TEST DRIVE UNLIMITED 2

TEST DRIVE UNLIMITED 2

Pohodová jazda na Ibize

Test Drive Unlimited 2 nie je typickým racingom, akých ste odohrali desiatky. Koncentrácia na sociálnu stránku, progres cez akumulovanie peňazí z rôznych eventov a voľnú jazdu spojenú s prieskumom dvojice ostrovov – Ibiza a Hawai – sa vymyká akýmkoľvek štandardom. Máte tu aj normálne preteky, jazdy na čas, dokonca aj šampionáty, dôležité si je uvedomiť jeden podstatný fakt, nepohybujete sa po dôverne známych okruhoch ani fiktívnych tratiach z bodu A do bodu B, ale po skutočnom ostrove, na ktorom ste možno kedysi strávili letnú dovolenku.

Aj z tohto dôvodu nemôžete čakať, že v mestečkách nájdete obrubníky, aby ste mohli rezať zákruty, že vás zastaví neviditeľná stena ukazujúca smer jazdy pri vysokej rýchlosti alebo že sa naučíte jednotlivé pasáže naspamäť a pri ďalšom kole skúsite agresívnejšiu jazdu. Za prvé vám to stovky kilometrov ciest nedovolia a za druhé akákoľvek snaha o podvádzanie je trestaná prísnym penalizačným systémom, ktorý vás dovedie do nepríčetnosti. Stačí, aby ste sa ocitli jedným kolesom mimo asfaltu, a počet trestných sekúnd utešene narastá.

Úvodné minúty na Ibize sú zvláštne. Na narodeninovej párty si vyberiete svojho avatara, nasadnete do Ferrari California, ktoré dostanete do daru, stiahnete strechu, prepnete kameru s výhľadom na celé auto a kocháte sa západom slnka nad horizontom. Potom sa z krásneho sna preberiete. Nemáte žiadny športiak, vilu, nemáte priateľov a máte padáka. Ako poslíček, ktorý parkuje autá hosťom, ste skončili, ale kariéra začína v okamihu, keď moderátorku reality show Solar Crown odveziete v časovej tiesni do štúdia. Úplnou náhodou vypadol jeden účastník a tak ho okamžite nahrádzate. Získate prvý dom – príves s malým bazénom, malý obnos peňazí na nákup prvého ojazdeného auta a kopec kontaktov k tomu, ako zarobiť a dostať sa na vrchol. 


Bez online ani na krok

Test Drive Unlimited 2 ťaží prevažne z príbehového módu a interakcie so zariadeniami, ktoré obyčajne v racingoch nenájdete. To mu dodáva neobyčajne atraktívny náboj a vzhľadom na množstvo štatistík na vylepšenie, obchodov na objavenie a vecí na kúpenie, vyvoláva okamžitú chuť utrácať a ešte väčšiu získať čo najväčšie odmeny. V mnohých prípadoch nejde ani tak o autá ako o to, ako vyzeráte a koľko miesta máte v garáži v novozakúpenej vile. Po vstupe do budov, vidíte kto sa v nich nachádza a môžete s ostatnými komunikovať. Ak ste offline, tak pochopiteľne nikoho v pretekárskom centre neuvidíte, ale stačí sa pripojiť a môžete si za barom zatancovať, poobzerať si nové handry, vymeniť hanlivé gestá alebo pokecať cez voice chat.

Komunikácia s inými hráčmi a reč tela prebieha cez kruhové menu silne pripomínajúc Home. Vlastne aj avatarovia, ich pohyb a možnosti sveta pripomínajú online svet Sony, len s tým rozdielom, že v hre utrácate virtuálnu menu a nie skutočné peniaze a to aj za také hlúposti ako nábytok, vybavenie vášho obydlia, účesy alebo plastiku tváre. Ešte stále sa bavíme o racingu. Hra eviduje prísne progres do štatistík a hodnotí každý segment zvlášť, vo svojom profile tak vidíte, koľko ciest ste objavili, koľko máte priateľov, koľko ste splnili multiplayer challengov, koľko je odjazdených šampionátov a pod.

Mapa ostrova je čím ďalej, tým viac posiata novými výzvami, obchodmi aj domami na predaj. Netreba snáď pripomínať, že bez pripojenia Test Drive Unlimited 2 stratí svoje sociálne čaro. Kto sa rozhodne ísť touto cestou, príde o také veci ako porovnávanie výsledkov, okamžitú výzvu alebo plnenie challengov iných, ktoré sa dajú jednoducho vytvárať. V prípade TDU2 je pripojenie nevyhnutnosťou.

Konečne pretek

Aby ste zasadli do svojho prvého auta, musíte absolvovať test v autoškole (pre každú triedu je iný), väčšinou pozostáva zo série úloh zameraných na predbiehanie, brzdenie, otáčanie sa na ručnej a čas. Na jazdenie samotné sú kladené nízke nároky, Test Drive Unlimited 2 sa pohybuje niekde medzi simulátorom a arkádou, no nevie sa rozhodnúť, na ktorú stranu sa prikloniť. Táto schizofrénia sa podpisuje pod veľmi vysoké nároky na presnosť a schopnosť udržať auto na trati. Môžete vybehnúť do poľa, skosiť kvetinové záhony, zrušiť stĺpy pouličného osvetlenia alebo dopravné značky, za každý takýto prečin ste však penalizovaní, ak jazdíte na čas alebo veziete niekoho na dôležité stretnutie. 


Jazdný model pritom berie do úvahy váhu áut, ich náhon, aktuálny povrch a aj to, či je suchý alebo mokrý. V Test Drive Unlimited 2 sa pravidelne a plynule mení počasie aj denný režim, po daždi zostávajú na asfalte mláky, cesta je mimoriadne šmykľavá a mimo trate sa zase blato podpíše pod špinu na karosérii. Autá sa dajú v dielni umývať, lakovať aj nálepkovať rôznymi vinylmi. Deštrukčný model je príliš symbolický aby sa mohol podpísať pod jazdné vlastnosti. Každý jeden voz má funkčné smerovky, klaksón, dajú sa stiahnuť okná a ak ide o kabriolet, tak aj strecha. V interiéri sa dá zapnúť rádio a naladiť stanica podľa chute.

Pre každú triedu vozidiel (SUV, šport a sériovo vyrábané) je pripravená séria šampionátov zložených z časoviek, klasických pretekov, ale aj zaujímavých úloh tipu nájsť ideálnu trasu a prejsť okolo radarov čo najrýchlejšie alebo nazbierať body jazdou, ktorá nebude pomalšia ako povolená rýchlosť. AI zatiaľ nie je vôbec výzvou, skôr je len doplnkom na ceste, veľmi skoro si vybudujete niekoľko sekundový náskok a stratíte siedmych súperov z dohľadu. Napriek tomu, že je Ibiza rozľahlý ostrov, medzi súťažami sa môžete pohodlne teleportovať alebo sa podľa GPS k nim nechať dopraviť. Voľná jazda je spestrená akumulovaním peňazí za riskantné kúsky ako drift alebo rýchly prejazd v tesnej blízkosti premávky. Pri šikovnosti sa dá aj týmto spôsobom zarobiť na nové šaty, avšak stačí, aby ste niekam ťukli a o peniaze, ktoré nestačíte skasírovať, prídete.

Test Drive Unlimited 2 trpí syndrómom typickým pre ruskú produkciu, do hry sa snažili autori natlačiť čo najviac prvkov, no žiaden z nich nie je dotiahnutý do uspokojivej podoby. Isto, možnosti nie sú nekonečné a v porovnaní s ostatnými, prekonáva konkurenciu na celé míle, no tie drobnosti, ktoré sa zdali byť zábavnými, začnú liezť na nervy a musíte pristupovať na kompromisy. Nezarátaný checkpoint pri skracovaní trate, veľmi zlá orientácia v prostredí vďaka zvolenej kamere, slabý odhad vzdialenosti a rýchlosti, zvláštne vypovedanie fyziky v momentoch, kedy by ste čakali, že sa zachová správne. Hra chce mať všetko, no bojíme sa, že do finále sa toho už veľa nezmení. Bola by škoda premrhať takýto potenciál.


napísal spacejunker 18.1.2011
Páči sa mi!
TEST DRIVE UNLIMITED 2


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Atari / CENEGA / Eden Studios
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. február 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk