FAR CRY 3

FAR CRY 3

Návrat do raja

Ubisoft tento rok pripravuje pôsobivú nádielku titulov a mimo pokračovaní Assassins Creed a Rainbow Six uvidíme aj nové pokračovanie Far Cry série. V tretej časti sa autori vracajú späť k základom a spájajú to, čo si vyskúšali v dvojke, s tým čo ponúkol kedysi Crytek v origináli z roku 2004. Spoja do jedného celku intenzívnu akciu a možnosti skutočne otvoreného sveta. Výraznú úlohu tentoraz zohrá aj multiplayer.

Vo Far Cry 3 nás čaká nový príbeh, nové postavy a nové miesto. Znovu to však bude tropický ostrov, kam sa naša postava dostáva s priateľmi a podľa očakávaní, sa niečo zvrtne. Na ostrove stretávajú ozbrojený gang a ani nevedia ako, sú zviazaní a bezmocne čakajú na to, čo sa s nimi zabávajúci sa banditi rozhodnú spraviť. Po prvom výstrele sa ocitnete v postave Jasona Brodyho, vyslobodíte sa a utekáte pred istou smrťou. Utiecť z boja nemôžete, ste uväznení na ostrove a akoby to nestačilo, stále majú vašu priateľku. Neostáva tak nič iné, ako nájsť cestu k jej záchrane. Beriete do ruky zbraň a vydávate sa do džunglí ostrova.

Ďalší postup v hre už bude na vás. Autori ponúknu rozsiahle prostredie, voľnosť aj možnosti. Ubisoft má už veľa skúseností s otvoreným svetom v Assassins Creed a dúfajme, že know-how po prázdnom a nudnom svete Far Cry 2 teraz aplikujú aj tu. Plánujú ako príbehové misie s rôznymi možnosťami prístupov, tak aj vedľajšie aktivity a neustále nástrahy. Chcú, aby každý krok bol dobrodružstvom a objavovaním niečoho nového.

Far Cry 3
Far Cry 3 Návrat na exotický ostrov.
Návrat na exotický ostrov.


Far Cry 3 More, palmy a projektily.
More, palmy a projektily.


Far Cry 3 Rogalo nebude chýbať.
Rogalo nebude chýbať.





Príbehové misie budú rôznorodné v štýle prvého Far Cry, či už vo vnútorných priestoroch, kde pôjde len o akciu, alebo vo vonkajších priestoroch, kde si prístup k boju môžete vybrať. Napríklad na starú uviaznutú loď slúžiacu ako komunikačné centrum banditov, môžete napríklad doletieť na rogale a zničiť svoj cieľ prakticky bez boja. To je však dlhšia cesta, keďže treba nájsť vyvýšené miesto a rogalo. Rýchla alternatíva s čistým bojom vedie cez pobrežie, zatiaľ čo taktická môže byť na člne smerom z mora.

K násilným misiám pribudnú aj nenásilné, kde napríklad po stretnutí s doktorom dostanete úlohu -nazbierať huby v jaskyni. A keďže tieto huby v uzavretých priestoroch vylučujú psychotropné látky, bude sa to prejavovať aj na vašom zážitku. Realita sa bude krútiť, steny jaskyne meniť a postava sa bude sama pýtať, či sa nezbláznila. Nakoniec to bude aj jeden z nosných motívov hry, psychika hrdinu bude rozoberaná na každom kroku. Na obyčajného turistu je boj proti ozbrojeným gangom až príliš surrealistický. Pôsobenie na ostrove nebude jednostranné, pribudnú možnosti spolupráce s frakciami, postavami, ako aj rozhodnutia, ktoré budete môcť spraviť.

Budete spoznávať miestu faunu, zvieratá budú zahŕňať všetko od domáceho chovu, cez nebezpečné divé šelmy v džungliach, až po podmorský život. So všetkým sa stretnete tvárou v tvár a čím hlbšie do džungle, alebo do mora zájdete, tým budú nástrahy nebezpečnejšie. Autori sa takto snažia oživiť otvorený svet a motivovať hráčov k jeho objavovaniu. Tento element bol veľmi dobre zvládnutý vo Far Cry 2, kde diamanty lákali k lozeniu po skalách, kopcoch a skúmaniu jazier. Žiaľ prázdny svet a stereotypnosť mu nedovolili naplno vyniknúť. 

FarCry 3 má byť 10 krát rozsiahlejšia ako pôvodné tituly, aj keď je otázne, koľko oceánu do tohto čísla autori zarátali. Samotná kampaň má zabrať cca 20 hodín, ale bude záležať od toho, ako budete hrou prechádzať. Dá sa totiž zvoliť pomalá taktická cesta s hľadaním najlepších prostriedkov, ako sa k cieľu dopraviť ticho a nepozorovane, alebo rýchla akčná cesta síce s ohrozením života, ktorá má výhody v získavaní skúsenostných bodov za každého zabitého nepriateľa. K tomu mŕtvi nepriatelia znovu poslúžia ako zásobovacie stanice, každého môžete prehľadať, nájsť náboje, peniaze alebo ďalšie veci, ktoré poslúžia v tomto krvavom raji.

Spolu s prehľadávaným nepriateľov sa vráti do hry aj znovuobjavovanie nepriateľov, ktoré bolo tak iritujúce vo Far Cry 2. Autori ho chcú však spraviť menej výrazným a prirodzenejším. Hovoria však, že je v tomto štýle sveta jednoducho potrebný, aby sa zachovala zaplnenosť a ostrov sa úplne nevyprázdnil počas vašej krvavej cesty. Čiastočne je to pravda, ale dôležité bude dostať ich tam skutočne prirodzene a nie sekundu po tom, ako vytiahneme zo stanovišťa päty.

Jednou z vecí, ktorú ešte autori z hry nepredstavili, je multiplayer. Pracuje na ňom samostatne firma Massive Entertainment, známa napríklad pre svoje stratégie Ground Control alebo World In Conflict, ale aj pre nie príliš vhodné puzzle minihry do Assassin's Creed: Revelations. Nemajú síce skúsenosti s akčným multiplayerom, ale naznačujú, že inšpiráciu brali zo sociálnych, indie hier a celý multiplayer bude umiestnený v jednom online univerze. Pridali aj náznaky na úzke prepojenie, alebo dokonca splynutie single a multiplayeru.  Ostáva nám už len čakať, aké bude prevedenie. Bližšie detaily by sme mali počuť v priebehu apríla.

Far Cry 3
Far Cry 3 Prostredie z prvej hry oživí voľnosť ale aj detailné animácie z dvojky.
Prostredie z prvej hry oživí voľnosť ale aj detailné animácie z dvojky.


Far Cry 3 Nehrateľné postavy a halucinogénne huby dotvoria exotiku.
Nehrateľné postavy a halucinogénne huby dotvoria exotiku.


Far Cry 3 Výlety na lodiach sú samozrejmosťou.
Výlety na lodiach sú samozrejmosťou.





Vizuálne Far Cry 3 ponúkne už okukané tropické prostredia, z ktorých sme už asi videli všetko, ale na druhej strane na spojenie paliem, pláží, mora a banditov, ktorých máte v pätách, je vždy príjemný pohľad. Technologicky rovnako neočarí a skôr ako Crysis pripomína pár rokov starý Far Cry 2 len s prostrediami z Far Cry 1. Stále však na slušnej úrovni konzolovej grafiky, či hru posunú vpred na PC, zatiaľ neupresnili.

Vyzerá, že Ubisoft kráča správnym smerom, ale či skutočne splnia všetko čo sľubujú a v požadovanej kvalite, je zatiaľ vo hviezdach. Jedno je isté, Far Cry 3 sa blíži a spolu s ním aj náš minimálne 20-hodinový výlet na tropický ostrov, ktorý započne 7. septembra na PC, Xbox360 a PS3.


napísal saver 19.3.2012
Páči sa mi!
FAR CRY 3



PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Conquest / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 30. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19882)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk