STAR WARS: THE OLD REPUBLIC

STAR WARS: THE OLD REPUBLIC

Ako nás sprevádzala Sila

Dojmy

Koncom roka BioWare privíta odvážnych hrdinov a dobrodruhov v Star Wars The Old Republic. Na túto chvíľu sme dlho čakali a nie len preto, že sa odohráva v univerze Hviezdnych vojen. Niektorí odvážlivci už mali šancu zabojovať v uzatvorenom beta teste. Tejto pocty sa dostalo aj nám a v mene Republiky a Sectoru sme vydobyli prvé víťazstvá.

Regrúti pochádzali výlučne zo zástupcov Republiky, ale boja sa zúčastnili všetky príslušné povolania, Jedi Knight, Trooper, Jedi Consular a Smuggler. Zamerali sme sa na dve možnosti a to tak, aby sme mohli porovnať výrazne odlišné štýly boja.

Určite neprekvapí, že úvodná voľba padla na rytiera Jedi. Kto by odolal nutkaniu vziať do ruky svetelný meč a použiť Silu na rozdrvenie nepriateľov? Túto mocnú zbraň a hodnotné postavenie si však bolo treba najskôr vybojovať. Hráč začína ako mladý padawan, ktorý má potenciál, ale musí majstrom rádu dokázať, že je naozaj schopný a hodný dôvery. Počas niekoľkých úvodných levelov prijíma úlohy od svojich učiteľov, ale aj pochybovačných domorodcov. Planéta Tython, o ktorú rytieri bojujú spoločne s consularmi, je porastená bujnou vegetáciou, ukrýva agresívnych nepriateľov... a nebezpečného zradcu. Až keď uspokojivo vyriešite hlavný problém sužujúci krajinu, stanete sa plnohodnotným rytierom a poskladáte si svoj prvý svetelný meč. A nepotrvá dlho a vyberiete si aj pokročilé povolanie. Dostanete aj spoločníka, ktorý vám bude stále poruke.


Rytier Jedi bojuje na krátku vzdialenosť, svetelným mečom alebo palicou zasadzuje údery. Dopĺňa ich chuťovkami na báze Sily, ktorými ochromí alebo inak zaskočí súpera. Každý útok sa aktivuje príslušnou ikonou na ploche. Základné ťahy vyžadujú len krátky čas na regeneráciu. Pokročilé výpady a schopnosti potrebujú dostatok bodov sústredenia - focus. Body sa kumulujú používaním základných útokov, míňajú pri použití Sily a pokročilých komb. Zbytky sa pomaly vytratia po skončení boja. Ak bude vašim pokročilým povolaním guardian, môžete u trénerov dokupovať najmä obranné schopnosti. Väčšinu hráčov ale zláka druhá špecializácia, kde bojujete s dvomi svetelnými mečmi. S výberom špecializácie sa otvára menu doplnkových schopností, kde hráč postupne prerozdeľuje body v troch kategóriách. Na základe výberu sa postava ďalej vyvíja požadovaným smerom.

Celkom odlišný vstupný príbeh aj systém boja má trooper. Prichádza ako podpora na inej planéte, ktorá je pre zmenu nehostinná, pokrytá skalnatými útesmi s vyprahnutou pôdou. Ste seržantom a plníte príkazy veliteľov, ktorí bojujú o toto teritórium s nepriateľskými vojakmi. Špionáž, korupcia, pátranie po dátach v tyle nepriateľa prinášajú odpovede a otvárajú cestu k víťazstvu a vášmu povýšeniu. V tejto oblasti si uznanie vybojujete aj s postavou pašeráka - Smugglera.

Trooper bojuje z väčšej vzdialenosti strelnými zbraňami. Základom sú dávky a strely z granátometu. Munícia je nekonečná, ale pri náročnejších útokoch treba doplniť zásobníky. To znamená niekoľko sekúnd zdržania pri nabíjaní. Ak sa súper priblíži, môžete mu zasadiť ranu pažbou. K chuťovkám patrí prísavná nálož, ktorá sa zachytí na protivníkovi. Ten spanikári a po explózii sú zranení aj jeho spolubojovníci. Prvou špecializáciou Troopera je agresívnejší commando, druhou možnosťou defenzívnejší vanguard. Samozrejme, ku každému zameraniu prináležia nové zručnosti od trénerov a sety doplnkových schopností.

Každé povolanie, hoci aj na rovnakej planéte, má odlišné hlavné úlohy. Riešenie spravidla vedie na miesta, čo sa sprístupnia iba vám, prípadne vašej partii. Jedná sa o menšie instantné zóny, kam sa vstupuje cez zelenú bariéru. Tam sa nahrá obsah zodpovedajúci vášmu poslaniu. Väčšina terénu je však prístupná všetkým, rovnako ako vedľajšie úlohy.

Hoci sa pri riešení zadaní nikdy nevyhnete bojom, úlohy sú nápadité a majú rôzne ciele. Navyše sa spájajú s plne nahovorenými rozhovormi, kde ovplyvňujete priebeh dialógov. Pri načatí rozhovoru sa hráč prepne do individuálneho režimu s voľbami v kruhovom menu. Niekedy máte na odpoveď čas, inokedy sa treba rýchlo rozhodnúť. Ak úlohu plníte spolu s ďalšími hráčmi, každý vyberie svoju odpoveď podľa uváženia. Voľby sa zhodnotia a prevládajúci názor v družine určí nasledujúci krok. Veľmi často máte na výber, ako danú úlohu zavŕšite. Odmenu dostanete vždy, ale výsledné rozhodnutie je dôležité. Nejde len o to, či ušetríte, alebo zabijete zradcu, odhalíte tajných milencov, necháte sa podplatiť, alebo dotyčného usvedčíte z korupcie. Neraz je váš verdikt spojený s priraďovaním bodov svetlej a temnej strany. Aj z navonok ušľachtilého rytiera sa niekedy stane temný Jedi a pašerák môže byť v jadre dobrák. Navyše vybraní obchodníci ponúkajú výstroj, kde je podmienkou použitia stanovený level svetla alebo temnoty. Veľmi komplexné, ale aj náročné sú hrdinské a flashback misie, ideálne pre skupinu hráčov.

Odmenou za splnené úlohy sú predmety, kredity a individuálne meny na nákup špeciálnych vecí. Ukladajú sa do inventára s lupom z padlých nepriateľov, pričom podľa farebného lúča nad obeťou vidíte, či pri šacovaní nájdete haraburdie, kvalitnejšie vecičky alebo úlohové predmety. Inventár nie je veľmi veľký, ale ak máte dosť kreditov, môžete ho opakovane rozšíriť. Alebo veci šupnete do sejfu. Mnohé zbrane a výstroj sa dajú zlepšovať vkladaním jedného alebo viacerých doplnkov. Vo svetelnom meči zmeníte kryštály, ale v lepších modeloch pridáte aj bonus navyše vložením extra materiálu a modulu. Podobne zdokonalíte aj strelné zbrane a ďalšie kúsky.

Pri úvodných potulkách sa Old Republic zásadne nelíši od iných MMORPG. Hoci zjavne vysoko prevyšuje kvality väčšiny konkurentov a je zrejmý dôraz na príbeh a dialógy. Svoje tromfy však Stará republika odhalí o niečo neskôr, po osvojení špecializácie, pri cestovaní vesmírom a získaní AI spoločníka. Prvého „parťáka" dostanete pomerne skoro. Či už je to droid, učeník alebo vojak nižšej hodnosti, určite oceníte jeho schopnosti v boji. Výkonnostne často prekoná aj vášho hrdinu, najmä keď mu pridelíte lepšiu výstroj a zbrane. V teréne ho môžete poveriť predajom haraburdia z inventára. Na chvíľu sa vytratí a prinesie zárobok .


Po naučení troch remeselných zručností má spoločník aj ďalšie využitie. Jednak v teréne môže zbierať suroviny, kryštály, či dáta namiesto vás. Navyše ho môžete posielať na individuálne misie a vyrába pre vás predmety. Misie sú členené podľa naučených remesiel. Stačí otvoriť menu s ponukou a poslať pobočníka hľadať poklad či pátrať po vykopávkach. Partner sa potom dočasne vytratí. Vás to nijako neobmedzuje v činnosti. V prípadne úspechu následne dostanete nález a môžete vybrať ďalšiu misiu alebo použijete spoločníka v boji. Zlepšia sa aj vaše znalosti v príslušnom odvetví. Ideálne je zvoliť súvisiace remeslá a potom predmety hneď uplatníte pri výrobe výzbroje, kybernetických častí či liečiv. Opäť stačí otvoriť menu spoločníka, vybrať požadovaný výrobok a ak máte dosť zdrojov, čoskoro je hotový. Ak máte viac spoločníkov, každý môže plniť inú misiu. Alebo vás jeden sprevádza a druhý sa venuje poslaniu či výrobe. Priazeň spoločníkov zvýšite darčekmi.

Už dlhšie je z prezentácií zrejmé, že grafika nekráča s najmodernejšími trendmi. To sa potvrdilo aj v testovacej verzii. Dizajn lokalít s množstvom objektov a dôrazom na detaily však toto negatívum dokonale vyvažuje. Atmosféra je skvelá a efekty v boji nie najhoršie. Hŕstka sprievodných video sekvencií nezaostáva za videami Blizzardu.

Je toho ešte veľa, o čom by sa dalo hovoriť v súvislosti so Starou republikou. Cestovanie, let vesmírom, PvP a ďalšie zložky si priblížime neskôr. Po prvej ochutnávke však môžeme jednoznačne povedať, že je to jedna z mála hier, ktorá je ešte hodná mesačných poplatkov. Osobne ju radím medzi najlepšie MMORPG, aké som mal možnosť hrať. The Old Republic funguje v súlade so zaužívanými pravidlami MMO, ale súčasne prináša určitú komplexnosť tradičných RPG. Nesie jasný rukopis BioWare a svojim prevedením najviac inklinuje k Mass Effect 2. Bude to nárez a World of Warcraft sa otrasie v základoch.


napísal uni 20.10.2011
Páči sa mi!
STAR WARS: THE OLD REPUBLIC


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19573)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk