BATMAN: ARKHAM CITY

BATMAN: ARKHAM CITY

9.5

Identita Temného rytiera odhalená

Recenzia na PS3 verziu

Batmanom je miliardár Bruce Wayne a snáď najikonickejšia postava komiksov, ktorú neolízalo alfa, gama ani teta žiarenie. Nemá mimozemský pôvod ani sa nenarodil v skúmavke. Narodil sa. V Gotham City. Vy to viete, oni to vedia, ale nie Joker, Bane, Harley Quinn ani nik iný vo svete DC Comics. Vlastne, je tu ešte Hugo Strange, ktorému sa podarilo zosnovať diabolský plán, ako zbaviť Gothamu temného rytiera, sériou neúspechov poukázať na neschopnosť a zasadnúť na jeho miesto. Komplikovaná bábkarska hra hodná génia siahajúca ako chobotnica od toho najspodnejšieho poskoka až k elitným zloduchom. Politická kampaň za zatvorenie väzenského mikroštátu Arkham City sa stane Waynovi osudnou. Zhodou nešťastných náhod sa ocitne na mieste, kam poslal najhorších zločincov. Bruce Wayne je Batman. Vy to viete, oni to nevedia, Strange to vie a neváha vyzradiť jeho identitu. Už viete, v akých problémoch sa nachádza?

Nebezpečná hra sa odohráva za múrmi Arkham City a nebezpečným je aj pokračovanie od Rocksteady, ktorých Batman katapultoval medzi vývojársku elitu. Batman: Arkham City poisťuje neohrozenú pozíciu Britov. Nemá cenu chodiť okolo rozliatej kyseliny ako Two Face. Batman: Arkham City je najlepšie spracovanou hrou na motívy licencovaného produktu, súčasne najlepšou komiksovou akciou, Batmanovkou a najväčším prekvapením, ktoré prekvapením vôbec nie je. Indícií bolo veľa, ale ani najväčší skeptik, nedúfal, že pokračovanie sebavedome sfúkne aj tie najvratkejšie obavy živiace plamienky nádeje „Veď, vždy sa môže niečo pokaziť." Nepokazilo.

Začal by som na úplnom konci. Žiadne známe hity z rádií, divoké prestrihy s farebnými titulkami ani pribúdajúce trofeje na konto. Nič. Biele na čiernom. Arkham City. Rocksteady. Záver doznieva tak silnou scénou, že otriasť komiksovým žánrom a videohernými adaptáciami sa nepodarí nikomu na poriadne dlho. Trúfalosť je na mieste. V tichej ozvene zvukov mesta, na pozadí ambientného dýchania elektronických samplov vám nezostáva nič iné len premýšľať. Nad tým, čo sa to vôbec v predošlých piatich minútach odohralo a rekapitulovať, čo do pekla ten Batman musel vyriešiť za prípad. Paul Dini, vzdávam hold za najlepší príbeh o Batmanovi, aký som mohol zažiť. Rocksteady, klaniam sa za dokonalú symbiózu hry a do posledného detailu naštudovanú predlohu. Mark Hamill, vzdávam hold za desivo-autentický hlasový prejav, ktorý z Jokera urobil ešte diabolskejší charakter. 

Batman: Arkham City
Batman: Arkham City Pre výnikajúci súbojový systém nie je problém ani bezruký, ani obrnený.
Pre výnikajúci súbojový systém nie je problém ani bezruký, ani obrnený.


Batman: Arkham City Vďaka Detective módu máte o situácii vždy dokonalý prehľad.
Vďaka Detective módu máte o situácii vždy dokonalý prehľad.


Batman: Arkham City Po vybavení účtov v kampani môžete vyskúšať náročnejší mód New Game plus.
Po vybavení účtov v kampani môžete vyskúšať náročnejší mód New Game plus.





Temný? Áno. Akčný? Jednoznačne! Plný tých najväčších zloduchov dávkovaných s takou kadenciou, že máte pocit, že hráte adaptáciu vynikajúceho komiksu Hush. Kto niečo znamená, je v príbehu spomenutý. A nie je tam iba pre to. Batman je v nezávideniahodnej situácií, Barbara a Alfred sú neustále nápomocní cez rádio, dokonca mu do hermeticky uzatvorenej kriminálnej zóny zhadzujú gadgety. Batman robí ťažké morálne rozhodnutia. Zo zločincov sa stávajú obete vlastných činov, spytujú si svedomie vo vlastných chrámoch a dokonca sa stávajú aj spojencami. Na krátku chvíľu, ale predsa. Vidieť ako Mr. Freeze alebo Bane podávajú pomocnú ruku pri hľadaní lieku je veľkou zmenou. A odvážnou.

Že vám nikto nepovedal, že Joker zomiera na nevyliečiteľnú chorobu a Strange má v pláne použiť zákerný vírus ako súčasť očistca - Protokolu 10? Počkajte, keď sa dozviete, že v meste lieta Nightwing, Zsasz plánuje podrezať ďalšie obete a niekde tam dáva pozor aj Robin. Jednotlivé príbehové linky sa prepletajú v sérii nepovinno-povinných úloh. Batman: Arkham City otvára celú štvrť a vy tak môžete voľne plachtiť, kam vás Batclaw vystrelí a plášť donesie. Pohyb je tak nielen rýchly, ale nemusíte sa zdržiavať vymetaním nepriateľov. Jednoducho sa stratíte dolu v uličkách alebo vyleziete na komín a odtiaľ preletíte cez vodnú plochu na nákladný žeriav.

Batman má nabrúsené uši a éter neustále mapuje. Cez rádio počujete rozhovory kriminálnikov, volanie o pomoc, vyzváňanie telefónu. Na miesto vás dovedie rovno svetlo reflektora premietajúceho na oblohu znak Batmana alebo rôzne gadgety, ktoré merajú vzdialenosť či teplotu, ak pátrate po Mr. Freezovi. Arkham City je rozdelené na štvrte, podľa ktorých okamžite spoznáte, kto si ich prikrášlil k svojmu zovňajšku. Vyškerení klauni v lunaparku patria, no veď vy viete komu. Mesto je vyzdobené aj hádankami Riddlera, nie, škrtnite to, posiate. Otázniky už nepredstavujú iba odmenu za hľadanie alternatívnych ciest, ale mnohé sú súčasťou zložitých logických hádaniek tvoriacich tlakové spínače, magnety, oceľové klietky, mechanizmy či rovno plynové komory. Zelené otázniky siahajú aj mimo hlavnú story do Challengov, ktoré sa odomykajú a sprístupňujú rovno s novými artworkami, denníkmi, audionahrávkami a inými materiálmi o postavách.

Multifunkčný opasok Batmana sa rozšíril o nové gadgety. Môžete na diaľku ovládať Batarang, nabiť ho elektrinou a skratovať rozvodové skrine. Elektrická puška aktivuje motory alebo magnety a tie vytrhávajú zbrane z rúk nepriateľov. Dekodér zámkov sa už vie naladiť na rádiové vysielanie, zlaňovanie s kladkou umožňuje zmeniť smer, zrýchlilo sa používanie nielen Batarangov, vystreľovacej kotvy, ale pohotovejšie kladiete aj plastickú trhavinu. Jedným tlačítkom ich môžete zapojiť do už tak plynulého súbojového systému. Vďaka postupnému levelovaniu a kupovaniu upgradov sa rozšíril aj počet komb o rôzne bloky, super finiše a pod. V základe však zostal rovnaký, je intuitívny, pritom mimoriadne efektný na pohľad a dovoľuje vám udržať vysoké kombo poriadne dlho. 

Nepriatelia sa naučili novým trikom, skenujú prostredia termovíziou, ničia sochy, na ktorých ste sa pohybovali tesne pod stropom, kladú míny, rýchlejšie reagujú a prehľadávajú miesta, kde vás videli naposledy. Tichou elimináciou budujete strach, zrazu sa spúšťa slepá streľba, povzbudzovanie slovami graduje nadávkami a vedie až k zloženiu zbraní. Novinkou je zaseknutie zbraní na diaľku, odpaľovanie mín či paralýza ľadovou zmesou. Možnosti sa rozšírili a tie okamžite aplikujete v súbojoch s bossmi, ktorých je od Arkham Asylum viac a boje s nimi sú vyčerpávajúcejšie. Nepriatelia útočia vo vlnách, nájdete ich na uliciach, na strechách a vždy je ich pekná kopa.

Fanúšika nemusí uspokojiť skutočnosť, že sa z Arkham City, aj keď je mesto veľké čo do rozlohy a počtu herných bonusov, nedostane. To znamená, žiadna tajná jaskyňa pod sídlom Wayneovcov a bohužiaľ opäť žiadny Batmobil. Vyšetrovacie techniky a metódy sledovania stôp však zohrávajú dôležitú rolu a takisto aj Detective mód. Röntgenovým skenovaním miestností získate prehľad nielen o počte, výzbroji a psychickom stave nepriateľov, ale aj o interaktívnych objektoch, pasciach. Pomôže vám pri hľadaní alternatívnych ciest, ale odhalí aj slabiny v stenách či informuje o tom, čo potrebujete na otvorenie zámkov či ich deaktiváciu. Čo je najlepšie, že v Detective móde môžete hrať celú hru a nebudete vidieť iba modrú paletu farieb. Pri lietaní nad Arkham City je však kvôli strate detailov vhodné vypnúť tento režim a hľadať balóny či rozbíjať bezpečnostné kamery vlastnými očami.

Batman: Arkham City má iba tri chyby. Za prvé loadingy pri prechode z dôležitých budov na ulice a krátke čakanie pri spúšťaní predrenderovaných sekvencií na hru a naopak sú škrabancami na inak bezchybnom a plynulom zážitku. Ďalším je bleskové odpáľkovanie Two Facea na vedľajšiu koľaj, čo je pochopiteľné vzhľadom na záver a pravdepodobne ide o prípravu na tretí diel. Ten posledný nedostatok sa týka všetkých a na vine je agresívna marketingová politika Warneru a čarovanie s predobjednávkovými DLC. O zásadný obsah neprídete a s postavami, ktoré sa mihnú v príbehu (Nightwing, Robin) sa stretnete na challenge mapách. Za poplatok. 

Batman: Arkham City
Batman: Arkham City Arkham City žije vlastným životom kriminálnikov a zloduchov.
Arkham City žije vlastným životom kriminálnikov a zloduchov.


Batman: Arkham City Mačacej žene je venovaný úvod hry a niekoľko poschovávaných Riddlerových hádaniek.
Mačacej žene je venovaný úvod hry a niekoľko poschovávaných Riddlerových hádaniek.


Batman: Arkham City Na krátke bodné zbrane už nestačí iba obyčajný blok.
Na krátke bodné zbrane už nestačí iba obyčajný blok.





Vynikajúco napísanému príbehu a rozhovorom sekunduje audiovizuálne spracovanie. V Arkham City nikdy neuvidíte denné svetlo. Aj otvorené priestranstvá s umelým osvetlením ukrývajú tiene, kde sa môžete schovať. Lokality vás prekvapia mierou detailov a samotným dizajnom odrážajúcim nielen charakter jednotlivých postáv, ale aj ako podrobne poznajú Rocksteady kult Batmana a samotnú predlohu do hĺbky.

Batman: Arkham City nepotrebuje veľa slov. Z mimoriadnej silnej story nevychádza nik ako jasný víťaz ani jasný porazený. Komiksoví superhrdinovia si vybavujú účty a vy môžete byť pritom. Nepotrebujete poznať Batmana, ale vedieť, že Arkham City je najlepšou komiksovou hrou a silným ašpirantom na titul hra roka. Nenechajte si ju ujsť! 


napísal spacejunker 21.10.2011
Páči sa mi! (+1)
9.5
Vo svete
9.6
Ohodnotiť
BATMAN: ARKHAM CITY
+ silný príbeh, v ktorom vystupujú najväčší zločinci a známe postavy
+ množstvo nepovinných úloh a bonusov
+ mimoriadne uspokojujúci súbojový systém
+ prepracovaný Challenge mód a Riddlerove hádanky
+ neuveriteľný zmysel pre detail
+ hrateľná Catwoman
- loadingy
- odstavenie niektorých dôležitých postáv na vedľajšiu koľaj


RECENZIE HRÁČOV
Batman: Arkham City
9.5
S.T.F.UP!    22.1.2013
Batman. Určite ho poznáte. Tento hrdina existuje už dlhých 74 rokov a od tej d...prečítať celé
Batman: Arkham City
8.5
ROLASH1    24.12.2012
Gotham City. Táto zločinom zamorená metropola bola skvele predstavená už v&n...prečítať celé
Batman: Arkham City
10
MATTHEW00    30.6.2012
Batman, ikona komixových príbehov. Postava, ktorá oslovila ...prečítať celé
Batman: Arkham City
9.5
UPN4TO    28.2.2012
Ak ste niekedy uvažovali, či sa oplatí si nejakú hru naozaj kúpiť, či to za ...prečítať celé
Batman: Arkham City
10
LIFE28    5.12.2011
Keď som takto pred dvoma rokmi recenzoval Batman: Arkham Asylum, ani by ma nenapadlo, že hra je v...prečítať celé
Batman: Arkham City
10
JIMMYBOY    2.12.2011
Hry zo série Elder Scrolls na seba vždy dokázali upútať pozornosť. Každ&eacu...prečítať celé
icon
8.5
SCORPWIND    18.7.2020
+ 2 hrateľné postavy (Batman a Catwoman)+ decentný a dobre podaný príbeh+ veľmi dobrý výko... zobraziť

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Square Eidos / CENEGA / Rocksteady
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk