BATMAN: ARKHAM CITY

BATMAN: ARKHAM CITY

Na love s Catwoman

Rocksteady sa s Batmanom kamarátia od kedy spravili dieru do sveta a priviedli na obrazovky najkrajšiu a najlepšie spracovanú videohernú adaptáciu komiksu. Arkham Asylum započal vzburu, ktorá prekročila múry sanatória a teraz sa plazí po uliciach mesta. A mesto potrebuje svojho ochrancu, rovnako ako zloduch potrebuje svoju nemesis. A rovnako ako Arkham Asylum ukážkovo skombinoval boje na telo, používanie gadgetov s prieskumom prostredia a detektívnu prácu Temného rytiera, Arkham City nezostáva nič dlžná originálu.

Všetko, čo robí Batmana Batmanom, nájdete aj v pokračovaní vrátane temnej štylizácie, steroidmi značky Unreal ako aj kategorické odmietanie zatiahnuť oblohu inou ako čierno-modrou farbou. Arkham City už nie je obmedzovaný vnútornou architektúrou sanatória, ak sa postavíte na vysokú budovu pod vami sa rozprestiera mesto pulzujúce kriminálnikmi, zločinom, príležitosťami pre hrdinu, neónmi, na obzore zase výškovými budovami a oblohu križujú silné reflektory. Všetku akciu sa však snaží opäť udržať medzi štyrmi stenami a aby sa nejaká rozbehla, Batman vyťahuje nový gadget – skener rádio frekvencií (Cryptographic Sequencer).

Nedá sa povedať, že by suploval úlohu radaru alebo kompasu, no na malej obrazovke si podobne ako v Arkham Asylum s použitím nástroja na hackovanie naladíte pomocou oboch analogov požadovanú frekvenciu a už počujete hlásenie o lúpeži a pod. Nájdené volania potom zostanú na displeji a môžete sa medzi nimi prepínať a vyraziť tam, kam chcete. E3 demo však jasne ukazovalo iba na budovu, kde je údajne väznená Catwoman. 


Dvojitá tvár a mačacia žena

Mačacia žena strkala pracky kam nemala, pretože visí dolu hlavou nad kaďou plnou kyseliny. Na margo jej osudu prednáša monológ Two Face a nervózne si pohadzuje mincu, ktorá na jeho prekvapenie rozhodne o jej ušetrení. Vo svete zloduchov však aj áno znamená nie a než si Catwoman stihne depilovať ušká zelenou tekutinou uštedrí Harveymu oslobodzujúci úder, ktorý mu zanechá na tvári krvavé stopy po pazúroch. Akcia naberie obrátky, Two Face sa stiahne a nechá mrštnú beštiu v latexe obkľúčiť svojimi prisluhovačmi. To už však sleduje v tieni ukrytý Batman.

Ladne sa spúšťa na zem a likviduje plynule ako kedykoľvek predtým jedného nepriateľa po druhom. Súbojový systém sa nijak dramaticky nezmenil, stále útočíte jedným a druhým tlačítkom prechádzate do protiútoku, ak sa nad hlavou objavia blesky, indikujúce prichádzajúci útok. Rozdávanie kopov, chvatov, spodných hákov, podkopávanie je doplnené novým útokom plášťom, ktorý vám na dáva priestor na stiahnutie sa alebo nepozorovaný útek do bezpečia. Batman sa naučil zopár efektných sált a iných akrobatických trikov, ktoré mimoriadne osviežujú ťažkopádne boje z jednotky a robia ich oveľa rýchlejšími. Cítite sa tak oveľa mocnejší aj v oveľa početnejších skupinkách. V súbojoch je opäť kladený dôraz na reťazenie úderov a nahrabanie čo najväčšieho počtu bodov kumulovaním indexu násobiča.

Po boji Batman uchopí Two Facea a zavesí ho na miesto, kde sa predtým hompáľala Catwoman a prebehne vypočúvanie. Koketná Mačacia žena však nemá iba jedného nepriateľa, keď prehluší rozhovor výstrel, nadíde chvíľa pre detektíva a mód označujúci stopy, nepriateľov, ich výzbroj aj aktuálny duševný stav. Batman analýzou dvoch dier v okne a podlahe vypočíta trajektóriu guľky a označí zvonicu na kostolnej veži ako miesto, odkiaľ vystrelil sniper. 

Batman: Arkham City

Kto to ťahá za povrázky?

Batman opäť vychádza do ulíc, cez strechy, vodné nádrže na vysokých konštrukciách a stožiaroch preskáče ku svojmu cieľu, ktorého vchodové dvere stráži skupinka. Po novom sa môže hrdina strmhlav rútiť smerom k zemi aj naberať rýchlosť pomocou vystreľovacej kotvičky. V hlavnej chrámovej lodi dochádza k teatrálnemu vstupu Harley Quinn, ktorá nechá Batmana napospas ozbrojenému komandu. Ešte že má za opaskom dymovnice. Bleskový únik a už sa dívame na dezorientovaných bezkrkých protivníkov zhora. Kto hral Arkham Asylum, bude okamžite doma, preskakovanie po sochách gargoylov, tichý zostup poza chrbát, stealth kill, vytiahnutie sa pod strop, plachtenie s nohou do ňufáku atď.

Odzbrojenie štvorice netrvá dlho a už sa objavuje nový problém - nevinných držia ako rukojemníkov v spovednici. Batman pomocou detective módu identifikuje slabú priečku a cez stenu vytiahne zloducha smerom von. Cesta do zvonice je voľná. Nepoužívajú sa schody, ale na trámy sa vystreľuje kotvička a keď Batman dorazí hore, zistí, že je v pasci.

Díva sa na automatickú pušku riadenú na diaľku obklopenú monitormi a na nich známy napúdrovaný ksicht so zelenými vlasmi. Kto si myslel, že Harley Quinn mohla naplánovať rafinovanú vraždu Catwoman, tak sa mýli. Joker je späť a s nimi aj efektný koniec dema, ktorý vyhodí do povetria kostolnú vežu.

Joker, Two Face, Harley Quinn nie sú jedinými zloduchmi, o slovo sa prihlási aj Zsazs, Penguin a každý z nich má svoje vlastné plány s Arkhamom. Batman bude mať plné ruky práce a preto mu bude pomáhať aj Catwoman ako hrateľná postava. Oracle robí ako vždy spojku cez rádio.

Na Batman: Arkham City cítiť, že Rocksteady zužitkováva všetky skúsenosti s licenciou a vôbec nie opatrne otvárajú prostredie novým príležitostiam a toľkým zločinom, koľko im to dovolí. Fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na minimálne tak kvalitné komiksové spracovanie ako pred dvomi rokmi.

Batmanov signál na oblohe hľadajte 21. októbra.



napísal spacejunker 23.6.2011
Páči sa mi!
BATMAN: ARKHAM CITY


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Square Eidos / CENEGA / Rocksteady
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk