STRANDED: ALIEN DAWN

STRANDED: ALIEN DAWN

Parádny survival s veľmi sľubným začiatkom

Dojmy

Survival hry mám rád, ale skoro všetky sú na jedno kopyto. Stranded: Alien Dawn však zaváňa sviežim vetrom a vyzerá veľmi sľubne. Už teraz, krátko po spustení verzie s predbežným prístupom, ponúka bohatý obsah a milovníci žánru si rozhodne prídu na svoje. Niektoré prvky vám budú povedomé, iné sú  novinkou a hoci zatiaľ hra ponúka jediný scenár, je to výborný zážitok.

Začína sa to stroskotaním vesmírnej lode, čo je už síce stokrát obohraná platňa, ale dobré vysvetlenie, prečo sa skupinka preživších ocitla takmer bez všetkého na neznámej planéte. Áno, tentoraz to nie je len jedna postava, ale hneď štyri, čo je prvá potešujúca zmena oproti väčšine survival konkurencie. Vo výukových misiách sú to vlastne len traja ľudkovia a pravdu povediac, mal som dojem, že tutoriál ukázal z hry a jej rôznych fáz priveľa na to, aby ešte plnohodnotné hranie malo čím prekvapiť. Našťastie som sa mýlil a naplno som si užíval nápaditý scenár s náhodne generovaným prostredím.

Najskôr si vyberiete štyri postavy z celkom slušného zoznamu. Jednotlivé osoby sa líšia úrovňou svojich schopností a navyše majú individuálne črty. To znamená, že sa na niečo hodia viac, na niečo menej a môžu mať aj nejaké bonusy alebo postihy. Zaujímavosťou je, že sú medzi nimi aj členovia rodiny alebo inak prepojené osoby, u ktorých je predpoklad, že si viac porozumejú a budú lepšie spolupracovať. No kto napokon bude vo finálnej štvorke, je len na vás.


Nasleduje spomínaný pád telesa z kozmu  a všetko ostatné je vo vašich rukách. Štvorica môže extrahovať kov a nejaké základné potreby z úlomkov vesmírnej lode, inak ale musí využívať to, čo jej poskytne bujná flóra a fauna v okolí. Niektoré súčasti pripomínajú rodnú Zem, napríklad listnaté a ihličnaté stromy, ovocné kríky a obilniny. Iné veci sú vyslovene exotické, najmä zvieratá, ktoré majú často podobu prerastených chrobákov, pričom niektoré sú mierumilovné, iné agresívne. Každopádne, sú zdrojom mäsa, kože a niekedy aj iných surovín. No spočiatku sa do nich neoplatí veľmi rýpať, lebo nemáte veľkú výzbroj. Hoci laserová pištoľ z vraku vesmírnej lode je dobrý základ, ale šetrite ju skôr na obranu.

Čoskoro si vyrobíte nové zbrane, ale nie tie moderné, také prídu na rad neskôr. Z narúbaných stromov, kúskov kovu a doplnkov si najskôr vyrobíte len oštepy, luky či kuše.  Ale tomu predchádza základná príprava tábora, ktorej súčasťou je aj zhotovenie stola na výskum. Tam by sa mal zdržiavať niekto inteligentnejší z tímu, aby vami požadované technológie čo najskôr vyskúmal.

V prípade ohrozenia môžete prebrať kontrolu nad jednotlivcom alebo pokojne aj všetkými preživšími a naviesť ich tam, kde majú bojovať. Inak je ale každá osoba samostatná. Viete síce kohokoľvek poslať na určené miesto, aby tam vykonával požadovanú činnosť, ale nie je to nevyhnutné. Stačí kliknúť na rastliny a označiť, že ich treba postínať, alebo z nich len vyzbierať úrodu, či ich preskúmať, čím sa o nich dozviete a viac a často ich je možné potom pestovať na svojich políčkach. Podobne je to s horninami a zvieratami. No a preživší sa už sami rozhodnú, kto z nich sa na akú úlohu dá a kedy to spraví – ak ich neprinútite vykonať to hneď. 

Ľudkovia sa samostatne najedia, keď je vhodný čas, ale praktickejšie je, keď zadáte výrobu stola a stoličiek, pri ktorých konzumujú komfortnejšie. Sami vedia, kedy majú ísť spať a vstať, bavia sa medzi sebou, občas sa neznášajú, sú náladoví, hlavne keď sa cítia ohrození, vyčerpaní a nemajú dostatok relaxu. Vtedy môžu dostať aj amok, zúriť alebo robia rôzne nepredvídateľné veci. No ostatní ich bežne utišujú, aj liečia, keď má niekto zranenia či choroby – len musíte pacientovi stanoviť, že by si mal ľahnúť na lôžko a druhovia sa už o neho postarajú.

Niekedy je zaujímavé len tak pozorovať, čo práve jednotlivé osoby robia. V hre sa menia ročné obdobia a s nimi nielen teploty a prostredie, ale aj správanie a požiadavky preživších. Napríklad v zime obzvlášť potrebujú zdroje tepla, strechu nad hlavou, lepšie oblečenie a keď relaxujú, len tak si postavia snehuliaka. Môže im hroziť prehriatie, infekcia, podchladenie.

Ale aj keď sa riadia predovšetkým vlastnými inštinktmi, môžete svojich preživších koordinovať formou manažmentových tabuliek. V jednej viete každému členovi družiny určiť, ktorým činnostiam vo všeobecnosti sa má venovať a ktoré ignorovať. Napríklad nastavíte, že sa má dobrá kuchárka venovať len vareniu, noseniu a rozoberaniu vecí, ale nech sa vyhýba skúmaniu, výrobe a lovu. V ďalšej tabuľke zas každému nastavíte časový rozvrh dňa – teda v ktorých hodinách majú pracovať, oddychovať, spať alebo sa budú venovať, čomu chcú. Nie je to nevyhnutnosť, lebo preživší si vedia skutočne aj sami vyplniť deň, ale takto lepšie zladíte ich činnosti a fungovanie osídlenia.


Základom tábora ako takého je ale už v úvode jednoduchý prístrešok, pod ktorý umiestnite primitívne ležadlá, kde budú jednotlivé osoby spávať. K tomu sa hodí ohnisko, ktoré zahreje, osvetlí a dajú sa tam variť prvé jedlá, pokročilé neskôr po zhotovení kuchynského stola a, samozrejme, keď je dostatok surovín. Ďalej vytvoríte priestory na skladovanie, pričom treba myslieť aj na to, že mnohé veci majú limitovanú životnosť a môžu sa pokaziť a hniť. Postupne pristavujete ďalšie remeselné stoly a pomôcky na spracovanie zdrojov, ktoré zbierate, sekáte, lovíte a pestujete. Malý prístrešok prestaviate na drevený, kamenný či oceľový dom s niekoľkými miestnosťami (preživší majú bonus k spokojnosti, keď má každý vlastnú izbu), ohrievačmi, komfortnými posteľami, pieckou, lampou a kadečím iným.

Všetkému ale predchádza výskum, objavovanie, spoznávanie, pričom sa ľuďom praktikovaním aj zlepšujú schopnosti a sú zručnejší. Vhodné je aj postavenie múrov s bránami, lebo priebežne sa objavujú agresívne stvorenia, najčastejšie veľké chrobáky, ktoré zaútočia. Pomôžete si zbraňami, nastavenými pascami, v pokročilej fáze už aj automatickými obrannými vežami s detektorom pohybu. To už začnete využívať aj naozaj pokrokové technológie a výdobytky, ako sú solárne panely a veterné elektrárne, pričom musíte vytvoriť elektrické obvody so stĺpmi a nastaviť aj jednotlivé okruhy. Časom dokážete vyrobiť destilátory, pivo, ktoré sa dá uložiť do vlastnoručne vyrobenej chladničky, ďalej pulzné zbrane, hudobné nástroje a prepracujete sa aj k expedíciám a cestovaniu na dlhšie vzdialenosti balónom.

Zatiaľ je to na veľmi dobrej ceste. Prekážala mi však absencia jedného dôležitého zdroja na prežitie, ktorý sa prirodzene ponúka. Je to voda. Na počudovanie postavy vôbec nepotrebujú piť (až oveľa neskôr si dajú čaj, pivko či víno) a nepociťujú smäd. Voda by sa navyše dala ďalej v hre pekne využiť. Napríklad na umývanie - keď postavy znervózňuje špinavé oblečenie, mohol by im prekážať aj pach, ktorý by odstránili v sprche alebo umývadle, prípadne pri studni. A ešte keby bola možnosť naťahať potrubie z nejakého jazierka alebo rieky...

Hra má príjemnú grafiku a spracovanie. Na všetko sa dívate zhora, ale máte možnosť polohovať kameru, takže prostredie a postavy môžete sledovať z izometrického pohľadu či zboku a aj dosť zblízka. Ozvučenie je zatiaľ skromnejšie a hudba síce vhodná ako podklad, ale časom stereotypná. Užívateľské rozhranie intuitívne. Sympatická je možnosť pozastaviť čas a naplánovať si v pokoji úkony, ale aj zrýchlenie, ak čakáte napríklad na dokončenie výskumu alebo nahromadenie surovín.

Stranded: Alien Dawn má veľký potenciál. Mohli by sme to nazvať sims survival (áno, môže vám to pripomínať aj RimWorld), pretože má všetky tradičné a miestami aj menej tradičné prvky hier o prežitie a súčasne do značnej miery samostatne fungujúce postavy, ktoré hráč väčšinou len usmerňuje. Už v rozpracovanej verzii to pôsobí veľmi dobre a pri objavovaní, budovaní a expandovaní na exotickej planéte je dostatok aktivít na dlhé hodiny. Spolu s ďalšími fanúšikmi, ktorých si tento počin rýchlo získal, sa tešíme na aktualizácie s novým obsahom a napokon aj finálny produkt.


napísal uni 18.11.2022
Páči sa mi! (+3)
STRANDED: ALIEN DAWN


PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Frontier Foundry / Haemimont Games
Štýl: Akcia / Survival
Dátum vydania: 25. apríl 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk