JUST CAUSE 3

JUST CAUSE 3

Prázdniny v explozívnom raji

„Nie je to práve intelektuálny titul," so širokým úsmevom na tvári hovorí malej skupinke hráčov okolo seba jeden z autorov Just Cause 3 presne v momente, keď novinár sediaci v „horúcom" kresle vyhadzuje do vzduchu všetko okolo seba. Je to prakticky len jedna z dvoch možností, čo môžeme v ponúknutom deme robiť. Autori by nás mohli pustiť aj do herného sveta, no nemalo by to ten správny účinok.

Videli by sme celý ten veľký svet a mohli si ho prejsť, no trvalo by nám dlho, kým by sme sa do hry skutočne dostali. Vývojári ukazujú možnosti skydivingu, využívanie padáku, vozidlá, deštrukciu a aj vystreľovací hák. Všetko to môžete využiť behom jedného krátkeho úseku, ktorý začína vyskočením z vrtuľníka. Len je pomerne obtiažne to všetko dianie dostať do rúk, a teda následne aj do hry. Počítajte s tvrdými pádmi a nešťastnými nehodami končiacimi smrťou. Vyzvedáme viac a dostávame prekvapivo úprimné odpovede.

Základné princípy si vraj osvojíme do 20 minút. Po hodine by sme sa už v možnostiach mali vyznať. Po 2-3 hodinách to už bude pre nás hračka. No a po 20 hodinách by sme už mali dokázať divy. Napríklad pripevniť C4 na auto, to pripevniť na hák, vystreliť ho do vzduchu, v polovici letu lano prerušiť a odpáliť auto na diaľku v tom najvhodnejšom mieste. Ak radi lietate, naučíte sa aj zložité manévre, ktoré vám pomôžu preletieť okom ihly a dostať sa kamkoľvek.


Nás ale teraz nič z toho netrápi. Všetko v dohľade a ešte aj ďalej je súčasťou herného sveta, no my sa hráme na malom pieskovisku plnom výbuchov a kaskadérskych kúskov. Na výber je štvorica výziev, ktoré prezentujú to, o čom podľa slov samotných autorov hra vlastne je. Prezentujú slobodu s možnosťou robiť hlúposti. Zobrať tank a zničiť nepriateľskú základňu prakticky až do základov. Alebo vyskočiť z helikoptéry a pokúsiť sa o čo najdlhší let vzduchom vďaka špeciálnemu obleku.

Tieto výzvy si v hre samotnej sprístupníte postupne, keď budete napredovať v príbehu. Napríklad sa dostanete na spomínanú nepriateľskú základňu, kde sa budete môcť vyšantiť. V príbehu tým ukážete vztýčený prostredník miestnemu diktátorovi - ale to sú princípy, ktoré vám z mnohých podobných virtuálnych pieskovísk nie sú neznáme. Tu si k tomu musíte pripočítať fakt, že sú už lokality stavané tak, aby preverili vaše schopnosti popasovať sa so všetkými nástrahami hry a jej možnosťami.

Stavby sa týčia poriadne vysoko a sú aj poriadne členité, čo len potvrdzuje slová o tom, že oproti predchodcovi hra vertikálne poriadne narástla. Najmä mimo miest. Sú tam rôzne veže a vysielače, dokonca narazíte aj na obrovský satelit. A to všetko stojí na prekvapivo neodolných základoch voči streľbe z RPG. Mestá sú zas o niečo inom. Oproti prírode ponúkajú skôr uzatvorené uličky, nad ktorými (a v ktorých, ak ste takí zruční) dokážete preletieť. No a v mestách na vás bude čakať aj poriadna výzva, keďže sa práve pokúšate o zvrhnutie diktátora vo svojej domovine.

Hlavným hrdinom je opäť Rico Rodriguez, ktorý opustil agentúru a vracia sa do svojej domoviny. Tam však nachádza svoj rodný ostrov Medici v rukách brutálneho diktátora Di Ravella. Teraz v tom rozhodne nebude žiadna zákazka a ani úloha. Teraz to bude osobné a o to viac je Rico nebezpečnejší. Už to nie je „dobrý" agent, ale človek, ktorého by ste osobne stretnúť nechceli. A rozhodne nie naštvať. A zdá sa, že najlepším spôsobom, ako sa zlého diktátora zbaviť, je vyhodiť všetko do vzduchu. Teda, ako dodáva jeden z autorov, všetko zlé.

Just Cause 3 sa nesie v znamení superlatívov a stupňovania. Hra je väčšia (aj keď rozlohou dvojku až tak výrazne neprevyšuje), explozívnejšia, viac adrenalínová a aj viac šialená. V ktorej inej hre by ste si mohli na lov jeleňa zobrať tank? Takýchto sympatických drobností je tu viac, zvieratá rozhodne nenájdete na každom rohu. A aj keď autori nepotvrdili, že skutočne budete môcť na lov vyraziť aj takto vyzbrojení, ich úsmev možno o niečom svedčí.

Súčasne s Just Cause 3 v Avalanche vzniká aj herný Mad Max, a tak sa nám ponúka možnosť porovnania týchto dvoch hier. Vývojári JC3 to však odmietajú. Na hrách robia dva rozdielne tímy a vyskúšanie oboch hier to len potvrdzuje. JC3 si z Maxa nič neberie a aj keď obe hry vyzerajú vizuálne rovnako dobre, po stránke fyziky je JC3 popredu. Autori sami hovoria, že hra predstavuje skôr novú technologickú generáciu, pričom Max sa inšpiruje ešte predchádzajúcou časťou série.


V zásade sa vizuálnej stránke hry dá zatiaľ len málo vecí vytknúť. Nie je to najkrajšia hra pod slnkom, no vyzerá veľmi dobre a dokáže zaujať na prvý pohľad, aj keď len prechádzate okolo. Poteší spracovanie detailov, napríklad reakcia obleku na prúdenie vzduchu pri skydivingu. Taktiež aj prepracované explózie, ktoré boli už teraz obrovské a na prekvapenie si už v tejto verzii nevyberali daň vo forme poklesu výkonu. Bohužiaľ, zvuk sa pri hluku všade okolo nedal príliš dobre užiť.

Ak máte radi odviazanú hrateľnosť, ktorá nestavia na logike, ale skôr na zábave, aj keď v oblasti výbuchov posunutej do extrémov, hra Just Cause 3 by vás mohla zaujať. Všetko z predchádzajúcej časti je tu o niečo väčšie. Počas nášho stretnutia sa na hru dokonca prišli pozrieť aj autori Crackdown 3, ktorí si ju tiež vyskúšali a odchádzali so slovami, že sa tešia na to, ako si to tieto dve hry spolu rozdajú. Prečo by ste teda mali v decembri zobrať do rúk raketomet a všetko okolo seba ničiť? - „Just cause..."


napísal matus_ace 10.8.2015
Páči sa mi!
JUST CAUSE 3


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Square enix / Avalanche Studios
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 1. december 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19460)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk