ZAKLÍNAČ 2

ZAKLÍNAČ 2

Zaklínač sa vracia a my sme ho už privítali

Dojmy

Je vytúžený ako prvé milovanie a žiadaný ako bezplatná pôžička. Prišiel do sveta videohier z kníh Andrzeja Sapokowského a teraz sa vracia v masívnom pokračovaní. Ochutnali sme z nových dobrodružstiev Geralta z Rivie a môžeme vám prezradiť, aký skutočne je druhý Zaklínač.

O príbehu vám veľa nepovieme. Snáď len toľko, že v ňom nie je núdza o zápletky, obsahuje zvraty, dramatické momenty, aj romantiku a Geralt sa opäť stretne so svojimi najbližšími priateľmi. Krajinu sužujú nepokoje a stále je dosť monštier, ktorým treba na krk priložiť strieborný meč. Táto zbraň je naďalej najúčinnejší prostriedok na potvory a popri oceľovom meči tvorí základnú výzbroj zaklínača. Hlavný hrdina však okrem toho dokáže nastavovať pasce, vrhať jedy, výbušniny a dýky. Pri boji s mečom sa jednoducho manipuluje myšou, ľavým tlačítkom sa vykonajú rýchle výpady, pravým pomalšie, ale účinnejšie útoky. Pohyb a doplnkové funkcie sa ovládajú klávesnicou a zahrňuje bloky a úhybné kotrmelce. Geralt môže pri zakrádaní prekvapiť protivníka odzadu a použiť špeciálny ťah na jeho likvidáciu.


Neoceniteľným doplnkom a to nielen v boji, je set piatich znamení s magickými účinkami. Znamenie Aard vyvolá telekinetickú vlnu, ktorá odhodí, prípadne ochromí nepriateľov a dokáže ničiť zátarasy a krehké steny. Znamenie Yrden vyvolá magickú pascu, ktorá znehybní obeť. Znamenie Igni zasiahne cieľ spaľujúcim ohňom. Znamenie Quen vytvorí ochranný štít, ktorý na základnej úrovni vydrží 30 sekúnd. Geralt ho používa na svoju ochranu. Znamenie Axii ovládne myseľ nepriateľa, z ktorého sa na krátky čas stane spojenec. Energia na použitie znamení sa regeneruje a spolu s vitalitou a toxicitou ju zobrazuje medailón v tvare vlčej hlavy.

Zaklínač 2 ponúka štyri obtiažnosti pre menej aj viac zdatných hráčov. Vyššia obtiažnosť sa prejaví najmä v bojoch s protivníkmi, ktorí sú odolnejší, efektívnejšie bojujú a častejšie vykrývajú útoky. Napriek tomu s bežnými nepriateľmi ani monštrami nemá hrdina väčší problém, len v prípade, že ich súčasne útočí priveľa. Naproti tomu je boj s elitnými protivníkmi mimoriadne ťažký. Už prvý takýto súper je zdatný ako záverečný boss vo finále iných RPG a zďaleka nie je posledný. Na každého elitného súpera a monštrum platí odlišná taktika, cesta k víťazstvu je tŕnistá a niekedy má viacero krokov. Raz treba postupne ochromiť a stínať chápadlá, inokedy sa vyrovnať s nepriateľom, ktorý má rovnaký štýl boja ako Geralt. Elitní protivníci sú možno až prisilní a ak hra nemá byť určená len hardcore hráčom, ale aj bežným hráčom, tvorcovia by mali prehodnotiť ich obtiažnosť. Hoci krvopotné víťazstvo nad takýmito borcami je o to slastnejšie.

Šance na úspech v boji (hlavne s bossmi) zvyšuje niekoľko súčastí - kvalitná výzbroj, používanie znamení a vylepšených schopností v kombinácii s mutagénmi sú základom. Rozhodne treba využívať odvary, ktoré môže Geralt vypiť tri naraz, účinkujú niekoľko minút, ale zvyšujú toxicitu. Osvedčil sa mi nápoj, ktorý po celú dobu účinku regeneruje zdravie priamo v boji. Nápoj na nočné videnia zas nie len zviditeľní temné priestory, ale aj ukáže obrysy protivníkov za stenou. Samozrejme, sortiment je podstatne širší. Na výrobu je potrebný recept, bylinky a suroviny nazbierané v teréne alebo kúpené u obchodníkov. Vybraný nápoj sa vyrobí a vypije kdekoľvek a kedykoľvek mimo boja, keď Geralt vstúpi do stavu meditácie.


V stave meditácie sa aj rozdeľujú skúsenostné body pri získaní novej úrovne. Investuje sa do štyroch kategórií, ktoré zahrňujú základný tréning, majstrovstvo meča, alchýmiu a mágiu. Vylepšenia pridávajú nové schopnosti, zdokonaľujú výdrž, efekt v boji, účinok výbušnín a silu znamení. Meditácia umožňuje aj oddych do vybraného obdobia dňa.

V priebehu hry dochádza k početným bojom, veľký priestor dostali aj dialógy a postup spríjemňujú minihry. Na scénu sa vrátil kockový poker, novinkami sú pretláčanie rukou a svojsky riešené pästné súboje. Pri pretláčaní je na víťazstvo treba myšou udržať ukazovateľ v pohyblivom farebnom poli. V bitke je nutné pohotovo stláčať štvoricu kláves, keď sa ukáže predloha na obrazovke, pričom niekedy nasleduje viac kláves v rýchlom slede za sebou. Ak je hráč pomalý, nezasiahne protivníka ale naopak zinkasuje úder od súpera.

The Witcher 2 dáva priestor aj romantickým scénam a jemnej erotike. Nie je to už len zahmlená fantázia a karty so šteklivými motívmi, tvorcovia si trúfli na odvážnejšie spracované ľúbostné motívy s odhalenými telami a intímnymi dotykmi.


Zaklínač 2 sa automaticky ukladá pri zmene stavu úlohy a tiež je možné ukladať pozície mimo boja. V testovacej verzii sa vyskytli kľúčové miesta, kde nebolo možné uložiť hru vo vhodnom okamihu. Uvidíme, či tvorcovia vo finálnej verzii pristúpia k náprave. Napríklad keď opakujete boj s elitným protivníkom a musíte pred tým dookola absolvovať dva zdĺhavé rozhovory, zbytočne to znervózňuje. Aj keď sa rozhovory dajú urýchliť a videosekvencie odklepnúť, ak ich nechcete sledovať.

Graficky je na tom hra výborne, ale krásne spracované prostredia a objekty si užijete len pri výkonnej zostave. Pre vysoké hodnoty v nastaveniach potrebujete 1 GB grafickú kartu a na ultra nastaveniach pobeží len s 1,5 GB kartou. V testovacej verzii sa našli aj menšie chyby v spracovaní, napríklad obnažený Geralt má plecia s nepeknými hranami, ktoré treba zaobliť. Napriek tomu však fungovala plynule bez zdĺhavého nahrávania dát. Občasné dopĺňanie údajov prebiehalo bez toho, aby sa prerušila aktuálna činnosť hráča a bol nejako obmedzovaný. Aj vstup do budov je prakticky okamžitý, niekoľkosekundové čakanie pri otváraní dverí nevyrušuje. Ozvučenie je na tom dobre a hudba úchvatná. Preview hry sa vyznačovalo značnou nestabilitou a menšími problémami s AI. Okrem rôznych úprav však vývojári plánujú doriešiť aj tieto problémy, kým sa hra dostane na pulty obchodov. Zaujímavosťou je plánované zakomponovanie gamepadu, ktorému je zjavne prispôsobený aj inventár.

The Witcher 2 vyzerá veľmi dobre, hoci nie všetko v testovacej verzii fungovalo na sto percent. Niet pochýb, že sa hráčom dostane do rúk komplexná hra s výbornou grafikou a atmosférou. Vyznávači kvalitných RPG, ktorí si šetria úspory na výnimočný titul, by mali bez váhania rozbiť prasiatko. Investícia do druhého Zaklínača určite nebude chybou. 


napísal uni 15.4.2011
Páči sa mi!
ZAKLÍNAČ 2


Zaklínač 2
PC
Xbox 360

Vývoj: CD Projekt / Comgad / CD Projekt RED
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. máj 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk