TEST DRIVE UNLIMITED 2

TEST DRIVE UNLIMITED 2

6.5

Dva exotické ostrovy plné výziev

Recenzia na Xbox360 verziu

Píše sa rok 2006 a hernú automobilovú scénu zasiahla menšia revolúcia. Prvá MMOR hra ukázala svetu, kam sa až dá s láskou k autám zájsť. Samozrejme, tou hrou bol Test Drive Unlimited. V čase, kedy nám ostatné racingy ponúkali niekoľko tratí a áut, TDU nám dal celý ostrov a takmer stovku vozidiel, motorky nevynímajúc. Okrem toho sa v hre objavili aj virtuálne reprezentácie druhého ja - alebo ako sme si ich už zvykli volať - Avatary. Toto všetko sa spojilo do výnimočného herného zážitku, ktorý sme od tej doby v žiadnej inej hre nevideli.

Teda až do teraz. Čo sa na ostrove Test Drive Unlimited 2 zmenilo? V prvom rade je to ostrov samotný, teda aspoň v úvodnej fáze hry, kedy sa ocitneme na Ibize na vlastnej narodeninovej párty, ktorá je ideálnym miestom na výber avatara spomedzi účastníkov oslavy. V tomto momente sa začína príbehová časť hry, ktorá vás v úvode prevedie krátkym tutoriálom možností áut a interakcie s prostredím a pokračuje predstavením niekoľkých hlavných postáv. Váš avatar sa až podozrivou (ne)šťastnou náhodou ocitne na VIP šampionáte Solar Crown, ktorý nakoniec vyhráte. Ups, dúfam, že som vám nepokazil prekvapenie. Pred samotnými pretekmi absolvujete krátky jazdecký kurz pre každú kategóriu pretekov, po ktorého dokončení získate pretekársku licenciu.

Preteky sú rozdelené do troch hlavných kategórií: Asphalt, Classic a Offroad. Bohužiaľ primitívnosť pokračuje celým príbehom vašej cesty na vrchol, ktorá začína na už spomínanej Ibiza a neskôr sa presunie na starý známy Havaj. Tieto dve rozsiahle prostredia vzbudzujú pocit, že sa toho v hre udeje veľa, no opak je pravdou. Je síce pravda, že samotných pretekov sa v celej súťaži nachádza požehnane a hlavná príbehová línia je doplnená o vedľajšie úlohy, no už po pár najazdených kilometroch a splnených misiách zistíte krutú pravdu. Všetko sa opakuje. Moderátorka súťaže komentuje každý začiatok závodu snáď štyrmi frázami, ktoré sa náhodne striedajú. 

Test Drive Unlimited 2
Test Drive Unlimited 2 Detailne spracovaný interiér má každé auto.
Detailne spracovaný interiér má každé auto.


Test Drive Unlimited 2 V online lobby si môžete prererať autá súperov.
V online lobby si môžete prererať autá súperov.


Test Drive Unlimited 2 Takmer všetky autá v hre je možné polepiť v Stickershope.
Takmer všetky autá v hre je možné polepiť v Stickershope.





Podobne sú na tom vedľajšie misie, ktoré sú zaradené do niekoľkých kategórií a rovnaká kategória znamená rovnaké zadanie misie napriek tomu, že jej názov naznačuje niečo iné. Týchto misií je v hre 100, z ktorých 40 sa odohráva na Ibize a 60 na Havaji. Tvorcovia sa mohli na týchto misiách vyblázniť, no namiesto toho túto časť hry absolútne odflákli. Dôkazom toho je napríklad fakt, že niekoľko krát budete viesť stopárku, ktorá hľadá rýchlu cestu domov a pritom ju vysadíte uprostred ničoho, niekoľko kilometrov od najbližšej civilizácie. Alebo zaneprázdnenej slečne zoberiete auto do servisu a necháte ho uprostred poľa.

Mimo hlavného príbehu a vedľajších misií ostrovy ponúkajú aj ďalšie aktivity ako hľadanie automobilových vrakov, z ktorých vám miestny mechanik po nájdení všetkých potrebných častí postaví funkčné auto alebo fotenie fotografií zaujímavých lokalít pre miestneho fotografa, ktorý z nich nakoniec vytvorí fotoalbum. Táto činnosť je celkom jednoduchá, horšie je to s vlastným fotením, foto mód sa správa úplne inak a dostať kameru do želanej pozície vyžaduje hodnú dávku trpezlivosti. Ďalšou, dobre známou aktivitou, je nakupovanie nehnuteľností, ktorých budete potrebovať čoraz viac, ako vám budú pribúdať autá vo vašej zbierke.

V TDU2 nám tento proces tvorcovia spríjemnili vlastným upravovaním interiéru, nákupom nábytku a zmenou dekorácií s možnosťou pozvať do vašeho skromného príbytku vašich priateľov. Tu sa dostávame k sociálnym funkciám, ktoré robia hru tým, čím je, a v ktorých paradoxne aj absolútne zlyháva. Problémy so servermi sú len špičkou ľadovca, ktorý potápa očakávania hráčov v inak tropickom prostredí ostrovov. V dohľadnej dobe by mal vyjsť opravný patch, ktorý by mal vyriešiť všetky problémy s online komponentom. Kým sa teda budete môcť naplno vrhnúť na online hru so všetkým, čo k tomu patrí, poteší vás aspoň fakt, že je čo robiť aj offline.

Test Drive Unlimited 2

Celý postup hrou je zaznamenávaný do prehľadného systému, ktorý je rozdelený do štyroch kategórií, každý po 15 levelov. Sú nimi Pretekanie, Objavovanie, Zbieranie a Socializácia. Každá kategória je plná rôznych úloh, ktoré plníte samotným hraním, a za ktoré ste odmenení skúsenostnými bodmi. Výsledok sčítania úrovní každej kategórie je váš celkový level, ktorý môže dosiahnuť úroveň 60 (s DLC Casino je to 70). Okrem už spomínaných aktivít sú tu ešte obchody s oblečením, holičstvá, plastické kliniky a samozrejme autosalóny. 

Už v nich síce nenájdete aj motorky, ako tomu bolo v predchodcovi, ale ponuku cestných aút doplnili offroady. Ovládanie áut je čiastočne arkádové a to je úplne v poriadku. Takejto hre sedí ako uliate, no na svoje si prídu aj majitelia volantov. Vyšantíte sa na rovných diaľniciach aj kľukatých cestách, po asfalte aj po hline, cez deň aj v noci, za slnka aj za dažďa. Počasie v TDU2 je zvládnuté takmer dokonale, mimoriadne efektná je jazda po daždi, kedy sú na cestách ešte mláky a auto sa podľa toho aj správa. Celkovo však grafika oproti prvému dielu príliš nepokročila. Najzretelnejšie je to na samotných postavách. Tak slabé modely sa už proste v dnešných hrách len tak nevidia. A dabing tomu takisto nepridáva, je naozaj zlý.

Na druhú stranu zvuky motorov sú miestami až orgazmické a fantasticky dotvárajú atmosféru jazdy v naozaj výkonnom stroji. Výbornú zvukovú stránku tak narúšajú iba momenty kolízií so stromami, stĺpmi a inými objektami, ktoré často nesprevádza žiaden zvukový efekt. Plusom nie sú ani rádiostanice, ktoré sú iba dve. Hrajú síce kvalitnú hudbu a sú doplnené o vtipné fiktívne reklamy, no poskytujú iba cca 2 hodiny hudby, čo je pri hre s hrateľnosťou niekoľkých desiatok hodín žalostne málo.

Test Drive Unlimited 2
Test Drive Unlimited 2 Mapa bola vytvorená podľa reálnej predlohy, môžete sa teleportovať na ktorékoľvek miesto, na ktorom ste už boli.
Mapa bola vytvorená podľa reálnej predlohy, môžete sa teleportovať na ktorékoľvek miesto, na ktorom ste už boli.


Test Drive Unlimited 2 Domy nemusia byť len luxusné, hru začínate v prívese.
Domy nemusia byť len luxusné, hru začínate v prívese.


Test Drive Unlimited 2 V špecializovanej dielni sa dajú autá tunovať a upravovať.
V špecializovanej dielni sa dajú autá tunovať a upravovať.





Test Drive Unlimited 2 je veľmi zaujímavá a zábavná hra, ktorá ale ani zďaleka nevyužíva svoj potenciál a dopláca na nedostatočný čas venovaný detailom. Ten mal byť venovaný intenzívnym záťažovým testom, aby sa tak predišlo problémom so servermi, na ktoré teraz doplácajú hráči na všetkých platformách. Hra, ktorá zlyháva na plnej čiare v tom, čo ju malo odlíšiť od ostatných racingov a čo v podstate fungovalo už v jednotke, si jednoducho nezaslúži vysoké hodnotenie. Dojem z nedokončenej hry len ťažko vyváži fakt, že to, čo nám autori naservírovali, je v hrateľnej a zábavnej podobe.


napísal dest 25.2.2011
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
TEST DRIVE UNLIMITED 2
+ rozloha prostredia
+ motivácia pokračovať
+ počasie
+ krátke loadingy
- celková nedotiahnutosť
- recyklácia
- zastaralá grafika
- sťerače nestierajú
- foto mód


RECENZIE HRÁČOV
Test Drive Unlimited 2
7.0
S.T.F.UP!    13.2.2013
Písal sa rok 2006, keď vyšla hra Test Drive Unlimited. Vytvorila nový ž&aacu...prečítať celé
Test Drive Unlimited 2
8.0
ADQO2811    25.7.2011
Sniť je pekná vlastnosť, no nemusím dodávať, že oveľa lepšie je mať, ...prečítať celé
Test Drive Unlimited 2
8.0
LIFE28    21.2.2011
Test Drive Unlimited 2 sa dostala do povedomia niekoľkými sp&...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Atari / CENEGA / Eden Studios
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. február 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk