SHERLOCK HOLMES: CHAPTER ONE

SHERLOCK HOLMES: CHAPTER ONE

Najznámejší detektív sa vracia

Postava Sherlocka Holmesa je ako stvorená pre nové a nové dobrodružstvá vo filmovom, seriálovom a hernom svete. Uspieť dokázal vo všetkých oblastiach a úspešne šliapal na päty knižnej predlohe Arthura Conana Doyela. Vo Frogwares ovládajú svoje remeslo na výbornú, o čom svedčia takmer dve desaťročia strávené s fascinujúcim detektívom (od The Mystery of the Mummy pod Devils Daughter) či nedávne The Sinking City. A znovu to vyzerá lákavo.

Mali sme možnosť zahrať si približne dve hodiny plné vyšetrovania. Krátka ukážka nám ponúkla dva prípady, ktoré jemne poodhalili atmosféru a celkovú hrateľnosť. Ale poďme poporiadku. Napriek predošlým úspechom Sherlocka Holmesa sa v ukrajinskom Frogwares rozhodli osviežiť sériu výrazným omladením hlavného protagonistu. Nielen preto, že minulosť či skôr začiatky londýnskeho detektíva neboli v oficiálnom univerze spracované. Zároveň táto voľba dáva vývojárom dostatok voľnosti a tiež im umožňuje zachádzať do osobnejšej roviny.

Smrť Sherlockovej matky je obostretá tajomnou hmlou a ako mladík tesne po dvadsiatke sa Sherlock vracia do stredomorskej Cordoby, kde strávil svoje detstvo. Práve vyrovnávanie sa s minulosťou je ústredným motívom, ktorý tvorí podklad pre rôzne vyšetrovania. Príchod do Cordoby s priateľom Jonathanom je oslobodzujúcim predovšetkým pre Sherlockov žalúdok. Avšak už prvé kroky po nádhernom prostredí napovedajú o tajomstve ukrytom hlboko v útrobách raja, v ktorom sa navyše čoraz výraznejšie derú do popredia rozdiely medzi spoločenskými postaveniami ľudí. Každý ukrýva tajomstvo, ktoré vás posunie o kúsok vpred. Ani Sherlock nevyzerá byť nadšený z návratu. Spomienky na minulosť sa objavujú pozvoľna.


Hororový nádych hry s možnosťou návštevy Holmesovského sídla sme, žiaľ, nemali možnosť okúsiť, ale ani prípad v miestnom hoteli či skúmanie cintorína a vyšetrovanie krádeže nebolo sklamaním. V prvom rade musíme upozorniť na Jonathana, ktorého skutočnú úlohu v celom pátraní po matkinej smrti odhalíme až po vydaní plnej verzie hry a viac vám nemôžeme prezradiť. Pomáha Sherlockovi s prípadom, občas ironicky podpichne, naznačí, ktorým smerom by sa mali uberať vaše myšlienky. Navyše jeho postrehy nájdete zapísané v denníku, takže môžete sledovať jeho bedákanie nad tým, prečo sa klasicky adventúrnym spôsobom pýtate každej postavy to isté, namiesto toho, aby ste použili hlavu, dedukciou zúžili zoznam osôb či tém rozhovorov. Skutočne postačí občas sa zastaviť a porozmýšľať.

Jonathan je priateľom z detstva, vždy je na tom správnom mieste a nijako sa nepletie Sherlockovi do cesty, ani mu fyzicky nepomáha, no nie je núdza o vtipné momenty. Napríklad keď sa Sherlock snaží vyrukovať s ďalším zo svojich odhalení, zaznie pomaly gitarový rif a otrávený detektívov pohľad prinúti Jonathana odložiť gitaru, na ktorú začal vybrnkávať a budovať napínavú atmosféru. Podobných momentov nebude toľko, aby začali otravovať, ale budujú prirodzený a uveriteľný vzťah medzi obomi protagonistami. Dialógy nie sú umelé, hoci sa niektoré frázy opakujú. Dabing je taktiež dostatočne zaujímavý a charakteristické zafarbenie hlasu nie je v kontraste so samotnými postavami.

Čo sa týka výzoru oboch postáv, je to podobné ako so Syberia: The World Before. Niežeby to bolo na škodu. Tentoraz spojenie moderných prvkov s historickými reáliami celkom funguje a neostáva nám nič iné ako dúfať v to, že sa do hry nedostanú rôzne genderovo zrovnoprávňujúce herné zvraty. Viac nás to ťahalo von, skúmať tajomstvá mestečka, pretože svet Cordoby je v Sherlock Holmes: Chapter One otvorený a môžete si po ňom behať, kade sa vám zachce. Rozlohou nejde o žiadny epos, avšak niekoľko minút z jedného konca na druhý to trvať bude. Túlanie sa mestom nemá žiadny zmysel, ak nemáte cieľ a hoci je lokalita zaujímavá, budeme môcť používať aj rýchle cestovanie na miesta, ktoré sme objavili.

A ako prebiehalo samotné vyšetrovanie? Ovládanie je vhodnejšie skôr prostredníctvom gamepadu ako klávesnicou. Pohľad z tretej osoby umožňuje voľné ovládanie kamery, postavy sú animované prirodzene, no zasekávanie sa a umelé prekážky v podobe neviditeľných stien trochu obmedzovalo pohyb hlavne na cintoríne a v exteriéroch, čo však môžeme pripísať na vrub beta verzie. Horšie to bolo v menu, pri dedukciách, v ktorých spájate rôzne stopy a poznatky. Klávesové skratky sú zbytočne rozložené po celej klávesnici a myš mala obmedzené možnosti. Interface je teda skôr šitý na mieru herných konzol.

Pri hraní vám sprehľadňujú vyšetrovanie kontextové rady o aktívnych predmetoch či možnostiach akcie. Stačí sa dostať do blízkosti predmetu či postavy, pričom vaše ďalšie smerovanie máte naznačené v denníku, v ktorom si ďalšiu stopu môžete pripnúť ako hlavnú úlohu so slovnou pomôckou. Nie je to však úplne lineárny postup v štýle pochodu za šípkou na mape, dostanete len indície. Napríklad hneď na začiatku sa musíte ubytovať v hoteli, tak vaše kroky smerujú k recepcii. Po obdržaní kľúča a čísla izby zistíte, že sa ešte nemôžete ubytovať, tak sa vyberiete najesť do reštaurácie a na uvoľnenom stole nájdete stratenú palicu, kedy Jonovi môžete predviesť svoje schopnosti.

Dôležité predmety alebo oblasti môžete bližšie preskúmať s kurzorom a po jeho zafarbení sa zameriate na detaily. Obdobne používate dedukciu, po ktorej aktivovaní sa svet zafarbí do čiernobiela a vy vidíte stopy či fakty, ktoré unikajú bežným smrteľníkom. Týmto spôsobom rozmiestnite ľudí okolo stola pri seanse s vyvolávaním duchov, ktorá sa skončila krádežou drahokamu. Najprv však musíte získať profil osôb. Rovnako ako v minulých dieloch hľadáte dôkazy na ich postavách a po zozbieraní všetkých určíte charakteristický profil z dvoch ponúkaných. Lepšie je nemýliť sa, hodnotenie a následky sa môžu prejaviť neskôr.


Akonáhle sme našli majiteľa palice a náhodou sa priplietli do prípadu krádeže, otvárajú sa pred nami nové možnosti, ako sledovanie stôp, odpočúvanie rozhovorov iných postáv, spájanie rôznych faktov do konkrétnych stôp a odhalení, ktoré následne môžeme použiť proti vybranému obvinenému. Aby to nebolo len o diamantoch, všetko vyústi do vraždy, avšak len na vás bude, či pozbierate všetky stopy a dôkazy o všetkých osobách, nájdete skutočného vraha a potom i to, či ho necháte napospas polícii. Morálne voľby nie sú spracované práve citlivo, ale to nie je ani osoba Sherlocka, ktorý napriek svojmu mladému veku začína naberať maniere charakterizujúce jeho osobnosť v budúcnosti. Nateraz je ale skôr arogantnejší, neskúsený a ohromený svojimi dedukčnými schopnosťami.

Otvorený svet v krátkej ukážke hre príliš neubližoval. Na jednej strane budeme môcť vykračovať striktne po lineárnej cestičke hlavného prípadu, ktorá nás vždy nasmeruje do konkrétnej lokality, avšak bola by škoda nevenovať sa sekundárnym úlohám, ktoré výrazne predĺžia hernú dobu. Minimálne zdvojnásobia očakávané 15 hodín trvajúce vyšetrovanie. Keďže sme si mohli vyskúšať aj jedno z menších pátraní, rozhodne ich budeme vyhľadávať. Ak nebudú repetitívne, máme sa na čo tešiť. Vo Frogwares vedia rozprávať menšie príbehy zapadajúce do celého univerza. V beta verzii sme si vyskúšali, ako sa zo Sherlocka stane majster prevlekov.

Nebude chýbať možnosť zmeny vizuálu hrdinu, pričom v niektorých prípadoch to bude nutné pre potreby maskovania alebo osvieženie pamäti svedka, ktorý si spomenie na výzor páchateľa vtedy, ak sa mu vizuálne pripomeniete vhodne zvoleným oblečením na základe indícií. Vývojári sa nechcú vyhýbať ani problematickým skúsenostiam hlavného hrdinu s drogami a my len veríme, že toho moralizovania nebude až príliš a hra neskĺzne do pátosu. Zatiaľ to tak nevyzerá a zaujímavo vyzerá pátranie po minulosti Sherlockovej matky, spojenie s Jonathanom a taktiež odhalenie tajomstva naoko malebného mestečka. Už aby to bolo tu, kvalitných detektívok nemáme mnoho a Frogwares už roky potvrdzujú, že im to ide. Len si dať pozor aj na technické spracovanie.


napísal kordi 2.6.2021
Páči sa mi! (+1)
SHERLOCK HOLMES: CHAPTER ONE


PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Frogwares / Frogwares
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. november 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk