CIVILIZATION V: GODS & KINGS

CIVILIZATION V: GODS & KINGS

V mene civilizácie, viery a špiónov

Dojmy

Piata civilizácia očakáva v priebehu júna expanziu Gods & Kings, kde hráči dostanú väčší priestor pri rozvoji svojej veľmoci. Konečne sa do hry dostanú náboženstvá a vašich obyvateľov môže posilniť viera. Bude toho viac a keďže sme nedočkaví, vybrali sme sa, v mene božom, na prieskum terénu.

Opäť si v úvode zvolíte civilizáciu a lídra, ktorý má vaše sympatie. Už aj tak bohatú ponuku doplní deväť nových pohlavárov, drsná Boudicca na čele Keltov, kráľovná Kartága - Dido, William na tróne Holandska, či Pacal, náčelník Mayov. S novými veľmocami vstupujú do hry aj nové bonusy a jednotky, typické pre danú krajinu. Napríklad Holandsko sa pochváli elitným loďstvom a Kartágo pošle do boja africké slony.

Počiatočný rozvoj sa nesie v tradičnom duchu Civilization V a nové prvky vstupujú na scénu, až keď sa zabývate a spravidla už máte pár miest na pokročilej úrovni. Určite neprehliadnete novú položku, ktorou je viera. Pri budovaní náboženských svätostánkov vám začnú pribúdať body viery a dostanete možnosť vybrať si panteón a s ním aj bonus pre svojich ľudí. Čoskoro môžete očakávať aj príchod prvého vierozvestca, ktorého je najlepšie obetovať na založenie nového náboženstva. Vyberiete si spomedzi jedenástich vierovyznaní, vrátane kresťanstva, hinduizmu, taoizmu. Ponuka býva zúžená, ak vás predbehli iné civilizácie, ktoré začali šíriť ľubovoľný kult ešte pred vami.


Nové náboženstvo je spojené s božím požehnaním, bonusom pre pravoverných, ku ktorému si zvolíte ešte dve ďalšie výhody, priradené viere zakladateľa a viere jeho nasledovníkov. Mierumilovnosť alebo ceremoniálne pohrebiská zvýšia šťastie veriacich, mešita rýchlejšie kumuluje body viery, vyberanie desiatkov naplní vašu pokladnicu podľa počtu oddaných ľudí. Možností je veľa a keď sa vplyv náboženstva rozšíri, získate nie len vyššie bonusy, ale zvolíte aj ďalšie. Náboženstvo nepozná hranice a šíri sa aj do iných krajín. Nasledovníci vašej viery môžu byť v mnohých krajinách a vy z toho profitujete. Na druhej strane, vaše mestá môžu byť pod vplyvom cudzích náboženstiev, čo už také potešiteľné nie je. Na rozšírenie vplyvu je ideálne využiť nových vierozvestcov, ktorí sa objavia vo vašej krajine, podobne, ako veľké osobnosti v iných oblastiach. Návšteva proroka v mestách a pristavanie chrámov presvedčí mnohých obyvateľov, že iba ten váš Boh je pravý a treba sa mu klaňať.

Ďalším výrazným novým prvkom je špionáž. Prvého špióna získate až v období renesancie. Praktické využitie agentov však ukázal nový scenár, kde hráč začína vo vyspelom industriálnom období vo viktoriánskom štýle. Na zemi na mori aj v oblakoch sa pohybujú parné stroje s pokročilými zbraňami a hranice stráži pechota vyzbrojená gantlingami. Náboženstvo je v tomto prípade potlačené, ale impérium sa hneď od začiatku môže spoľahnúť na schopnosti špiónov. Nájdete ich v osobitnom menu a po kontakte s inými civilizáciami môžete vyslať na výzvedy.

Agenti rýchlo dorazia do cieľovej lokality a potom automaticky plnia svoju úlohu. V priestoroch veľmocí sa pokúsia ukradnúť nové technológie a ak sa im to podarí, získate určitú inováciu úplne zdarma. Proces sa opakuje, kým agenti nie sú odhalení, alebo ich neodvoláte. Splnenie úkonu v teréne môže trvať aj niekoľko desiatok kôl, úspešní agenti postúpia na vyššiu úroveň a úlohy plnia rýchlejšie. Popri krádeži vás informujú, aké sú plány sledovaného impéria a jeho vzťahy s inými civilizáciami. Ak špehov pošlete do samostatných nezávislých miest, budú robiť machinácie vo voľbách, čo znamená, že zvyšujú vašu popularitu a zlepšujú vzťahy. To môže viesť k aliancii. V prípade stretu znepriatelených agentov v mestách uspeje v misii rýchlejší a skúsenejší. Odhalený špión môže zhoršiť diplomatické vzťahy.


Okrem industriálneho bude v hre ešte stredoveký scenár, kde v renesančnej Európe čelíte Mongolom a Turkom a vedú sa náboženské vojny. Do tretice pribudne scenár Pád Ríma a tam si zvolíte, či budete brániť rímske impérium, alebo ho zvrhnete v pozícii barbarov. V Gods & Kings nájdete aj nové technológie a budovy vrátane divov sveta ako je terakotová armáda, veľká mešita v Djenné a Hubblov teleskop. Narazíte na dva nové druhy nezávislých miest, obchodné a náboženské. Spojenectvom s nimi získate prístup k novým komoditám a Vatikán a Jeruzalem zohrajú významnú úlohu v náboženských konfliktoch. Vzťahy s inými mocnosťami upevníte doplnenou diplomaciou, ktorej súčasťou sú ambasády umožňujúce sledovanie diania v hlavnom meste suseda. Spozorujete aj úpravy v námorných bojoch, kde sú lode ktoré útočia zblízka alebo ostreľujú z diaľky a napríklad aj ohrozujú pobrežné mestá. Svoju ochrannú úlohu zohrajú nalodené jednotky v defenzívnom režime a posilou bude veľký admirál.

Gods & Kings prinesie do hry viac taktiky a možností na rozvoj a formovanie civilizácií. Potešia sa najmä hráči, ktorým v pôvodnej hre chýbalo náboženstvo a príjemnou vsuvkou je aj špionáž. Spolu s rozšíreným sortimentom objektov a technológií to predstavuje slušnú nadstavbu najmä pre hráčov, ktorí sa často vracajú k Civilization V.


napísal uni 15.5.2012
Páči sa mi!
CIVILIZATION V: GODS & KINGS

Zaradené pod: Civilization, Sid Meier


PC

Vývoj: 2K Games / CENEGA / Firaxis
Štýl: Stratégia / Ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. september 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18441)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk