TOM CLANCY'S SPLINTER CELL: BLACKLIST

TOM CLANCY'S SPLINTER CELL: BLACKLIST

Sam opäť proti teroristom

Sama Fishera by sme už dnes mohli označiť za videohernú ikonu a to aj napriek tomu, že v spoločnosti našich obľúbených hrdinov sa nachádza len pomerne krátko – bezmála desaťročie. Táto desaťročnica nám priniesla zatiaľ 5 hlavných titulov, niekoľko ich mobilných verzií a PSP odbočku. Sam Fisher, špeciálny agent vycvičený na čo najtichší postup, sa do našich sŕdc zapísal ako tieň, ktorý stojí za zdanlivo neriešiteľnými úlohami. Prišiel, nikto ho nevidel (a ak aj áno, tak živým dlho nezostal), eliminoval hrozbu a rovnako nenápadne aj zmizol. Cez množstvo misií sa postupne prepracoval až do úlohy dvojitého agenta a nakoniec upadol v nemilosť tých, ktorým slúžil. 

Pred dvoma rokmi sme tu mali Conviction a Sam sa úplne zmenil. Z nepozorovaného agenta sa razom stal osamotený pomstiteľ na ceste lemovanej krvou každého, kto sa pred neho postavil. Hra priniesla mnoho noviniek, no fanúšikov pôvodného konceptu a stealth postupu až tak neohúrila. Akcia hrala prvé husle, mnoho prvkov sa zjednodušilo a zautomatizovalo. Sam zachránil dcéru, vyčistil od smetí tie najvyššie miesta, zachránil svet a vlastne sa aj sám rehabilitoval v očiach vládnych predstaviteľov, ktorí ho zobrali na milosť. 

Teraz sa nám znovu predstavuje v titule Blacklist, s ktorým na trh vtrhne niekedy počas budúcej jari. Na hre však už nepracujú ani šanghajské a ani montrealské štúdio Ubisoftu. Tentoraz má hru na starosti pomerne nedávno vytvorené štúdio Ubisoftu v Toronte, na ktorého čele stojí známa postava v hernom svete – Jade Raymond. Ženské ruky z producentskej stoličky tak povedú Sama do ďalšej nebezpečnej akcie. Tentoraz znova v úlohe vládneho tajného žolíka.


Organizácia Third Echelon je minulosťou. Bývalý Samov chlebodarca sa zmenil na korupciou zmietanú hrozbu pre samotné Spojené štáty. Po udalostiach v Concivtion tak americký prezident túto organizáciu zrušil a na jej miesto nastúpila novovytvorená organizácia Fourth Echelon. Tajné zložky USA asi originalitou neprekypujú. Sam Fisher síce stojí na jej čele, no to neznamená, že sa musí rozlúčiť s aktívnou akciou. Práve naopak, on je tým, kto môže jediný zastaviť aktuálne hrozby. Konkrétne sa jedná o hrozbu série teroristických útokov na krajinu a jej záujmové body vo svete. Nová teroristická organizácia má zoznam týchto útokov – blacklist, a je len na vás, aby ste ich plány prekazili a nastolili vo svete mier. Minimálne teda do ďalšej časti. 

Tom Clancy bol majstrom politických špionážnych thrillerov a hry podľa jeho predlôh predstavovali hráčom konflikty, ktoré mohli vypuknúť kedykoľvek a kdekoľvek. Bola to hrozba, ktorá bola všade okolo, dokonca niektoré konflikty celkom verne predpovedal. Nebál sa dotýkať aj tabuizovaných tém ako politická vražda, korupcia v tajných službách a podobne. A keď sme podobné problémy riešili v koži Sama Fishera v jeho začiatkoch, tak sme zažívali ten pravý thriller so zimomriavkami po chrbte. Conviction bol však už skôr akčňák ako z dielne Paula Andersona. A Blacklist je v istých ohľadoch jeho nástupcom. 

Aj napriek tomu však autori sľubujú, že hra nebude len ďalej kráčať v stopách predchádzajúcej časti, ale bude dostatočne samostatným titulom. A pri pohľade na to, čo máme v týchto dňoch k dispozícii, im v tomto ohľade môžeme dať za pravdu. Na hre možno badať ako prvky známe z Conviction, tak aj snahu prísť s niečím vlastným, alebo minimálne iným. Späť sú teda tajné misie, dokonca Samove sonarové okuliare (ktoré budete môcť vylepšovať) a kopa chytrých gadgetov. No aj napriek tomu sa tu hrá znova dosť na efekt, likvidáciu protivníkov, streľbu, občas priamočiaru akciu a nechýbajú ani výbuchy a značná miera automatizácie. Rozoberme si to však trochu viac. 

Sam Fisher sa vrátil

Autori sa dušujú, že spôsobov prechádzania bude viac, bude aj možnosť hru odohrať v stealth štýle, za čo budú hráči dokonca odmenení (aj keď kedysi bolo pre nich odmenou prejdenie hry). A skutočne môžeme vidieť snahu pokročiť v tomto smere. Misie sa ukazujú byť variabilnejšie z hľadiska postupu vpred. Nie sú priamo rozsiahlejšie, ale máte možnosť obchádzať protivníkov, zakrádať sa, využívať prostredie vo svoj prospech. Sam sa dokonca necháva inšpirovať líniou zabijakov ťahajúcou sa od Altaira až po Desmonda. Cudzie mu tak nie je ani lozenie po skalách a prekonávanie takýchto prekážok. Z úkrytu môže Sam smrteľne udrieť na súpera a stiahnuť jeho mŕtvolu k sebe, tak aby nebola na očiach. 

Oproti tomu je výbušná akcia, ktorou sa hra taktiež prezentuje. Samovi nerobí problém zobrať všetko do vlastných rúk a pomocou noža a strelných zbraní dokáže teroristom, že zbrane hromadného ničenia nemusia existovať len v podobe bômb. Pod paľbou dokážete pobehovať medzi krytmi, pohrávať sa s nepriateľmi a vracia sa aj kontroverzná funkcia „Mark and Execute“, vďaka ktorej si len označíte nepriateľov a Sam už vykoná všetko sám a efektnejšie ako predtým. Časť jeho drsnej nátury z Convicion mu zostala a aj tu dokáže pri vypočúvaní porušiť všetky mysliteľné konvencie. Priamočiara akcia je jednoduchšia, plynulejšia a najmä efektnejšia, čo si určite nájde svoju cieľovú skupinu. Autori však sľubujú, že možnosti hrania rozdelia hráčov na 3 rozdielne archetypy: stealth hráčov (ghost), akčných hráčov (action hero) a ich mix založený na gadgetoch (panther). Dopady týchto štýlov však nebudú nijak zvlášť závažné. Skôr autori vsádzajú na vlastné morálne rozhodnutia hráčov. Výsledok teda bude vždy rovnaký.  

Mŕtvoly dokážete aj nastražiť ako návnady, vďaka ktorým vlákate nepriateľov do  pasce. Rovnako keď ide do tuhého, tak môžete využiť nie len jeden z gadgetov, ale v určitých situáciách vám pomôže aj podpora. Zaujímavé možnosti môže do hry pridať podpora Kinectu. Kedysi sme hádzali predmety na odlákanie, no na budúcu jar bude stačiť na odlákanie stráží  len niečo povedať. Vyzerá to tak, že vábiť do svojho smrteľného zovretia nikdy nebolo ľahšie. Na reálne predvedenie si však ešte musíme počkať.


Sam Fisher má už svoje najlepšie roky za sebou. Vo všetkých možných významoch, no teraz narážam hlavne na jeho postavu v tejto hre. Blízka budúcnosť a Samovi pomaly tiahne na 60. No aj napriek tomu na to vôbec nevyzerá. Charizmatický Michael Ironside už od série dáva ruky preč a nový hlas a dokonca aj postavu Sama predstavuje (seriálový) herec Eric Johnson. Faceliftom prešla aj Anna Grimsdóttír. Hru poženie LEAD Engine, známy z predchádzajúcej časti, ktorý má svoje korene ešte v modifikovanom UE2.5. V hre nebude chýbať ani coop kampaň a multiplayerový režim Spies versus Mercs. Hra obsahuje aj ekonomický systém zdieľaný pre všetky herné režimy, ktorý vás odmeňuje kreditmi, za ktoré si môžete vylepšovať vybavenie. Pokračovanie, návrat, alebo vlastná cesta. Čo z toho v hre nakoniec prevládne a ako sa autorom podarí nájsť balans vyhovujúci všetkým hráčom sa dozvieme už budúcu jar. 


napísal matus_ace 18.6.2012
Páči sa mi!
TOM CLANCY'S SPLINTER CELL: BLACKLIST


PC
PS3
Xbox 360
WiiU
Xbox One BC

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akcia / Stealth
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. august 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk