčšinou jazdia v slabších vozidlách a ak máte svoj super rýchly hot-rod alebo kabriolet, ťažko sa s ním lúči a presadá do starej masívnej šunky alebo dreveného auta. Mimo toho nájdete v meste aj ťahače, cisterny, vojenské vozidlá, obrnené vozidlá. Všetko, čo sa v tej dobe na cestách vyskytovalo.

Dokonalosť mesta dotvára množstvo už spomínaných vnútorných priestorov. Samozrejme, nemôžete vôjsť všade, ale mimo misií môžete navštíviť reštaurácie, bary, obchody s oblečením, môžete dokonca vstúpiť do benzínovej pumpy a ďalších priestorov. Všetko je bez loadingov, jedine pri spustení hry sa chvíľu čaká, kým sa nahrajú základy mesta. Zvyšok sa už streamuje, tak ako sme na to zvyknutí pri tomto štýle hier.

Mafia 2
Mafia 2 50-te roky, zábava môže začať.
50-te roky, zábava môže začať.


Mafia 2 Explózie sú pôsobivé.
Explózie sú pôsobivé.


Mafia 2 Mesto nie je veľké, ale zase ani malé.
Mesto nie je veľké, ale zase ani malé.





Engine, základ všetkého

Mafiu II mal pôvodne poháňať engine Renderware, ale toho sa museli autori pre zrušenie podpory vzdať a tak zobrali svoj engine z Mafie 1, prispôsobili ho na nové platformy a vyšiel z toho priam dokonalý základ novej Mafie. Nebudeme teraz opisovať konzolové verzie, ktoré fungujú podľa prezentácií takmer plynule, ale pozrieme sa na PC verziu, kde engine ukazuje svoju skutočnú silu a optimalizáciu.

Z okolitých obrázkov môžete vidieť, že grafika je ostrejšia ako v GTA IV, detailnejšia a to najdôležitejšie, čo zatiaľ nevidíte, je to, že je rýchlejšia. Nerobili sme benchmarky na rôznych systémoch, to však ani netreba, DualCore 2 GHz s 9800 GTX zvládol najvyššie nastavenia pri 30 fps, len v minime scén klesal framerane nižšie, ale mesto išlo prakticky na plynulej tridsiatke, priam filmovo vyzerajúce prestrihové scény bežia na vyššom framerate. Navyše vďaka konzolám autori pekne zoptimalizovali streaming textúr, teda pamäť 1,5 - 2GB s prehľadom postačia. Možno ešte na pár miestach by sa mohlo odstrániť malé zatrhanie väčšinou pri tuneloch alebo mostoch, kde sa nahráva nová časť mesta, ale nie je to nič výrazné.

Čo sa týka rozdielov v nastaveniach PC verzie hry, je to veľmi strohé a základ nastavení tvoria tiene a detaily v diaľke. Obe spolu s vypnutím parametru ambient occulsion dokážu zvýšiť framerate o 10 až 15 fps. Výraný dopad na kvalitu obrazu to nemá, ale okolie tým už stráca hĺbku a stáva sa mierne plochým, v prípade nutnosti sa to dá oželieť. Antialising nechýba, ale nastaviť sa dá len jeden stupeň a nastavovať si môžete aj filtering textúr. Mimo grafiky je najvýraznejšie nastavenie podpory PhysX, ktorú sa oplatí zapnúť, ak máte Nvidia kartu alebo výkonný procesor. V našom teste sa framerate znížil o 10-20 fps pri maximálnom vyťažení.

PhysX podpora má tri štádiá - základnú, ktorú majú všetky PC a všetky konzoly, kde sa fyzikálne emulujú veci ako krabice, pohyb oblečenia hlavnej postavy, simulácia vozidiel. Medium a High nastavenia si môžu nastaviť užívatelia na PC a tu dostanú emulovaný dym, masívnejšie explózie s tlakovými vlnami, úlomky z omietok, stien, skiel, reálnejšie oblečenie. Napríklad pri PhysX je dym z kolies vozidiel prepočítavaný a dokáže spraviť peknú hmlu. Bez fyziky ide dym len za autom, ale s fyzikou sa dym rozširuje okolo vozidla, odráža sa od vozidiel a vyzerá veľmi pôsobivo. Všetko s Physx podporou sú drobnosti, ale robia svet hry živším a interaktívnejším. Aj tu sa nájdu rôzne drobné chyby, kde sa malé čerpiny zaseknú napríklad v aute a potom tam vibrujú, čo z dokonalosti uberá (aspoň v preview verzii). 

Mafia 2
Mafia 2 Intímna chvíľka?
Intímna chvíľka?


Mafia 2 Niektoré scenérie vás donúti zastaviť a pokochať sa výhľadom.
Niektoré scenérie vás donúti zastaviť a pokochať sa výhľadom.


Mafia 2 Došiel na psa mráz.
Došiel na psa mráz.





Physx funguje aj na ragdolle postáv, ktoré sú pôsobivo prepracované. Nie je to euphoria ako v GTA, ale efekt je prakticky podobný, rovnováha, dynamické reakcie postáv, odhadzovanie ľudí vozidlom. Z iných interaktívnych vecí je zapracovaný aj sneh, ten sa hromadí na autách a vytvorí vrstvu, ktorú zase vaša jazda sfúkne. Podobne sneh spadne napríklad z lampy, ak do nej nabúrate. Sneh reaguje aj na jazdné vlastnosti vašeho vozidla, autá sa viac šmýkajú a ťažšie sa ovládajú ako na suchej ceste. Samozrejme, to záleží aj od nastavenia jazdného modelu, Mafia II totiž dáva na výber medzi dvomi módmi - Normal a Simulačný. Normal je takým štandardom akčných adventúr, auto v pohode udržíte na ceste bez väčšej námahy, simulačný už dá zabrať, auto viac rozhádže, viac berie do šmyku a pri misiách sa musíte viac venovať riadeniu, aby ste to neopreli do múru a bezpečne ušli pred políciou alebo prenasledovateľmi.

Čo sa týka šoférskej AI, minimálne v preview verzii by som jej vodičák nedal. Policajti často búrajú, zaseknú sa, nevedia sa otočiť a po chvíli ich ľahko strasiete. Na druhej strane, ak vás dobehnú, už je problém. Obkľúčia vás a vy dostanete možnosť podplatiť, alebo utekať, čo väčšinou nie je najlepší nápad. Keďže stačia zo dve dobré rany a môžete skončiť tvárou na asfalte. Podobne sú nebezpeční aj nepriatelia v misiách, skrývajú sa, strieľajú z krytia a vám neostáva nič iné len opatrnosť.

Štandardné neduhy akčných advetnúr ako objavovanie sa vecí a vozidiel nechýbajú a na PC sú len minimálne a všimnete si ich len občas. Možno trochu škoda, že viditeľnosť nie je v nastavení detailov. Ďalším obmedzením enginu oproti konkurencii je napríklad absencia plynulej zmeny dňa a noci, ktoré sa nastavujú podľa aktuálnej misie. Ale vzhľadom na to, že hra nie je na tom postavená, ide o drobnosť. Len jedna vec mohla byť v PC upravená a to niektoré textúry, zatiaľ čo väčšina je perfektná aj pre 1080p rozlíšenia, niektoré ako napríklad sneh na vozidlách pôsobia vo svojom nízkom rozlíšení mierne rušivo. Môžeme však zhodnotiť, že je to momentálne najkrajšie vyzerajúca mestská akčná adventúra a aj s najlepšou optimalizáciou.

Nie je to GTA, je to Mafia

V Mafia II nás čaká priam dokonalé mafiánske dobrodružstvo po každej stránke. Všetko vyzerá byť dotiahnuté, dopracované do detailov, ale možno jedna vec mi chýbala a to novinky do žánru, síce hra má všetko, čo má mať, ale vyzerá, že nemá nič naviac. Zatiaľ môžeme súdiť len z preview verzie, možno nás finálna podoba prekvapí. A ak nie tá, tak prichádzajúce expanzie, ktoré rozširujú možnosti samotnej hry v meste, čím by sa mohol titul viac priblížiť ku GTA a Red Dead Redemption aj v možnostiach mimo príbehu. Zatiaľ sa totiž mimo príbehu môžete koncentrovať len na hľadanie a prezeranie Playboy časopisov, alebo wanted posterov.

Demo Mafie II vyjde ešte pred vydaním hry v auguste a budete si môcť vyskúšať hlavne, ako vám titul pobeží, ale aj to ako vám sadne gameplay.

Mafia 2
Mafia 2 Poodhalené scény nechýbajú.
Poodhalené scény nechýbajú.


Mafia 2 Boje s cover štýlom. Skrývajú sa aj protivníci.
Boje s cover štýlom. Skrývajú sa aj protivníci.


Mafia 2 Vozidlá sú rozmanité, povozíte sa aj na kamióne.
Vozidlá sú rozmanité, povozíte sa aj na kamióne.





napísal saver 21.7.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
MAFIA 2


Mafia 2
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / Cenega / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. august 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19513)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk